' koninklijke komedie zonder ondertitels...'

met categorie:  
Weet je nog dat vorige zomer Franse filmmakers de Mechelse binnenstad vier dagen inpalmden voor het draaien van een aantal opnames voor hun komedie 'Palais Royal'?
Misschien heb je zelf nog gefigureerd op de Ijzerenleen of de Grote Markt, al zwaaiend met een vlagje naar het 'koninlijk bruidspaar' in de koets...
Wie weet?
Welnu, de film is uit...
Alleen - hij is niet uit in onze Dijlestad...
In Utopolis kunnen we hem niet bekijken, omdat de distributeur het niet waagt om Franse films te programmeren, wegens té weinig interesse voor prenten uit Frankrijk... (het Amerikaanse overwicht is te groot).
'Als er géén driehonderd tickets voor de film verkocht geraken, scheuren we er ons broek aan' stelt marketing manager Tanja Piessens. 'Anders...'
Maar voor het stadsbestuur is het zo klaar als een klontje dat de film met de Franse superster Cathérine Deneuve zéker op het Mechelse scherm moet komen.
'Dit kunnen we de Mechelaars niet onthouden. Op zich vind ik het al onbegrijpelijk dat ze hem nog niet spelen. Ik ben ervan overtuigd dat we makkelijk een zaal met driehonderd nieuwsgierige kijkers , én zelfs méér kunnen vullen', reageert burgemeester Somers.
Ook Leo Stevens en cultuurschepen Frank Nobels zijn deze mening toegedaan.
Morgenavond wil Somers de zaak aankaarten in het schepencollege.
'Desnoods moet de stad maar een deel van de kosten dragen', vindt hij.
Leo Stevens zou er zelfs graag een 'wedstrijd' aan vast koppelen.
'Aan de film hebben zoveel mensen meegewerkt dat wij ze moeten belonen', stelt Stevens.
Misschien kunnen de tickets wel aangeboden worden op de toeristische dienst in de Hallestraat?
Enfin: misschien krijgen we 'Palais Royal' dan toch nog te zien in januari, ... in Mechelen...
Ga jij ook kijken?
Enne... heb jij misschien ook gefigureerd tijdens 't draaien van de prent?
En ben je ook benieuwd hoe Mechelen zal geportretteerd worden?
Ik ben het alleszins...
@Jans, ik heb dat artikel vanmorgen ook met meer dan interesse gelezen met de idee om er eventueel een post over te plaatsen...maar gebrek aan tijd en andere dringende afspraken is het er natuurlijk nog niet van gekomen.
Het is toch wel heel eigenaardig dat een film die dan toch gedeeltelijk in Mechelen werd gedraaid helemaal niet in Mechelen kan bekeken worden.
Hopelijk kan 'de stad' het inderdaad regelen opdat de nieuwsgierige Mechelaars dan toch kunnen gaan zien naar de mooie beelden die van Mechelen werden opgenomen...ik ben heel benieuwd !
Tss.. Lees het net in de GvA ook.. Tjonge, tjonge!
Dan draaien ze in onze mooie stad een film en zou hij hier niet eens vertoond worden.

Goed te lezen dat schepenen Stevens & Nobels alvast dit niet nemen. In de Gva stond ook dat Nobels voorstelde de tickets via In&Uit aan te bieden... Mechelaars, waarop wachten we: laten we massaal tickets gaan bestellen, zodat we deze film kunnen zien in ons eigen Mechelen, MET ondertitels natuurlijk....

Als de kans er is, ga ik kijken zoveel is zeker!
Hopelijk gaat de stad bij Utopolis aandringen om de film in huis te halen.
Ik snap een distributeur toch niet als die zegt dat er geen interesse zou zijn. Dan spreek je toch wel tegen je eigen winkel!!!!
Waarom is niet op regelmatige tijdstippen minder commerciële films spelen zoals ze nu doen in kc NoNa? Of is het de bedoeling dat we de film daar gaan zien??
Dan zou ik zeggen, allen daarheen!
Een zoveelste schrijnend bewijs hoeveel er door blinde commercie naar de kl... wordt gedaan.
En getuigend van een schrijnend gebrek aan kennis van de stad waar je cinema is.
Misschien binnenkort op stadtv mechelen ? http://www.mechelen.tv ??
:-)
of zien we daar alleen maar promotiefilms van de stad ...
Ik zou voorstellen dat een stel dialect-specialisten bij wijze van oefening de film overdubben in 't Mechels. Niks geen ondertitels nodig!
Correctie. Als er gedubt wordt in het Mechels, dan heb ik waarschijnlijk de ondertitels _nog harder_ nodig dan anders :-)
Gedubt in 't Mechels? De ploeg van oep z'n Mechels (radio Reflex) misschien?
Ik kan misschien mijn Mechelse stem lenen want ik heb verleden donderdag mijn Mechels dialectdiploma van Warre Cooremans gekregen. Ik had nooit kunnen vermoeden dat ik met mijn Mechels nog in een film zou terecht komen.
Go for it, Leo ;-)
@ Leo: gefeliciteerd met je dialectdiploma!
Vandaag staat er een heel artikel in het Nieuwsblad over de film. Het stadsbestuur wil blijkbaar zelfs een deel van de kosten dragen. Het zal een interessante discussie worden op het volgende schepencollege.
Blijkbaar wil de Franse distributeur wel een kopie leveren met Nederlandstalige ondertiteling tegen januari 2006 maar is het Utopolis die niet happig is om de film te vertonen.
Tot zover de korte samenvatting van het artikel, geschreven door Jeroen Marivoet.
... en het was ook op RTV gisteren, ook daar sprak men erover dat de stad deel van de kosten zou willen dragen..
@Filip - dan heb ik m'n vragen bij de werkwijze van Uopolis...
@Jans: Tja ook nog volgens het artikel schermt Utopolis dat ze zeker willen zijn dat er minstens 300 mensen komen kijken vooraleer ze hem programmeren.
@ Filip; da's dan de macht van de markt. Zo zullen enkel commerciële procucten de filmzaal bereiken. Die hoeven daarom niet slecht te zijn, maar veel andere prenten zullen zo wel 'sneuvelen'...
Ik ken het waarde-oordeel niet over 'Palais Royal', maar zou het toch spijtig vinden als hij niet zou vertoond worden in Utopolis, omdat deze stad toch enthousiast heeft gefigureerd in de film...
Afwachten maar...
Misschien kunnen we met de geïnteresseerde bloggers wel naar de film gaan zien als hij in Utopolis komt?
Schiet me niet af als jullie het geen goed idee vinden. Het was maar een ideetje.
Als Utopolis niet wil... dan kan hij toch elders getoond worden? Bijvoorbeeld in het kader van Filmhuis Mechelen (http://www.4d.be/filmhuis/)
.. goed idee, Florisla.... maar, gaat dat (financieel) haalbaar zijn voor het Filmhuis?
Als de berichten kloppen dat de stad meebetaalt en dat de producent de ondertitels verzorgt, dan moet dat toch wel lukken he. De kijkers zullen ook wel een bijdrage leveren.
klopt. Florisla... Dan zou dit zeker géén slechte piste zijn he....
@alleman- over wa gaat die film eigenlijk?
@Kris:

SYNOPSIS:

"München, 1943. Terwijl Hitler een vernietigende oorlog voert in Europa zoekt een jonge groep mensen hun toevlucht tot het passieve verzet, dat ze als enige middel zien om de Nazi?s en hun onmenselijke oorlog te verzwakken. Ze richten Die Weiße Rose op, een verzetsbeweging die voornamelijk uit studenten bestaat en zich richt op de ondergang van het Derde Rijk. Sophie Scholl voegt zich als enig vrouwelijk lid bij de groep; een onschuldig jong meisje dat uitgroeit tot een bevlogen en onbevreesde anti-Nazi. Op 18 februari 1943 worden Sophie en haar broer Hans gearresteerd voor het verspreiden van folders op de universiteit. De daaropvolgende dagen wordt Sophie verhoord door de Gestapo officier Robert Mohr. Het verhoor ontwikkelt zich tot een psychologisch duel: ze liegt en ontkent, ze beraamt plannen, daagt uit en is haar tegenstander bijna te slim af.

Maar uiteindelijk is daar toch de bekentenis en Sophie?s laatste, wanhopige poging om haar broer en de andere leden van Die Weiße Rose te beschermen. Geraakt door Sophie?s buitengewone moed biedt Mohr haar hulp aan, maar daarvoor moet ze een hoge prijs betalen: haar idealen verloochenen. Ze weigert het aanbod, waarmee haar lot bezegeld wordt?

Sophie Scholl is het ontroerende portret van één van de weinige helden uit de Duitse geschiedenis. De film beschrijft de laatste zes dagen (17-22 februari 1943) van het leven van Sophie Scholl vanuit haar eigen perspectief: dat van een moedige en levendige jonge vrouw die bereid is te sterven voor haar geloof in de idealen van Die Weiße Rose. Vanwege hun verzet tegen het Nazi regime zijn Sophie Scholl en de overige leden van de verzetsgroep Die Weiße Rose synoniem geworden voor burgerlijke moed en een vreedzaam gevecht tegen de overheersing van geweld en onderdrukking.

Hoewel de film de historische feiten zo nauwkeurig mogelijk volgt (gebaseerd op originele gespreksopnamen), is het geschreven en geregisseerd als een speelfilm. Regisseur Marc Rothemund brengt door middel van zijn gevoelige en verfrissend ruimdenkende kijk op de geschiedenis, een werkelijk mythisch, iconisch figuur tot leven in de vorm van Sophie Scholl. De sterke hoofdrol wordt gespeeld door Julia Jentsch, die eerder te zien was in The Edukators (ook uitgebracht door Cinemien).

Lengte: 117 min
Beeld: 35 mm | Kleur
Geluid: Dolby Digital
Duits gesproken, Nederlands ondertiteld.
Land: Duitsland 2005
Filmnummer: 723

Bron: http://www.sophiescholl.nl/

Of lees het boekje van Hermann Vinke...
Ik vind namelijk dat daar weer zo onnozel over gedaan word,en dan over het dubben: das toch wel een grap hé?die film van robbe de herdt, die een paar jaar geleden opgenomen is in mechelen(ik kan er ff niet opkomen hoor, maar de baas van VTM speelde daar in mee)is volgens mij veel interresanter, als ik het goed voorheb staat de Pekton daar ook nog op.
@Markec- bedankt voor de toelichting, klinkt goed, ik dacht dat Deneuve de hoofdrol had?
Beste Markec, ik geloof dat je filmbeschrijving wel bij de post van Florisla hoort, en niet bij 'Palais Royal'. Maar OK - ik heb het geboeid gelezen.
'Palais Royal' zal wel een stuk lichtvoetiger zijn... Maar ik ken wel de juiste inhoud niet. 'K Zal dat eens opzoeken...
Ik vrees dat de stad diep in zijn buidel zal moeten tasten als ze een speciale ondertitelde versie voor Mechelen willen, want ondertiteling is zéér duur. Het is niet alleen de vertaling, hé, maar ook een aparte filmcopie aanmaken met ondertitels. Als de distributeur geen Nederlandse ondertitelde versie heeft gepland, schat ik de kosten té hoog.
En een gedubte versie in 't Nederlands mag je al helemaal vergeten. Dat is nog stukken duurder, want dan moet alles opnieuw gesonoriseerd worden. Ik spreek uit ervaring.
Maar wie weet doet de producent Gaumont ook 'n duit in het zakje. On sait jamais...

Ter info: de website van de film
http://www.palaisroyal-lefi...
Oei oei.... excuus.. goed dat je het zegt, Jan! Had de fout nog niet gezien :-o

Dus mensen forget about it: de toegevoegde synopsis is van "Das Kurze Leben der Sophie Scholl" en niet van "Palais Royal"....

Sorry voor de verwarring! ;-)
@markec- ergens rinkelde er wel een belletje, maar hij was nog ni gevallen! bedankt in elk geval.
Kris die film van de Robbe is "Lijmen, het been" met Mike Verdrengh , Koen de Bouw , Willeke van Ammelrooy , Sylvia Kristel , Jan Decleir , Gert Portael Opgenomen in de toen net ter ziele gegane brouwerij Lamot. De hele Dijle en Lamot diende toen als decor en moest... de haven van Anwterpen uitbeelden! Wel een knappe film trouwens.
@rudi- juist ja, nu je het zegt.seg hoe komt dat er hier berichten op nen black list lopen?ik wou ne repliek geven op iemand in de "VB zone" maar al mijn geschrijf diende tot niets want het ging niet door.
@rudi, Inderdaad die Lijmen is een schitterende prent.
Wat betreft die black list zou ik de blogmaster toch dringend willen vragen ons eens tekst en uitleg te geven. Ikzelf heb de repliek van Eddy uitgebreid kunnen lezen. Indien het echter waar is dat berichten over dit onderwerp ge"blok"keerd worden dan stemt dit tot nadenken. Dat stinkt naar censuur en dan zitten we dus in het straatje van het ondemocratische gedoe dat men vreest te zien opdoemen moest VB aan het bewind komen. M.a.w. zijn we al zover, maar dan uit "onverdachte" hoek?
@eddy: heb je zelf die repliek verwijderd ?
Er is ook een officiële site van de film: http://www.palaisroyal-lefi... Het is blijkbaar een luchtige komedie die zich afspeelt in een koninklijke familie (het lief van de kroonprins wordt onverwachts koningin of zoiets).

Wat betreft de geblokkeerde reacties: het is voorlopig een mysterie wat er aan de hand is!
Dankzij je tip Floris,heb ik juist al bewegende beeldjes van Mechelen kunnen bewonderen - met zélfs een koninklijke balkonscène...
Ik vraag me af hoeveel 'stukjes' Mechelen in de film zullen zitten...
't Blijft in ieder geval een aardigheidje om als stad te mogen figureren...
Merci voor je tip florisla maar Koen was je te vlug af. Hij had de site al een dagje eerder meegedeeld. :-)
Het leven is aan de rappen. ;-)
Oeps... Erover gelezen!
Update: PALAIS ROYAL toch in Mechelse Filmzaal! Zij het dan slechts een weekje... Vanaf 25 januari tem 31 januari kunnen de Mechelaars gaan kijken naar "Palais Royal" in Utopolis. Tickets reserveren kan vanaf vandaag..

Bron: Gazet Van Antwerpen.

Allen daarheen ;-)
Goed hé Markec! Alhoewel... toch een opmerking: de film wordt gespeeld van 25 januari tot 31 januari - de hele week om 16.45 u... Of we Utopolis nu werkelijk héél dankbaar moeten zijn om deze 'schitterende' programmatie, is nog de vraag...
Op zondag 29 januari kunnen we de film wél om 20 uur zien - met de steun van het Mechels stadsbestuur...
Mocht de film géén 3OO toeschouwers halen, zal de stad de overblijvende tickets betalen. Maar dat zal wel geen probleem zijn...
Utopolis zal er 'zijn broek niet aan scheuren'!
Inderdaad, jan vreemde programmatie, vreemde uren... en ik behoor dan nog tot die categorie mensen die zich al wél eens overdag vrij kan maken, bvb. woensdagnamiddag, maar geldt zeer zeker niet voor elk van ons! Maar, misschien kan Mechelen Blogt! die ene zondagavond massaal naar Utopolis afzakken?
Met zo'n 'vreemde uren' is het natuurlijk gemakkelijk gezegd dat Franse films niet aanslaan bij het brede publiek...
Tanja Piessens, de marketing manager van Utopolis, is nochtans wel 'fier' op haar realisatie om de film hier toch uit te brengen: "... Wij vinden dat wij daar als Mechelse bioscoop een belangrijke rol in hebben. Het onderscheidt ons van onze grote broers in Antwerpen en Brussel...".
Tja... het was dan wel na héél wat verontwaardigde reacties van vele Mechelaars.
Maar goed, we kunnen er blijven over doorzeuren - hij komt op het Mechelse witte doek - OK dus.
Bedankt stadsbestuur om deze 'vergetelheid' mee aan te kaarten, en voor een oplossing te zorgen!
Ik vind het erg triestig dat ze bij Utopolis zo iets durven zeggen zonder rood te worden.
Programmeer de film op normale uren en wacht dan af.
Nu gaan ze waarschijnlijk zeggen na afloop dat zij gelijk hadden toen ze hem eerst niet wilden programmeren. Het zal zijn dat het publiek geen interesse had in een franse film en dat ze er nu hun broek aan gescheurd hebben.
Moeten we hopen op het stadsbestuur om de film langer in de zalen te houden??
Of moet het stadsbestuur misschien de kopij huren voor een paar weken en hem misschien laten afspelen in nOna?
(2e deel want kreeg het niet in 1 keer op de blog zonder foutmelding)
Ik zou die film gewoon in n0na laten draaien hebben en niet in Utopolis, als teken van afkeur over hun programmatiebeleid. Zo simpel is dat.
Volledig mee akkoord Rudi! Utopolis ontgoochelde me sterk - en met hun 'oplossing' al evenzeer...
Via vzw bruistablet een reductietarief van 6 EUR bekomen om de film te gaan zien ...
kom dat zien, kom dat zien
laat maar iets weten !!!
VOOR ALLE LIEFHEBBERS VAN DE FILM PALAIS ROYAL.

DIENST IN EN UIT (TOERISME)IN DE HALLESTRAAT VRAAGT ME JULLIE MEDE TE DELEN DAT ER VOOR DE VOORSTELLING VAN 29 JANUARI 19.45 U IN KINEPOLIS KAARTEN TEN KOOP ZIJN AAN DE BALIE VAN DE DIENST.
LET DUS OP NIET VOOR DE VOORSTELLING(EN) VAN DE NAMIDDAG.

WAARVAN ACTE EN HIERBIJ VERSPREIDING
@rudi: Je hebt talent voor Belleman ...
(al die hoofdletters !) Bedankt voor de info.
Het reductietarief is ook enkel voor de zondagavond voorstelling
Bedankt voor deze info Rudi, én voor de aanvulling Bruisboy. Dan zullen we onze kaarten zéker gaan halen.
Wie van de bloggers kunnen we nog ontmoeten zondagavond 29 januari?
En deze avond gaan we naar 'Palais Royal'...
Wie zag de film reeds? En wat vond je ervan?
En vooral... 'acteerde' Mechelen goed?
Mijn reactie zal voor morgen zijn...
En ondertussen terug van de film: het was een best leuke Franse komedie met een héle grote knipoog naar 'Engelse Koninklijke Toestanden'- met goeie acteerprestaties, grappige dialogen, en een mooi 'acterend' Mechelen, met balkonscènes op het Stadhuis, een koetstocht over de Ijzerenleen en een koninklijke begrafenis in Sint-Rombouts...
Mooi.
Ik heb ervan genoten.
Voor de film begon, kwam een verantwoordelijke van Utopolis nog eens uitleggen dat ze als énige Vlaamse bioscoop hun best hadden gedaan om deze film op het doek te krijgen, met de steun van het Mechels Stadsbestuur (waarna ook de burgemeester nog een woordje mocht uitspreken), de Mechelse pers, en de verantwoordelijken van Bruistablet...
Enfin...
we hebben 'Palais Royal' kunnen bekijken - en dat was het bijzonderste.
Mocht ook wel...
...enne...waar blijven de filmcommentaren? 'k ben benieuwd naar de reacties van andere Mechelaars...
En jans hoe zat het met het aantal bezoekers in de zaal??
Ik ga proberen om morgen te gaan.
Als het me niet lukt, zal ik moeten wachten tot hij op dvd uitkomt en dan de film gaan huren.
De zaal zat gisterenavond practisch vol. Maar of het ook zo was de vorige avonden om 17 uur? Dat weet ik niet...
Maar de kans is wél groot dat er nog wel plaatsen vrij zullen zijn op dat toch niet zo evidente tijdstip...
Veel kijkgenot!
Ik ben net is gaan kijken op de site van Utopolis en wat zie ik daar tot mijn verbazing?? De film staat nog in hun programmatie van 1/2 tot 7/2. De vertoning zal dan doorgaan op volgende uren en dagen:
Wo 19:45
Do 17:00 | 19:45
Vr 17:00 | 19:45
Za 19:45
Zo 19:45
Ma 17:00 | 19:45
Di 17:00 | 19:45

Vanwaar opeens die ommezwaai of is de info op hun site niet correct? Kan er iemand duidelijkheid scheppen? Alvast bedankt dan.
ah, verlengingen? ... goed nieuws!
Gaan kijken mensen!
Euhm jans, ik weet niet of de info op hun site correct is. Ik stel me de vraag vanwaar die ommezwaai als het toch zou kloppen.
@Filip: de film wordt inderdaad verlengd, het wordt vandaag bevestigd in de GVA. De extra week loopt van 1/2 tot en met 7/2 dagelijks!
Op do-vr-ma en dinsdag zijn er extra vertoningen op 17 uur.
Die ommezwaai komt er omdat er de voorbije week al heel veel interesse was van talrijke Mechelaars zo zegt Tanja Piessens marketing Manager Utopolus.

Dus voor al wie nog niet is gaan kijken, waaronder ikzelf, is dit goed nieuws, profiteer ervan en mensen allen daarheen!
Inderdaad leuk nieuws. Misschien ga ik ook wel kijken...
Ik ben van plan om een van de komende dagen naar de cinema te gaan en ik weet nu al welke film ik dan ga bekijken. :-)
Toch raar dat men bij Utopolis zo een middelmatig commercieel inzicht heeft. :-p Paar maanden terug zeiden ze nog dat ze niet uit de kosten zouden geraken als ze de film zouden programmeren. De stad speelde erop in door de kosten te dragen als dat het geval was. Nu blijkt dat ze een extra week inlassen voor de film.