Tentoonstelling 25 Jaar Architectuur in Mechelen en omstreken

met categorie:  Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van AMO (Architecten van Mechelen en Omstreken) werd door de vereniging het initiatief genomen om aan de hand van een fototentoonstelling een overzicht te geven van 25 jaar architectuur in Mechelen en omstreken.
In tijd en ruimte werd het getal 25 gehanteerd om de omvang van de tentoonstelling af te bakenen: een cirkel met als middelpunt de Grote Markt van Mechelen en als middellijn 25 km begrenst het grondgebied, de periode is 25 jaar. De tentoonstelling toont honderd beelden (25 uit elke windstreek) van waardevolle architectuur in Mechelen en haar ruime omgeving en wil zo participeren aan het stedelijke architectuurdebat dat al een tijd aan de gang is in onze stad.

Van 11 tot 23 december 2005 kan je - behalve op maandagen - in 't Arsenaal terecht.
Weerom een interessant initiatief... vanaf 11 december.. ah.. ik denk dat ik dinsdag eens ga kijken dan.. nu met de examenperiode ligt mijn tijdsindeling op school iets anders en zo hoef ik dinsdag nu niet op school te zijn.. een ideaal momente om eens naar deze tentoonstelling te gaan dus...

Ben benieuwd...
Tja ik ben toch niet zo onverdeeld gelukkig met sommige bouwsels in Mechelen.
Bv. de betonnen blok in de Abeelstraat, de blokken in de Varkensstraat, de Zeeridder in de Befferstraat, ...
Maar misschien is dat omdat ik die gebouwen vind passen in de omgeving zoals een tang op een varken.
Ah, maar Filip, akkoord hoor.. Niet alles is even geslaagd... maar an sich interesseert mij deze tentoonstelling wel natuurlijk...

De betonnen blokken in de Abeelstraat dat is idd. niet je dat...
Akkoord Markec, ik spreek me niet uit over de tentoonstelling enkel over het feit dat sommige gebouwen door mij niet als architecturale pareltjes zullen bestempeld worden.
Ik had het geslaagder gevonden had men het volume in de Varkensstraat verkleind ipv het aantal dat er nu staat. Ik krijg altijd het gevoel als ik daar doorwandel dat ik door een of andere spookstraat wandel. Ik krijg de indruk dat er heel wat leeg staat.
Ik ga er eens een kijkje nemen. Het gebouw waar ik woon zit er blijkbaar ook tussen.
Filip, groot gelijk: de blokken in de Abeelstraat en de Varkensstraat zijn inderdaad van een bedenkelijke kwaliteit. Het zijn brouwels uit het begin van de jaren '90, opgezet door Domus Flandria, een door het Vlaams gewest opgedrongen bouwprogramma: veel woningen bouwen tegen een zo goedkoop mogelijke prijs. Het resultaat is ernaar...
Over de Zeeridder, waar ik werk met de diensten van openbare werken, verschil ik met jou van mening: ik vind dit wel kunnen: wat gedurfd tov de andere gebouwen maar het heeft toch iets.
Leo, ik moet zeggen dat ik de Zeeridder in het begin helemaal niet vond passen in het geheel. Ondertussen staat het er al een tijdje en erger ik er me niet meer zo aan. Maar toch blijf ik het een lelijk gebouw vinden. Het had iets minder blauw mogen zijn. Of heeft de kleur van de stenen te maken met een welbepaalde partij? :-)
Zou men die blokken in de Abeelstraat en Varkensstraat niet in een aantal tinten kunnen schilderen en dan misschien ook iets doen aan het uiterlijk van de blokken in de Gandhistraat? Door wat kleurschakeringen verander je ook het uitzicht een beetje en breek je het troosteloze grijs en beton. Wie weet heeft het geschilderde resultaat een positief resultaat op de buurt?
Het is maar een idee, geen verplichting. :-)
@ Filip - uw suggesties zijn me dunkt het overwegen waard...
Maar... de Zeeridder vind ik best wél een mooi gebouw. Maar da's kwestie van smaak natuurlijk.
Ik vind de Zeeridder een mooi gebouw. Verder heb ik het moeilijk met Filip die kommentaar heeft op het blauw en dan een politiek steekje onder water geeft en direct daarna ijvert voor meer kleur in de varkensstraat. Je bent dus niet direct tegen kleur, waarom dan dat geklaag over het blauw van de Zeeridder? Alleen vind ik dat sommige elementen( o.a. dat blauw! en die inox zuiltjes ) hadden mogen terugkeren in het huis van de Mechelaar.
Nu vind ik die gebouwen van de varkensstraat net zo erg geslaagd, maar het is opmerkelijk dat zij vanop de toren in kleur en lijn ongelooflijk goed samen vallen met de gebouwen van het Groot Seminarie. Akkoord, ik ben wat dat uitzicht betreft, ik gepriviligeerd ben, maar toch is het zo.
Lees : in de varkensstraat zijn de gebouwen NIET zo erg geslaagd, vind ik.
@Rudi: ik ben geen voorstander van de Zeeridder zoals het eruitziet. Dat van die kleur en partij was maar een grapje. Ik had hetzelfde gezegd als de tegels in het groen waren geweest. Wie weet vind ik het gebouw binnen een paar jaar wel mooi? Ik heb voor sommige dingen wat tijd nodig om het mooi of tof te vinden.
Sorry als ik iemand voor het hoofd gestoten heb met mijn onschuldig bedoeld grapje.
Ik ijver gewoon voor wat meer kleur in de Varkensstraat om het grijze te breken.
Filip, een opfrisbeurt met kleuren lijkt me zo dom nog niet. Kijk naar de blokken aan de Kruisbaan: vroeger monotoon grijs en nu in mooie kleuren. Ik ga je idee doorspelen aan de verantwoordelijken van de MGW.
Leo bedankt voor het doorspelen van mijn ideetje.
Ik vermoed dat de bewoners van de desbetreffende blokken blij zullen zijn als ze zien dat de maatschappij de gebouwen wat wil opfrissen.
Hoogstwaarschijnlijk zullen de gekozen kleuren niet voor iedereen even goed zijn, maar soit.
Dan hebben ze nadien toch iets om over te praten met de buren. Misschien leren ze mekaar zo terug kennen?
Ik vrees dat er met de Varkenssstraat iets anders loos is. Het gaat mijn inziens niet over kleur of smaak, maar over stedelijke integratie.
Het project is schitterend gestart met een gezonde mix van winkels, sociale appartementen en koopappartementen. Maar dit blijkt dus niet te werken in de praktijk ... Heeft ieemand van jullie er al een winkel gezien (hoewel dat daar toch kan marcheren bvb een krantenwinkel ?!), en naar het schijnt geraken de koopappartementen ook niet verkocht.
Dus mensen (mijn voorbarige conclusie) bezin voor ge begint. En denk misschien aan iets kleinschaliger projectjes ?
@peter meuris-wat ik denk van die sociale appartementen, is dat ze niet zo aantrekkelijk zijn door prijs-ligging-en bouwtechnisch, maw, voor een betonnen kot van waaruit je uitkijkt op andere betonnen koten, is men niet geneigd veel geld te geven, ik -en nog mensen die daar wonen, en aleens prijs gevraagd hebben- vinden het maar een sombere bedoening daar zo achterin, laat staan dat er iemand zou gaan winkelen. er had beter een cinemacomplex verrezen, maar die discussie hebben we al eens gehad, en tis er trouwens te laat voor.
't Hoort hier waarschijnlijk niet écht thuis - maar ja... 't Gaat wel over architectuur hé...
Het kan niet ontkend worden dat naast de vele mooie moderne gebouwen, voor privé en openbaar nut, die de laatste jaren her en der in Mechelen als paddestoelen uit de grond schieten, er ook een verhoogde aandacht is voor het herstel van oude, historische panden.
Of... zelfs reconstructie: zoals de mogelijke heropbouw van 'de Lepelaer'.
Nu lees ik dat ook het historische huis 'De Zeehondt' aan de Zoutwerf, gelegen naast 'De Waag' 'De Steur'en 'De Zalm', zou hersteld worden in z'n oorspronkelijke staat.
Het huis staat al 15 jaar leeg, en is dringend aan restauratie toe.
Oorspronkelijk telde het gebouw twee verdiepingen en was de voorgevel bepleisterd.
Na de 1ste WO werd een derde verdieping bijgebouwd, en kwamen geglazuurde tegels aan de voorgevel.
Die gaan nu verwijderd worden, en ook de derde verdieping gaat er terug af. Het vroegere mansardedak met kroonlijst wordt terug geplaatst.
Architect Karel Beeck zal de werken leiden in opdracht van NV Harvest Properties.
Met het herstel van het 18de eeuwse 'De Zeehondt' (dat eind 2OO6 af zal zijn), zal de Zoutwerf er nog fraaier uitzien...
Het huis zal drie appartementen tellen.
En nu... de 'Lepelaer'...
Fantastisch nieuws JanS. Eindelijk zijn we van die stomme faiënce steentjes vanaf. Maar opletten straks vindt RIM nog een reden om dat te willen behouden (sic)

Even aandacht beste bloggers voor volgende gerucht(en)

De fameuze voetgangersbrug (Vivaldi, pardon Beethovenbrug) zou er pas in...2010 komen. De stad heeft geen geld meer.

Verder is er ook niks vrij voor het Dijlepad aan de zout of haverwerf!

En Leo, waarheid of roddel?
Ik lees dan wel dat de stad een grootse nieuwjaarsreceptie zal organiseren op 15 januari. Van 10.00 u. 's morgens tot 13.00 u. 's middags zijn alle dranken op kosten van de stad. In het artikel staat de vermelding dat dit de stad zo'n 50.000 euro zal kosten. Op zich kan je zeggen dat is sympathiek maar langs de andere kant stel ik er me wel wat vragen bij. (Ik hoor er nu al wat zeggen zo kan je nooit goed doen maar ja...) En ik durf te hopen dat, indien het er op financieel vlak niet zo rooskleurig uitziet, de centen niet terug worden gehaald waar ze vandaan komen.
Geen receptie, wel een Dijlepad ... TJa, t zijn keuzes die de beleidsmaker moeten makn ...
Rudi, voor de beide fases van het dijlepad is wel degelijk geld voorzien: de plannen zijn in volle opmaak: uitvoering in de lente 2006.
Vivaldibrug: ook geen probleem: de Italianen die de markt hebben ontworpen, zijn bezig met de eerste schetsen voor deze brug. Uitvoering vanaf eind 2006.
Receptie: wij vonden dat de miserie van de bouw van de twee garages eens diende doorgespoeld met een fris pintje of een jenever of een koffietje. We willen hiermee alle Mechelaars bedanken voor het geduld dat ze hebben opgebracht tijdens de werken. En 2 miljoen bef is een peulschil op een begroting van 4,5 miljard oude Belgische franken.
Rudi nog een toemaatje en voor de cijferfreaks onder ons: zopas de meerjarenplanning opgemaakt. In 2005 noteren we een overschot op de begroting van 7 mio euro. We hebben de planning ook al doorgetrokken tot in 2009: een overschot op de begroting van 5 mio euro, met een reservefonds van 2 mio euro. Wie dus beweert dat we failliet zijn en alles hebben opgedaan tijdens de voorbije jaren, neemt een loopje met de waarheid. Tot spijt van wie het benijdt...
Leo, sorry hoor maar na de slechte ervaring met de aanleg van de "mislukte" grote markt gaan jullie terug ten rade bij die Italianen. Is er dan niemand van bij onze mensen die zulke brug kan ontwerpen? Of moeten er nadien weer verbeteringen worden aangebracht zoals bij de "met" het geval was. Of zijn er ander motieven waarom de italianen weer worden gecontacteerd? Zoals de markt is aangelegd, gewoon wat "kasseikes" leggen, kan den eerste den beste bricoleur ontwerpen. Maar ja een italiaanse naam als ontwerper klinkt zoveel mooier he.
Het zal dan wel een brug worden die in de winter niet gebruikt kan worden wegens te glad of zoiets. Erg, de grote markt bij de eerste vorst moeten vol hangen met wit-blauwe lintjes wegens het glijgevaar op de glaspartijen en er wordt nog verder gesproken met die klungelaars...
vadderik, *zo* slecht is de markt nu toch ook weer niet? Dat van die glaspartijen is misschien een 'uitschuivertje', maar voor de rest is iedereen er toch tevreden over?
Wat de Grote Markt betreft, eerlijk gezegd, in het begin was ik een grote tegenstander, maar mede door vrienden van me die onze geliefde stad pas ontdekten en vol lof over de Grote Markt waren, alsook wellicht het feit dat ik er nog moest aan wennen, ben ik uiteindelijk wel vrij positief over onze vernieuwde Grote Markt... alleen... die zilveren 'paaltjes" vind ik maar niks eerlijk gezegd... Dat glas vind ik wel stijlvol...
Het is natuurlijk wél zo dat er inderdaad moet worden nagedacht, vooraleer iets ontworpen wordt: of het ook praktischbruikbaar is...
EN, waar ik Vadderik wel wil bijtreden: waarom niet kijken naar Vlaams, zelfs Mechels talent? Er zullen toch ook wel in onze contreien getalenteerde architecten te vinden zijn? Niet?
Grote Markt: en voor de dames met hakken... blijft het toch lastig lopen...
ah ja.. da's natuurlijk mogelijk, Hanna....
Je moet hierboven de fotokes maar is bekijken om te weten dat er ook mensen van hier bekwaam zijn om zulke zaken te ontwerpen. Het klinkt natuurlijk mooier als je kan zeggen "deze vivaldibrug is een speciaal ontwerp van de italiaanse groep "hupeldepup" dan van "jefke vanacher den hoek" Of zit dit ontwerp bij in de prijs van het ontwerp van de grote markt??? 't Kunnen he. Of ben ik weer te kritisch?
@Vadderik. Ik denk dat een kritische noot hier op zijn plaats is. Het beste bewijs dat architecten van bij ons veel in hun mars hebben is te zien in, volgend mij nog altijd de mooiste verbouwing in jaaaaren in Mechelen, nl De Lamot. Dat is wereldklasse denk ik.
Ik vraag me ook af hoe het komt dat die Italiaanse architecten zoveel opdrachten krijgen in Mechelen ... Winnen die telkens wedstrijden ? Zijn ze de goedkoopste ? Enzovoorts enzovoorts ... Wat is de reden waarom we steeds maar weer met hen in zee gaan. Ik weet het niet, maar ik zou het wel graag weten ...
@mrkec- het glas op de grote markt mag je dan wel mooi vinden, het is vooral zeer nutteloos. als het de bedoeling is om rolstoelgebruikers te helpen toch, want aan de voetgangersingang aan de kant bruul, is een schuine afdaling gemaakt voor hen, langswaar ze pefect in en uit kunnen rijden, en die lang genoeg is om niet te veel hinder te hebben van de hellingshoek.
en wat de paaltjes betreft, ze zijn wel esthetischer dan de "feestneuzen" in Lier!
@Kris: het gaat niet enkel over het aquarium met de lift, het is vooral het glas op de grond dat bij regen en zeker sneeuw spekglad wordt.
In dezelfde categorie zit de middengoot van de stationsstraat, bij regenweer spekglad, ik heb er al menig fietser zien vallen.

Geknoei eerste klas !

@Peter: wedstrijden of geen wedstrijden, goedkoop of duur, het alwetende stadsbestuur kiest de beste oplossing. Alleen zijn ze vrij slecht in het definiëren van 'beste'.
@Kris: Die lelijke feestneuzen in Lier zijn gelukkig al allemaal terug verwijderd, hoor.
Ik vind dat onze markt uiteindelijk toch wel goed geslaagd is!
@garda- architectonisch kan het er inderdaad mee door, maar ik vind het nogal een groot gat, in de ruimte die de stad is.Het ware mijn inziens beter geweest, had daar in het midden nog iets gestaan.
waarom kan er geen standplaats voor een bloemenstalletje gecreeerd worden bvb, dat zou die vlakte toch een gezelliger aanzien geven? met esthetisch bijhorende parasol in de juiste kleur natuurlijk! En niet een halve plantenmarkt zoals op de groenplaats in A'pen, maar 1 gezellig standje. Wie is er pro?
@Kris. Leuk idee. Leo, wat zouden jullie zeggen als ik bijvoorbeeld een 5m2 van het midden van de grote markt zou willen pachten voor een bloemenstalletje ?

:-))

Doen ze nooit ... Ik denk ook niet dat het wenselijk is.
als het zo belachelijk voorgesteld word ,natuurlijk niet
@Kris: Dat zou natuurlijk wel aangenamer zijn moest het midden van de markt worden opgevrolijkt met een mooi plantenstalletje of iets anders ludieks, zodat het altijd kan weggenomen worden om de markt vrij te maken voor grootse evenementen, hé.. dus, ik ben pro !
@kris: Het was goed bedoeld hoor, ik vind het gegeven alleen grappig. Te veel fantasie van mijn kant denk ik. Hoe dan ook, ik denk moeilijk realiseerbaar voor een handeltje.

Misschien wel een infostand van de stad in het hoogseizoen of iets dergelijks ... ? Of misschien een tijdelijke openluchttentoonstelling van ik weet niet wat ...
openluchttentoonstelling in deze tijden? ik hou me vast, in het vooruitzicht dat er dan weer een hoop bizarre opstellingen de reveu gaan passeren, laat maar zitten dan, ik heb niks gezegd.liever niks dan, en euh.. de toeristische dienst is 20m van de markt vandaan, dus heeft dat ook weinig zin.
Een fanfare ? Of opnieuw een politie-agent, zoals vroeger aan de kleinen bruul ...
ja, of terug een frietkot!!!,of den belleman die om het kwartier het uur roept, apropoo, een frietkot op de wollemarkt zou toch gene luxe zijn hé!
proper opgesteld onder de bomen, met een goeie puntzak met frieten, een zeverke staan doen, spijtig dat zoiets simpel in mechelen centrum ni meer kan hé.
@Peter: waarom niet, een leuke kiosk...voor een fanfare of iets anders.

Die politie-agent zie ik wel niet direct terug komen, al gaf dat vroeger wel iets speciaals aan het kruispunt Grote markt met kleine Bruul.
UPDATE UPDATE UPDATE

@kris: Er staat een hamburgerkraam in de buurt van de Wollemarkt. Het kraam van het Jef Denynplein staat 'Onder den Toren'. Geen frietjes denk ik.
@Kris: ik dacht dat we het eigenlijk over de grote markt hadden. ;-)
Mis, het gaat over Architectuur in Mechelen en omstreken
:-)
veel te veel steen in mechelen (zie grote markt, veemarkt, stationsplein, cultuurcentrum, ...), waarom geen gras, bomen, dolomiet?? Is trouwens ook nog goed voor de werkgelegenheid!
@garda- ja, we waren wat afgedwaald!
@mieke- groot gelijk, maar da moogt ge hier ni zeggen, want dan word ge naar de buiten verbannen! ja, ik stelde mij ook ne melaan voor, met gras in plaats van vliet, en schaduw van de bomen, maar ja, naar het schijnt wonen we in een stad, en is groen alleen toegelaten in een park.
Das ook nog een idee: een statige eik int midden van de markt! om gezellig onder te zitten in de zomer.
@peter- zolang ge daar gene puntzak friet kunt krijgen, spreken we niet van een fritkot hé.
Een eik op de grote markt wordt toch wat moeilijk. Er zit een parking onder, geen metersdikke laag vruchtbare grond!
Op de Veemarkt zijn alle voorzieningen getroffen om er terug een frietkraam te voorzien. We wachten op iemand die aldaar een frietkraam wil beginnen. We zouden als stad niets liever hebben.
Tussen haakjes: we zijn zeker niet getrouwd met die Italianen maar het is wel zo dat na een wedstrijd de Italianen een opdracht kregen om het plein aan de site lamot te ontwerpen, inbegrepen een ontwerp voor de Beethovenbrug. Dit is vanuit de stad het laatste engagement met de Italianen.
@ Leo Stevens: goed nieuws dat er terug een Frietkraam (met een hoofdletter) terug aan de Veemarkt kan komen. Hopelijk weet men dit ook....
Momenteel staat er een smoutebollen-/frietkraam en er staat ook daar 's avonds volk aan te schuiven... zoals in 'de goede oude tijd'. Duimen dus maar.
Jaren geleden zijn alle frietkoten uit de stad verbannen omdat het niet estetisch stond naast al die mooie gebouwen. Grote Markt, Onder den Toren, Botermarkt, Ganzendries, Veemarkt, alles moest weg. Remember heren regeerders, nu zetten ze verdoeme een hamburgerkraam pal onder St Rombouts. Goe bezig heren van 't stadhuis. In deze periode stond er op de Grote Markt een handelaar met kerstbomen, mocht niet meer. En zo kan ik nog wel enkele voorbeelden geven.
@ Leo: wat zijn de plannen met het hamburgerkraam als de vliet er ligt ?
Blijft dat naast de Sint Rombouts staan ?
Iemand al eens gedacht wat er met de grote markt zal gebeuren?.
Ik hoor op RandstadFM dat ze weer wordt opengegooid om PLATTE kasseien te leggen, de oudjes zouden erover kunnen vallen. Het luid dat dat de reden is waarom er geen ouderen over de markt lopen. Onlangs was er nog sprake om een meshed wandelpad in beton op aan teleggen. Wat een gedoe toch. Het enige wat schoon is aan de markt moet weer verdwijnen, de inoxe melkkannen blijven staan en de monochrome parasols eveneens. Is het dan echt zo moeilijk om daar te stappen zo hobbelig zijn de huidige kasseitjestoch niet? Wie in leuven op het ladeuzeplein gaat keiken kan zien hoe vlak het daar is met die platte kasseien. Ze hebben scherpe randen en komen toch scheef te liggen wat nog een groter gevaar op vallen betekend. Vervolgens moet er in de winter gestrooid worden want de kasseien worden direct glad, misschien is de parking dan sneller aan vernieuwing toe door insijpelend zout. Misschien moeten we de Markt maar laten als ze is en eens de voetpaden in de omgevende straten aanpakken want daar kunnen ook jonge mensen niet veilig over lopen. Dat iemand met een looprekje de markt niet kan oversteken kan ik best geloven, die zal dat ook niet doen met platte kasseien.
Ik hoop dat dit een misplaatste grap is. De zoveelste blunder in rij, de boel nog maar eens opengooien en nieuwe kasseitjes leggen. Dat gaat weer handenvol geld kosten ! Deze kosten hadden perfect vermeden kunnen worden als men hier fatsoenlijk had over nagedacht. Helaas blinkt het huidig stadsbestuur daar niet in uit. Een beetje knoeien hier en daar, dan een pleisterke plakken, nog wat verder knoeien, nog maar een pleisterke plakken.

Onvoorstelbaar (en bovendien duur) knoeiwerk !
Geknoei of blunder zou ik het niet noemen, de bedekking is ok zoals ze is. Het zou eerder knoeiwerk en blunderen zijn de wijziging aan te brengen. Het lijkt me eerder een beslissing om op de valreep nog een kleine drukkingsgroep toch iets in de hand te spelen voor de volgende verkiezingen. Een nepmaatregel waar niemand eigenlijk iets aan heeft integendeel waar iedereen wat aan verliest.
De webedekking op de markts is wel degelijk knoeiwerk. Hoe komen ze erbij om daar glas te leggen, iedereen weet toch dat dat glad wordt als het regent, dat kasseitjes lastig zijn om op te wandelen dat weet ook iedereen.

De Mechelaar betaalt weer voor die ondingen, dank u Stadsbestuur.
ge moet de feiten zo niet opkloppen, er is gezegd dat er een STROOK ging vlak gezaagd worden van veemarkt tot post.dit om de oude mensen en rolstoelgebruikers hun weg wat te vergemakkelijken. en het zou nog op de aannemer zijn kosten zijn ook, dus waar zit het probleem.
De info die ik zaterdag vernam op RandstadFM maakte anders wel gewag van het openbreken van de markt om er platte kasseien in de plaats te leggen. Wie speelt die info dan zo door?
Of het een zicht zou zijn dat er plots zo een strook anders van structuur is valt dan nog af te wachten. Is jouw info 'vers van de pers' Kris? zou het een parallel of een dwarsstrook zijn?
ik heb de info uit de Gva van dinsdag of zo, leo stevens gaf daar de uitleg bij. en laat het ons een ouwemensenstrook noemen, of een seniorenpaadje, of mischien een rolstoelbaantje. ik heb in elk geval al van enkele rolstoelgebruikers mogen vernemen dat het een serieus trilparcour is!
een aannemer die gratis werkt, daar moet ik het adres van zien te vinden
Ondertussen heb ik nog altijd geen antwoord van leo stevens over dat hamburgerkraam onder de st Romboutstoren... Het heeft de eigenaar van de frituut op de korenmarkt een smak geld en veel overleg met de stad gekost om een geschikte frituur te mogen plaatsen die "aangepast" was aan de omgeving. Een hamburgerkraam in de vorm van een klein toreke is misschien de oplossing. Maar ja, de stad heeft de eigenaar van 't kraam misschien laattijdig verwittigd en biedt hem nu een pleister op de wonde aan. Tof compromis.
@vadderik, je kan gelijk hebben. zie ook op http://mechelen.blogt.be/me...
Vadderik, het hamburgerkraam aan de melaan mag terugkomen. We gaan er een mooi kraam van maken, in samenspraak met de eigenaar, net zoals we dat gedaan hebben met de frituur op de Korenmarkt. De plaats nu aan sint-rombouts is uiteraard maar tijdelijk voor de duur van de werken.
Jc, wat ben en blijf je toch negatief ingesteld: ik vind ook dat je over de kasseitjes van de markt zonder problemen kan lopen. Maar wie ben ik om dat te beweren als je hoort van de 80-plussers, de rolstoelpatiënten en de kinderwagenbestuurders dat de kasseitjes toch "hobblig" zijn als je erover moet. Wat je ook mag denken, wij luisteren naar dat signaal van de mensen. Kan je ons dat verdorie kwalijk nemen? We gaan een strookje uitproberen en als het meevalt, qua uitzicht, leggen we een paadje aan, voor die mensen, niet voor onszelf. De rest is flauwekul...
@Leo. Waar komt dat hamburgerkraam dan ?
Ik snap dat geleuter over die kasseitjes van de Grote Markt maar niet hé. Die liggen toch stukken beter dan de grotere en rondere kasseien van vroeger ( ik bedoel in het algemeen - vergelijk eens met de Brusselsesteenweg)
Als je opteert voor kasseitjes dan neem je er de voor-en nadelen bij. En tant pis voor een kleine minderheid die er last van heeft. Voor rolstoelgebruikers wil ik hun klachten graag door de vingers zien, maar als je absoluut met ongemakkelijke hakken wil lopen....
Ik was deze zomer in Mantua in Italië.
Daar heb je een groot open plein ( dus in de stijl van onze Markt, een Italiaans "ontwerp" trouwens ) Dat open plein ligt vol met ronde keitjes!!! Ik zou die madammekes met hun hoge hakken eens naar daar sturen, dan weten ze wat ongemakkelijk is!
Rudi, ik vind toch dat ook met rolstoelgebruikers en andere minder mobielen rekening gehouden mag worden. 'Elders is het nog slechter' vind ik wat dat betreft niet echt een geldig argument. En als het stadsbestuur een (kleine) inspanning wil doen voor die mensen dan juich ik dat toe, zeker als ze daarbij ook de esthetische kant niet verwaarlozen.
Ja, florisla, je hebt gelijk, maar wat dat betreft denk ik eerder aan betere trottoirs en afgeschuinde randen aan de stoepen voor rolstoelgebruikers en goed werkende liften in openbare gebouwen, makkelijkere toegankelijkheid etc... Het is toch duidelijk dat je je best moet doen voor iedereen, maar dat de perfectie niet bestaat. Dus leg makkelijkere kasseitjes, zoals die van de Grote Markt, bestudeer eventueel een nog beter kasseitype, maar hou vast aan je concept en doe je best dat zo makkelijk mogelijk te maken voor iedereen. De stad heeft duidelijk geluisterd enn wil nu een proef doen. Wel laat ons dat afwachten. Mogelijk heeft een ander kasseitype da weer andere nadelen en komen er weer andere klachten en zo kunnen we maar blijven voortdoen!
Ik ben nieuws gierig naar de uitslag van de test voor het afplatten van de kasseien