Eva, Kris, Lucas en... Liesbeth!

met categorie:  
Na haar fel gesmaakte optreden vorig jaar was ze er weer: de door de vuurtorenwachter van Vlieland geadopteerde dochter, met de getormenteerde jeugd...
het 'maatje' en de zielsverwante van de grote Ramses Shaffy...
de prima vertolkster van Brel, van Frank Boeyen, van Piaf en Theodorakis (als Griekenlandfan niet te vergeten...)...
de onbetwistbare diva van het Nederlandstalige chanson, die haar gevoelige liederen met grote pathos en begeleid door expressieve handgebaren brengt...
met haar sprekende ogen, haar felgestifte lippen, haar glitterjurken en 'theatraliteit' in de goeie betekenis van het woord...
Na onvoorstelbare succesjaren, werd het stil rond deze grootheid, en kwam ze terecht achter de coulissen - in het verdomhoekje;
maar ze staat er wéér, verrezen als een feniks...
Ondertussen reeds 64 jaar, maar met een nog grotere plankvastheid en overtuigingsvermogen: Liesbeth List!

Maar La List kwam niet alléén naar de Mechelse Stadsschouwburg op vrijdag 3 februari.
Voor 'Kleinkunsteiland' bracht ze in haar kielzog haar bijna even grote Vlaamse tegenhanger Kris De Bruyne mee, ook al midden de vijtig -
én de jonge en frèle Eva Deroovere (die ik dit seizoen ook al bewonderde met 'Olla Vogala') - een natuurtalent om 'U' tegen te zeggen!
Maar ook acteur-zanger Lucas Van den Eynde, met z'n warme stemgeluid was van de partij.

Het werd een Kleinkunstavond om in te lijsten!

Nochttans gruwt List van het woord 'Kleinkunst', dat voor velen nog is blijven steken in het muffe, stoffige sfeertje van geitenwollen-sokken en gitaargetokkel.
Wat is 'Grote Kunst', en wat is 'Kleine Kunst'?

'Kleinkunsteiland' werd een respectvolle en liefdevolle hommage aan het Nederlandse chanson.
Liesbeth en Kris konden putten uit hun eigen omvangrijk repertoire.
Zo bracht Kris De Bruyne z'n onvolprezen 'Amsterdam'.
List zong het gevoelige Boeyen-liedje 'Zeg me dat het niet zo is' - en wist met Brels 'Brussel 'de zaal volledig in te palmen (van Brel was ze ooit de enige die zijn liederen in het Nederlands mocht uitvoeren...).
Met Eva zong Liesbeth het mooie 'Laat me niet alleen'.
Eva weefde er de Zuid-Afrikaanse versie doorheen. Verrassend knap.
Lucas Van den Eynde (als stand-in-Shaffy) vertolkte met List het grootse 'Pastorale' - een monument van de Nederlandstalige muziek!

Maar het kwartet putte ook uit liedjes van anderen.
Zo kwam ook 'Rode Wijn' van de helaas te vroeg overleden Bram Vermeulen aan de beurt. Kris bracht het in een sterke versie met z'n apart stemtimbre.
Van den Eynde zette de 'stadscoupletten' van Wannes Van de Velde (binnenkort ook in Mechelen te beluisteren!) neer.
Maar ook wist hij het publiek te veroveren met 'Benjamin' van 'onze' Mechelse Louis Neefs.
Van de Nieuwe Snaar was het 'Dylan' dat de zaal werd ingezongen.

Het werd een beklijvende avond - met een uitstekende vertolking van vier rasartiesten, begeleid door en stevige band, onder leiding van pianist Michel Bisceglia.

'Achter iedere deur die ik opendoe, doe jij een andere weer dicht - en zo blijf je verborgen - nooit wordt er meer dan een tip van de sluier opgelicht...'
Met dit lied, en na een lang en warm applaus werd een prachtige muzikale avond besloten.

En Liesbeth?
Ze was nog even zoet met het signeren...
@JanS: Ach ja, was dat vandaag ? Ik had er graag bij geweest maar jammer genoeg was de zaal al heel vlug uitverkocht en bijgevolg was ik te laat om nog een plaatsje te bemachtigen. ;-(
Bij het lezen van uw duidelijk verslag van het optreden heb ik natuurlijk nog meer spijt...maar anderzijds kan ik me nu toch wel heel goed een idee vormen van de voorstelling. Liesbeth List had ik wel heel graag terug gezien, ik ben altijd een vurige fan van haar geweest en heb vroeger geen enkel optreden van haar gemist. Haar prachtige uitvoering van de Mathaüsliederen en de vele tournées samen met Ramses Shaffy waren werkelijk subliem en onvergetelijk.
Bedankt voor het allemaal zo mooi neer te schrijven, goed dat jij toch hebt kunnen genieten van die prachtige muzikale avond!
Was er ook graag bij geweest.. maar te laat :-(

Bedank JanS voor je verslagje!!!! , zo weten we tenminste wat we gemist hebben.... La List en De Bruyne zijn natuurlijk grote (levende) legendes en het doet me ook veel plezier dat de grote VEEL TE VROEG OVERLEDEN BRAM VERMEULEN waarvan ik toch wel fan was (ik miste géén enkele toer van de man...) geeerd werd...

Ondertussen... wegens alweer lang geleden toen ik mijn cultuurabonnement bestelde en KKeiland al volzat, dit volledig vergeten, was ik vanavond/nacht in de hanekeef en ... wie zat daar ook???

KRIS DE BRUYNE ;-)

Heb de brave man maar niet lastig gevallen daar hij in gezelschap was (en ik ook)....
... en EVA DE ROOVERE.. ook een van mijn favoriete zangeressen/ performers.. kon je ook al aan het werk zien mer KADRIL en OBLOMOV... althans: ik had die eer toch al.. WAT EEN STEM !!!!
inderdaad,wat een stem,die De Roovere.
Ik heb kleinkunsteiland gezien in den AB en vond het geweldig (vooral Benjamin van onze Neefs ;-)).
A ja,is het niemand opgevallen dat List bij het zingen soms kleine 'schmeck' geluidjes maakte.Ofwel stond in den AB de versterker iets te goe afgesteld.
Maar voor de rest een geweldige mamdam met super veel gevoel en emotie in de stem!
Hey JanS.

Als ik je lijstje zo lees dan moet dit een schitterende avond zijn geweest.
- Als grote Brel-fan, zou ik hier dus ook aan mijn trekken zijn gekomen. Als ik een cover van Brel hoor, denk ik steeds weer aan het origineel, maar er zijn zeker een paar heel knappe nederlandse covers.
- Bram Vermeulen was schitterend muzikant, die ik al veel aan het werk heb gezien. Toffe mens ook, toen mijn broer hem vroeg om samen met de 80 jonge violistjes van zijn vioolschool (http://www.kortjakje.be) op de scene te staan, dan deed hij dit graag, voor het goede doel. Heb er goede herinneringen aan.
- Leuk om te horen dat Dylan van De Nieuwe Snaar nu ook een evergreen is geworden. Volledig mee eens trouwens.
Ik wou iets schrijven over Bram Vermeulen maar een klein zoekopdrachtje leert mij dat ik hem verwar met Daan Broos.
Nu ik toch onder kenners zit : Ik zou Daan Broos en Dapokaster graag op CD hebben.
Niet dat ik jullie met die ongewone teksten die ik nog bijna van buiten ken zal vervelen.
hallo, ik ben yasmin, yasmin broos, haha grappig ik was mn papa aan het googelen =)