"Tussen de huidige Leopoldstraat en de Willem Geetsstraat richtte een zeker W. Ragheno omstreeks 1850 de Usines Ragheno op. Van deze gebouwen blijft slechts de naam overeind. Van de gebouwen die later op deze plek werden opgetrokken is de geschiedenis niet met zekerheid te bepalen. Wel weten we dat er sinds 1928 achtereenvolgens een meubelfabriek, een vliegenvangersfabriek en opnieuw een meubelfabriek gevestigd was. Tenslotte verliet in 2002 een speelgoedbedrijf de gebouwen." Bron: http://loft.bowa.be/
Een zekere W. Ragheno, een industrieel. Een Mechelaar ? Wie weet er meer van deze man ? Was het Willem, of eerder een Wouter ? Wat maakte men in Usines Ragheno ?
Er is natuurlijk het Ragheno plein ... zo genoemd in 1872.
En het Ragheno Business Park ...
Maar wie weet er meer over W. ?
Omdat de groei in de spoor-industrie op een bepaald moment niet meer bij te benen was,besloot het staatsspoorwegbedrijf een aantal opdrachten uit te besteden aan privé ondernemingen. Om en rond het arsenaal werden verschillende privé initiatieven opgestart. In 1850 richtte de Brusselaar Willem Ragheno (1820-1867),wiens vader overigens als ingenieur in het arsenaal werkte,een smederij op voor de productie van (gietijzeren)spoorwegonderdelen. Het bedrijf groeide verder uit en leverde na verloop van tijd volledig afgewerkte rijtuigen en speciaal ontworpen wagons af aan de Belgische Spoorwegen. De tweede helft van de jaren 18OO draaiden de fabrieken rond het arsenaal op volle toeren. Maar kort na de eeuwwisseling begonnen de bestellingen voor de Belgische markt te verminderen. Er moest dus worden uitgekeken naar andere afzetmarkten en andere producten. Ragheno bouwde voor de Nederlandse tot en met Chineese markt spoorrijtuigen. Maar zij gingen ook meewerken aan de bouw van autobussen.
Bij zijn dood liet Willem Ragheno aan de stad een geldsom uit zijn nalatenschap.De intrest moest dienen voor de opleiding van arbeiderskinderen. In 1872 werd een plein naar hem genoemd.
Voor zover ik weet draaide een deel van de Ragheno-fabriek nog tot een eind in de jaren 1960. Er moeten dus nog Mechelaars zijn die er gewerkt hebben. Zij kunnen dit verhaal verbeteren en/of verder uitwerken.
http://mechelen.blogt.be/me...
OPROEP: Wie heeft er nog gewerkt in bij Usines RAGHENO ?
Hij was er technisch tekenaar en heeft op zijn " palmares" een spoorlijn in China. Hij heeft het bedrijf verlaten wegens het zien aankomen van sluiting.
Toen een andere broer op een oud stort van Ragheno kompost aan het opladen was, dat hij in zakken had geschept, stopte een politiepatrouille.
" Betrapt hé manneke, op sluikstorten'"
Na een lang betoog en het controleren van de zakken, moesten de agenten toegeven dat hij niets bracht maar kwam halen. Ook dat bleek niet te mogen!
Na een lange babbel, 't waren "goeie", besloot men mijn broer niet te verbaliseren. Ze vertelden wel dat hij dat kon aanvragen bij de Ragheno-familie in...Parijs ?
Meer weet ik ook niet. Maar ja, er leven nog ex-werknemers, maar ik weet niet of die een PC hebben of waar ze wonen. Kom ze soms tegen in 't centrum.
Ik wens je succes met het opsporen van dat stukje industriele geschiedenis van onze stad. In wacht op boeiende verhalen.
'Het Raghenoplein zelf ontstond na de afbraak van de Hanswijckpoort en -wallen en draagt pas sinds 1872 deze naam. Tevoren luidde de naam, hoe kan het ook anders, Hanswijckplein. De stadsgracht had hier voor de poort een breedte van niet minder dan 63 meter! Ze werd tussen 18O3 en 1815 dichtgegooid. Voor wie het interesseert, de naam Raghenoplein herinnert aan een weldoener die in 1867 een legaat naliet waarvan de opbrengst moest dienen om arme kinderen in de mogelijkheid te stellen onderwijs te volgen'.
Zo... wéér een stukje vande 'Raghenopuzzel'...
Werd van dat legaat uitbetaald aan kinderen geboren in de maand mei.
Heb ik eens horen vertellen van een vader wiens dochter dat trok in mei- geboren in mei??????????
Wie weet daar méér over????
Maar dit terzijde, maakte men bij Ragheno ook geen Peugeot auto's?
(Letterlijk)Vroeger heette men ze Hanswijckplaats,en hare huidige benaming is vastgesteld door besluit van den Gemeentenraad, den 17 April 1872. Men wilde alzoo de mildheid van eenen weldoener herinneren die, bij testament van 31 Augusti 1867, honderd duizend frank gelaten had aan de stad Mechelen. De intrest dezer som moest besteed worden tot voordele van werkmanskinderen van 10 tot 15 jaar oud,op last voor hen, de lessen der Gemeenteschool en der Teeken- of Muziekacademie te volgen. Maar die zaak bleef in 't dak steken, en was op het punt voor altijd in het boek der ongekweten doodschulden (zooals men dat in de middeneeuwen noemde)opgeschreven te worden, toen de stad, den 30 Januari 1897, gemachtigd werd het legaat Ragheno te aanveerden. De erfgenamen vroegen en ontvingen uitstel voor het afleggen der hoofdsom mits intusschentijd jaarlijks 3000 frank te betalen, als intrest van het nagelaten kapitaal,gerekend aan drij ten honderd.
"Bij testament van de heer Ragheno, gemaakt op 31 december 1867 en bij K.B. van 30 januari 1897 werd het legaat Ragheno ingesteld. De Stad aanvaardt een jaarlijks legaat van 100.000 F. Om er te kunnen van genieten moeten de kinderen 10 jaar zijn, de muziek- of tekenschool volgen en in de bezochte onderwijsinstelling voldoende resultaten behalen. De uitkering werd gedaan op een speciaal spaarboekje waarvan het bedrag slechts bij meerderjarigheid kon uitbetaald worden."
24 juli 1837: Peter Ragheno wordt met K.B. 403 aangesteld tot ir. werktuigkundige 3e klas.
Hij was de 1e bedrijfsleider van het Arsenaal. Hij werd geboren te Scherpenheuvel op 20 november 1796 en huwde na zijn studies met Suzanne Heymans. Op 25 november 1836 verhuizen ze naar Mechelen. Ontegensprekelijk had deze verhuis te maken met de opening van de eerste werkplaatsen te Mechelen. In 1840 nam hij de leiding van het “Centrum voor spoorwegscholing”. Na bevorderd te zijn tot adjunct ir. 1e klas werd hij met het K.B. van 20 november 1847 benoemd tot politie-inspecteur bij de N.M.B.S. Op 16 november 1850 doet hij samen met zoon Willem een aanvraag om een werkhuis met smidse te bouwen aan de Colomastraat en neemt ontslag bij de spoorwegen. Hij overleed te Mechelen in zijn residentie aan de Egmontplein nr. 2 op 16 december 1871.
Zo het kunnen dat de dochter van deze Ragheno trouwde met
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
Maximilian Hugues GRISAR, gen. Max
*1854 Antwerpen V1924 Thames Ditton (GB),
Chavalier de l‘Ordre de Lépold. Mitinhaber der Fa. "G. & E. Grisar", ab 1881 "Grisar & Cie." Aufsichtsratsvorsitzender von "Usines Ragheno" in Malines.
¥ 1880 Malines mit Catherine Wilhelmine Ida *1859 V1944 Malines, T.v. Guillaume RAGHENO, Gründer der "Usines Ragheno" in Malines, und Marie Josephine Aurelie DE BECKER
en woonde op de zemstbaan, vandaar de naam het bos van Grisar?
De weduwe Ida het kasteel verkocht aan Gaspard De Wit (van de tapijten), beginjaren '30?
Dag, Lars
Als nazaat van Willem en Pierre RAGHENO heb ik met veel interesse jullie relaas over de RAGHENO fabrieken gelezen.
Jammer heb ik mijn vader niet echt lang gekend, Hij is vrij laat getrouwd, en ik was amper 12 jaar oud, toen hij overleed. En mijn familie langs de RAGHENO zijde, is niet erg uitgebreid. Dus heb ik maar hier en daar informatie kunnen oppikken, o.m. van mijn moeder. Ik denk wel dat hetgeen op Mechelen Blogt hierover geschreven is, wel vrij korrekt is. Ook weet ik de RAGHENO als spoorwegbouwer ook wat te maken heeft met Antwerpse Centraal station. Hierover kan men in principe een artikel in de GAZET VAN ANTWERPEN terugvinden. Dit artikel had nl over de de Pelikaanstraat ( toen RAGHENO straat) en de Astridplein( toen weiland), die blijkbaar eigendom was van de RAGHENO fabrikeen... Rond 1880 verkocht aande stad (althans volgens het artikel)
Natuurlijk wens ik meer info hierover te verkrijgen. Je kan altijd mij hierover mailen.Hoe dan ook, ik kom o m voor mijn werk in Mechelen;
Dank bij voorbaat,
Xavier RAGHENO
0475 67 18 18
@ Xavier : Heb je hier wat aan ?
En dit is misschien ook leuk :
100 années d'expérience - Usines Ragheno
@ Xavier: heb nog info, maar je telnr. klopt niet (meer)