Wie verdient er een standbeeld?

met categorie:  
!++2++!
Ost verdient zéker een standbeeld - maar daar mogen we vrij gerust in zijn dat het er ooit komt... Ik zag een hele tijd geleden reeds een 'voorsmaakje' van dat beeld, tentoongesteld in het Schepenhuis. Ik neem aan dat dit beeld op de Vismarkt terecht komt? niet?
Margareta van York: moet ik hiervoor nog wat promotie maken? Nee toch? Lees dus maar wat ik allemaal op de post 'Pleidooi voor een Engelse prinses' heb neergeschrevan + de reacties hierop.
Het idee van Rudi: de echtelieden Karel en Margareta verwerkt in één monument lijkt me ook wel wat...
En Marc Uytterhoeven is sowieso een monument. In steen zou ik hem zo dadelijk niet willen vereeuwigen... Laat hem maar in levende lijve verdergaan met Mechelen op een toffe en onnavolgbare wijze positief voor te stellen in de media.
Jef Denyn daarentegen... een naam als een klok...
Ha, De poll is er dan toch gekomen, bedankt peter. Vermits we maar één stem kunnen inbrengen blijft mijn keuze toch de Engelse prinses Margareta van York want deze dame willen we toch juist op de voorgrond brengen tijdens dit jaar van Mechelen stad in vrouwenhanden! Akkoord, ook Jef Denyn verdient zeker een standbeeld, we zullen de resultaten van deze stemming afwachten.
Beste Rudi,

Volgens deze Poll, kennen de mensen Karel de Stoute blijkbaar niet ? Wat denk je ... is er plaats voor 'Mechelen in Kareltjes handen' ? Die van Karel de Grote en Karel de Stoute ? Dan zullen ze de Kareltjes wel kennen ...
Dan zal er duidelijk nog eens promotie moeten gevoerd worden voor het echtpaar De Stoute-York, het Bourgondische tijdperk in Mechelen, en de illustere Grote Raad...
Om het in rijm te zeggen:
Ost? Met een bas-reliëf is dat opgelost.
Jef Denyn? Die heeft al een plein!
Karel heeft een stem!
Oef! de 'kop' is eraf...
Mijn stem wil ik ook gerust publiek maken.. ik stemde vrouw.. en meer bepaalde op een Engelse dame... ;-)
Euh... wie zou dat toch kunnen wezen?
De 'Lady Di' van de 15de eeuw?
... hm... erh.. of ze "een Di-type" was dat weet ik niet ;-)
...naar het schijnt was ze behoorlijk knap - maar ik heb het zélf niet kunnen waarnemen ;)(portretten van haar zijn wel lichtelijk 'verschillend', en ook haar standbeeld (nu nog in de hal.. hm) lijkt wéér net van iemand anders...
Maar haar piepkleine portretje op de tentoonstelling vond ik wel héél mooi...
Wat ik mij zo afvroeg: hebben wij hier in Mechelen zelf echt niet meer belangrijke figuren rondlopen gehad die we in brons kunnen gieten, zoals bijvoorbeeld een of andere oorlogsheld die het gepresteerd heeft om op een en dezelfde dag 50 duitsers omver te leggen en een paar van zijn strijdmakkers van de verdrinkingsdood te redden of zoiets? Of beter nog: zoals er in Leuven een standbeeld staat ter ere van alle kotmadammen, waarom geen standbeeld ter ere van alle Mechelaars zelf, levend of dood, een schoon standbeeld ter meerdere eer en glorie van onszelf getiteld: 'De Mechelaar'... want uiteindelijk zijn het toch bovenal de Mechelaars die Mechelen gemaakt hebben tot wat het vandaag is, niet?
ja! goed gezien: welke mechelaar van de laatste 100 jaar verdient volgens U een standbeeld?
allee kom: 150 jaar.
JanS - het standbeeld van MvY werd gemaakt door leerlingen van de academie en is gebaseerd op een Brugs voorbeeld ( vraag me niet waar dat daar staat evenwel)
Sint Netels - ter ere van de Mechelaar? - Wel een Maneblussersmonument dus!
jeezes,! ik had de titel van dit item niet gezien, ik trek me dus met enige blos op men wangen even terug.
Een Maneblussermonument... mmmj.. opgepast, met die snoodaards van stadsgidsen weet je nooit, als ik nu 'ja' antwoord kan het goed zijn dat hij straks triomfantelijk weet te zeggen waar dat monument precies staat ( lacht )

Neen, serjeus nu, we zijn natuurlijk de Maneblussers maar 't is mij wat te folkloristisch, toch wel, iets te houten klompen en bollekessjaal-achtig naar mijn smaak ( en smaak, beste luitjes, is persoonlijk, dus pardonnez-moi ), neen, ik dacht echt aan een beeld met als titel: 'De Mechelaar', wat dat beeld dan precies moet voorstellen is uiteraard de Mechelaar en hoe dat er dan moet uitzien, daar heb ikzelf nog niet echt over nagedacht, dat laat ik over aan de kunstenaar die de comissie eventueel zou krijgen, dat hij er zijn hoofd over breke.
Trouwens, je moet het die kunstenaars ook niet té makkelijk maken ook niet, als je er een vraagt om het beeldje 'de Maneblusser' te maken staat hij geheid de dag erna terug aan je deur met een beeld van een mannetje op een ladder tegen de toren met een emmer in zijn hand, neenee, tarara, als het van mij afhangt zal er mogen nagedacht worden tot het goed.. wat zeg ik, perfect is.
'De Mechelaar' dus, zoals ik reeds zei; tot meerdere eer en glorie van alle Mechelaars, dood of levend.
Sint Netels, geloof het of niet, maar er bestaat al een Maneblussersmonument, maar het staat wat verdekt en is veel te klein en onopvallend.
Weet je waar het staat : op de binnenkoer van het ACW tussen Melaan en Begijnenstraat. Het staat daar discreet tegen een muur en is helemaal geen monument met een manneke met een toren etc... ( alhoewel er zij trekjes). Integendeel non-conformistisch en maar deels figuratief en al flink beroest.
Je had dus gelijk hé over die stadsgidsen!
@ Rudi; bedankt voor de info over dat beeld van Margareta van York. Ik dacht dat het een prototype was voor het beeldje in de nis van de binnenkoer van 't stadhuis. Maar ik geloof je - het is inderdaad niet gelijkend...
Voor mij verdiend de anonieme positieve Mechelaar een heel groot standbeeld
verdiend is natuurlijk met een t achteraan en zonder d...foeifoei...en dat voor iemand die talen heeft gestudeerd...
'La York' wordt blijbaar op de hielen gezeten door Marc Uytterhoeven...
vreemde achtervolging...
Tof initiatief van gemeenteraadslid Gusta Tys-Smets: ze wil dat de beide Margareta's nu eindelijk hun eigen plein krijgen. Want daar hebben ze volgens haar méér dan recht op. Om de eis kracht bij te zetten trok ze donderdag naar het pleintje voor het OLV-gasthuis in de Keizerstraat, omdat ze vindt dat deze plek bijzonder geschikt is om om te dopen tot Margaretaplein. Het ligt immers vlakbij de voormalige paleizen van de twee illustere dames.
Tys-Smets ijvert al meer dan een jaar om de twee grote dames een eigen plein te schenken. Welke figuren hebben meer betekend voor de historische rijkdom van onze stad?
Het stadsbestuur steunt de wens van het oudste raadslid voluit. Het is enkel wachten op de overnamegesprekken rond het Dodoensziekenhuis. Het pleintje is, ondanks dat de stad het onlangs zélf heraanlegde, nog eigendom van de VUB. Maar dat gaat veranderen...
En nu... nog dat standbeeld van Margareta van York... (om in herhaling te vallen...)
Waarom eens niet denken "aux dames de la paix" waarin Margareta van Oostenrijk" , toen weduwe Margarite de Savoie, een heel belangrijke rol gespeeld heeft, de anderen kan ik mij voor de moment niet herinneren. Een van hen was de moeder van François 1. Excuses voor de eventeuele fouten, ik doe alles uit het hoofd. Mar als je wil zal ik het juiste opzoeken.
De zogenaamde 'Damesvrede' werd gesloten op 5 augustus 1529 in Kamerijk, tussen Margareta Van Oostenrijk, en haar schoonzus Madame de'Angoulême.
Hiermee staakten Spanje en Frankrijk hun oorlogsactiviteiten, en deelden de Nederlanden in de rust...
(De 'Damesvrede' heeft (standbeeld) Margareta vast in haar hand...).
Mooi Minke om dat even in de herinnering te willen brengen.
Bedankt voor jouw reactie. Ik ga zeker morgen naar het standbeeld kijken.
Graag gedaan Minke.
Ik dacht dat de Damesvrede op 3 augustus 1529 plaats vond ?
Maar ik kan me vergissen !!
Heemkundiger Historie Hans Hermans Heerlen
...Op 29 juli komt het tot een vergelijk tussen Louisa van Savoye (koningin-moeder van Frankrijk) en Margareta, en op 5 augustus werd door de beide vorstinnen de eed van vrede gezworen in de kathderaal.
De vrede was werkelijkheid geworden.
Vier dagen later kwam Frans I persoonlijk naar Kamerijk om Margareta te begroeten en te bedanken...

(Frans Vermoortel in zijn biografie over de landvoogdes...)