Een en ander kan je al lezen op de site van het Federaal Voedsel Agentschap FAVV waarvan hier een uittreksel.
... Gelet op de evolutie en aangezien het risico buiten de gevoelige natuurgebieden niet helemaal uit te sluiten is, zal de ophok-of afschermplicht voor pluimvee vanaf 1 maart worden uitgebreid tot het ganse land en niet beperkt blijven tot de gevoelige natuurgebieden.
Nu al wordt aan iedereen aangeraden om pluimvee af te schermen van wilde vogels of op te hokken en om pluimvee en andere vogels binnen te voederen en van drinken te voorzien...
... Vaccineren is een strategie die zou kunnen worden ingezet in de bestrijding van vogelgriep in België. /...
(Uit het persbericht van FAVV dd 20 februari 2006)
Als vogelliefhebber sta je daar dan met je ganse collectie mooie (of lekkere) dieren. Er zit niks anders op dan je hok uit te breiden of af te dekken. Als het aantal dieren niet te groot is kan je voor 20¤ tot 50¤ al een oplossing fabriceren. Je kunt er natuurlijk voor opteren in geval het kippen, kalkoenen, eenden of ganzen betreft om de dieren onmiddellijk in je voedselketen te brengen, dit zou als particulier een economisch rendabelere oplossing kunnen zijn. In dat geval zal je het keukenafval nadien moeten composteren of wegwerpen in plaats van het om te laten zetten in de lekkere dagelijkse eitjes.
Vind je dit geen optie weet dan dat het risico reëel is dat je dieren ondanks de maatregelen alsnog besmet kunnen raken.
De keuze is aan uzelf.
Hoewel ik kippenvlees erg kan smaken hou ik dit toch liefst een tijdje weg uit mijn menu .
Dat dit onnodig is wil de Franse Chirac bewijzen door openlijk gevogelte te eten, zo lees ik in "De Standaard On Line" vandaag 26/02/2006. Onze eigen ministers deden dit ook al eerder in de week. Totaal geen risico als je de raad van het FAVV in acht neemt:
Risico voor de mens
... Langs orale weg (eten van besmet vlees of besmette eieren) is er, voor zover bekend, geen gevaar voor besmetting omdat het virus niet opgewassen is tegen de neutraliserende werking van het menselijke maagdarmkanaal. Het is evenwel aangeraden om enkel pluimveevlees en -producten te consumeren die voldoende werden verhit (>70°C)...
Misschien vinden we binnenkort ook in Mechelen loslopende gedumpte kippen in de parken zoals er al in de stad Gent gesignaleerd zijn. Bij de vorige ophokperiode liep er rond de Katelijne kerk een haan rond die elke ochtend trouw de bewoners wekte met zijn gekraai tot hij op een dag vermoedelijk deel uitmaakte van iemands menu...
U erbij geteld of niet? (Flauw genoeg?)
De trekvogels mogen er niet bij kunnen. je dient ze ook onder een afdak te voederen. Maar ja, kippen scharrelen wel hè. Begrijpe wie kan. Voor wat altijd die onduidelijkheid. Het is blijkbaar nog niet zo goed geweten hoe vogelgriep overgaat.
Vorige keer moesten de kippen een hele tijd binnen blijven. Na een viertal dagen gaf Mechelen te kennen dat het voor bepaalde locaties dan weer niet hoefde. De trekvogels hebben hun vaste routes...
Je ziet enkel nog quad-rijders met verantwoord rijgedrag.
"Het voederen en drenken van zowel particulier als professioneel gehouden pluimvee, reisduiven en andere vogels dient nog steeds binnen te gebeuren of op een dusdanige wijze buiten dat contact met wilde vogels onmogelijk is."
Mijns inziens kunnen dan ook nog de droppings in de ren vallen door de mazen heen en gezien scharrelkippen toch overal pikken is contact en besmetting daar toch ook mogelijk.
Maar ja we hebben toch het gevoel iets te doen, Als je sommige dieren effectief zou ophokken ttz in een kot opsluiten zouden ze toch maar wegkwijnen. Misschien is het toch beter om de waardevolle dieren te laten vaccineren.
http://www.een.be/televisie...
Duivenbond.com...com com com com...
('t Is een oude mop ik weet het..)
Nog even iets @DjiM, ik geloof ook dat voor duiven echt wel een uitzondering kan gemaakt worden, de dieren werden door de eeuwen heen geselecteerd op snelheid en lange afstanden en ik kan best geloven dat je die diertjes moeilijk op stok kan laten zitten, ze zouden het niet lang uithouden.
Hetzelfde zou ook moeten gebeuren voor loopvogels (struisvogel, emoe, nandoe en kasuarus)gezien die per definitie een ruime loop moeten hebben. Sommige kunnen wel 65 per uur halen. In Nederland werd inderdaad uitzondering gemaakt voor deze categorie, in België zijn ze blijkbaar nog niet zover.