Van de 'Dardanellen tot de 'Gerotste Gevel'

met categorie:  

Nu noemen de Mechelse drankgelegenheden: 'd'Afspraak', of 'De Margriet', of 'De Stille Genieter', of 'de Witten Vos'...
Voor elk wat wils - voor elke 'sfeer', voor elke 'gelegenheid'.

Tot het midden van vorige eeuw had elke stadswijk, buiten het historische centrum, ook nog een massa café's - véél meer dan nu.
Zo telde de Hanswijkenhoek (de huidige Colomawijk) nog een vijfentwintig herbergen na de eerste Wereldoorlog.
Best een aardige hoeveelheid als we weten dat de toenmalige wijk véél minder groot was dan nu het geval is!
Mijn grootvader tekende de namen van die vroegere herbergen op - en ik vond het wel eens tof om al die reeds lang verdwenen 'staminees' op Mechelenblogt wéér even tot 'leven' te brengen...
als een kleurrijke kanttekening in de marge van deze stadsweblog...
niet méér - niet minder...:

de herbergen van de Hanswijkenhoek - een vergeelde foto opgediept...

Vanaf het vroegere 'Kippenbruggetje' (de huidige Colomabrug), op de linkerzijde van de Tervuursesteenweg:
- 'In den Bergaf'
-'In de vier emmers' (estaminet bij Pier Sigaar)
-Café 'bij den buik Vertongen'
-'Bij Paternoster - herberg en bovenzaal'
-'Herberg bij Renéke den beenhouwer'
-Estaminet 'bij Erge Wis'
-'In den Nikkelen Pot' (bij Fien Borrey)
-'In de Peerdeweide' (bij Staf Boekaert)
-'In de Rode Steentjes' (bij Jan Van Win en Lisa Bulsem)
-'Bij Phil de metser'
-'In Vredenburg' (bij Jef Vermeulen en Wis van het Kardinaaltje)
-'De Dardanellen' (bij Lisa van den dijwachter)
-'Het zonneke' (bij Zeuntjes)
-'Bij Kabientjes'

Van de Colomabrug, rechterzijde:
-'Café Minerva'
-'Bij Smekkes'
-'In 't Rood Hoofhuis' (bij Louis van boerken Daems)
-'In de Gerotste Gevel' (bij Mie De Preus en Toon de Floekker)
-'Bij Trees van Jomme van Delleke'
-'Bij Vinus de vélomaker' (herberg en fietswinkel)
-'Café Trel'
-'Het Hoog Huis'

In de Stenenmolenstraat:
-'In de Wijngaard' (bij Jan en Steffe Patteet)
-'Bij Juul Verstaete' (lokaal supportersclub Malinois)

Op de Leuvense Vaart:
-'In 't Kelderke'
-'In den Ijzer', (bij Trinette)
-'Bij den Brugdraaier'
-'Den Overzet' (bij' Fieke van den iemer' en 'de zot 'Janssens')


Dit waren ze allen.
Met hun soms wat protserige, deftig aandoende namen..., of eerder volkse 'titels'...
Kennen de oudste bloggers van de Colomawijk nog enkele van deze café's? (of minstens van 'horen zeggen'?)
Enne...
hebben jullie nog namen van verdwenen herbergen uit andere stadswijken?
Maak er hier maar een pittoreske 'collage 'van!

Heb veel gehoord over 'De verloren Zoon', maar of dit ook een 'herberg' was ?
de verloren zoon was op de vismarkt waar nu de kookabura is en werd geruime tijd uirgebaat door den bodo en colletje
The Iron Horse heb ik ook nog geweten in de 'schonen tijd' van de vismarkt ( 't was wel aan den overkant ), zat altijd leuk volk binnen.
@peter:Soms kan een eenvoudige vraag een mens enorm aan het twijfelen zetten. Dit is er zo één. 'De verloren Zoon' was in de jaren 1960 een kroeg op de Vismarkt. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat, werd de kroeg opengehouden door (kunstenaar) Frans Croes. Later verhuisde hij naar een andere kroeg op het Zennegat.
Maar...het kan best zijn dat ik er helemaal naast zit en verschillende kroegen met elkaar verwar. Maar dan zal het niet te lang duren voor ik op mijn donder krijg van andere Mechelaars. Afwachten dus...;-)
@peter:Om de verwarring nog wat groter te maken (ook bij mezelf). Er was destijds ook een Mechelse versie van 'De Muze'. Gelegen op de Dijle of Haverwerf. Het kan zijn dat de reeds genoemde Frans Croes daar achter de toog stond. Sorry, maar die tijd was ook de tijd van mijn jeugd. Niets om echt verlegen over te zijn...maar trots is nog wat anders...Vandaar ook de 'mistige' herinneringen.;-)
Als ik me niet vergis heette de kroeg van Frans Croes 'Den Etten Aas' aan de Dijlekaai.
'De Verloren Zoon' op de Vismarkt is nog niet zo lang geleden, hé. Ik heb er meerdere avonden doorgebracht tot in de jaren '80. Daarna is het een tijdje een visrestaurant geweest, een taverne 'De Toverfluit' enzovoort. Maar de faam van 'De Zoon' ten tijde van den Bodo leeft nog altijd voort bij mijn generatie.
Merci he Koen voor uwen 'Etten Aas'.
Zou na al die jaren medische hulp nog baten? Ik zal mij maar gewoon neerleggen bij de feiten en een begin van Alzheimer aanvaarden...;-)
Jan ,toen ik in de Zelestraat woonde (voor WO 2),daar waren 11 cafes in de straat,maar ik denk niet dat die een naam hadden.Ik kende die alleen maar bij "Louis VanLook" ,Bij de "Joppe" bij "de Pot".Dat is alles dat ik mij nog kan herrinneren.Louis.
Spijtig dat alle cafés verdwijnen; maar ze hebben daar in de Colomawijk binnenkort wel een nieuwe kerk van meer dan 50 miljoen.

Kwestie van prioriteiten stellen
Idd, den etten aas was de kroeg van Frans Croes (waar ik de dubliners leerde kennen). Later omgedoopt tot Iron horse waar die mannekes met velosmedikkebanne (lees moto's) alias outlaws huisden. Later hebben die 'den Bras' overgenomen. 'Den Bras' van den toine en mieke, waar ze als eerste Duvel in mechelen schonken. Terug op de vismet, waar nu het ankertje is heeft er ook nog 'de muze' geweest, waarschijnlijk in navolging van de antwerpse muze. Btw kent er nog iemand de begijnenzolder van de Willy Donny, naast de Begijnhofkelder, waar E. Melaerts op zijn gitaar zat te oefenen.
'k was waarschijnlijk nog onder den invloed van den Duvel. Het is natuurlijk Begijnhofkerk ipv Begijnhofkelder. (haha)
@Dj: als die nieuw kerk ook de aloude traditie heropwekt van café's nabij de kerk, komen er dus café's bij in onze wijk, en het dus weer opglost .-)
(ik mag nog dromen he...)

Interessante topic, trouwens, JanS....

Mijn vader, God hebbe zijn veel te vroeg gegane ziel, vertelde me ooit nog dat de F. de Merodestraat in zijne soldatentijd ook heel erg floreerde met caféetjes, toen waren er in Mechelen nog soldaten en dat was dan wellicht ook dé doelgroep ... anno 2006, tenzij ik me vergis, zie je in de Merodestraat niet één café...

Als ik een en ander lees/hoor hier en elders, lijkt het haast of Mechelen vroeger één en al café was (lacht) ;-D

.... gelukkig mogen we vaststellen, dat daar waar er geen drankgelegenheden meer zijn nu, er elders weer volop nieuwe etablisementen bijkomen !!!
je kan tegenwoordig ook niet meer buitenkomen. Ofwel heb je een retributie voor parkeren, ofwel een boete als je iets gedronken hebt ( tegenwoordig zelfs als je met de fiets bent- met intrekking rijbewijs ) of ze pikken je fiets.
Jans, je grootvader zaliger had waarschijnlijk veel dorst dat hij al die 'tankstations' moest listen. Goed om die namen eens te zien.
Of hij zo'n 'dorstig type' was durf ik sterk te betwijfelen - nee, wéét ik wel van niet; maar hij was een rasechte, geboren inwoner van de Hanswijkenhoek - een groot verteller...
Zijn liefde voor Mechelen heb ik zéker van hem.
Hoe hij dat alles kon onthouden? 'k Vraag me het ook nog af...
Maar ik vind het ook een leuk lijstje.
De "Verloren Zoon" werd begin jaren '70 uitgebaat door enen Rob (van de Kabouterbeweging) en een andere jongen en die hebben nadien terug leven aan het Zennetgat gebracht toen ze er hun "Peperkoeken huizeke" openden. (het thans druk bezochte café rechtover Frans Croes)
Vóór de Verloren Zoon heette dat café "De Psychadelic" en werd in 1968 uitgebaat door "Zwètte Monne" die het met heel beperkte middelen had ingericht. Zijn meubilair bestond uit kerkstoelen die hij aan 5F 't stuk had gekocht en het plafond maakte hij door er verfrommelde aluminiumfolie tegen te nieten.
Op gevaar af om er eentje te vergeten (Alzheimer?) waren dit de kroegen die je begin jaren '60 in Merodestraat tegenkwam als je vanaf de Grote Markt vertrok (Concorde niet meegerekend): Tussen de Markt en het Standonckstraatje: West-Coast, Viking, Beiaard, Bibamos, Maniana. Tussen het seminarie en de Biest: Pampam, Arizona,
en na de Biest: Burton en Primus.
In het terugkeren langs de overkant: Op de hoek van de Merodestraat en de Dijle (naam vergeten), een grote frituur waar je ook kon drinken, Telstar, Tamido.

En ik heb ook gelezen dat ooit alleen al in de Lange Nieuwstraat 14 cafékes waren.
Amai.. Roger: zovéél.. bedankt voor de toelichting!
Enne: in de Lange Nieuwstraat 14 cafees? goh...
De Muze waarvan wat hoger sprake werd in 1965 of 1966 geopend door Romy Grootjans en bestond tot in de jaren '70. Ze werd nooit uitgebaat door Frans Croes. Die had zijn kroeg aan de overkant (ik denk rond 1967).
In de merodestraat ook bijna aan de brug "de hulabaloo" (zeker geen juiste schrijfwijze) waar een piepjonge Gilda de Bal nog optrad als jawel gogo-danseres. Maar msamen met de soldaten zijn ook al die cafekes verdwenen. In de nabijgelegen straatjes Jodenstraat, Heembeemd, de stassartstraat, Zelestraat, krioelde het dan ook van die kleine cafekes.
@ de polle: dat wist ik allemaal niet, wel tof om te weten... ik woon id buurt vd Merodestraat, maar in die kleine straatjes kom ik eigenlijk nooit.... ik zou eens op een zonnige zondagmiddag eens een wandeling daar moeten gaan maken ;o)
Gilda De Bal trad ook als gogo girl op in de Club nr 1 aan de Veemarkt, toen uitgebaat door de inmiddels overleden Jan Van Vaerenbergh.
De Stassartstraat, ja... ben er niet zoveel geweest maar herinner me toch nog de Jungle Bar, Bij Louis Portaal, De Nieuwen hoek, Bonny en Clyde...
idd Roger, daar heeft ze de eerste gogo wedstrijd nog gewonnen en later met haar ouders naar de merodestraat verhuisd, waar die toonzaal is geweest van mewaf-bureaumeubelen. Van al die drankgelegenheden (sommige ook met dames voor den toog) is al lang geen spoor meer te bekennen. Alleen "de nieuwen hoek" in de stassartstraat is er nog, allee alleen den buitenkant want binnen is het een marokkaans theehuis. Een beetje verder op de hoek met de zelestraat is er nog een overblijfsel in de gevel nl een brandglasraam met reclame voor bieren (?), dit was voor kort een groentewinkel.
Geschiedenis van de "Verloren Zoon"
Het pand was in de jaren 50-60 een volkscafé genaamd "De Ster".In 1968 begon Zwarte Monne (Edmond Roman) daar een soort nachtclub de "Psychedelic". Dit ging vrij vlug op de fles en midden 1969 begonnen Theo Dams en Rob Feremans de glitter van de psychedelic af te breken en openden in november 1969 een bruin Kafée "De Verloren Zoon". Goedkope spagetti, bokes met spek, zwarte en witte pensen stonden op het menu. Verse soep en goedkope coffie voor studenten. Al vlug kreeg het de naam een hippie café te zijn waar tonnen drugs verhandeld werden. In die tijd was het hebben van lang haar al een symptoom van drugverslaving aldus de brave Mechelse burgers. Er werd in Scheppers en de Urselinnen een "fatwa" tegen de Verloren Zoon uitgevaardigd. Met het gekende omgekeerde effect. De Verloren Zoon was voor bepaalde Mechelse jeugd en al wat zich kunstenaar noemde de place to be. In 1970 trok Rob Feremans zich terug uit de zaak en begon met Etienne Meylemanseen kaffeetje op het Zennegat "Haken en Ogen" In 1971 of 72 liet Theo Dams het kafée over aan Coletje en Wilfried. Later trok de Bodo bij Colletje in. Achteraf namen Bodo en Colletje het Klapgat over. De reclame op de ruit van de Verloren Zoon "dit is een kafée" kwam van Rob (ere wie ere toekomt). Tot daar het verhaal van de "VERLOREN ZOON"
Er zijn nog enkele foto's van de begin periode van de Verloren Zoon bij Rob Feremans
Stuur maar door ... Jos
Hé!...nog ne Jos?
Ik zal dan een andere naam verzinnen.
In den Hanswijkenhoek waren er ooit...
66 cafées. Van enkele bezit ik een foto en wat uitleg. Ga dat hier niet uit de doeken doen.
Wat men wel diend te weten: Dank zij de arsenaalmannen bestonden die kroegen.
Het was zo , dat de vrouwen bij de betaaldag aan de uitgang van het arsenaal(vaartkant)stonden om hun mannen hun loon op te eisen!!! Anders schoot er niet veel over, nadat ze overal hunne 'poef' hadden betaalt.
Die cafées waren ook maar bijverdiensten van een vrouw die thuis met de kinderen zat!!!
Een idee: Wie schrijft er een 'bundel' over de oude Mechelse cafées ?
Nog een toelichting, of hoe heet dat tegenwoordig?
Van waar komt de benaming: Hanswijkenhoek?
Heel lang geleden toen de dieren nog spraken, en de mensen tegen elkaar ook...
Waren er twee parochies die het gebied "Geerdegem" beheerden. O.L.V. O/D DIJLE en O.L.V. V HANSWYCK. Toen nog met ypisilon en ck.
De rechste kant van de Tervuursesteenweg, met je rug naar het stadhuis, de pare nummers dus, waren het 'wingewest van O.L.V.O/D DIJLE'.
De onpare kant, links dus, was van Hanswijk.
In 1753 werd er een kanaal gegraven van Leuven naar het Zennegat. En voila, daar heb je een stukje Hanswijk dat door die vaart van de moederparochie werd afgesneden. Wat toen normaal was; het duurde niet lang of men van sprak niet 'Van over de vaart' maar van een hoek van Hanswijk. Simpel als je het weet. Eind der 19de eeuw werd daar een nieuwe parochie gesticht. Van enkele keuterboertjes groeide de wijk door de arsenaal mannen, na 1835 dus, tot een volwaardige bevolking. Groot genoeg om een nieuwe parochie te stichten. Ik bespaar jullie data's, die hebben minder belang dan de eigenlijke geschiedenis.
Maar de aanduiding " Hanswijkenhoek" bleef. Vanwaar de naam COLOMA komt?
De Dames de Marie's die er een kostschool voor den begoedenstand hadden gebouwd schonken grond én geld voor de nieuwe kerk. Dat is het huidige Kranske! Later werd een grotere kerk gebouwd. De huidige , door Boktor aangetaste kerk. En die 'Dames de Marie' hadden het buitengoed van Graaf COLOMA gekocht. Zij noemden hun eliteschool ook COLOMA, klonk uiteraard zeer adellijk en trok aldus de meisjes van adel en zéér rijke families. Zonder dat predikaat kwam je niet in dat pensionaat.
Uit dankbaarheid heeft pastoor Moeremans achter 'Sint-Jozef'(partoon van de arbeiderswijk( COLOMA gevoegd.
Voila...dat weten jullie weeral!
Mooi Jos dat jij de geschiedenis van 'onze Hoek' hier zo knap uit de doeken doet!
Ik wil nog even wat verder de geschiedenis van onze wijk induiken:
Tijdens het bewind van Keizer Karel stond hier een landhuis omgeven door grachten: 'Vorsenborg'. Het behoorde toe aan de Heren van Mechelen.
Naar het einde van de 16de eeuw werd dit huis gebruikt als poedermolen.
In 17O8 werd het verkocht aan de Dalscholieren, die ook onder de naam van Heren of Kanunniken van Hanswijk bekend stonden. Deze orde maakte van Vorsenborg een bijzonder fraai landgoed.
Intussen werd onder 't bewind van Maria-Theresia, en op verzoek van de 32 Leuvense brouwers, het kanaal van Leuven naar Mechelen gegraven.
De Orde werd in 1783 door Jozef II opgeheven.
Opnieuw werd het landhuis als poedermagazijn gebruikt.
Later werd het domein aangehocht door Graaf Coloma, Heer van Sint-Pieters-Leeuw.
Deze graaf maakte er een prachthof van met doolhof, romantische ruïnes en een restaurant. Hij bracht eveneens de mooie inkompoort mee, afkomstig van het kasteel van Willebroek, eveneens in zijn bezit
...
...
Vanaf dit ogenblik veranderde de naam 'Vorsenborg' in de naam 'Coloma'.
Graaf Coloma overleed in 1825.
Na z'n dood werd Coloma een openbaar lusthof. Het werd opengesteld voor de Mechelse burgerij die er graag 's zondags kwam wandelen.
In de eerste helft van de 19de eeuw kwam het domein in het bezit van de Dames van Coloma, die er een kostschool in vestigden. (zie bovenstaand verslag van 'Jos van den Hanswijkenhoek').
De eerste steen werd gelegd door Kardinaal Sterckx in 1846.
De kostschool genoot een internationale vermaardheid.
In 1896 besliste kardinaal Goossens, kort na de oprichting van de nabijgelegen Sint-Jan Berchmansparochie ook in de Hanwijkenhoek een parochie op te richten. De wijk was fel aangegroeid doordat veel werklieden van het arsenaal zich hier vestigden.
En zo is de circel rond...
Boeiende geschiedenis van een aparte Mechelse wijk...
Hoewel afkomstig van een heel andere kant van Mechelen (Liersesteenweg-Kerkhoflei)heb ik met veel interesse de reacties om en rond 'den Hanswijkenhoek'gelezen. Daardoor ben ik even gaan grasduinen in het boek 'Namen der straten in Mechelen' door Kanunnik W.van Caster. Hij geeft volgende verklaring aan de naam 'Hanswijck': Hanswyck is de naam van het gehucht ten Zuid-Oosten van de stad. Het is wellicht onmogelijk de oorsprong van de benaming te vinden. Sommigen denken dat in vroegere tijden de afgod Janus zou vereerd zijn op deze plaats. Hierdoor zou dan de naam ontstaan zijn van Janus-wyk. De naam Janus zou dan veranderd geweest zijn in Johannes (in het Nederduits Hans).
Maar dat is nog niet alles. De Hammen of weiden,aan de Dijle gelegen,hebben het gehucht de naam Hammenwyck gegeven;en het Huidevetterskwartier (alleen van het gehucht gescheiden door de stadswallen)werd Ham genoemd.
Hanswijk of Hamwijk...aan jullie de keuze?
Polle, Roger, Jos, JanS, JaTo... bedankt voor zoveel nuttige interessante leerrijke informatie... en laat gerust nog meer van die weetjes komen ;-)
Aan Polle ;17/03
Het cafe dat je bedoeld was eigendom van de brouwerij JACOBS, naam die je terug vind in het bestaande brandglasraam. De brouwerij was gevestigd aan de Olivetenvest, er staan nu enkele winkels. Hoek met keerdok. De zoon van Jacobs was gehuwd met de dochter van de brouwerij Feremans. Die stond op de hoek van de Tervuursesteenweg/Geerdegemvaart. PLat gesmeten door onze bevrijders op 19/04/44( ik was daar in de buurt, akelig man!!!) en nog is op 01/05/44.(oudershuis plat)
De oudste kleinzoon van Jacobs was mijn scoutsleider. De jongere broer verdronk in zijn bad, ten gevolge van CO2 vergiftiging. Gans het college was op zijn begrafenis, of toch bijna!
Ik kom nog wel is terug over den Hanswijkenhoek. Dat schijnt in goede aarde te vallen hé Jans?
Natuurlijk moeten we 'onze' geliefde 'Hoek' af en toe voor het voetlicht brengen hé Jos!
;-) (én Filip, én Markec, én Rudi, én ...)
Jaja jans, hoe meer hoe liever. :-)
Ik wist niet dat onze wijk zo een boeiende geschiedenis had. Zo zie je maar dat je hier op de blog ook kan bijleren.
bestaat "de neuskapel" nog? in een zijstraat van de louizastraat? indertijd viel me vooral die naam op, ik ben er nooit binnengeweest.Wel een typisch kroegje precies.
@Filip: inderdaad... ik had het allemaal niet durven vermoeden... uitermate boeiend!!!
@kris: Het pand en de naam bestaat nog, maar het cafe is al jaren dicht
@Jos kijk maar een keer op
http://www.flickr.com/photo...
Foto Roger Kokken
Heb gekeken. Fantastisch duidelijke foto.
Is inderdaad van de brouwerij Jacobs.
Heb daar al enkele kapote glasjes gezien , of had ik wat glasje op?
Ik zoek verder naar herbergen in mijnen hoek. Ze komen wel....moeten van heel diep in mijn geheugen komen!!!!!
Jos stuurde me net nog een lijstje oude café's van de Hanswijkenhoek door via mail:
'1. Hoek Arsenaal ingang. Was ook een hondendressure, Van Hiel. Platgesmeten op 19/O4/1944. Van Hiel had een bomschrapnel in zijn buik gekregen, bloedde hevig en schreeuwde hartverscheurend. Ik (16 j.) was aan de overkant der vaart en zal het. Zijn zoon heeft hem al ondersteunend naar de kliniek van Peeters gedaan (nu Sint-Maarten). Overleed enkele dagen later. Na de oorlog bouwde men een noodherberg in hout, met name: Het JEEPKE.
2. Nu: bowling Kervin.
3. In Den Ijzer.
3. In het Brughuis. Stond steeds een groot bord met volgende tekst: 'stout van het vat'.
5. De Vaartkapoenen. In de winter speelde ik er poppenkast voor de kinderen. Het zoontje, Fonske Rooms, werd later de voorzitter van de Racing.
6. Bij Johnston. Die trok na de oorlog naar de Hendrik Conscienscestraat.
...
...
en we gaan verder met de mail van Jos:

'7. Linkse hoek van de Pierestraat-Bautersemstraat sedert 1937 - naam vergeten.
8. Rechterhoek van de Pierestraat: Bij Gaspard. Daar gingen wij, op moeders bevel, op feestdagen met een glazen pot 1 liter Uitzet kopen. Moesten daar met 7 van drinken! Alhoewel ik nu denk dat onze jongste dat nog niet mocht doen!
9. Juist voor de Gasfabriek was er ook een herberg, naam vergeten. Ik vermoed: bij Crabbé...
1O. Op de hoek van de Zeutestraat, het einde van de Hanswijkvaart, stond de herberg 'In Sint-Jozef'.
Aaanvullingen en terechtwijzigingen worden aanvaard. Geheugen is dat niet meer.

Jos Maes met de hulp van bruure Jackie.'
Zo, op de vraag van Jos heb ik dit gepost.
Bedankt voor de aanvullingen Jos!
We zouden eigenlijk best alle berichten in dit topic ergens bundelen! Zoveel waardevolle informatie die hier al te lezen was... Wow!!
Ja, en ik zal vroeg of laat nog wel eens wat posten over 'den Hanswijkenhoek'... Er valt nog méér te vertellen over de grootste Mechelse wijk... 'k Heb nog wel wat liggen.
(ook buiten de ring van Mechelen zijn er leuke weetjes te rapen - Wie brengt eens wat nieuws van andere stadswijken?)

PS: in oudere posts bracht ik ook reeds wat 'ouwe' geschiedenis van de Colomawijk aan... De 'liefhebbers' zullen het wel vinden als ze m'n naam aanklikken: 'De Hanswijkenhoek - Groteva vertelt' en 'een kaske boeksering')
Goh, weetgierige Mechelaars, schoot me voorbije nacht iets te binnen. Even Wat uitleg over dat nachtschot. Gewoonlijk word ik wakker rond drie uur en ik geraak niet meer in slaap voor vijf uur. Das de tijd dat die schoten vallen!
Gelukkig weet over dag nog wat ik naar boven haalde in mijn Edammerkaas! Je weet wel, de kaas met grote gaten, die lijkt veel op mijn grijze massa. Nu ja; massa?
Toch even Jans bedanken voor het
inlassen van mijn mail.
Dus,dat schot. In mijn jeugdjaren was er een hardnekkige overlevering die vertelde dat het domein der Dalscholieren op Vorschenborg , verbonden was met hun klooster naast de Hanswijkkerk (nu toneelzaal)met een onderaardse gang....??? Uiteraard zou die afgesneden zijn door het graven der vaart.
Toen men de huidige hotelschool ging bouwen was den deze alle dagen, terplaatse, je weet maar nooit...
Op een gegeven moment legde men onderaardse gewelven bloot. Niemand mocht echter op de werf komen. Voor altijd zal de waarheid onder de grond blijven liggen. Zou toch intresant geweest zijn, maar uit schrik voor archeologische opgravingen, wat vertraging zou meebrengen, heeft de aannemer dat verzwegen...denk ik toch.
Zijn er nog lezers die ooit iets hoorden over die onderaardse gang?
Ik heb van die 'geheimzinnige' gang ooit ook gehoord...
Waarheid of verzinsel?
Behoort dit tot het rijk der legenden -of is er toch 'iets' van?
(zou dan wel een erg lange gang geweest zijn...)
Ik wil jullie niet teleurstellen, maar het wemelt van de verhalen van geheime gangen in Mechelen en bij mijn weten is er één zeker en dat is de gang die vertrekt uit de schatkamer van het bureau van de ondervoorzitter van de rechtbank in het hof van MvO ( de vroegere schatkamer.) Daarvan zie je nu nog de deur en achter die deur (een vestiaire nu) zij er inderdaad sporen van een gang. Die liep vermoedelijk naar de oude St.Pieterserk ( nu afgebroken). Sommigen zeggen echter naar de oude Zandpoort.
Over gangen onder de Markt is er ook al veel gespeculeerd, maar bij de graafwerken van enkele jaren geleden is er niks gevonden. Vermoedelijk waren de ingangen naar enkele straatkelders ( onder de markt) de aanleiding tot deze vertelsels. Opgelet met geheime gangen dus.
Ja, over die gang in het hof van Margareta van Oostenrijk dat kan ik zeker beamen. In oktober tijdens Mechelen Stad in Vrouwenhanden hebben wij ter gelegenheid van het concert van Zefiro Torna aldaar, een rondleiding gehad in het voormalig paleis. Dan hebben wij inderdaad die beruchte deur gezien en open gedaan, met de vermelding naar de sporen van die gang!
Was het trouwens niet de gewoonte van de middeleeuwen tot de bouw van de WO-1 forten van een soort van nooduitgang in te bouwen voor in geval de vijand in het kasteel/slot/burcht/bunker was binnengedrongen of het kot in brand stond zodat wie het kon nog een laatste verdwijntruc kon uithalen? Zo zullen er in heel België nog wel wat van die geheime gangen liggen, meestal waarschijnlijk ingestort of doodlopend en in de meeste gevallen van weinig historische of enige andere waarde, tenzij iemand wil geloven dat er schatkamers in zitten (lacht)
Ik denk dat Rudi gelijk heeft: die zogezegde 'gangen' zijn vaak niet meer dan uitlopers van kelders, die soms wel enkele meters doorliepen, ook onder de straat of aanpalende panden, maar het waren geen geheime vluchtwegen of gangen. In een stad als Utrecht zijn er ook veel dergelijke keldergangen.
Trouwens in Mechelen met z'n drassige ondergrond zou de aanleg en het drooghouden van zulke ondergrondse gangen een hele klus geweest zijn.
Maar het blijven wel leuke en intrigerende verhalen, en wie weet... had Margaretha wel een gang om in 't geniep naar één of andere aanbidder te gaan.
Wat betreft de 'gangen' sluit ik mij aan bij Rudi en Koen. Het zal meer dan waarschijnlijk bij (spannende)verhaaltjes blijven. Maar toch...blijven zoeken!

Voor de mannen van de Hanswijkenhoek vond ik nog het volgende:
Buiten de vesten van de stad,zijn er op het grondgebied Mechelen zes gehuchten:Auweghem,Battel,Geerdeghem,Hanswijck,Neckerspoel en Pennepoel./.../ Hanswijck ligt tussen de Dijle en de Tervuerensteenweg, zodat het deel van het stadsgebied tussen deze en de vaart begrepen ook nog Hanswijck toehoort, en niet aan Geerdeghem. De oude benaming Hanswijckenhoek, die na het steken van de Leuven vaart ontstaan is, bewijst dit voldoende. Volgens het plan door J.Hunin voor de stad in koper gesneden en als officieel goedgekeurd op 12 april 1800, hadden deze gehuchten volgende oppervlakte:
Neckerspoel 173 bunder 1 roeden 12 voeten. Pennepoel 548 bunder 0 roeden 66 voeten. Hanswijck 147 bunder 0 roeden 90 voeten. Geerdeghem 442 bunder 1 roeden 11 voeten. Auweghem 319 bunder 2 roeden 62 voeten. Battel 317 bunder 1 roeden 52 voeten.
Deze gehuchten zijn ook nog door plaatselijke benamingen verdeeld:
/...../
Hanswijck-Bercht(tussen Dijle en steenweg Leuven)Hanswijck-Veld (tussen steenweg en vaart)Hanswijck-Hoek (tussen vaart en Tervuerensteenweg)

Bron:Kan.W.van Caster
Enkele jaren geleden hoorde ik van een kennis een merkwaardig verhaal dat betrekking kan hebben op "geheime" gangen. Het gebeurde tijdens de verbouwingswerken aan de fietsenhandel Dockx in de Brusselpoortstraat. De oude fietsenwinkel werd zo goed als volledig afgebroken en tijdens graafwerken in de kelder viel een bobcat door de keldervloer om terecht te komen in een andere kelder waarvan men het bestaan niet afwist. In die kelder bevond zich nog een oude waterput van zowat 20m diep (sic). In een van de zijmuren was er een dichtgemetselde doorgang waarvan vermoed werd dat hij zou kunnen geleid hebben naar de voorpoort van de Brusselpoort.. Nu, vermits de vader van de uitbater veel geld in die verbouwingen had gestoken, wenste hij dan ook dat de werken zouden vorderen en niet door opzoekingen van archeologen zouden vertraagd worden. Aan het ganse gebeuren werd derhalve dan ook geen ruchtbaarheid gegeven en ik heb het relaas dan ook maar per toeval tijdens een wandeling in het Vrijbroekpark van hem gehoord. Maar voortgaande op dit verhaal, kan men toch met zekerheid stellen dat de ondergrond van de Brusselpoortstraat nog enkele geheimen bewaart. De toekomst zal dit wellicht uitwijzen.
Het zijn wel geen gangen, maar onder de Minderbroederskerk, de Begijnenstraat, de Graspoort zou nog een onbekende vliet liggen, de zogenaamde Greppe (bedankt Roger). Meer info bij Paul Temmerman, industrieel ingenieur bij de stedelijke dienst openbaar domein.
Van die gangen onder het gerechtshof... Als scouteke gingen we daar in spelen. Fantastisch jong om daar als snotjong in te mogen ronddwalen. De zoon van de concierge was scoutsleider, vandaar die al dan niet toegelaten 'ondergrondse spelen.'
Scheper - zijn totem - werd pater!En later nog pastoor in Wakkerzele. Herinneringen....
Wat die gang van Coloma betreft. Zo maar een denkpiste. Stel dat ze in Vorschenborg zaten te zonnen en er braken onlusten uit, of zo iets, konden ze via die gang toch nog binnen de stad geraken he! Natuurlijk zijn daar ook tegen bedenkingen. Gang zou dan onder de vestgrachten moeten gegraven zijn??? En de gewelven die ik ECHT zag???
Bedenkelijk? Wie schreef ooit over geheime kelders onder de Hanswijkpoort, alwaar het O.L.V. beeld verstopt werd bij onlusten? Mensen toch, Mechelen ligt , ondergronds, vol met geheimen. Of zijn het maar fabeltjes? Wie kent de waarheid? Hij mag nu zijn vinger opsteken! LOL!!!
Weer een stukje geschiedenis gevonden over " onzen hoek" A° 1849
...Op 17 augustus stak er een geweldige
storm op, gevolgd door veel regen. De Zenne kon het water niet slikken en heeft het gehucht Geerdegem onder water gezet. Op de steenweg Mechelen-Tervuren stond het water een meter hoog. Men moest de bewoners van de Geergemstraat met bootjes evacueren......
Einde citaat uit 'Mechelse kronieken' door F.A. Berlemont.
Niet voor te stellen met de huidige toestand van rioleringen.
Tot nog is.
Toelichting:
Is niet bedoeld als aprilgrap!!!!!!!!!
Post dat hier maar. Is bestemd voor de liedjes verzamelaar..

"Gét zwétte knieje Melanie, ge mut ze wasse dak het zie.
En as ze dan gewasse zén, zet a voetekes bau de maun."

Astemblief door geven aan de bestemde!
Weer een geheugenschot over een onderaardse gang.
Feitelijk was/is dat geen echte gang!
Wij, snotters van den Hanwijkenhoek, kropen daar, op handen en knieen, met angst door kwestie van te bewijzen dat we stoere bonken waren! Het was/is een soort van riooltunnel...en pikdonker!
Dat geval was/is gelegen onder de spoorwegen. Verbind de gracht aan de Jubellaan met de gracht achter de meubelzaak Peremans aan den Brusselsesteenweg. In het midden had je een soort uitgang die uitgaf op de weide tussen twee spoorbermen. Bestaat nog hoor!
Tot het midden van vorige eeuw had elke stadswijk, buiten het historische centrum, ook nog een massa café's - véél meer dan nu.
awel tussen de paardenkerkhofstraat en de nijverheidstraat op de grote nieuwendijk had je 6 cafe´s manneschijn;vlissingen;taxi etc stafke mottebollen kent de andere namen ik heb waarschijnnlijk ook alz......?!
Onlangs gezien op een oud plan.
De gronden van het Kasteel van Bautersem, waar zich nu het arsenaal bevind droeg de naam van GANZENVELD. Het kasteel zelve was een boerderij geworden. En...toen mijne pa ons platgesmeten huis ging heropbouwen, in de Bautersemstraat - 1947 -, ontdekte hij in het hofke achter ons huis een heel oude waterput! Broer Jan, die bij architect Beeck werkte, heeft dat opgezocht in oude kadaster gegevens. Er stond daar ooit een boerderij, afhankelijk van het kasteel. Weer een stukje geschiedenis van achter de statie...
@ Karel de Groote:En in de Lange Nieuwstraat waren ooit 14 cafékes. De Mechelaars van toen waren beslist droge levers!!
@ Josvandenhoek: ik heb dat liedje vroeger zo gehoord:
"G'èt zwètte kneeje Melanee, ge moet ze wasse dak'et zeen,
En as ge ze gewassen èt, dan krijgde nen boa mè vet"
Als kind heb ik in het Colomabos nog gespeeld in de grot die daar was.
Misschien was dat wel één van die bewuste geheime gangen.

 

Voor de geïnteresseerden,

Bij het leegmaken van een eeuwenoude woning in de buurt van de korte ridderstraat heeft een goede vriend van me, in de kelder, een volledig ondergrondse gang ontdekt die uitgeeft in een kapel buiten de stad.

Het pand is steeds in handen geweest van vooraanstaande families. De enige manier waarop ik dit kan interpreteren is dat deze familie moest kunnen vluchten indien nodig?!

Jammer genoeg weet ik niet over welk pand het just gaat.

Dit zoek ik zeker nog uit!

 

@jan van oost: als ge vanuit de korte ridderstraat een tunnel wilt graven die uitmondt aan een kapel buiten de stad dan moet ge eerst onder de Melaan-vliet of onder de Dijle door en daarna onder de stadsgracht graven. Je zit daar in het midden van de Hamwijk die ongeveer de natste bodem had van de stad en waar het vergeven was van de vlieten en op die plaats gaan we dan tunnels graven. Het is sympathiek maar zelfs met een zak grof zeezout geloof ik er niks van.

Toch niet zo ongewoon (behalve dan van die lange tunnel).  Tot in Pitzemburg zou ik nog kunnen geloven omdat men dan links van de vliet De Klem bleef.  Carl van de "Kapelse klok"  (naast de "Sotscop" ofte "het Hemerlijck") zei me ooit dat er bij verbouwingwerken onder de kelder nog een andere kelder werd gevonden waarvan de doorgang wel dichtgemetseld was maar die vermoedelijk richting Lieve Heerstraatje liep.

@ Jan Van Oost.

Geboren en getogen in "den Ham" uitgerekend in de Korte Ridderstraat, zit ik toch met heel wat twijfels i.v.m. uw verhaal.

Zoals Lu reeds wist te vertellen is de wijk Ham de laagst gelegen wijk van Mechelen, doorweven van vlieten.Onze kelder stond steeds onder water.

Ben benieuwd waar dit pand zich zou bevinden !!!

Hi iedereen!

Idd, het is een maf verhaal è! Heb me ook al afgevraagd hoe dat zou kunnen, ma bon.Van zodra ik die kerel verder heb uitgevraagd laa ik het zeker weten.

Hoe dan ook, de aandacht gaat voornamelijk uit naar het bovengrondse. Maar een stad als Mechelen moet zeker ook heel wat te bieden hebben ondergronds. En dan heb ik het niet over beerputten enzo.

Doet me eraan denken: in Antwerpen worden de zogenaamde 'rui-wandelingen' georganiseerd, een ondergrondse stad als het ware. In Mechelen zal zoiets wel niet kunnen veronderstel ik.

'k houd jullie op de hoogte

Grtz, Jan

 

In de jaren '70 was Romy Grootjans (die, zo vertelde hij toch, familie was was ex-minister Grootjans) uitgever van een muziekblad Record Express. Ikzelf heb daar een tijdje als freelancer een jobke gehad (wat ik trouwens met heel veel plezier heb gedaan). Het was een enige tijd ! En toen was het plots gedaan met Record Express (de toenmalige "geldschieter" had de kraan dichtgedraaid). Ook Frans Croes verleende toen zijn medewerking aan dat maandblad.

Na het stopzetten van Record Express zijn Romy Grootjans en ikzelf elkaar totaal uit het ook verloren.

Ik zou het nu leuk vinden te weten wat er verder van Romy is geworden.  Iemand een idee ?

Hallo,

Kan iemand mij vertellen waar  Hanswyckveld was periode ongeveer 1880.

 

bedankt

Wel, mijn beste An Oniem,

als je Hanswijkveld Mechelen in Google intikt krijg je 2 antwoorden.  De eerste site (nazaten van Alois Parms) bezit blijkbaar geen server meer en de tweede link (de familie Vercammen-Vertommen) maakt je niet direct veel wijzer.

Doch de korte beschrijving in de Google-lijst van de eerste link is misschien wel een hint : 

"...Hij groeide op in Mechelen bij het arme gezin van Philippe Dubois en Maria ... daarna op de Leuvensesteenweg 42 (in de buurt van het Hanswijkveld) (±1866)..."

En als je Leuvensesteenweg 42 Mechelen opzoekt in Googlemaps, kom je in de buurt van de Hanswijkdries en vlakbij Hanswijk de Bercht.

@ Roger Kokken,

                                het café op de hoek van de Dyle en de Merodestraat werd uitgebaat door Fons Rits, gewezen stopper van Malinois uit de jaren dertig vorige eeuw. Jos Nijs zal daar meer van weten.

 BTW :

Over de Dardanellen (of is het Dardenellen) heb ik nog een tekeningetje gevonden.

Uitleg dat erbij zat :

Olieverfschilderij (80x70cm) van de Mechelse schilder Willy van Eeckhout uit 1963.  Dit doek van de toen nog jonge kunstenaar heeft als titel "De Dardenellen", naar de naam van een herberg op de Tervuursesteenweg in Mechelen.

In 1974/1975 gaf Romy Grootjans het tijdschrift Record Express uit. Ik schreef hiervoor toen artikels.Plots hield het tijdschrift op te bestaan.

Nadien heb ik van hem niets meer gehoord of gezien.

Weet er soms iemand iets meer over Romy Grootjans? Hoe het nu nog met hem?

Vandaag heb ik een interview met Zaki, destijds ook medewerker van Record Express. Daarom komen de herinneringen aan vroeger terug boven.

Ik ben op eeen leeftijd gekomen dat nostalgie meer betekenis heeft gekregen. Vandaar mijn vraag. 

Ik was nog een kind toen ik eind de jaren veertig tot begin van de jaren zestig in Mechelen woonde. Ik woonde op de Melaan (toen zonder vliet en met oude lindebomen) Pastoor Dockx woonde schuin over ons. Wij (vijf broers) reden in de zomervacantie bijna iedere dag met hem mee naar Coloma om daar te spelen en te ravotten. Dat was een heerlijke tijd. Ik heb voor pastoor Dockx een grote waardering overgehouden. Ik heb nog ergens een foto waar ik bij hem sta wanneer hij de groep kinderen toespreekt. Ik ben blij dat zulke werking nog steeds bestaat en dat de jonge mensen daarvan kunnen genieten. Proficiat aan al diegenen die zich daarvoor inzetten.

 

De Scheper, thuis ook van horen vertellen. Wil nu toch lukken dat onze oudste met de welpen voor het eerst op weekend ging jaren geleden in Wakkerzeel bij de Scheper.

Mechelen hangt van toevalligheden aaneen. 

Hallo Jos, heb je soms een foto van rene (remigius) holemans die ooit herberg en beenhouwer waren op de tervuursesteenweg 35 schuin tegenover de kerk en beginnend aan de withuisstraat? Ik ben er al jaren naar aan het zoeken. Het was mijnnovergrootvader.