Ook jouw bloed redt levens

met categorie:  
Dagelijks lees je over verkeersongevallen of hoor je verhalen van zieke mensen. In heel wat gevallen is er bloed nodig om hen te helpen of zelfs te redden. Ook jouw bloed komt van pas.

Een klein beetje van je eigen bloed afstaan kan geen kwaad en het redt levens. Waarom dan nog twijfelen?

Waar en wanneer?

Adres: Voochtstraat 15, 2800 Mechelen
Tijd: 16:00 - 20:00
Datum: elke maandag
Eenvoudig en dichtbij

Bloed geven is enorm belangrijk, je kunt het altijd in je buurt doen en je hebt er zelf totaal geen last van. Dat zijn al drie redenen waarom je het zeker moet doen. In bijna elke gemeente organiseren de plaatselijke Rode Kruisafdelingen bloedinzamelingen. Je kunt daarnaast ook bloed geven in een bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis. Elke gezonde persoon tussen 18 en 65 jaar mag bloed geven. Dit gebeurt op een veilige manier door ervaren en speciaal opgeleide mensen.

Zo gaat bloed geven praktisch in zijn werk:

1. Je krijgt een medische vragenlijst die je rustig kunt invullen. Deze lijst bespreek je daarna met een arts en die bepaalt of je al dan niet bloed mag geven. Soms wordt je bloed geweigerd omdat je bijvoorbeeld een bepaald medicijn hebt ingenomen of je pas een piercing hebt laten zetten.
2. Als je bloed mag geven, neem je plaats op een afnamebedje. Een arts of verpleegkundige legt een knelband aan rond je arm en ontsmet de plaats waar geprikt zal worden. Vervolgens geeft hij of zij je een prikje met een steriele naald. Bloed wordt afgenomen door speciaal daartoe opgeleid personeel. Zij gebruiken steriel materiaal dat alleen voor jou bestemd is en dat na gebruik weggegooid wordt.
3. Na de bloedafname kun je iets drinken en even bijpraten met andere donors. Je voelt je niet moe of leeg, je kunt gewoon verder doen met wat je bezig was.

Wie kan bloed geven?
In principe kan iedere gezonde persoon tussen de 18 en 65 jaar bloed geven. Wel gaat de veiligheid van het bloed voor alles. Mensen kunnen uitgesloten worden als donor als de veiligheid van het donorbloed niet 100% gegarandeerd is.

En momenteel hebben ze een tekort aan bloed, dus waarom niet eens langsgaan ? T Kost je niets, en je redt misschien een leven !!
Heb ik gedaan toen ik bij Belgacom werkte, je kreeg er bovendien nog een extra vakantiedag voor.
Ik ben eigenlijk bloeddonor, maar helaas moet ik bekennen dat ik veel te weinig bloed ga geven. Bij deze weerom een goed voornemen om de draad weer op te nemen... want dat het belangrijk is, dat het levens redt, dàt staat als een paal boven water, en vermits er een tekort is.

Alleen is een maandag wel een supermoeilijke dag voor mij, maar nood breekt wet, ik zoek wel een oplossing!
Goeie oproep Peter...
misschien moeten we toch iets méér onze verantwoordelijkheid opnemen - ook op DIT gebied. (en ik kijk hiermee ook naar mezelf hoor...).
Mooi initiatief Peter.
Zelf heb ik er al meer dan tachtig giften opzitten maar binnen een dikke 2 jaar is 't afgelopen want dan ben ik er 65 en is mijn bloed van de éné op de andere dag waardeloos.......
Allei bloggers, allema na 't roed krôos!
En bij elke bloedgift krijg je een bonnetje waarmee je kan sparen voor een mooie attentie!
Ik hou met die bonnetjes mijn stripverhalencollectie op peil.
Allez 'k zal maandag mijn 'devooren' eens doen en langsgaan naar het RK om mijn steentje (plaske) bij te dragen. Hopelijk geen complicaties erna.
Voila, vanaf maandag andere daginvulling: de leerlingen beginnen aan de examens, en dus thuis 's middags, dus ondergetekende kan dan in de namiddag tijd maken om zijn bloed af te gaan staan ;-)
Ik heb al 126 keer bloed gegeven in mijn nog "prille" leven. Daar verschieten jullie van, hé...
Wel wel ... 126 keer, en ge moogt maar om de 3 maanden, dus geef je al 31.5 jaar bloed, je begin op 18 dus ben je minimum 49.5 jaar oud !
Proficiat
Ik meen me nog te herinneren dat je in de jaren 60 21 jaar moest zijn om bloed te mogen geven.
Ah dan doen we der 3 jaar bij: 52.5 jaar dus minimaal.
ik ben er 56
Awel k was er niet echt veel naast. In ieder geval chapeau ...
Om maar te zeggen dat er nu maandag alweer bloed wordt gegeven door vrijwilligers !!