Vandaag te lezen in de GVA :
Stad doet vuilniszak voor zwerfvuil cadeau
Het Mechelse stadsbestuur laat in de eerste helft van deze maand in elke brievenbus een gekleurde huisvuilzak bezorgen. Met dit gebaar wil het alle inwoners sensibiliseren om in het weekend van 18 en 19 maart hun buurt mee proper te maken.
Mechelen
De stadsdienst wijk- en dorpszaken lanceerde vorig jaar de actie Van mijn straat kan je smullen. Daarbij werden de Mechelaars opgeroepen om het zwerfvuil voor hun deur eigenhandig op te ruimen. Een gratis vuilniszak in een speciaal kleurtje moet hen dit jaar weer over de streep trekken.
"Met de gratis huisvuilzak reiken we de mensen de oplossing aan voor het zwerfvuil voor hun deur. Het is dus niet de bedoeling dat de huisvuilzak voor eigen restafval wordt gebruikt. Het zwaartepunt van de actie Van mijn straat kan je smullen ligt op 18 en 19 maart, wanneer iedereen wordt gevraagd zijn steentje bij te dragen voor een netter Mechelen. De gevulde huisvuilzak kan aan het wijkhuis worden afgegeven of bij de eerstvolgende huisvuilophaling worden aangeboden. Maar wie half april nog zo'n gekleurde huisvuilzak aanbiedt, wacht een sanctie", legt schepen van Wijkzaken Johan Timmermans (VLD) uit.
Mechelen zoekt naast milieubewuste Mechelaars voorts enthousiaste verenigingen, die met hun leden datzelfde weekend een berm of een pleintje onder handen willen nemen. "Daarvoor bedanken we hen met een hapje en een drankje", belooft burgemeester Bart Somers (VLD). "Scholen die hun leerlingen aandacht voor milieubewust leven bijbrengen, maken kans op een gratis, ecologisch geïnspireerde theatervoorstelling." De actie kost Mechelen in totaal zo'n 50.000 euro.
Meer info bij de dienst wijk- en dorpszaken op 015-29.83.56.
Vlakbij is er een frituur en jammer genoeg ligt er veel vuil van klanten die daar passeren in de voortuin of op de stoep waar ik woon. Gaat de frituuruitbater ook zo een vuilzak krijgen om het vuil op te kuisen dat zijn klanten achterlaten bij de buren of zijn het de buren die het afval achtergelaten door de klanten van de frituur moeten opkuisen??
Waarom verplicht de stad de uitbater niet om een vuilbak te plaatsen aan zijn frituur waar de klanten dan het afval in kunnen werpen ipv in de voortuinen??
(Als de actie een succes is - zoveel te beter... maar...)
Ook de 'half-april-sanctie' is vrij ongelukkig gecommuniceerd...
Maar al bij al hoop ik dat het vele stadsgenoten aanzet tot aandacht voor een nettere woonomgeving. Laat ons hopen... Alle beetjes helpen.
Ik vrees ook dat er niet al te veel nieuwe 'deurvegers' zullen opstaan nu de stad deze actie lanceert.
Maar misschien bekijk ik het nu te negatief en zullen er een pak nieuwe deurvegers opstaan en het blijven doen ook zonder de gratis huisvuilzak die ze krijgen van de stad.
Laat ons hopen. :-)
Of dat hij schrijft dat men het als kippeneten of konijneneten of voorbestemd als mest kan gebruiken?
Ik denk dat er dan wel mensen zullen reageren als ze dat briefje zien.
Misschien moesten er een aantal 'groenpunten' komen waar je je groenafval gratis kwijt kan. De compost die hierdoor ontstaat kan dan door de stad, provincie, ... gebruikt worden (in de eigen groenvoorziening of voor verkoop)
Just an idea...ik weet niet of het haalbaar is.
Vroeger en toen...
Op het eind van de groentemarkt stonden vele moeders te wachten op wat overbleef, ze kregen dat dan gratis mee van de kleine tuinders. Dat was ...voor den oorlog!
In een buurtwinkel kent men wel de hulp behoevenden uit de naaste omgeving; geef dat aan die mensen, dan heb je geen zakken of containerpark nodig. Waarom wegsmijten wat nog eetbaar is? Ik walg daarvan.
Bart VE, inderdaad een goed idee voor flatbewoners en tuinlozen. Wat kan voor herfstbladeren moet volgens mij het jaar rond kunnen voor groenafval. Misschien een actiepunt voor de compostmeesters?
Heb dat WEERAL verkeerd begrepen.
Ik wordt oud, nee ik BEN oud!
Dat idee om in verschillende wijken een ' Groenafvalverzamelpunt' op te richten is theoretisch en héél goed idee.
Maar practisch...zie naar de verzamelpunten voor glas....
Zolang, zoals boven vermeld, niet iedereen voor eigen deur veegt blijft de straat vuil.
Voor de groentenwinkels zie ik persoonlijk wel heil in een gratische aflevering op het containerpark. Als ik zie dat klusjesmannen wekelijks met hun remorkse hun "braakafval" daar kwijt kunnen, moet dat voor de groentenverkopers toch ook kunnen. Of zie ik het weer te simplistisch?
Ik heb hiervan nog nooit gehoord, maar ik schat, ook aan de reacties te horen dat de maatschappij hier rijp voor is.
Ikzelf heb een stadstuin van een 100M2 en ik probeer zelfbedruipend te zijn qua groenafval. Ik composteer dus alles, en herbruik de compost.
(dat ik daarvoor heel wat moet verhakselen en dus voor lawaai-overlast zorg, daar heb ik nog steeds geen oplossing voor)
Die tijdelijke zak voor zwerfvuil lijkt ok maar de inwoners moeten ook maar wat verantwoordelijkheid opnemen. Maak van je neus als je iemand wat ziet wegwerpen, reklameer als iemand zijn hond laat blindkakken en doe natuurlijk nooit zelf wat je van een ander niet wenst te verduren. Als inwoner heb je recht op een proper leefmilieu en hier is dat de stad, kom er dan ook voor op.
;-)
Mijn huisbazen klagen er ook over dat ze regelmatig lege blikjes en pakjes met frietresten uit hun voortuin moeten halen.
Laat dus maar komen, die reacties en vooral ook tips en suggesties, zou ik zeggen.
Er komt een vloeistof uit die emmer (pierensap) dat prima gebruikt kan worden voor de planten in huis. Na een tijd ligt er ook een laagje compost in.
Het leek me een tof systeem en hij gebruikte het op een klein appartementje. Gewoon onder de gootsteen zetten of zo. Er bestaan speciale emmers voor met een kraantje om het sap af te tappen. Maar een beetje doe-het-zelver maakt het met twee emmers (mayonnaise-emmers van het frietkot zijn perfect).
Voor het meeste eetbare keukenafval heb ik een prima oplossing, een mobiele food-to-noise converter, nl. een hond.
Als men gewoon bakken zet, dan kan de stad het verzamelde afval nog laten composteren en nadien weer verkopen. Zo zijn de kosten volgens mij netjes gedekt.
En uiteindelijk, als je vanuit Mechelen centrum met je emmertje naar een groene rivieroever moet rijden, dan kan je even goed naar het containerpark rijden hé.
Jammer genoeg heeft mijn terras de grootte van 2m². Anders stond er al lang een soort van compostvat. Al stel ik me dan nog wel de vraag waar ik met het afgewerkte compost moet blijven, maar daar zijn misschien wel gegadigden voor te vinden.
@JC: Ontsnappen die pieren nooit :-)?
Vandaag je schuilnaam gelezen.
Je weet toch wel wat een Metteko is, hoop ik. Als wat ontvangen in je kroesje? Haha!
Nee die beesten ontsnappen niet, er zit een deksel op dat ding. Soms moet je wel eens wat pieren verwijderen. Meestal raak je die wel kwijt bij iemand die met zo'n bak wil starten.
Bovendien schijnt die bak niet te stinken als je het een beetje volgens de regels vult.
Verander de werel, begin bij jezelf!
kris de vettigaard,
Metteko is waarschijnlijk weer zo een woord dat via bezetting in onze taal is geslopen. Meteco is Spaans-Catalaans voor "vreemdeling".
Om te werken aan het 'SAM-gevoel' stellen wij onze compostput open voor de hele buurt. Wie zijn plantjes van compost wil voorzien mag gratis en voor niks in onze beerput komen graven.
Zouden we hier geen subsidies voor kunnen krijgen :-)?
Zo een gedurfde poging zou ik niemand aanraden te doen. Deed me wel danig lachen, ik kan het me beeldig voorstellen, echt iets voor een reclamespotje voor rein mechelen...
Vandaag in mijn mailbox :
"Beste,
Wij zullen de discussie zeker volgen: uw mail werd ter info ook
overgemaakt aan enkele betrokken stadsdiensten.
Ik merk op dat de discussie ook gaat over de problematiek van groenafval:
mensen op een appartement of met een kleine achterkoer kunnen moeilijk
of niet thuiscomposteren.
Momenteel is er een werkgroep actief die bestaat uit mensen van het
Diftaractiecomité, Ivarem en de stad: een eventuele afzonderlijke inzameling
van GFT-afval komt hierbij ook aan bod voor verder onderzoek, evenals nog
andere punten.
Uw mail wordt ook doorgestuurd naar de leden van deze werkgroep."
En een shredder -voedselrestenvermaler in het schoon vloms- is een ding dat je onder je gootsteen hangt en aansluit op de afloop ( en een pries, want het werkt op ellentrik ) en dat als voordeel heeft dat je zowat alles behalve papier gewoon door de gootsteen kapt, heel de boel wordt vermaald en gaat zonder problemen door de afloop, ze maken je wel eens wijs dat je buizen ervan verstoppen, maar dat is quatch: mijn vader heeft de zijne ondertussen 7 à 8 jaar en nog geen enkel probleem mee gehad. Zelfs mosselschelpen vliegen door de afloop ( zelf meerdere malen met succes getest ) net zoals alle denkbare soorten keukenafval.
Wat je uitspaart aan plaats in de dure vuilzak is gewoon verbazingwekkend.
Ik maak reclame voor technologie, niet voor merken of winkels, dus welk merk is dat en waar verkopen ze dat? Awel, wie zoekt die vindt (lacht)
Uit de 'kleine kv' komen steeds horden klein mannen die nog net voor ze bij paps of mams in de bmw stappen om vervolgens welgemutst richting keerbergen, katelijne,... te scheuren ( bij voorkeur via de Caputsteenstraat ) hun lege blikjes cola en/of zakken chips de grond op kieperen. Dat zie ik genoeg gebeuren als ik door mijn venster kijk, en ik zou dan als een lakei het vuil achter dat volk moeten gaan opkuisen? Hahaha, tarara ja, dat is aan de stad om dat op te ruimen, daar betaal ik ( en u ook trouwens ) namelijk voor.
Heb al eens een mail gestuurd naar de school om hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen, maar je moet niet denken dat daar reactie op komt.... En ondertussen blijft het probleem maar verder groeien....
Misschien moesten inderdaad dergelijke acties aantrekkelijker gemaakt worden voor scholen, door er lessenplannen rond milieu bij te leveren, beloningen, lesmateriaal, ...
@Bart: Ik hoop dat het feit dat de scholen hieraan meewerken nagegaan wordt door een rondvraag bij de omwonenden en niet door te kijken of er genoeg affichekes op de speelplaats of in de klas hangen.
@Walter: Een voedselrestvermaler verboden? Dat is het eerste dat ik ervan hoor, dat lijkt me toch wel sterk, wie binnenkort op Batibouw komt, zal er gegarandeerd een vinden en dat zou dan niet mogen?
k las uw antwoord op de vraag of een voedselrestenvermaler wel of niet is toegestaan (7833).
Een voedselrestenvermaler mag worden verkocht, worden aangesloten en zelfs worden gebruikt. Het is alleen zo dat je volgens de wetgeving in de Benelux de vermalen voedselresten niet op het riool mag lozen. Deze wet is niet langer handhaafbaar omdat alle milieu-technische bezwaren door onderzoek kunnen worden opgeheven. Uit milieu oogpunt zou het zelfs beter zijn om deze apparatuur op grote schaal in te zetten. Kijk eens op de website: http://www.thegreenmachine.nl bij het onderwerp onderzoek. Hier staat onder andere een advies naar de overheid en ook de meest recente studies. Hoogachtend,
Dr.Ir.Prof. P.C. Holtkamp
Managing Director The Green Machine Europe.
</QUOTE>
Walter
http://www.thegreenmachine.nl
Een vermaler is prima voor het milieu.
Peter Christiaan.
Krap u zelf eens achter uw oren. Hoveel wetenschappelijk bewijs is er nodig om de mensen in hoogbouw en appartementen een voedselrestenvermaler te geven. Een voedselrestenvermaler is in aanschaf zelfs goedkoper dan een groenecontainer en de diesel walmende vrachtwagens hoeven ook niet meer in de file te staan met hun afval. Het milieu is rijp voor disposers en u waterzuiveraar haald ook nog meer biogas (groene stroom) uit zijn afvalwater. zie bijlage in volgende artikel.
Peter Christiaan.
http://www.thegreenmachine.nl
GF-componenten niet in GFT-container, maar in riool!
Dr. ir. Jaap de Koning van de technische universiteit in Delft ging in een pakkende presentatie in op de vraag wat de gevolgen zouden zijn van toepassing van de zgn. "Garbage grinder", in gewoon nederlands: Voedselrestenvermaler. Dit apparaat wordt gemonteerd onder de gootsteen en verwerkt, zoals de term doet vermoeden, het keukenafval zodanig dat het op het riool geloosd zou kunnen worden. Heel duidelijk moet gesteld worden dat het om keukenafval gaat en dus niet om tuinafval.
Om meerdere redenen is het in Nederland echter niet toegestaan een dergelijk apparaat aan te sluiten op het riool. In vogelvlucht werden deze bezwaren tegen het licht gehouden. Onderzoeken in de Scandinavische landen en ervaringen in de VS, waar het apparaat al zo’n 60 jaar op de markt is, laten zien dat effecten op riolering nihil zijn. Een vergelijking met de situatie in andere landen doet vermoeden dat een dergelijk apparaat in Nederland een relatief lage toepassingsgraad zal hebben. Hierdoor zal de invloed op de awzi ook zeer beperkt blijven en zelfs de slibverwerking kan opgevangen worden met de huidige capaciteit.
Met vriendelijke groet,
http://www.thegreenmachine.nl
Als u iets wil verkopen weet u beter dan ikzelf dat daar ANDERE kanalen voor zijn dan een stadsblog, voor en door Mechelaars...
Ik geloof dat je een tikje in de war bent. Alle waterzuiveraars ook de Belgische zijn verplicht hun afvalwater te zuiveren conform de EG wetgeving.
Denk je nu heus dat het beter is om de het vuil op te halen met van die rokende vrachtwagens? en dat terwijl het transport systeem kant en klaar in de straat ligt. Doodzonde.
Kijk maar eens naar alle studies die zijn verricht naar vermalers.
Vriendelijke groet,
Peter Christiaan.
Dr. ir. Jaap de Koning ging in een pakkende presentatie in op de vraag wat de gevolgen zouden zijn van toepassing van de zgn. "Garbage grinder", in gewoon nederlands: Voedselrestenvermaler. Dit apparaat wordt gemonteerd onder de gootsteen en verwerkt, zoals de term doet vermoeden, het keukenafval zodanig dat het op het riool geloosd zou kunnen worden. Heel duidelijk moet gesteld worden dat het om keukenafval gaat en dus niet om tuinafval.
Om meerdere redenen is het in Nederland echter niet toegestaan een dergelijk apparaat aan te sluiten op het riool. In vogelvlucht werden deze bezwaren tegen het licht gehouden. Onderzoeken in de Scandinavische landen en ervaringen in de VS, waar het apparaat al zo’n 60 jaar op de markt is, laten zien dat effecten op riolering nihil zijn. Een vergelijking met de situatie in andere landen doet vermoeden dat een dergelijk apparaat in Nederland een relatief lage toepassingsgraad zal hebben. Hierdoor zal de invloed op de awzi ook zeer beperkt blijven en zelfs de slibverwerking kan opgevangen worden met de huidige capaciteit. De gebruiker zal voor de extra kosten van de slibverwerking wel hoger aangeslagen moeten worden in de verontreinigingsheffing.
Of krijg je je 'vermaler' écht niet aan de straatstenen kwijt?
Dus Waltertje...je bent in de war.
tièns... (tot daarstraks toch - dan gebruikte Peter.Ch. het mailadres van Margreet Rensenbrink; maar da's blijkbaar sinds héél kort gewijzigd in het mailadres van Greenmachine... - merkwaardig)
'Een Jans die kan lezen ...'
Het gaat hier om wat er op je bord overblijft na het eten, of het groen dat je van je wortelen afsnijd of aardappelschillen, helemaal geen blikjes of plastic zakken of ouwe olie uit je auto of noem maar op.
Wat komt er anders terecht in de riool misschien?
Ik denk dat al die detergenten en shampoo's en dergelijke die je bij elke was of afwasbeurt of wasmachine in diezelfde riool kiepert een heel stuk belastender zijn voor de waterzuiveringsinstallaties dan wat er door zo'n vermaler gaat. Als je het in de vuilzak kapt komt het op het stort terecht waarna het verbrand wordt, ook heel milieuvriendelijk.
Eerlijk gezegd, dat wetende en met de prijs van de vuilzakken in het achterhoofd denk ik zelfs dat het niet zou misstaan onder mijn pompbak.
En zelfs als het allemaal zo onschuldig is toch even het volgende "ethische" aspect eraan toevoegen. Iedereen heeft de mond vol over het principe "de vervuiler betaald". Voor GFT-afval heb je 3 mogelijkheden: (1) zelf composteren en dus zorgen dat er geen afval is; (2) in je restafvalzak stoppen, je betaalt ervoor en dan wordt het verwerkt tot (voor een deel Groene Stroom); (3) in de riool kieperen en na waterzuivering, betaald door de gemeenschap, komt het op een stort terecht. Vul zelf in wat ethisch het meest verantwoord is.
[En nu zwijg ik weer, ik heb gezegd wat ik denk te moeten zeggen over dit onderwerp.]
Tot iemand mij een wetenschappelijke studie kan overhandigen dat een vermaler slecht is voor het milieu blijf ik bij mijn stelling. De politiek is reeds in het bezit van de onderzoeken en gezien de snelheid van de politiek zal een beslissing nog wel even op zich laten wachten. Zelf zijn we allemaal wandelende vermalers, denk daar maar over na.
Als je het hebt over auto's is de kans dat je meer hebt aan de uitleg van iemand die in een autowereld zit dan met de raad van iemand die nog nooit de motorkap van zijn wagen heeft opengedaan, dat er al eens een merknaam valt.. boaf, daar til ik althans niet te zwaar aan.
Enkel spijtig dat hij onder een andere identiteit post ...
Zonde ...
Kwam van onze juridische afdeling die nogal al vel is (onze Margreet).
We stoppen haar vanavond nog in de vermaler.
Blijft mijn post:
<QUOTE>
Een voedselrestenvermaler mag worden verkocht, worden aangesloten en zelfs worden gebruikt. Het is alleen zo dat je volgens de wetgeving in de Benelux de vermalen voedselresten niet op het riool mag lozen.
Dr.Ir.Prof. P.C. Holtkamp
Managing Director The Green Machine Europe.
</QUOTE>
Wat motten we daar nu mee ?
Misschien iets voor de gelijknamige website van de senator wiens naam begint met een Q? Hopelijk is deze cryptische omschrijving niet teveel reclame (lacht)?
Nu vooruit; Wij hebben op kantoor 4 computers en een server op 1 buitenlijn. Zodoende. Ik stop met deze discussie want het verzand in muggenziften. Salut.
Je mag officieel niet rechtstreeks met een vermaler op het riool lozen. Verkoop, bezit, aansluiten, gebruiken mag allemaal als je maar niet loosd op het riool. De wetgever kan deze wet ook niet doen standhouden omdat het onmogelijk is deze wet uit te voeren. Alle apparaten zijn namelijk voorzien van een CE keur. Helaas is het niet anders. Peter Christiaan.
Met een vermaler bent u nog goedkoper uit. En het is goed voor het milieu.
Lees de studies. De enige die beter word van ons huisvuil zijn de Cita de Ganzewinkels noem ze maar op. O jah de ppolitiek natuurlijk.
http://www.thegreenmachine....
Ik heb hem alvast vriendelijk maar dringend gevraagd ermee op te houden.
Beste Koen de Vries,
Ik blog op deze site zoveel ik zelf wil.
Wij leven in een vrij Europa.
Bovendien maak ik geen reclame maar zend de boodschap uit dat het milieu meer gebaat is bij een andere manier van verwerking dan nu het geval is.
Bij mensen zoals jij bemerk ik altijd weer dat typische gevoel van het beter weten.
Bang zijn dat er een bedrijf die een goede boodschap uitdraagt uiteindelijk wat geld zal terug verdienen aan alle betaalde onderzoeken.
Waarschijnlijk heb je helemaal de onderzoeken niet gelezen maar ventileer je direct je eigen mening die niet wetenschappelijk is onderbouwt, met andere woorden je roept maar wat.
Iedere confrontatie met overheden of televisie journalisten ga ik graag aan, maar dan wel een beetje onderbouwd graag.
Als je werkelijk geintereseerd bent in mijn standpunt reis ik graag weer eens naar belgie (Heb in Brussel gewoond) om mijn standpunten te onderbouwen.
Mvrgr. Drs. Peter Christiaan Holtkamp.
Einde citaat van de eerste mail.
En zopas kwam een tweede mail:
Je bent een slechte verliezer en waarschijnlijk een nog slechtere journalist! Antwoorden heb je niet. Zou Belgie daarom uit elkaar vallen………..door journalisten zoals jij-?)
P.C.
Einde tweede citaat. Ik heb het gevoel dat de heer P.C. een beetje gepikeerd is...
je hebt gelijk, natuurlijk, maar geef toe: deze Peter Christiaan heeft een ongelooflijk talent om uit mijn berichtje van amper enkele lijnen zoveel karakteristieken te kunnen afleiden omtrent mijn persoonlijkheid (betweter, slechte verliezer), mijn wetenschappelijke competentie (niet onderbouwd), mijn professionele kwaliteiten (slechte journalist) en blijkbaar ook nog eens mijn politieke gezindheid (antibelgische separatist).
Als het niet moest lukken met zijn bedrijf, kan hij nog steeds gaan werken als psycholoog of zo.
maar je hebt gelijk, deze blog dient niet als reclameblaadje.
Heet van de naald. Naar het schijnt zou de vuilnis sorteerinstalatie die een vijftal jaar geleden gekocht werd door een vereniging van elf gemeenten - met Mechelen op kop - rijp zijn om zelf op het stort te belanden. Kostprijs was toen honderden miljoenen euro. Naar goede gewoonte zal er toen wel het een en ander aan de vingers zijn blijven ..... Ge kunt jullie kortelings verwachten aan een forse stijging van de zakken van alle couleur. Foei, foei, duizend keer foei zakken....
Geen zakken voor zwerfvuil meer nodig. Zwerfvuil zelf opstoken.