Nee, dit is niet de aanhef van één of andere bijbelse voorspelling, en ook niet een verwijzing naar 'Lichtmis' - ook al zitten we dan in die tijd van het jaar waar aan het duistere en donkere langzaam wordt geknabbeld...
Maar...
de Grote Markt van onze stad zal, midden deze maand reeds, baden in nieuw en fraaier licht!
Twee jaar geleden werd reeds 220 000 euro uitgetrokken om Sint-Rombouts mooier te verlichten... En toegegeven: dit is bijzonder goed geslaagd te noemen.
Op verschillende plaatsen op de markt heeft de Franse specialist Roland Jéol, de voorbije weken armaturen bevestigd, die dra zullen zorgen voor meer lichtsfeer op de historische gevels. (eerder nam deze man ook Gent onder handen).
Het kostenplaatje bedraagt 250 000 euro. ('verantwoord' volgens schepen van Monumentenzorg Timmermans, daar ook het veiligheidsgevoel hierdoor zal verbeterd worden).
Nadien volgen ook nog verlichting van stadhuis en postgebouw - en nog wat aanpassingen aan de Kathedraal.
En nog later komen de Onze-Lieve-Vrouwestraat en omliggende straten, Guldenstraat, Ijzerenleen een Hoogstraat nog aan de beurt...
In Mechelen brandt de lamp!
Dan is er nog de electriciteitsconsumptie van deze verlichting.
Misschien de lichten beperken in de tijd, in het midden van de nacht de boel uitschakelen bv. ?
en de lichtvervuiling lijkt me niet prioritair in de stadskernen aangepakt te moeten worden. Integendeel, daar hoort verlichting... Ik neem aan dat een lichtkunstenaar het licht niet recht de hemel in schijnt maar met klemtoonverlichting werkt. Dat is net de kunst.
Kwestie van misschien is wat vaker een sterrenhemel te kunnen zien in de stad.
Volgens mij is het in de kern van een stad belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt.
Het is nog altijd beter om geen energie te verbruiken. Schakel alle nutteloze stroomverbruikers uit.
Die LEDjes zal je hoe langer hoe meer gaan zien. Ze zijn zuinig, maar nog belangrijker, ze vereisen heel weinig onderhoud.
Om echte Mecheleir te zijn met de zelfde 'normen' als antwerpenaar te zijn? Moeilijk te zeggen, hoeveel.
Vader én moeder moeten in Mechelen geboren zijn, uiteraard ook jezelf!
Van die 75.000 schieten er , denk ik, niet veel meer over. Zelf den burgerlijke stand kan daar niet zo maar op antwoorden. Dat is goed voor een thesis aan de unief!
Probeer aub niet teveel andere dingen er bij te sleuren want dan gaat het originele topic verloren.
Merci.
Ik wil hier niet een negatieve stem laten horen,want ik sta volledig achter het verlichten van historische gevels. Maar...toch heb ik enkele (zeer persoonlijke)bedenkingen.Precies omdat het over historische gebouwen gaat. Doet dat "fraaier licht","de klemtoonverlichting" en andere verkoopsargumenten,geen afbreuk aan het originele ontwerp. Moeten er klemtonen worden gelegd? Wordt de architectuur hierdoor geen geweld aangedaan?
Zelf ben ik een groot voorstander van "plat" licht. Het gebouw gewoon zichtbaar maken in het donker.
Soms heb ik het met dat "kunstig" licht moeilijk.
Maar,toegegeven,het is een kwestie van "goesting".
Helaas is er de laatste tijd veel te veel licht. Elke barak die wat ouder is dan gemiddeld heeft één of andere verlichting nodig en dat creëert een enorme lichtvervuiling. Ik verbaas er mij telkens over hoeveel sterren er wel zijn, wanneer ik ergens in Frankrijk of Duitsland naar de hemel kijk. Hier in Vlaanderen is het niet meer mogelijk om bv. de melkweg te zien.
Daarom vind ik dat alle overbodige verlichting zou uitgeschakeld moeten worden, ineens heb je dan ook een mooie besparing van electriciteit.
Het verlichten van gevels heeft trouwens weinig met veiligheid te maken. Daarom zet die dingen aan tot bv. 0:00. Je zou ook de verlichting 's nachts kunnen dimmen. Vanzelfsprekend moet er gebruik gemaakt worden van goede armaturen die zeer gericht stralen en weinig lichtvervuiling veroorzaken.
@Inge, groene energie, goed idee als jij die van je elektrische aansluiting kan uitfilteren......
Ok, maar als ik dan ook van de sterren wil genieten. Daarom laten branden tot een bepaald uur en dan uit.
De enige groene kWh is trouwens een uitgespaarde kWh.
Dat van die kerncentrales klopt wel, maar ik denk dat dit argument sterk overroepen is. In andere landen hebben ze dit probleem ook, maar maken ze niet van het gehele land een kerstboom. Of het nu een kerncentrale of een kolengestookte centrale is, die dingen zet je niet zomaar aan of uit. Als dit in andere landen kan opgelost worden waarom dan niet in België !
Voor de rest, bespaar waar je maar kan, zonder daarvoor al te veel comfort in te leveren. Je staat er versteld van hoeveel je kan besparen. Koop enkele energiezuinige toepassingen, kijk kritisch naar het wattage van de verlichting, ... Dat is de beste groene ingesteldheid.
de fabel dat er 's nachts overschot is, en dat daarom ook de lichten moeten branden, is kwak. De kerncentrale draait volop, maar de klassieke centrales worden ingeschakeld om pieken op te vangen.
Op totaal verbruik gesproken spreken we over enkele procenten en zijn de grootverbruikers 's nachts de industrie. Soms moeten zelfs centrales extra ingezet worden om het verbruik 's nachts op te vangen.
In Gent is die sfeerverlichting gedaan met spots die recht omhoogschijnen, een kameraad van me die er woont zegt wel dat ze om 12h uitgaan, maar tot dan zit je met véél lichtvervuiling...
Recent stond in het Laatste nieuws ook een artikel over verband met lichtvervuiling en borstkanker, meer en meer onderzoeken bevestigen dit verband... Hierover heb ik reeds enkele jaren terug meerdere onderzoeken van gelezen over het mogelijk verband tussen nachtelijk licht en borstkanker.
Niet vergeten, 1/5 vrouwen met kanker sterven aan borstkanker, ongehoord veel als je het mij vraagt: daarmee is borstkanker de dodelijkste kanker bij vrouwen, info op de website van het NIS (http://statbel.fgov.be)
een snip uit een onderzoek naar voorkomen van borstkanker, gevonden via het NIS:
"Belgium, together with the other countries of N-Western Europe, appears to have the
highest burden of breast cancer in the whole world."
Niet toevallig ook de meest verlichte regio's van de wereld?
@Geert
Een van de belangrijkste lichtvervuilers zijn de fel verlichte serres die je nu overal zal zien. Ik dacht dat daar tomatenplantjes in geteeld werden. Er is momenteel te weinig daglicht om deze plantjes snel te laten groeien (fotosynthese), dus schijnt me bij met kunstlicht.
In de buurt van de afrit van Kontich op de E19 staat zo'n gedrocht. Ik zou daar niet in de buurt willen wonen.
Toen ik een aantal jaren geleden het vliegtuig nam vanuit Schiphol, kon je zien dat een groot gedeelte van midden Nederland perfect verlicht was door deze serres.
Zeker met laaghangende bewolking kan de serre in Kontich localiseren van in Mechelen.
Niet alleen erg vervuilend maar ook verspillend, en dan spreken we nog niet van wegtrekkende volpopulaties die gevoelig zijn aan licht of barrierewerking.
Bovendien zijn bepaalde kunstenaars technisch zeer slecht bezig. Licht moet op een object zijn: niet ernaast niet erover maar erop. Hoewel er genoeg goede oplossingen zijn slagen ze er keer op keer op keer in van een gigantische lichtkoepel erboven te creeren.
Als ik een huis zou bouwen gelijk dat zij verlichten dan zou het toch na 2 jaar instorten vrees ik. Het woord prutsers komt soms weleens in me op.
Trouwens, in Vlaanderen al eens geprobeerd een ster te zien ??? Niet gemakkelijk, dat kan ik je verzekeren.
Nochtans is de sterrenhemel een beschermd erfgoed door UNESCO. Misschien zouden ze dat monument beter eens wat beschermen.
De gemiddelde Vlaming is precies maar tevreden van verlichting als ze om 3u s'nachts vanop honderd meter een mier de straat zien oversteken.
Nochtans doen onze buurlanden het met veel minder. Daar zijn de meeste wegen onverlicht. Zijn daar dan significant meer ongevallen ? Is het daar zoveel onveiliger ?
NEE ! Statistieken bewijzen zelfs zwart op wit dat verlichting van de wegen het aantal ongevallen en het aantal ongevallen met dodelijke afloop verhoogd ! Ook kan er geen verband vastgesteld worden tussen verlichting en kleine criminaliteit. Daarom spreekt men ook van een onveiligheids--gevoel---
Laat de nacht de nacht zijn en de dag de dag.
@Geert ik vind dat je foute conclusies trekt uit die statistieken, de meest verlichte gebieden zijn ook deie waar het meest menselijke activiteit is en bijgevolg heel vervuilend. Als ik jouw bevindingen lees zou ik hieruit kunnen concluderen dat in die verlichte gebieden alle vrouwen met hun borsten bloot (of naakt) lopen en de oplossing eerder zou zijn om al die welgevormde lichaamsdelen te bedekken.
de belangrijkste lichtvervuiler is de openbare verlichting: +60% komt op rekening van openbare verlichting.
Deze cijfers vindt je terug op http://www.emis.vito.be/lic..., evenals links naar andere websites die thema licht behandelen.
Het is inderdaad zo dat ten noorden van Mechelen (Duffel, kontich, Heist op den Berg e.a.) verscheidene serres staan.
De tuinders kunnen/moeten hun serres afschermen, bespaart energie en lichthinder beperkend.
't is te hopen dat er een goede afstelling komt van de lampen dat de grote markt nie van uit de ruimte te zien is hè
Als je in Duitsland rondrijdt op de snelwegen zie je geen verlichting, zelfs niet op de op- en afritten.
Toen ik daar de eerste keer reed in het donker was het even wennen (zowel in Duitsland en Frankrijk), maar ik was het vrij snel gewoon.
je mening is herzien na volgende:
http://www.prevention.com/a...
An article in the latest Science News on the work of Dr's Blask, Brainard, Stevens, and Schernhammer that links light at night and low melatonin to breast cancer.
http://www.sciencenews.org/...
Ik kan misschien best ook die teevee uit mijn slaapkamer houden hoewel ik dat de iedeale slaappil vind. Een kleine discrepantie in het artikel; als de melatonine best snachts zijn werk doen, in het donker omdat het lichaam zijn biorythme dan veranderd en als blinde vrouwen 50% minder risico op borstkanker hebben ligt het mi niet aan het biorythme maar aan de lichtprikkels van de ogen dan kunnen we toch gewoon voorzien dat onze nachtrust als we die al voldoende nemen natuurlijk, in volkomen duisternis gebeurt zonder waaklampjes en andere toestanden met donkere gordijnen of 'blaffeturen'. Let wel borstkanker zou bij mij eerder abnormaal zijn, wat bij mij op borsten zou kunnen lijken is een gevolg van te goed leven en restaurantjes enzo...
Helaas is groene stroom in de landje vrij moeilijk. Nimby-effect voor windmolens en gewoon gemiste kansen maken het niet eenvoudig.
Een waterkrachtcentrale ter hoogte van de stuw op de Dijle zou al een stuk van de electriciteit voor de verlichting in Mechelen kunnen opvangen. Helaas denk ik dat het niet eenvoudig zou zijn, stroeve administraties, idiote wetjes, ...
Er wordt gedacht dat, hetgeen de melatonine-verstoring doet bij vrouwen (borstkanker) bij mannen als gevolg heeft dat prostaatkanker negatief beïnvloed (dus meer kans tot). Of maw: endocriene kankers.
PS: Lieven, een TV op de slaapkamer schijnt nefast te zijn voor liefdesspel... Nog een reden meer om die weg te doen.
Het stoort me vooral dat het weer een buitenlander moet zijn die de show verzorgt, mischien nog wat palmbomen hier en daar om helemaal in de mediterrane sfeer te komen?
en wat het argument "beter veiligheidsgevoel" betreft: de meeste mensen die ik ken durven door een pikdonkere stad lopen, en de rest zit zoals altijd thuis voor de buis, dus daar moeten ze het dan ook niet voor doen. conclusie: weggegooid geld waar ze bvb een midzomerreceptie in den botaniek mee hadden kunnen houden. tis maar een gedacht hé.
Ik ben ook zo'n laat terraskesplakker in de zomer en ga graag naar huis wanneer ik er zin in heb zonder daar indirect toe gedwongen te worden. 't lijkt wel op mijn moeder die zegt dat ik om 24:00 naar huis moet komen (is al lang geleden hoor).
Ik vind die verlichting een goeie en veilige zaak. Maar ik heb al vastgesteld datdie na 12 u of zoiets toch nu ook al uitgeschakeld wordt.
Verder vind ik de verlichting van onze gebouwen meestal erg geslaagd en ik vind de stad "by night" erg mooi en zelf gezellig ,zelfs zonder volk op straat. Maar ja, echt objectief kan je me niet noemen in deze materie natuurlijk.
Aan een kost van 400 000 oude frankskes per paal denk ik toch dat het goedkoper zou zijn alleen de op -en afritten te verlichten ...
gr
Maarten
Helaas zal ik er niet bij kunnen zijn, want zoals elke maandagavond geef ik dan les op de avondschool... (van 18.30-21.13)..
Ben best wel benieuwd ... en ik zal het snel genoeg merken als ik van de school via de Grote Markt naar huis fiets... ;-)
Brugge zal er niet aan kunnen tippen (hopelijk)... ;-)
En het was nog fraai ook! De nieuwe verlichting is stijl-en sfeervol. Proficiat.
Het werd een gezellig 'feestje' op de Grote Markt, met een vrolijke-deuntjes-uitstotend-bandje, met Glühwein en jenever enz... én een druk op de knop die de historische geveltjes in het mooie licht liet baden...
Er was naar Mechelse normen behoorlijk wat volk, een handvol schepenen...
Een aantal bloembakken waren gevuld met vuurrode rozen, en als klap op de vuurpijl, werd op 'onze' Sintromboutstoren een Valentynshart geprojecteerd - een verrassend aardigheidje!
En ook werd er een groot rood hart geschenen op het Belfortgedeelte van het stadhuis.
Leuk!
Ik nam er foto's van, en je kan ze bekijken in de linkerkolom, bij Flickr.
Toch blij dat ik erbij was...
Mechelen werd deze avond nog ietsje mooier dan dat het al was...
Bedankt voor het verslag, en zal vanavond of morgenavond nog ne keer gaan zien ...
Ik heb uw foto's bekeken jans,tof! Wat de accent-verlichting betreft werd ik vooral ontroerd door de koplampen van het politievoertuig...;o)
@ Peter: de TL onder Keizer Karel is inderdaad het enige schoonheidsfoutje dat nog overblijft...
De rest is naar mijn gevoel erg geslaagd.
Toch oppassen met dat ene oog naar links en dat andere naar rechts,voor je het weet is het weer van "ik heb hoofdpijn".;o)
Over de autostradeverlichting.
Toen men de autostrades aanlegde was er zekere Mechelaar, De Saeger, minister van openbare werken. Van hem heb ik gehoort dat de verzekeringsmaatschappijen aandrongen op die geldverslindende verlichting! Zij vreesden voor een sterke stijging van auto ongevallen. Electrabel is op de trein gesprongen, die roken geld !
Dat is de ware reden van die verlichte driehoek , die je vanuit de ruimtesondes ziet!
Ja, ja, ik weet het, het heeft niets te maken met onze stadsverlichting maar ik las daar toch ergens iets over, dus daarom die reactie.
Slaap lekker en vergeet niet het licht uit te doen!
(Behalve en ik blijf het herhalen, die TL aan de voeten van Keizer Karel ...)
En dat hartje ... t is sfeervol voor vandaag, en morgen is het alweer vergeten, allicht.
Projecteren op de toren !!! Het beidt mogelijkheden !!
Dus, toch wel opletten geblazen.
Maar goed: dit Valentijnshart (ook al ben ik geen échte voorstander van dit toch wel wat opgeklopte, commerciële gedoe dat rond 14 feb. hangt), was best een tof initiatiefje...
Awel de 14 februari hemme da Hart(eindelijk) gezien.(laate reactie,was ni goe van Valentijn te viere)
Awel de 14 februari hemme da Hart(eindelijk) gezien.(laate reactie,was ni goe van Valentijn te viere)