Volg de bruine meet, weer poep op de stoep…

met categorie:  

Meestal raad ik iedereen aan die Mechelen bezoekt om met het hoofd omhoog te kijken omdat er op die manier heel wat nieuws te ontdekken valt. In de vijf jaar dat ik hier woon heb ik ook geleerd dat het geveltjes kijken vervelende neveneffecten kan hebben. Het is bijna zoals de reclame van een schoenenketen waar de “voet-zoekertjes” genoegzaam hun doel bereiken namelijk de onbewuste wandelaar een lichte verschuiving te bezorgen met de bekende bruine remsporen tot gevolg.
Het lijkt me echt een plaag dat mensen zogenaamd dierenliefhebbers hun eigen leefomgeving vervuilen of eerder de leefomgeving van hun stadsgenoten enkele straten verder.
Ik heb mensen gezien die het tot hun gewoonte maken om ’s ochtends hun geliefde huisdier eventjes vrij te laten via de voordeur waarbij deze na voldaan zijn gevoeg (lees behoefte) gedaan te hebben in het weinige stadsgras weer langs de voordeur naar binnenkomt.

Wandelaars met een loslopende hond lijken wel als doel te hebben hun huisgenoot zijn pakje stiekem te laten droppen tot last van anderen in het enige plekje gras in de stad of voor of op de stoep van anderen. De goedmenende hondenliefhebbers ten spijt die zich bekeken voelen door argwanende medebewoners. De beschuldigende ogen die priemen in de rug hoewel ze zelf in regel zijn en gewetensvol elk kakske in hun zakske doen.

Heb je het ook al meegemaakt? Heb je straffere verhalen? Heb je tips of een beproefde methode om dit groeiende fenomeen een halt toe te roepen dan is dit de gelegenheid om andere Mechelaars jouw expertise bij te brengen.

Een boeiend onderwerp.Maar ik trap er niet in. Ik duik niet in dit onderwerp. Het is wel spijtig dat u een kunstwerk van Wim Delvoye koos ter illustratie van deze bijdrage...
'Ik trap er niet in' : mogen we dat letterlijk nemen Gust? Zelf ben ik van het verstrooide type dus ik kan dat helaas niet altijd zeggen.

Volgens mij is het merendeel van de Mechelse hondenvrienden wel goed bezig op dit gebied. De rest moet je gewoon aanspreken op hun gedrag denk (pakkans door de politie is sowieso te klein).
Ik woon aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Mechelen. Blijkbaar is het graspleintje (nu bouwwerf) rondom de kerk enorm aantrekkelijk om een hondendrol te deponeren en vooral te laten liggen. Het is een periode beter geweest, maar de laatste weken moet je weer serieus uit je doppen kijken, of je trapt in een breed uitgesmeerde hoop. Ik hou mijn hart vast voor de zomer. Van zodra het zonnetje gaat schijnen hangt er rond de kerk een strontgeur.
Ik beklaag ook de bouwvakkers die werken aan de renovatie van de kerk. Zij zullen geregeld de drollen van hun schoenzolen moeten krabben. Hondeneigenaars verschuiven 's avonds de afrastering rond de werken een beetje en laten hun hond rustig zijn gevoeg doen binnen de hekken. Heeft het beestje zijn ding gedaan, dan gaan de hekken weer toe, zonder dat er iets wordt opgekuist.
Mensen, ik ben geen hondenhater, maar ik pleit toch voor een beetje meer verantwoordelijkheidsgevoel bij de hondeneigenaars. Als je een hond in huis haalt, dan hoort daar ook bij dat je de drollen moet oprapen die het dier neerlegt.
Pet af voor mijn buren die elke dag gewapend met een drollenzakje in de buurt rondlopen zodat ze de hoopjes van hun viervoeter netjes kunnen opruimen. Deed iedereen dit maar!
Ik woon aan het Jef Denynplein, en recht tegenover ons huis was er een klein grasveldje, dat diende voor de honden hun behoefte.
Plein weg, vliet in de plaats ... Allemaal goed en wel, maar waar moeten die honden nu naartoe ?
Kijk, als ik iemand met een hond tegenkom die net een drol heeft gelegd én baasje of bazin zou het wagen om verder te stappen zonder het kleinood in een plastic zak te doen, zou ik hem/haar erop aanspreken. Voor indien een vriendelijk woordje dan niets zou opleveren, heb ik mijn antwoord al lang ingestudeerd: ik pak mijn zakdoek, raap het kleinood op en veeg het uit op zijn/haar schone frak. Kijk, ge kunt het afkeuren of niet, ik denk dat ze dan hun lesje wel geleerd hebben en ik ben die droltrottoirs al langer kakbeu. Zo'n figuren kunt ge toch niet anders aanpakken als burger. Riskeer ik dan een klacht wegens vervuiling van hun eigendom? Pfff, daar komt toch niks van in huis...
peter, sorry, maar dat graspleintje dient voor "stedeschoon" en niet als poepweide. Zonder verdere commentaar. Ik ben al geen hondenliefhebber en van de drollen van die beestjes keert mijn maag binnenste buiten. Ik wens Metteko dus alle succes met zijn actie.
Het is niet het beestje natuurlijk, maar als zogezegde trouwste vriend van de mens mogen deze viervoeters zich van alles permitteren. Waar ik het dus zeer moeilijk mee heb.
Nee nee beste gust, Wim Delvoye zou het echt niet beter kunnen, dit is wel degelijk een authentiek exemplaar van 21 februari 2006, je mag steeds een originele kopij (van de foto) komen ophalen bij mij. Gelukkig was er niemand in de buurt toen ik mij met mijn fototoestel naar de lagere regionen begaf. Ik zou me dood geschaamd hebben.
Soms denk ik eraan om op mijn gevel een prikbord te hangen met fotos van de baasjes en hun troeteldier en daarbij een uitvergroting van het bijproduct. De "wall of shame" van Mechelen.
'tis toch niet moeilijk om dat drolletje op te rapen met een plastiek zakje en het in een van de vele beschikbare openbare vulbakken te werpen. Je kan bovendien in deze koude tijden nog genieten van weldadige warme handen.
Inge, hier aan de Kakkelijne kerk is het ook altijd van dat, en ook hier is het de paar weken een stuk erger geworden. Soms vraag ik me af hoe men een hond zo kan africhten om steeds bij een ander te gaan.
@Metteko, ik ben het eigenlijk ook beu, daarom dit onderwerp.
@rudi: Toch wel hoor, er heeft een tijdje zelfs een bord met een hond op gestaan. Een poepweide, maar dan wel een waar ook de baasjes verplicht waren om het vuil op te ruimen ...
Zélf ben ik geen grote hondenliefhebber (sorry mensen - ik heb ook mijn 'zwakheden') - maar aangezien ik geen vlieg kwaad zou kunnen doen, mogen ook die viervoeters en hun baasjes er wel wezen, als... ze zich maar netjes gedragen op straat... ;-)
Ik begrijp dus de ergernissen van Lieven.

Trouwens: welkom Lieven als nieuwe blogger!
@Lieven: Als je aan die "wall of shame" begint, weet het te zeggen, dan haal ik ook mijn kodakske boven.
kheb 4 honden die dagelijks hun rondjes lopen in het bos, nog nooit een drol van gevonden op straat, ik heb ook altijd een zakje dat verteerd in de natuur bij me, voor het geval dat... Kleine moeite, en bespaard veel discussie onderweg.
Te snel lezen,dislexie,Alzheimer (hoewel ik zijn voornaam nog ken:Aloïs)of een gebrek aan concentratie. Ik weet het niet,maar toen ik in eerste lezing de reactie van Inge las,las ik het als volgt:"...,dan haal ik ook mijn kakske boven." Moet ik nu hulp zoeken?
@Paul VdB
Wel, Paul, het zou nog geen slecht gedacht zijn om zelf een drol te draaien op de stoep van de zakjesloze hondenbezitters. Dan zien ze misschien in hoe absurd vies en inciviek hun gedrag wel is.

Heb al eens een vrouw aangesproken die elke dag haar hond kwam laten kakken op het kleine mooie grasveldje aan de Frans Halsvest (kant Nekkerspoelbrug) en haar een zakje aangeboden (heb er altijd een paar in de auto liggen. De eerste keer werd ik gewoon genegeerd. De tweede keer vond ze me onbeschoft. De derde keer ben ik haar gevolgd, en heb ik er tweemaal voor de voordeur gedeponeerd. (Wel niet van eigen makelij)

Ondertussen wonen we in het stadscentrum. Ik denk dat iedereen inderdaad gewoon zijn burgerzin moet gebruiken en zakjesloze medemensen aanspreken/helpen. De pakkans zal toch nooit verhoogd worden.
Straf verhaal; dat heb ik wel! Vorige week lag er gewoon hondenpoep op de speelplaats van onze lagere school! Proper is da!
Om nog maar te zwijgen van het kleine stinkende worstje dat vorige week aan mijn voordeur lag. Gelukkig vroor het even en kon ik het voorzichtig in de goot laten rollen. Ook de wijk Nekkerspoel laten ze dus af en toe -letterlijk- een poepie ruiken. Dégoutant gewoon.
@peter misschien zijn hondetoiletten wel een oplossing, maar willen de honden er wel hun gevoeg doen. Bovendien moet het baasje dan nog steeds zijn zakjes gebruiken om de ruimte te zuiveren. Wie wil er zo'n uitwerpselplaats eigenlijk voor zijn deur, ik niet in ieder geval.

Bedankt Jans. Inge ik vrees dat met mijn 'wall of shame' de privacy wordt geschonden van de eigenaars, nochtans bekruipt me iedere keer de goesting om dat plannetje toch uit te doevoeren.

Fezzy, ik denk dat dat inderdaad een goede oplossing is, of de baasjes dat graag hebeben of niet is hun probleem, ze met de neus steeds op (of liever in) de feiten drukken zal ze op den duur wel doen veranderen zeker? Misschien moeten we ook een oplossing vragen/bieden aan de stad voor dit probleem dat volgens mij een probleem is in alle stedelijke gebieden. Heropvoeding van de baasjes zou het beste zijn, overtreders beboeten als ze gepakt kunnen worden. Ik vermoed echter dat er niemand te vinden is om die klus te klaren.
In Willebroek zag ik een bordje op een pleintje met een telefoonnummer om wildkakkers te verklikken.
Neem eens een kijkje op http://www.doggybox.be misschien is dit een kleine bijdrage tot het probleem.

Hugo.