Heffen we het glas op 'de Pluim'?

met categorie:  
Graag wil ik de oproep van Ward Bosmans, voorzitter van het buurtcomité Heffen-Dorp extra voor het voetlicht brengen!
In m'n post 'Mechelen in 't groen - een kleurrijk lappendeken' (archief november), probeerde ik reeds de aandacht te vestigen op de mooie Mechelse randgemeenten aan de oevers van Dijle en Zenne...
Ook daar wonen Mechelaars - dus verdienen ze dat onze blik af en toe eens gericht wordt op de 'contreien' buiten de stadswallen.
Zéker als het gaat om het volgende...

Maar laat ik Ward zélf best aan het woord:

"In Heffen probeert men de verzuring een halt toe te roepen. Dankzij een bende enthousiaste vrijwilligers lukt dat ook.
Sinds anderhalf jaar is Heffen opgestaan uit de doden en swingt het als nooit tevoren. Die vrijwilligers werden nu beloond via een nominatie voor 'de Pluim', een initiatief van de Koning Boudewijnstichting dat mensen erkent die zich inzetten voor anderen.
De kijkers van RTV kunnen één van de genomineerden uitkiezen als hun favoriet.
Het buurtcomité Heffen-Dorp rekent eigenlijk op de stem van iedere Mechelaar.
Stemmen is nog mogelijk tot vrijdagmiddag 16 dec.
Dat kan door een smsje te sturen naar het nummer 3793 met als vermelding:
PLUIM 4.
Stuur deze oproep door aan al je vrienden, kennissen en familie en motiveer ze om te stemmen. We willen graag dat het Heffense anti-verzuringsvirus zich over héél Mechelen zal verspreiden!Doen!"

Tot zover Ward.
Als solidaire Mechelaars grijpen we nu dadelijk naar onze GSM om deze nominatie te verzilveren!
En kunnen we dan binnenkort het glas heffen op het winnen van de Pluim?

http://www.depluim.be
http://www.heffendorp.be
Twee jaren geleden zijn we aan de stad begonnen met wijkraden om alzo de burger meer en beter te betrekken bij het beleid en het waarom van sommige beslissingen. Vele wijk- en dorpsraden leveren prima werk en zorgen voor meer groepsgevoel. Mooi zo. Een pluim inderdaad voor vele positivo's die zich in de wijken en dorpen inzetten.
Twee jaren geleden zijn we aan de stad begonnen met wijkraden om alzo de burger meer en beter te betrekken bij het beleid en het waarom van sommige beslissingen. Vele wijk- en dorpsraden leveren prima werk en zorgen voor meer groepsgevoel. Mooi zo. Een pluim inderdaad voor vele positivo's die zich in de wijken en dorpen inzetten.
Een zeer terechte post, Jan. De pluim is inderdaad meer dan dubbel en dik verdiend. Ja,
Wij, "de andere Mechelaars", weten wat ons te doen staat dus.. om de wens van het buurt-comité van Heffen-Dorp te laten uitkomen...

Leo, het is goed dat de wijk- en dorpsradn, toch al zeker voor een aantal wijken en dorpen zulk goed werk leveren...
Voor alle duidelijkheid toch even het onderscheid maken tussen de wijk- en dorpsraden en de buurtcomité's. De wijk- en dorpsraden zijn in het leven geroepen door de Stad Mechelen. Buurtcomité's - ook dat van Heffen Dorp - zijn meestal ontstaan uit spontane initiatieven van lokale mensen.
We hebben al enkele keren kunnen vaststellen dat in allerlei politieke folders het onderscheid niet altijd gemaakt wordt tussen Dorpsraad en Buurtcomité. De 'pluimen' van de vele enthousiaste vrijwilligers in Heffen staan natuurlijk ook goed op andere hoeden...
oei, tja zo'n misverstand is natuurlijk spijtig en vooral nadelig voor het buurtcomité, hé.
In ieder geval stuur ik nu ommiddellijk een smsje voor 'Pluim 4'! en absoluut ten voordele van de enthousiaste vrijwilligers van het buurtcomité!
Ik doe zelf vrijwilligerswerk, dus ik begrijp het volkomen.
...en of Heffen nu uiteindelijk de 'Pluim' in de wacht zal slepen, moeten we nog afwachten...
Maar alleszins is deze nominatie toch al een grote appreciatie voor het vrijwilligerswerk dat dit buurtcomité verricht.
Proficiat mensen!
En... dit is tegelijk ook een waardering voor alle mensen die op één of andere wijze bij vrijwilligerswerk betrokken zijn, van welke strekking of welke achtergrond dan ook. Dit doet er niet toe.
Maar het is belangrijk dat steeds mensen blijven opstaan om iets tegen de verzuring (om nog eens dat modewoord te gebruiken) te doen - om verder te gaan dan het 'eigen-Ikje' tevreden te stellen - om af te stappen van 'ieder-voor-zich' en 'eigen-gelijkjes'....
Dit is wat vele vrijwilligers doen, op zovéle terreinen - sociaal, cultureel, in jeugdwerk, seniorenwerking, welzijnszorg..., noem maar op.
We kunnen natuurlijk altijd met een beschuldigende vinger wijzen naar de politieke wereld (en het is natuurlijk belangrijk dat we dit alles kritisch volgen) - maar de verantwoordelijkheid voor onze straat, onze buurt, ons dorp of ons Mechelen, ligt ook bij ons!!
Het hoeven niet steeds grootse dingen te zijn - maar als ieder met zijn maatschappelijke interesse, met elk z'n creatieve inbreng, met ieders specifiek talent, IETS doet, dan bouwen we met z'n allen aan een stad waar het tof om leven is.
Dit is de grote waarde van het zogenoemde 'middenveld'!
En mensen, daar is grote nood aan!
Een TV-programma als SAM bewijst dat ook nog maar eens...

Het klinkt misschien wat als een melige Kerstboodschap - 't zij dan zo.
Maar volgens mij zijn dit de fundamenten van een HART-elijke stad.
Dus Heffen: ik hoop het glas te kunnen heffen op jullie Pluim.
Zo niet: dan is het maar zo - maar doe zo verder!
Heffen heeft net niet de 'Pluim' in de wacht kunnen slepen... Maar het behoort wel tot de vier genomineerden die elk een cheque van 5OO euro binnenrijven. Dus, toch niet zo slecht...
(de trofee ging naar Ria Wils, die al 10 jaar voorzitster is van Similes-Turnhout, 'n zelhulpgroep voor familieleden van psychisch zieken).
Proficiat voor de winnaar - toegegeven - deze vrouw mag best met 'n Pluim gaan lopen...
Maar ook proficiat aan de Mechelaars van Heffen om zo hoog te eindigen! Jullie zullen de centen kunnen gebruiken om nog heel wat op het getouw te kunnen zetten!
(bedankt voor al diegenen die meehielpen om Heffen zo hoog in de rangschikken te 'duwen'!
Inderdaad jans, de 'Pluim' hebben ze dan wel niet gekregen, maar ze behoren in ieder geval toch bij de vier genomineerden en die cheque van 500 euro is ook helemaal niet slecht, hé. Die hebben ze heel zeker verdiend.

Proficiat aan de winnaar Ria Wils !