En Het Licht Zal Schijnen!

met categorie:  


Nee, dit is niet de aanhef van één of andere bijbelse voorspelling, en ook niet een verwijzing naar 'Lichtmis' - ook al zitten we dan in die tijd van het jaar waar aan het duistere en donkere langzaam wordt geknabbeld...

Maar...
de Grote Markt van onze stad zal, midden deze maand reeds, baden in nieuw en fraaier licht!
Twee jaar geleden werd reeds 220 000 euro uitgetrokken om Sint-Rombouts mooier te verlichten... En toegegeven: dit is bijzonder goed geslaagd te noemen.
Op verschillende plaatsen op de markt heeft de Franse specialist Roland Jéol, de voorbije weken armaturen bevestigd, die dra zullen zorgen voor meer lichtsfeer op de historische gevels. (eerder nam deze man ook Gent onder handen).

Het kostenplaatje bedraagt 250 000 euro. ('verantwoord' volgens schepen van Monumentenzorg Timmermans, daar ook het veiligheidsgevoel hierdoor zal verbeterd worden).

Nadien volgen ook nog verlichting van stadhuis en postgebouw - en nog wat aanpassingen aan de Kathedraal.
En nog later komen de Onze-Lieve-Vrouwestraat en omliggende straten, Guldenstraat, Ijzerenleen een Hoogstraat nog aan de beurt...

In Mechelen brandt de lamp!
Het zal inderdaad fraaier worden. Ik stel me wel altijd vragen bij al deze lichten, er bestaat nl. zoiets als lichtvervuiling, in Vlaanderen wordt het nergens meer echt donker. Dit is zeker zo als er lage bewolking is, omdat alle licht tegen deze wolken weerkaatst.

Dan is er nog de electriciteitsconsumptie van deze verlichting.

Misschien de lichten beperken in de tijd, in het midden van de nacht de boel uitschakelen bv. ?
schitterend nieuws.
en de lichtvervuiling lijkt me niet prioritair in de stadskernen aangepakt te moeten worden. Integendeel, daar hoort verlichting... Ik neem aan dat een lichtkunstenaar het licht niet recht de hemel in schijnt maar met klemtoonverlichting werkt. Dat is net de kunst.
Onze stad mag zeker en vast gezellig worden, maar ik hoop toch ook wel dat men voor al deze verlichting 'groene energie' gebruikt.
Ik zou het niet erg vinden als men vanaf middernacht al de verlichting op gebouwen zou doven.
Kwestie van misschien is wat vaker een sterrenhemel te kunnen zien in de stad.
Volledig eens met Filip. En eventueel in het weekend een uurtje later. Maar gebeurt dit niet al deels? Qua energieverbruik: misschien worden er LED lampen gebruikt, die zijn extreem veel zuiniger dan traditionele. Ze zijn wel duurder, maar in de hierboven vermelde budgetten moet dat toch wel kunnen passen :-)
Als je al deze lichten op gebouwen gaat doven zullen veel mensen zich niet meer zo veilig voelen vrees ik. De straatverlichting stelt niet veel meer voor omdat er voor een deel wordt gerekend op de verlichting van gebouwen.
Volgens mij is het in de kern van een stad belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt.
Een efficiënte verlichting, die weinig licht verstrooid, beperkt in de tijd. Trouwens de mensen die zich (meestal onterecht) onveilig voelen blijven 's avonds over het algemeen wel binnen. Dat zijn niet de mensen die nu ook op wandel gaan in de stad.

Het is nog altijd beter om geen energie te verbruiken. Schakel alle nutteloze stroomverbruikers uit.

Die LEDjes zal je hoe langer hoe meer gaan zien. Ze zijn zuinig, maar nog belangrijker, ze vereisen heel weinig onderhoud.
Ik gebruik deze dagen om mijn kelder te verlichten.
Is dat waar dat de Celtic Pub failliet is ? Het heeft dan toch nog lang geduurd.
Hoeveel echte Mecheleirs zen der?
Ah,echte mecheleir.

Om echte Mecheleir te zijn met de zelfde 'normen' als antwerpenaar te zijn? Moeilijk te zeggen, hoeveel.
Vader én moeder moeten in Mechelen geboren zijn, uiteraard ook jezelf!
Van die 75.000 schieten er , denk ik, niet veel meer over. Zelf den burgerlijke stand kan daar niet zo maar op antwoorden. Dat is goed voor een thesis aan de unief!
Het onderwerp van de topic gaat over verlichting van gebouwen in Mechelen.
Probeer aub niet teveel andere dingen er bij te sleuren want dan gaat het originele topic verloren.
Merci.
Om dan even terug te komen op het originele topic...

Ik wil hier niet een negatieve stem laten horen,want ik sta volledig achter het verlichten van historische gevels. Maar...toch heb ik enkele (zeer persoonlijke)bedenkingen.Precies omdat het over historische gebouwen gaat. Doet dat "fraaier licht","de klemtoonverlichting" en andere verkoopsargumenten,geen afbreuk aan het originele ontwerp. Moeten er klemtonen worden gelegd? Wordt de architectuur hierdoor geen geweld aangedaan?
Zelf ben ik een groot voorstander van "plat" licht. Het gebouw gewoon zichtbaar maken in het donker.
Soms heb ik het met dat "kunstig" licht moeilijk.
Maar,toegegeven,het is een kwestie van "goesting".
Ik vind wat verlichting ook wel tof. Vanaf het tankstation in Puurs op de E19 zie je 's nachts de St. Romboutstoren al staan, dat geeft een gevoel van 'thuiskomen'.

Helaas is er de laatste tijd veel te veel licht. Elke barak die wat ouder is dan gemiddeld heeft één of andere verlichting nodig en dat creëert een enorme lichtvervuiling. Ik verbaas er mij telkens over hoeveel sterren er wel zijn, wanneer ik ergens in Frankrijk of Duitsland naar de hemel kijk. Hier in Vlaanderen is het niet meer mogelijk om bv. de melkweg te zien.

Daarom vind ik dat alle overbodige verlichting zou uitgeschakeld moeten worden, ineens heb je dan ook een mooie besparing van electriciteit.

Het verlichten van gevels heeft trouwens weinig met veiligheid te maken. Daarom zet die dingen aan tot bv. 0:00. Je zou ook de verlichting 's nachts kunnen dimmen. Vanzelfsprekend moet er gebruik gemaakt worden van goede armaturen die zeer gericht stralen en weinig lichtvervuiling veroorzaken.
Laat die accent verlichtingen toch branden, niet iedereen leeft overdag. Diegenen die er 'snachts passeren mogen toch ook van de schoonheid genieten?

@Inge, groene energie, goed idee als jij die van je elektrische aansluiting kan uitfilteren......
@Lieven

Ok, maar als ik dan ook van de sterren wil genieten. Daarom laten branden tot een bepaald uur en dan uit.

De enige groene kWh is trouwens een uitgespaarde kWh.
Verlichting uitschakelen bespaart inderdaad electriciteit. Maar België heeft zoveel straatverlichting (onder andere) omdat het 's nachts elektriciteit te veel heeft! Men kan de kerncentrale's namelijk niet stillegen voor een paar uur. Vandaar ook het nachttarief: om het gebruik van elektriciteit meer te spreiden.
Groene elektriciteit kan je niet uit je stopcontact filteren, maar je kan er wel voor betalen. Hoe meer jij er koopt, hoe meer er 'groen' geproduceerd wordt.
Dan moet dat wel echt groen zijn, wat Electrabel nu doet is 'fake' groen.

Dat van die kerncentrales klopt wel, maar ik denk dat dit argument sterk overroepen is. In andere landen hebben ze dit probleem ook, maar maken ze niet van het gehele land een kerstboom. Of het nu een kerncentrale of een kolengestookte centrale is, die dingen zet je niet zomaar aan of uit. Als dit in andere landen kan opgelost worden waarom dan niet in België !

Voor de rest, bespaar waar je maar kan, zonder daarvoor al te veel comfort in te leveren. Je staat er versteld van hoeveel je kan besparen. Koop enkele energiezuinige toepassingen, kijk kritisch naar het wattage van de verlichting, ... Dat is de beste groene ingesteldheid.
@Lieven: De parkeermeters werken toch ook op zonnepaneeltjes. Is zoiets niet haalbaar voor de verlichting van gebouwen? Ik heb hierover geen technische kennis. Misschien moeten ze dan nogal veel zonnepanelen plaatsen.
Hallo,

de fabel dat er 's nachts overschot is, en dat daarom ook de lichten moeten branden, is kwak. De kerncentrale draait volop, maar de klassieke centrales worden ingeschakeld om pieken op te vangen.

Op totaal verbruik gesproken spreken we over enkele procenten en zijn de grootverbruikers 's nachts de industrie. Soms moeten zelfs centrales extra ingezet worden om het verbruik 's nachts op te vangen.

In Gent is die sfeerverlichting gedaan met spots die recht omhoogschijnen, een kameraad van me die er woont zegt wel dat ze om 12h uitgaan, maar tot dan zit je met véél lichtvervuiling...

Recent stond in het Laatste nieuws ook een artikel over verband met lichtvervuiling en borstkanker, meer en meer onderzoeken bevestigen dit verband... Hierover heb ik reeds enkele jaren terug meerdere onderzoeken van gelezen over het mogelijk verband tussen nachtelijk licht en borstkanker.

Niet vergeten, 1/5 vrouwen met kanker sterven aan borstkanker, ongehoord veel als je het mij vraagt: daarmee is borstkanker de dodelijkste kanker bij vrouwen, info op de website van het NIS (http://statbel.fgov.be)

een snip uit een onderzoek naar voorkomen van borstkanker, gevonden via het NIS:
"Belgium, together with the other countries of N-Western Europe, appears to have the
highest burden of breast cancer in the whole world."

Niet toevallig ook de meest verlichte regio's van de wereld?
het voorstel is om de sfeer- of accentverlichting aan de gevels van de markt (en de buurt eromheen). te doven om middernacht tijdens de week en om 1 uur tijdens het weekend om dan over te schakelen op de functionele verlichting
Voilà zie, een helder antwoord ! Daar kan ik mee leven, als er nu voor gezorgd wordt dat er weinig verstrooiing van het licht is, dan is dit een goed compromis.

@Geert

Een van de belangrijkste lichtvervuilers zijn de fel verlichte serres die je nu overal zal zien. Ik dacht dat daar tomatenplantjes in geteeld werden. Er is momenteel te weinig daglicht om deze plantjes snel te laten groeien (fotosynthese), dus schijnt me bij met kunstlicht.
In de buurt van de afrit van Kontich op de E19 staat zo'n gedrocht. Ik zou daar niet in de buurt willen wonen.
Toen ik een aantal jaren geleden het vliegtuig nam vanuit Schiphol, kon je zien dat een groot gedeelte van midden Nederland perfect verlicht was door deze serres.
Zeker met laaghangende bewolking kan de serre in Kontich localiseren van in Mechelen.
Ik vind dat allemaal heel leuk die verlichting, maar is dat nu echt nodig in een tijd waar men over energie-overconsumptie spreekt ? Iedere ego-trippende schepen moet zijn kerk of gebouw dat al honderd jaar onverlicht staat precies in de schijnwerpers zetten. En tot welk nut ?
Niet alleen erg vervuilend maar ook verspillend, en dan spreken we nog niet van wegtrekkende volpopulaties die gevoelig zijn aan licht of barrierewerking.
Bovendien zijn bepaalde kunstenaars technisch zeer slecht bezig. Licht moet op een object zijn: niet ernaast niet erover maar erop. Hoewel er genoeg goede oplossingen zijn slagen ze er keer op keer op keer in van een gigantische lichtkoepel erboven te creeren.
Als ik een huis zou bouwen gelijk dat zij verlichten dan zou het toch na 2 jaar instorten vrees ik. Het woord prutsers komt soms weleens in me op.
Trouwens, in Vlaanderen al eens geprobeerd een ster te zien ??? Niet gemakkelijk, dat kan ik je verzekeren.
Nochtans is de sterrenhemel een beschermd erfgoed door UNESCO. Misschien zouden ze dat monument beter eens wat beschermen.
De gemiddelde Vlaming is precies maar tevreden van verlichting als ze om 3u s'nachts vanop honderd meter een mier de straat zien oversteken.
Nochtans doen onze buurlanden het met veel minder. Daar zijn de meeste wegen onverlicht. Zijn daar dan significant meer ongevallen ? Is het daar zoveel onveiliger ?
NEE ! Statistieken bewijzen zelfs zwart op wit dat verlichting van de wegen het aantal ongevallen en het aantal ongevallen met dodelijke afloop verhoogd ! Ook kan er geen verband vastgesteld worden tussen verlichting en kleine criminaliteit. Daarom spreekt men ook van een onveiligheids--gevoel---
Laat de nacht de nacht zijn en de dag de dag.
Het is normaal dat er altijd voor en tegenstanders zullen zijn rond dit thema. Iedereen een beetje zijn goesting geven,maar dan wel op een evenwichtige manier en ik moet eerlijk toegeven dat evenwicht is soms ver zoek. Verlichten van monumenten op een goede en doordachte manier (en niet de nachtelijke hemel)en doven op een bepaald uur,daar kan toch niemand bezwaar tegen hebben . Ik heb een paar jaar geleden eens de proef op de som gemaakt en een rondvraag gedaan op de markt van Ieper ,na de nacht van de duisternis en gevraagd wie er opgemerkt had dat de monumentverlichting gedoofd was,resultaat....niemand. U ziet maar.
@Inge, die electronische parkeertoestelletjes verbruiken slechts enkele miliwatts tot enkele watts, dit kan perfect gevoed worden met de zonnepaneeltjes die je erbovenop ziet. De verlichting; om een spot van 250Watt te voeden heb je al snel een hele oppervakte zonnecelletjes nodig en een batterij om de lamp snachts te kunnen doen branden, Welke oppervlakte zou je dan niet nodig hebben voor enkele tientallen kilowatts? je hebt gemiddeld zo'n 5m²-8m² zonnepaneel nodig voor een kilowathuur te produceren..... de markt overdekken met zonnepaneeltjes zou misschien al voldoende zijn.

@Geert ik vind dat je foute conclusies trekt uit die statistieken, de meest verlichte gebieden zijn ook deie waar het meest menselijke activiteit is en bijgevolg heel vervuilend. Als ik jouw bevindingen lees zou ik hieruit kunnen concluderen dat in die verlichte gebieden alle vrouwen met hun borsten bloot (of naakt) lopen en de oplossing eerder zou zijn om al die welgevormde lichaamsdelen te bedekken.
@JC

de belangrijkste lichtvervuiler is de openbare verlichting: +60% komt op rekening van openbare verlichting.
Deze cijfers vindt je terug op http://www.emis.vito.be/lic..., evenals links naar andere websites die thema licht behandelen.

Het is inderdaad zo dat ten noorden van Mechelen (Duffel, kontich, Heist op den Berg e.a.) verscheidene serres staan.

De tuinders kunnen/moeten hun serres afschermen, bespaart energie en lichthinder beperkend.
't is te hopen dat er een goede afstelling komt van de lampen dat de grote markt nie van uit de ruimte te zien is hè
Waarom doen ze niet zoals in Frankrijk bv? Daar zijn de autosnelwegen niet verlicht, enkel de op- en afritten.
Als je in Duitsland rondrijdt op de snelwegen zie je geen verlichting, zelfs niet op de op- en afritten.
Toen ik daar de eerste keer reed in het donker was het even wennen (zowel in Duitsland en Frankrijk), maar ik was het vrij snel gewoon.
@Lieven P

je mening is herzien na volgende:
http://www.prevention.com/a...

An article in the latest Science News on the work of Dr's Blask, Brainard, Stevens, and Schernhammer that links light at night and low melatonin to breast cancer.
http://www.sciencenews.org/...
Misschien heb je wel gelijk Geert.
Ik kan misschien best ook die teevee uit mijn slaapkamer houden hoewel ik dat de iedeale slaappil vind. Een kleine discrepantie in het artikel; als de melatonine best snachts zijn werk doen, in het donker omdat het lichaam zijn biorythme dan veranderd en als blinde vrouwen 50% minder risico op borstkanker hebben ligt het mi niet aan het biorythme maar aan de lichtprikkels van de ogen dan kunnen we toch gewoon voorzien dat onze nachtrust als we die al voldoende nemen natuurlijk, in volkomen duisternis gebeurt zonder waaklampjes en andere toestanden met donkere gordijnen of 'blaffeturen'. Let wel borstkanker zou bij mij eerder abnormaal zijn, wat bij mij op borsten zou kunnen lijken is een gevolg van te goed leven en restaurantjes enzo...
Toch wel mooi dat er hier op de blog redelijk wat mensen tegen lichtvervuiling zijn en voor groene stroom pleiten.

Helaas is groene stroom in de landje vrij moeilijk. Nimby-effect voor windmolens en gewoon gemiste kansen maken het niet eenvoudig.

Een waterkrachtcentrale ter hoogte van de stuw op de Dijle zou al een stuk van de electriciteit voor de verlichting in Mechelen kunnen opvangen. Helaas denk ik dat het niet eenvoudig zou zijn, stroeve administraties, idiote wetjes, ...
Beter voorkomen dan genezen, en er is het principe 'vervuiler betaald'. Moet u opdraaien voor het licht dat de gemeente in uw woning laat binnenschijnen?

Er wordt gedacht dat, hetgeen de melatonine-verstoring doet bij vrouwen (borstkanker) bij mannen als gevolg heeft dat prostaatkanker negatief beïnvloed (dus meer kans tot). Of maw: endocriene kankers.

PS: Lieven, een TV op de slaapkamer schijnt nefast te zijn voor liefdesspel... Nog een reden meer om die weg te doen.
tis allemaal mooi, maar of het zijn nut heeft...op feestdagen en int weekend mischien. Maar in de week vind ik het een verloren kost. plus inderdaad de lichtpolutie, maar ach, de mensen zijn toch zo ver heen dat ze der niks meer van merken.
Het stoort me vooral dat het weer een buitenlander moet zijn die de show verzorgt, mischien nog wat palmbomen hier en daar om helemaal in de mediterrane sfeer te komen?
en wat het argument "beter veiligheidsgevoel" betreft: de meeste mensen die ik ken durven door een pikdonkere stad lopen, en de rest zit zoals altijd thuis voor de buis, dus daar moeten ze het dan ook niet voor doen. conclusie: weggegooid geld waar ze bvb een midzomerreceptie in den botaniek mee hadden kunnen houden. tis maar een gedacht hé.
@Leo, in de week tot 24:00 en in het WE tot 01:00 zou ik voor de zomermaanden toch verlengen hoor, als je dan op een terraske zit en de lichten gaan ui om 24:00 of 01:00 dan wil dat precies zeggen "mensen tijd dat ge naar huis gaat". Moet je maar aan de cafebazen verkopen. Zolang er terraskes bezet zijn zou dat licht dee stad moeten opfleuren.

Ik ben ook zo'n laat terraskesplakker in de zomer en ga graag naar huis wanneer ik er zin in heb zonder daar indirect toe gedwongen te worden. 't lijkt wel op mijn moeder die zegt dat ik om 24:00 naar huis moet komen (is al lang geleden hoor).
@Lieven P:De laatste doet het licht uit!
Uw voorstel lijkt mij , vanuit uw standpunt begrijpelijk Lieven,voor elk wat wils. Maar zeg nu zelf,hoeveel avonden op een jaar kunnen wij terrasjes doen,na 1 uur 's nachts? De hoofdzaak blijft toch volgens mij van efficient en bewust om te springen met de al zo dure energie.En eerlijk gezegd,voor mij lijkt een terrasje met enkele fakkels en wat gedimd licht toch veel gezelliger hoor en wie kijkt er dan op dat moment naar de Sint-Romboutstoren ? Er zijn waarschijnlijk andere interessante dingen te zien op dat moment (voor terrasjesplakkers te verstaan).
Ik denk dat die niet verlichte wegen in hte buitenland eerder iets te maken hebbe met de enorme kosten om het vel grotere wegennet te verlichten. Ons land is nu éénmaal zo dicht bevolkt en de afriten zijn op gemiddeld zo'n 10 km dacht ik. Dat is ook de reden waarom er ooit beslist werd de wegen te verlichten. De afritten waren dat al en een berekening van de kosten om die afstand tussen de afritten ook te verlichten vielen mee. Vandaar.
Ik vind die verlichting een goeie en veilige zaak. Maar ik heb al vastgesteld datdie na 12 u of zoiets toch nu ook al uitgeschakeld wordt.
Verder vind ik de verlichting van onze gebouwen meestal erg geslaagd en ik vind de stad "by night" erg mooi en zelf gezellig ,zelfs zonder volk op straat. Maar ja, echt objectief kan je me niet noemen in deze materie natuurlijk.
Klopt rudi, ik vind ook 'Mechelen by Night' een schitterend zicht. Straf dat ge dan nog weinig volk ziet na 12 uur, behalve hier en daar nog een verdwaalde politiepatrouille ...
Beste Rudi,
Aan een kost van 400 000 oude frankskes per paal denk ik toch dat het goedkoper zou zijn alleen de op -en afritten te verlichten ...
gr
Maarten
Aan allen: de gevelverlichting op de grote markt wordt nu maandagavond om 19 uur feestelijk aangestoken. We gaan er trouwens ook een glas op drinken.
Ah, dat is heel tof en fijn !!
Helaas zal ik er niet bij kunnen zijn, want zoals elke maandagavond geef ik dan les op de avondschool... (van 18.30-21.13)..

Ben best wel benieuwd ... en ik zal het snel genoeg merken als ik van de school via de Grote Markt naar huis fiets... ;-)
Leo:kan je dat niet uitstellen?Ik ben maandag in Brugge,tot dinsdag avond.Romantische Valentijn weet je wel.
'Echte Mecheleir': ik suggereer je om je romantische 'uitje' op de verlichte Grote Markt van Mechelen te organiseren...
Brugge zal er niet aan kunnen tippen (hopelijk)... ;-)
jans;hartelijk dank voor uw vriendelijk aanbod,maar in Brugge is lijn romantiek al betaald. Toch bedankt.
Iedereen, voor of tegen kan er best bij zijn uit nieuwsgierigheid, om te mopperen of gewoon om ervan te profiteren. Ik wil er in ieder geval bijzijn uit 'curieuziteit'.
@echte mecheleir: Betaalde romantiek???
gust:een bed hé jonge,de rest is improvisatie.(en gratis)
"En Het Licht Scheen In De Duisternis...'
En het was nog fraai ook! De nieuwe verlichting is stijl-en sfeervol. Proficiat.
Het werd een gezellig 'feestje' op de Grote Markt, met een vrolijke-deuntjes-uitstotend-bandje, met Glühwein en jenever enz... én een druk op de knop die de historische geveltjes in het mooie licht liet baden...
Er was naar Mechelse normen behoorlijk wat volk, een handvol schepenen...
Een aantal bloembakken waren gevuld met vuurrode rozen, en als klap op de vuurpijl, werd op 'onze' Sintromboutstoren een Valentynshart geprojecteerd - een verrassend aardigheidje!
En ook werd er een groot rood hart geschenen op het Belfortgedeelte van het stadhuis.
Leuk!
Ik nam er foto's van, en je kan ze bekijken in de linkerkolom, bij Flickr.
Toch blij dat ik erbij was...
Mechelen werd deze avond nog ietsje mooier dan dat het al was...
Bedankt voor het leuke verslag jans. ik liep er rond 18u langs op weg naar huis, en toen waren ze nog volop aan het installeren. Helaas kon ik er savonds niet bijzijn. Kga dadelijk je foto's eens bekijken ;o)
Ben er vanmorgen een keer langsgereden, maar ik heb de indruk dat die TL onder Keizer Karel nog altijd aan was.
Bedankt voor het verslag, en zal vanavond of morgenavond nog ne keer gaan zien ...
Hierboven schreef ik reeds niet zo een grote fan te zijn van al dat "kunstig"licht op historische gebouwen. Maar ieder zijn goesting he.
Ik heb uw foto's bekeken jans,tof! Wat de accent-verlichting betreft werd ik vooral ontroerd door de koplampen van het politievoertuig...;o)
@Jato: bedankt voor de reactie op m'n foto's van gisterenavond. En inderdaad: over smaak kan men niet twisten.
@ Peter: de TL onder Keizer Karel is inderdaad het enige schoonheidsfoutje dat nog overblijft...
De rest is naar mijn gevoel erg geslaagd.
@Jans: blijkbaar heb ik wel wat gemist gisterenavond, hé. Ik was het helemaal vergeten omdat ik met heel andere zaken druk bezig was. Fijn om je reactie te lezen, 't is of ik er zelf bij was ;-) Proficiat voor de mooie foto's ze zijn echt prachtig weergegeven.
Jans@spijtig was ik er niet bij.Maar ken toch ergens nog genieten van uw foto's,waarvoor dank.Ik was gisterenavond dus in Brugge ben in den donker special eens gaan rondwandelen om de verlichting te bekijken.NIET te vergelijken met Mechelen,spijtig Brugge is een mooie Stad maar voor hun verlichting mogen ze eens naar ONZE Stad komen kijken.Ik was(nogmaar eens) fier Maanneblusser te zijn.
Op dit moment kan ik vanuit mijn slaapkamerraam het hart op de toren verlicht zien. Wel zo romantisch ;o)
@Hanna:Als dat zo is,stel ik voor onmiddellijk over te gaan tot het oprichten van een actiegroep "voor het behoud van het hartje op de toren". De aan/uit knop binnen uw handbereik.
haha, enkel jammer dat ik geen lief heb he. Maar het is wel eens iets anders om te aanschouwen, met één oog op mijn computerscherm, het andere op de toren gericht.
Aan dat lief kan je zelf iets doen,aan het hartje op de toren...
Toch oppassen met dat ene oog naar links en dat andere naar rechts,voor je het weet is het weer van "ik heb hoofdpijn".;o)
En het licht scheen in de duisternis en de duisternis aanvaarde het niet.....

Over de autostradeverlichting.
Toen men de autostrades aanlegde was er zekere Mechelaar, De Saeger, minister van openbare werken. Van hem heb ik gehoort dat de verzekeringsmaatschappijen aandrongen op die geldverslindende verlichting! Zij vreesden voor een sterke stijging van auto ongevallen. Electrabel is op de trein gesprongen, die roken geld !
Dat is de ware reden van die verlichte driehoek , die je vanuit de ruimtesondes ziet!
Ja, ja, ik weet het, het heeft niets te maken met onze stadsverlichting maar ik las daar toch ergens iets over, dus daarom die reactie.
Slaap lekker en vergeet niet het licht uit te doen!
Ik ben gaan kijken vanavond, en ik moet zeggen ik vind het knap.
(Behalve en ik blijf het herhalen, die TL aan de voeten van Keizer Karel ...)

En dat hartje ... t is sfeervol voor vandaag, en morgen is het alweer vergeten, allicht.

Projecteren op de toren !!! Het beidt mogelijkheden !!
@ Peter: inderdaad - zolang het maar niet om de haverklap is - zodat het idee niet versleten geraakt; als het zinvol is... en smaakvol...
Dus, toch wel opletten geblazen.
Maar goed: dit Valentijnshart (ook al ben ik geen échte voorstander van dit toch wel wat opgeklopte, commerciële gedoe dat rond 14 feb. hangt), was best een tof initiatiefje...
Na onze dia-avond gisterenavond, ben ik eens tegen mijn gewoonte in door de stad naar huis gereden en bijgevolg heb ik de mooie verlichting van de Grote Markt kunnen aanschouwen. Het is idd heel mooi en sfeervol.Proficiat!
Ken je nog dat liedtje van onze Louis Neefs? "Zorg voor een Hart in uw Stad"
Awel de 14 februari hemme da Hart(eindelijk) gezien.(laate reactie,was ni goe van Valentijn te viere)
Ken je nog dat liedtje van onze Louis Neefs? "Zorg voor een Hart in uw Stad"
Awel de 14 februari hemme da Hart(eindelijk) gezien.(laate reactie,was ni goe van Valentijn te viere)
doeme,wee tweekeer
@nen echte mecheleir:kijk eens in je mailbox...
En mijn gebeden zijn verhoord. De TL is weg onder Keizer Karel op 't stadhuis. Mooi mooi mooi !