Tour de la ville

met categorie:  
Alles kan beter ...
En in een niet aflatende ambitie om het voor onze stad alweer beter te maken ...

Mijn vraag vanmorgen naar InEnUit Mechelen: "Ik heb twee buitenlandse toeristen bij me die zeer graag een geleide wandeling willen mee-maken, en als dat niet kan graag een torenbestijging".

Helaas geen geleide wandelingen voor Pasen en ook geen torenbezoeken ...

En dan is mijn vraag aan de Bloggers, moeten we onze goedbedoelende toeristen dan de kou insturen .... of wat moeten we hiermee ?
Ja Peter, ik heb dat "probleem" ook al enkele keren meegemaakt. Een enkele keer had ik geluk en kon ik mijn gasten laten aansluiten bij een groter gezelschap dat een rondleiding had geboekt.(Met dank aan een medewerker van de toeristische dienst overigens.)

Buiten hét seizoen kan er inderdaad weinig voor de individuele toerist, en het zal zeker moeilijk zijn om "de winkel"(stadhuis,toren,kerken,musea,...)zonder enige vorm van begeleiding/bewaking,open te stellen voor de enkeling. Eerlijk toegeven, zelf zie ik niet onmiddellijk een oplossing. Maar het zou wel eens mogen onderzocht worden door specialisten.
Alles kan beter...maar alles heeft ook zijn prijs...
Alles kan beter...maar alles heeft ook zijn prijs...
De Rudy huren hé, of mag "het" niks kosten misschien?
Uiteraard is kost hier erg belangrijk, maar deze toeristen willen echt wel betalen hoor ...

Verder: toeristen op hun honger laten heeft ook een kost. Minder goede ervaring, niet direct terugkomen, wat vertelt men in eigen land, ... Misschien is de kost hiervan voor Mechelen wel een veelvoud van het niet gidsen ... ?

En een andere vraag ... Is de verwachting van een toerist om voor een geleide wandeling te betalen dan zo onrealistisch ?

Ik weet het niet, wat denken jullie ?
@pier:Ik denk dat Rudi en/of zijn collega's stadsgidsen niet zitten te wachten op een seintje van "de enkeling" die vaak onverwacht (want anders zou het probleem al veel minder groot zijn) beslist om Mechelen te bezoeken.
"de enkeling" die vaak onverwacht (want anders zou het probleem al veel minder groot zijn)
Gidsen die onverwacht willen / kunnen "gidsen" zijn er genoeg ... 't Hangt er gewoon van af of de "onverwachte toerist "geldelijk" genoeg interesse heeft!
Peter, mijn vertrouwen in de Mechelse stadsgidsen is groot (al heb ik ze niet allemaal bezig gehoord en gezien).
Ik ga er van uit dat deze mensen hun "vak" kennen en geen domme dingen vertellen. En voor kwaliteit betalen de toeristen graag een flinke bijdrage.
Blijft de vraag:als het niet in groep kan,hoe kan het voor de enkeling (2-3 personen)wél en hoeveel gaat dat dan kosten...
@pier:ik denk dat u het dan heeft over "gidsen" van het soort waar ik mijn gasten niet wil mee confronteren.
Laat het duidelijk zijn, ik heb veel vertrouwen in de kwaliteit van de Mechelse stadsgids.

Maar ik kan moeilijk geloven dat de vraag naar gidstochten en torenbestijgingen in de Winter en Herfst onbestaande is in een stad als Mechelen ...

Ik heb nog gevraagd aan de InEnUit of er geen gidstochten afgehuurd waren voor groepen, maar ook dat bleek niet het geval. Gewoon wat pech gehad misschien.

Maar misschien weet iemand anders er meer over ...
hoe zit het met het winteraanbod voor de toerist? wijkt dat een beetje af van het zomeraanbod? of moeten die gewoon de "zomertoer" doen?
Ik heb nog een ander voorstel. Ik was laatst in Grenoble (in de winter), en geloof me, daar is 10 keer minder te zien dan in Mechelen.

Ik dus naar het Office Du Tourisme, en wat bleek, daar hadden ze van de audio-gidsen. Automatische gidsen om tegen je oor te houden, en het was een hele belevenis !

Misschien is dit een goede aanvulling van de Mechelse Stadsgids, voor de wintermaanden ?

Wat denken jullie hiervan ...
Ja Peter,die audio-gidsen zijn natuurlijk een goed alternatief,maar zij openen geen deuren...
Toegang hebben tot, is toch een deel van het winter-probleem?
Op 'inenuit"
Voor enkele luttele centen: 5 talig stadsplan met beperkte uitleg.
Voor ietsjes meer: een zeer uitgebreide geo"gids".
Voor een betaalbare som: de quasi volledige "Mechelse Gids" van Kocken.
En voor hen die niet kunnen lezen: de Rudy, onbetaalbaar?
Ik dacht dat de Dienst Toerisme vorig jaar of daarvoor al met audiogidsen had geëxperimenteerd. Bestaan die dan niet meer?
Even verduidelijken misschien.
Voor een wandeling o.l.v. een bekame stadsgids is de audio-gids inderdaad een goed alternatief (men kan er echter geen bijkomende vragen aan stellen).
Maar uit ervaring weet ik dat de bezoekers ook binnen wel eens een kijkje willen nemen (stadhuis,gerechtshof,kerk,toren,...)en voor dat probleem heeft de audio-gids geen oplosing. Maar zoals ik reeds zei,moeilijk de winkel open houden in het "stil" seizoen...
@Pier:die geo-gidsen zijn zowat het slechtste wat ik ooit heb gelezen en gezien. En dan zwijg ik nog over de schabouwelijk vertaalde versies.
die geo-gidsen zijn zowat het slechtste wat ik ooit heb gelezen en gezien. JaTo

Ik vind de Mechelse geogids uitstekend, die van sommige andere steden zijn inderdaad van mindere “kwaliteit”; Ze zijn overzichtelijk, leerrijk en uitmuntende documentatie. Hoe meningen verschillen? De vertalingen interesseren mij niet; Ik lees "ze" in 't Vlaams. Er staat waarschijnlijk zelfs méér info (alhoewel beknopt) in, dan de doorsnee gids in z'n parate kennis heeft. Wanneer een Mechelaar buitenlanders ontvangt, en hij doet de moeite om de geogids aandachtig te bestuderen, kan hij zelf, op een behoorlijke manier, zijn gasten rondleiden.
...dat doen we dan ook Pier. Kan jij mij dan de sleutels bezorgen zodat ik met mijn buitenlandse gasten ook ergens binnen kan?
ik heb een keer de toren beklommen in hartje winter, maar dat was inderdaad in groep,dus ik denk dat ze daar wel uitzonderingen op maken. Maar is er geen alternatieve oplossing? Bv in Brussel heb je 'brukselbinnestebuiten', in Antwerpen ook zoiets.... bestaat er in Mechelen ook niet zoiets?
Behalve de toren (alhoewel kortelings misschien wel) en het stadhuis (alhoewel, langs de info balie, met een beetje lef, of een vriendelijke vraag aan de baliebedienden) zijn er géén locaties waar publiek (openingsuren in acht genomen natuurlijk) niet binnen kan. Ik heb al geweten (zelf gezien) dat er een door een kenteken herkenbare gids (met haar groep) met klikken en klakken uit de metropolitane gezet werd ... Als gij een gast meegidst door Mechelen, en je laat hem/haar alle “interessante plekjes zien, waar je probleemloos in en uit kunt, heb je minstens tot volgende zomer nodig, daarna kan je je wel aansluiten bij een groep! ;-)
@ Hanna: je hebt inderdaad ook "Mechelenbinnenstebuiten" en je kan hen contacteren via RIM.
aan walter en kris: bedankt voor de tip!
Eigenlijk ben ik al jaren fan van MechelenBinnensteBuiten ... Rim en company en uiteraard ook Patrick Egels, hebben de voorbije jaren schitterend werk gedaan, om themaRondleidingen te geven in onze stede.

Ik kan het gewoon iedereen aanbevelen om eens een RIM/MechelenBinnesteBuiten wandeling mee te maken.
Akkoord Hanna,Walter en KrisjeVR,maar het zijn wel allemaal "zomer" activiteiten. Keer eens terug naar het begin van deze pagina en lees eens de bijdrage van Peter (winter,2 gasten...)

Dan heb je toch een probleem...
En ik herhaal:ik ben mij bewust van de moeilijkheid om de winkel open te houden buiten het seizoen.
Klopt JaTO ! That is the point.
"the point" is gewoon poen; Zijn jullie bereidt om voor enkele "winter"toeristen het ganse toeristenbeleid in Mechelen uit te breiden. Méér personeel, meer openingsuren, meer gidsen ter beschikking, dit kan allemaal gebeuren door de stadsbelasting wat te verhogen ... Maar voor jullie géén probleem waarschijnlijk?
Begin is met te lezen wat er staat Pier...en niet naar eigen goeddunken te interpreteren. Ben jij soms zo een jonge gepensioneerde die wat wil bijverdienen met de belangstellende toerist wat wijs te maken?
Gust: Begin is met te lezen wat er staat

JaTo: Alles kan beter...maar alles heeft ook zijn prijs...

pier: Dat stond er dus, en die prijs is "de belastingen verhogen" om de stadsdiensten meer diensten te kunnen laten verzekeren.
PS: Ik ben een oude gepensioneerde die wat bijverdient door belangstellenden wat wij te maken!
En...geslaagd in het officiële gidsen-examen?
naar eigen goeddunken te interpreteren:
Zo'n examen is maar wat het waard is: onbelangrijk voor geslaagden, nijd en afgunst opwekkend voor gebuisden, zoals gij?
Ik denk dat het aanbod uitbreiden kan, zonder dat het al te veel moet kosten ...

Op een kreatieve manier kan het wel, denk ik !

Wat doen we met winterse Toeristen, die het goed menen met Mechelen ??
Niet dus.
pier:zoals gij?
gust:Niet dus.

Ge moet daarom zo chagrijnig niet worden.
:-)
peter:Wat doen we met winterse Toeristen.

Zoals ik enkele postings boven stelde, zijn er voldoende mogelijkheden om, als geïnteresseerde Mechelaar, u zelf goed voor te bereiden om zelf uw gasten behoorlijk rond te leiden. Je kan ook altijd trachten, bij eventueel vreemd bezoek, vrienden en familie te overhalen om een groep te vormen. Deel de prijs voor een geleid bezoek door het aantal deelnemers en je komt goedkoper uit bij de stadsdiensten dan bij Mechelenbinnestebuiten, alhoewel deze laatsten ook tijdens de winterperiode op voorhand geplande bezoeken organiseren. Wat betreft het beklimmen van de toren of de toegang tot het stadhuis, hebben zij (binnenen buiten) ook géén toegangsmogelijkheden.
Sorry Peter, ik heb mij al een tijdje uit deze discussie terug getrokken. Het gaat iets beneden mijn niveau...
In elk geval, de klemtoon heeft bij mij nooit op "geld" gelegen. De toerist
betaalt graag voor deskundige (Pier!)begeleiding.Steeds heb ik ook gewezen op de moeilijkheden bij het open houden van de winkel(en natuurlijk heeft dat ook met centen te maken)en het begrip daarvoor.
Uiteindelijk was mijn vraag (en de uwe ook dacht ik)kan er door "specialisten"eens nagedacht worden over een winters aanbod voor de onverwachte bezoeker? En toegegeven,zelf heb ik ook geen idee...
Tot zolang trekken wij onze plan.
@Pier:en als er geen toeristen in de val trappen? Met een kroeske...
en als er geen toeristen in de val trappen? Met een kroeske...

Zoals gij lopen er altijd wel in de val ...
Ge moest is weten...
Tijdens een lopende tentoonstelling is de toegang tot een (Mechels) museum vrij. Er zijn praktisch ALTIJD lopende tentoonstellingen ... De zaalwachters zijn (meestal) geïnteresseerde en interessante lui die over degelijke kennis beschikken. Voila, een gratis en toch boeiende mogelijkheid om te benutten. Daaraan nog een wandeling door de stad, gegidst door de vijftalige brochure aan kostprijs van ¤ 0.50 en uw dag kan niet meer stuk ... Is dat een acceptabel idee?
Bon om het niveau van de discussie hier een beetje op te krikken:
-voorstel 1: Maak gebruik van audiogidsen (zo van die walkmans die je tegen je oor houdt) als aanvulling van de Degelijke Mechelse Gidsen. Maak gebruik van deze audiogidsen in de winter bvb. Je kan met die gidsen gerust ook binnen in kerken bvb. alleen de nummerkes op elkaar afstemmen. Als dit kan werken in Grenoble, dan kan dit zeker in Mechelen.
-voorstel 2: Zorg voor een paar standby gidsen (en nu bedoel ik van die mensen), ook in de winter maaar dan natuurlijk alleen in het weekeinde. Dat kost zeker niet zoveel als een nieuwjaarsreceptie, of een herbelichting van de markt.
-voorstel 3: Breng de gidsagenda iets duidelijker op de site, en op he bordje van de kathedraal. Het is niet erg duidelijk wanneer er bestijgingen zijn ...

Enige ideeen hierrond ?
Bijna Pier,bijna...
@pier: Sommige mensen willen graag een gegidste tocht door de stad ... Een soort van algemene inleiding, en eerste kennismaking met Mechelen. En meer, die willen graag betalen voor kwalitatieve rondleiding.

Maar geen boekje ...
Dan zitten wij weer in de vicieuze cirkel: hoeveel willen die meer betalen?
Het idee om audiogidsen is goed op zich, maar problematisch wat betreft de aankoop, het onderhoud (veel mensen gaan niet zachtzinnig met materiaal rond) en de houdbaarheid (sommige mensen zijn dieven!).Op de toeristische dienst zijn er (enkele?) mensen in dienst die gediplomeerde stadsgids zijn, maar om die (eventueel) in te schakelen, moet er weer voor vervanging gezorgd worden, dus ...
Wat wel een mogelijkheid zou (met de nadruk op ZOU) kunnen zijn, is het oprichten van een soort "aanspreekbare gids" naar een vroeger (gewestelijk) idee voor het scheppen van "aanspreekbare burger", ge weet wel, mensen met een badge, die je gerust als vreemde kan aanspreken; hun "creatie" was bedoeld om verzuring in de steden tegen te gaan, maar het initiatief heeft, naar mijn weten, nooit succes gehad. En nee (op voorhand) ik ben géén oplichter die mensen "gidst" om mijn pensioen aan te vullen, zoals (ten onrechte) gesuggereerd werd. :-)
Tiens ik volg niet. Waarom is dat "problematisch wat betreft de aankoop". Is dat onderzocht ?

Ik ben het er niet mee eens.
1) Er zijn zeer duurzame modellen.
2) Vraag een borg, zoals ze dat toen ook in Grenoble deden, daar heeft niemand problemen mee.
3) Plus het taalprobleem is dan opgelost ... Je kan namelijk verschillende taalversie maken. Maak er eventueel een eindwerk van voor de Hogeschool ? Lijkt me een interssant project !
Het risico op schade of diefstal kan je makkelijk beperken door met een 'waarborg' te werken : ofwel vraag je een som die je achteraf teruggeeft bij teruggave van een (werkende) audiogids, ofwel doe je zoals veel fiets- en autoverhuurbedrijven dat doen en werk je met een kopie van de identiteitskaart.
De aankoop van dergelijke toestellen verreist toch een minimum"kapitaal", als er zelfs géén geld is om stadskaarten, en toeristische plannen uit te delen i.p.v. te verkopen, vrees ik dat er zeker geen geld zal vrijgemaakt kunnen worden voor audio(uitleenbaar) materiaal. In een maatschappij waar "benzinediefstal" niet meer vervolgt wordt vrees ik tevens dat diegenen, die goedkoop zo'n toestel willen bezitten, de eersten zullen zijn om zich als "toerist" te profileren; Met alle gevolgen vandien ...
Persoonlijk heb (had) ik ervaring met "waarborg" en ik kan je verzekeren dat de vindingrijkheid van sommigen héél groot is. Maar, indien er iemand het initiatief neemt om uw voorstellen echt voor te leggen, aan de schepen voor toerisme, zal ik zeker mee ondertekenaar zijn. Mijn ervaring met de audiotoestellen tijdens de "Dames" tentoonstelling (in de lamotsite) leert mijn dat de auteurs van die teksten zich langs beide zijden (te intellectueel en anderzijds te kinderlijk) vergrepen hebben. Er had eigenlijk nog een derde, een "volks"versie moeten bijstaan. Dat er op peter's idee (dat trouwens uitstekend is) positief zou gereageerd worden uit een of andere school zou mij ook ten zeerste verwonderen: ik vrees dat jullie de moeilijkheden (tijd, kosten, bereidheid) lichtjes onderschatten.
peter: Een soort van algemene inleiding, en eerste kennismaking met Mechelen. En meer, die willen graag betalen voor kwalitatieve rondleiding.

Er bestaat een gidsenvereniging, misschien kan je die contacteren (rudy?) en polsen of er interesse is bij de gidsen om een soort "algemene" kennismaking, aan een vooraf overeengekomen prijs(je) te creëren?
- Ik denk dat je budgetten verwart.
Ik ben geen voorstander om stadskaarten zomaar weg te geven, maar het zijn investeringsgoederen, en dat is een ander budget. Trouwens bij een hoge kwaliteitsaudiogids betalen de gebruikers toch ook een stuk he.
(10 a 12 EURO lijkt me realistisch)

- Ik denk ook dat dit best wel past in een afstudeerwerk, je mag de kwaliteit van de jonge studenten tegenwoordig nie onderschatten
@Pier:Het is Rudi (met i). En ik heb een enorm respect voor Rudi. Hij en zijn collega hebben zeker een nieuwe dimensie gegeven aan "het gidsen". Hun succes bewijst ook hun gelijk. Dus dat kan,mag en valt zelfs toe te juichen. Maar...(en wat nu volgt heeft niets te maken met,laat staan gericht aan Rudi)als ik uw voorbije posts las,dacht ik met weemoed terug aan vroegere tijden.
Toen Mechelen nog gidsen had (en misschien zijn er hiervan nog enkele actief)als H.Vermeulen,Torfs,M.Kocken,Jans,Van der Poel,Vermoortel,Van Bosstraeten en vele anderen wiens naam mij nu niet te binnen schieten. Voor hen was gidsen op de eerste plaats een "passie". De geschiedenis van hun stad,het kunnen vertellen hierover,het contact met de mens-toerist. Aan geld (uiteraard kregen zij van de stad een vergoeding)dachten zij niet. En dat mijn beste Pier is precies wat mij zo stoort aan uw tussenkomsten hier. Die kruideniers-mentaliteit,geld,geld,geld en nog eens...geld. En dan te weten dat zowel Peter als JaTo steeds hebben gezegd dat de toerist WIL betalen voor DESKUNDIGE begeleiding. Het winter-aanbod daar ging het over. Maar wat baten kaars en bril als de kruidenier alleen maar naar de centen ziet.
@ gust: Ik ben géén geldwolf, maar tijden zijn veranderd. Ook de door u opgesomde gidsen werden vergoed, de verloning zal ondertussen wel gestegen zijn. Niemand kan het zich vandaag veroorloven om gratis te werken.'t Is alleen hoeveel: is men bereid te betalen.

@ peter: Goed mogelijk dat ik het verschil niet ken tussen budget en nieuwe investeringen. Ik weet alleen, welke naam men erop plakt, het over geld gaat. Niemand moet het mij kwalijk nemen als ik aankaart dat mensen, diensten, of veranderingen een stevige knap betekenen in een steeds meer inkrimpend budget.
Uw verzuchtingen, of zoeken naar een "gratis" (of bijna gratise) dienstverlening is waarschijnlijk zoeken naar de traditionele speld ...
De vraag is en blijft: hoeveel wil je besteden, en / of vindt je vrijwilligers (met min of meer degelijke opleiding) tussen stempelaars, gepensioneerden, kortom mensen met vrije tijd, die een soort rondleiding wil opzetten. En kan de georganiseerde gidsenvereniging daar mee akkoord gaan? Vragen die, volgens mij, negatief zullen beantwoord worden.

Ikzelf ben niet betrokken of bevoegd bij deze zaken, waarom moeien de, op deze blog, aanwezige politici zich niet eventjes in deze zaken?
Een degelijk opgeleide vrijwilliger die gratis wil werken om tot een oplossing voor dit probleem te komen zonder dat de georganiseerde gidsenverenigingen een probleem zouden hebben met deze persoon/personen ?

Zou deze problematiek geen mooi eindwerk leveren voor de mensen van Campus Coloma die toerisme studeren ?
@Pier: Ik zoek geen "gratis" dienstverlening.

@BartVE: Ik denk dat hier mogelijkheden te over zijn voor eindwerken !
@Pier:Toch blijf ik de indruk hebben dat u weigert te lezen wat er staat.

Inderdaad,de door mij opgesomde gidsen werden ook vergoed,dat schreef ik ook (maar het stond tussen haakjes en daardoor misschien aan uw aandacht ontsnapt).

De gidsen waarvan sprake timmerden aan de weg en dat lang voor het economisch belang van het toerisme werd (h)erkend. De budgetten van toen waren absoluut niet te vergelijken met wat er vandaag (gelukkig) ter beschikking staat. Zij legden het "tapijt" (het begrip Rode Loper wil ik in dit verband liever vermijden) waarover de gidsen van vandaag met hun gasten kunnen lopen.

En,nog eens in vertraagde versie:niemand-is-op-zoek-naar-gratis-diensten,laat dat toch even tot u doordringen...

En...goed nieuws...voor het eerst ga ik met u akkoord...waar blijven de politici (als het echt niet anders kan)of de bevoegde (specialisten)personen. 't Is 't moment.
Voor de laatste keer: jullie zoeken NIET naar gratis diensten; Wat is dan het probleem? Je kan ALTIJD (winter en zomer) een gids huren! Maar dat wisten jullie toch al? Alleen aansluiten bij een groep kan niet; Zelf een groep vormen wel. 't Is dus uitsluitend een probleem van de hoogte van de prijs, of niet soms? Andere (de opgesomde) mogelijkheden zijn er heden NIET. Indien die er wel moesten komen, komt weer het probleem GELD op de proppen. En een eindwerk voor toerisme studenten betreffende de opleiding van "tussengidsen" of mensen met een beperkte toeristische kennis al een soort 2de rangs gidsen, daar zou (terecht) nog al wat kritiek op komen, volgens mij!
Maar wat houdt u tegen om uw voorstellen, in briefvorm, te richten naar het college?
Voor wat het u waard is: op mijn steun kunnen jullie rekenen.
In verschillende kerken en musea zitten de zogenaamde oppassers en zaalwachter. Deze mensen worden geselecteerd uit een grotere groep mensen die zich als vrijwilligers (tegen een minieme vergoeding dacht ik) aanbieden om allerlei werkjes op te knappen en / of uit “weg”gerangeerde mensen uit opgedoekte stadsdiensten. Indien er nu een “plaatselijke” opleiding aan deze mensen gegeven werd, en ze op die manier hun eigen “atelier” (kerk of museum) konden gidsen, zou dat, volgens mij, een uitkomst kunnen zijn voor de door jullie gestelde “winterse” problemen.
@pier: Dat laatste is een schitterend voorstel, fijn ik zie het, je bent aan het meedenken in de richting van een oplossing.

@pier: Ik denk dat een hogeschool bvb eindwerken kan promoten om nieuwe winterse toeristische producten rond Mechelen op de markt te brengen.
- Een audiogids maken bvb.
@pier:De erkende stadsgidsen zijn en blijven een garantie voor kwaliteit.(Let wel,ik heb geen enkele binding met deze mensen). Maar uw laatste voorstel is zeker in overweging te nemen. Mits een degelijke opleiding,want we willen hier toch geen toestanden zoals "ergens" in Frankrijk waar een zaalwachter,op vraag van een bezoeker,volgend stukje geschiedenis vertelde:"Wat u hier ziet dames en heren,is de schedel van Keizer Karel toen hij 8 jaar oud was"...

Wij gaan nog vrienden worden Pier...
Wat een onzin die franse stadsgids toch verkondigt, het is toch algemeen geweten dat een mens niet verschedelt tijdens zijn achtste levensjaar. En voor wie het moest vergeten zijn: 0-1 jaar: melkschedel, en vanaf dan om de 2 jaar een verschedeling tot en met het zeventiende levensjaar, tijdens hetwelke de eindschedel gevormd wordt die een veel dikkere beenlaag bevat en de rest van het leven meegaat.
Ik besluit met volgende raad voor de kleinsten: Draag zorg voor je schedel; drink melk! En voor de grootsten: Het is je laatste schedel; dus draag steeds een helm op de motor!

Verschoning, kon het niet laten
:-)
Verschoning Sint,nu al aan een nieuwe pamper toe? Op de verpakking staat toch "tot 18 kilo"...
mag ik eens iets vragen??
Wat is er vanavond te doen op de grote markt want ik vind er niets van op het internet!!
Op m'n post 'En Het Licht Zal Schijnen' (zie bij 'oudere posts') schrijft Leo Stevens dat om 19 uur de nieuwe verlichting van de gevels op de Grote Markt met enig ceremonieel voor de eerste keer zullen aangestoken worden...
Zij die gaan: veel plezier. Ik sta dan voor de klas in d'avondschool.. ik lees hier wel hoe't geweest is he ;-)
@markec:ik zal gaan "springen" in uw plaats...
Veel werkgenot markske!
Hé wat is dat hier allemaal voor gekwek?

Is gids spelen dan een geldelijk gewin geworden? Niks idialisme?

En, mag ik mededelen dat de kiosk zitters-sters in Sint-Romboutskerk geen vergoeding ontvangen!!!!!!!!!! Nog geen drankje . Zelf je fles drank meebrengen. En die doen dat puur uit vrije wil. Ze verlangen geen beloning. Bovenstaande mag ook is gezegd worden!
Moet dan tegenwoordig voor alle "diensten" betaald worden? Awel merci!
Dat mag zeker al eens dik in de verf worden gezet, Jos.
Ik hoorde net een ooggetuigenverslag van iemand die 'één van de bekende stadsgidsen' voorbij zag fietsen. Het bijzondere: deze gids was aan het gidsen... in een dictafoontje!

Misschien zijn de gidsen ons te snel af, wat betreft audiogids? Of misschien is het wishful thinking...
Leuk Floris ...
ik heb niet veel ervaring met stadsgidsen maar de ervaring die ik één keer meemaakte wil ik u niet onthouden, men zonen lachen er nog mee: zomerdag in de vakantie, 10 jaar geleden, met ons gezinnetje de toren op. de gids doet beneden de uitleg over het aantal treden ...enz, tegen niemand in het bijzonder en de helft van de tijd met zen ogen toegeknepen.
eerste etage: hetzelfde liedje, hij ratelde wéér zen huiswerkje af, op dezelfde toon en redelijk stoicijns. tweede etage: tzelfde, er werd ondertussen al wat gegniffeld links en rechts van mij, en niet alleen mijn kinderen. volgende etage, enfin om een lang verhaal kort te maken, tegen dat we boven waren lag iedereen zowat in een stuip, of, stond er wat geergerd bij! nooit zo'n saaie uiteenzetting van feiten op een rij gehoord, en de onverschilligheid droop van de man af!
Sindsdien gaan we zelf de stad wel ontdekken door af en toe eens aan een voetrally mee te doen of zo, véél interessanter.
Mooi verhaal Kris, maar ik ben zeker dat er ook andere gidsverhalen zijn ...
dat hoop ik ook
Kris,
Ik treed je stelling bij: Voetrally meedoen.
Kost niets, je ziet meer en als je je ogen goed gebruikt hebt, ontvang je nog een mooie beloning er bovenop.
Dat is puur toerisme, zelf zoeken en vinden!
Ik zie ze zo voor mij, de zoekende mens!
De stralende blik bij het vinden van een datum of ander object.
En het bijzonderste, je vergeet dat nooit meer. Bij het ' Volg de Gids', ben je na enkele uren al meer dan de helft vergeten. Lijkt mij meer consumptie toerisme.
Nu moeten de gidsen niet gaan denken dat ik iets tegen hun persoon heb, verre van dat. Wel tegen het rondloodsen
van: En links dit en rechts dat...Het is soms zo saai.
Natuurlijk lost dat het probleem: Winterseizoen niet op! Daar ben ik te stom voor, "ik" weet dat!.
Peter:Ik denk dat een hogeschool bvb eindwerken kan promoten om nieuwe winterse toeristische producten rond Mechelen op de markt te brengen.

Ik ben bijna zeker dat die NIET zullen meewerken; Ik hoop dat ik mij vergis. Waarom ga jij er, (indien je daar contacten hebt) niet eens polsen?
Jos: Ik heb heel wat andere ervaringen gehad met Gidsen. Ik ben al vaak met een gidstocht meegeweest die me heel wat heeft bijgeleerd. Patrick De Greef bvb. of Patrick Egels, hebben me grote lijnen uit de Mechelse geschiedenis bijgebracht.

Het ideeengoed bvb. van het interbellum, of de Regence periode, zullen nooit meer dezelfde zijn na hun bekwame gidstochten.

Voor mij is een goede gids iemand die een tijdsperiode kan schetsen, aan de hand van talloze voorbeelden. Niet de opsomming van feiten, zoals zo vaak gebeurt, maar eerder een schilderij maken van hoe de mensen in die periode leefden, dat is echt gidsen.

Vaak hebben we in onze 21e eeuwse maatschappij dezelfde belangen en verlangens als 500 jaar geleden ...
@kris:Ik heb geen enkele reden om aan uw verhaal te twijfelen.Hopelijk was dit dé uitzondering. Ik hoop ook dat u dit destijds signaleerde aan de toeristische dienst. Dit soort gids moet er gewoon uit!
@pier: Ik ga niet zelf polsen bij een hogeschool, en neen ik ga ook geen brieven schrijven naar het college.

Mijn bijdrage bestaat er in om dit item hier aan te kaarten en onder het voetlicht aan te brengen.
ik denk vooral dat je als gids de gave moet bezitten om dooie materie om te zetten in boeiend kijk en luistermateriaal, al kan ik me voorstellen dat je al eens een mindere dag kan hebben natuurlijk.
als de gids van toen dit nog doet en ze hebben em nog niet van de toren gekieperd, zal ik er maar van uitgaan dat het toen zo was.

maar zo'n voetrally is in elk geval leuker.
Volgens mij zijn voetrallys en gidstochten, gewoon andere producten. Je steekt er heel andere dingen van op ...

Je kijkt op een andere manier ...
Het uitgangspunt van deze bijdrage had toch niet de bedoeling het proces te maken van de stadsgids? Overigens Peter,de beschrijving die u gaf van "de goede gids"...ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.
Tot het tegendeel is bewezen,blijf ik mijn vertrouwen geven aan de Mechelse stadsgids.
Helemaal akkoord JaTo ... Ik ben blij dat er nog zoveel mensen te vinden zijn die met trots over onze stad kunnen praten.
mijn uiteenzetting was alleen bedoeld als grappige anekdote, niet meer of minder. Ik durf er niet aan twijfelen dat de gidsen tegenwoordig ietsje gemotiveerder en energieker zijn.
trouwens, ik denk dat de mechelse gidsen het zich tegenwoordig niet meer kunnen veroorloven om niet proffesioneel bezig te zijn, na de Keizer karel feesten, de tapijten toestanden, alle archeologische sité's, lamot, dames met klasse.. enz
Ter gelegenheid van de tentoonstelling "Mechelen 2005, Stad in vrouwenhanden" en de diverse randaciviteiten wist Mechelen vorig jaar meer dan 140.000 bezoekers naar het toeristisch kantoor aan de Grote Markt te lokken. Het 'Keizer Kareljaar', 2000, moest zicht tevreden stellen met de helft van dit aantal. Schepen van cultuur Frank Nobels wil nog beter doen en de Dijlestad de komende jaren nog meer zijn toeristische troeven laten uitspelen. Hij denkt hier dan in het bijzonder aan het stadhuis en de Sint-Romboutstoren die hij graag nog meer wil openstellen voor het publiek (Gepubliceerd op maandag 13 februari 2006)
...heb ik ook gelezen Peter...
Uw voorstel voor audio-gidsen vind ik het overwegen méér dan waard.
Enne, over de kwaliteit van de 'levende' gids in Mechelen kan ik kort zijn: een enkele mindere gidsbeurt niet te na gesproken, heb ik erg goeie ervaringen gehad.
(en ik heb dan ook al veel themawandelingen meegelopen).
Natuurlijk zijn Rudi en Ferre niet te versmaden. Maar ook andere Mechelse gidsen verdienen een pluim.
Ook goede herinneringen heb ik aan een culinaire wandeling (ingericht door de Jonge Kamer van Mechelen) en begeleid door Patrick De Greef: schitterende commentaren gebracht met een stem als een klok! ;-)
De kwaliteit van de stadsgids is in Mechelen uitstekend!
@Peter en Jans:Ik sluit mij graag aan bij jullie woorden. Wij mogen best trots zijn op deze mensen.
Peter Meuris, antwoord op blog 13/02.
Uw stelling is perfect. Goede gidsen zijn goud waard.
Ik ken alleen enkele "gouden" uit juusekestijd. Dat waren straffe mannen met een verbluffende vertelkunst. Heb ze "gevolgd". En ...ik meen dat zulks toen gratis was. Bezoek aan stadhuis, bezoek aan Begijnhofkerk en Sint-Romboutskathedraal.
Wat ik feitelijk bedoelde is het volgende. Bezienswaardigheden kunnen voor de toerist met minder diepgaande belangstelling ook interessant gemaakt worden door aangepaste teksten in klare taal. De meeste van onze bezienswaardigheden kan je toch, mits een toegangsticket, zo binnen wandelen.
Als ons stadsbestuur al het mogelijke doet om toeristen naar Mechelen te lokken, is dat toch niet om de gidsen werk te geven, denk ik. Wel om volk in de stad te krijgen, om ons patrimonium te laten zien en...om de horeca te laten floreren. Gidsen zijn er voor hen die het willen.
Conclusies laat ik over aan de lezer. Dag Peter.
Zeg, ik hoor in de wandelgangen dat er opnieuw cursussen GIDS MECHELEN zouden worden georganiseerd ... Weet iemand hier meer over, of is het gewoon een gerucht ?
@peter: dit is geen gerucht. Alle info hierover kan je in de Streekkrant van deze week vinden op de pagina's van stad Mechelen.
Ik moest enkele maanden geleden een fietstocht organiseren voor mijn collega's; wou de torenbestijging erbij doen, maar achteraf paste dat niet in het programma. Maar ik stuurde eerst een mailtje naar in&uit en kreeg onmiddellijk een zeer uitgebreide en vriendelijke mail terug van hen om eens langs te komen voor verdere afspraken en details. Dus gewoon proberen Peter. En zoals Filip zegt, in de Streekkrant staat idd meer over het opleiden tot stadsgids.