Rwina Doen

met categorie:  
"Rwina Doen" is een eigenzinnig artistiek project met theater, dans en live-muziek.

Pietje Horsten (Mechelaar, regisseur van o.a. "Buiten de Zone", "W817" en "Smos" en al jaren actief bij Toneelvereniging Voor Taal & Kunst) en Katrien Mertens (Sociaal Culturele Agogiek VUB) werkten samen aan een theaterproject met jongeren van diverse origine maar allen geboren en getogen in Mechelen .

De voorstelling gaat over 'het leven zoals het is' in de multiculturele stad Mechelen. Op de scéne staat jong talent: 16 jongeren - acteurs, hiphoppers en breakdancers - bruisend van energie en enthousiasme. Zij vertellen over hun leefwereld, hun twijfels en verlangens. Universele thema's paseren de revue: identiteit, nationaliteit, vrijheid maar evenzeer, angst, liefde , uitgaan, mode. Ze tonen het publiek wie ze zijn en wat hen bezig houdt.

De voorstellingen vinden plaats in de Stadsschouwburg op 11 en 12 november aanstaande, telkens om 20u15. Kaartjes kosten 5 euro.
De voorverkoop loopt als een trein, dus wie er nog bij wil, moet zich beginnen haasten!
Toch ook even in de marge vermelden dat het echt een vertoning is 'du jamais vu' voor Mechelen. Het is fenomenaal hoe ze voor dit project zoveel jongeren -jongens en meisjes - van zoveel verschillende nationaliteiten bij elkaar hebben gekregen, dixit de persoon die het allemaal van nabij volgt.
hm hm... toch wel interessant eigenlijk... 11 & 12 he?
Eens kijken of dat in mijn agenda nog vrij is! Het lijkt me toch wel de moeite met wat ik hier zo lees van Joeri en Ellys_

Twijfel, twijfel... maar niet te lang zeker, Ellys_ ? ;-)
Het was geweldig!
Goedenavond,

Graag zou ik aan jullie willen meedelen wat ik zaterdagavond 12 november 2005 heb meegemaakt in verband met een theater voorstelling nl ‘Rwina doen’. Ik had telefonisch en via Internet (voor het geval mochten er ongelukken gebeuren) gereserveerd voor 6 tickets. Ik kreeg als reactie dat ik welkom was en dat mijn ticket klaar zou staan aan de balie. Speciaal omdat mijn meter meedeed aan de voorstelling en een vriendin van haar heb ik een trouwfeest afgelast om toch deze voorstelling mee te maken. Ik kwam van Brussel speciaal naar Mechelen om deze voorstelling mee te maken. Ik was al aanwezig sinds 19.20. Ik heb een lange tijd moeten aanschuiven voordat ik aan de balie stond. Eens ik er was zei de blonde mevrouw met een bril tegen mij dat ik niet heb gereserveerd en dat ik moest wachten aan de kant omdat er teveel drukte was. Ik heb haar gehoorzaamd en stond een lange tijd tegen de muur. Opeens hoorde ik langs alle kanten klachten en dergelijks. Na een halfuur ben ik terug geweest naar die blonde mevrouw met haar bril [Mevr. Christiane Roelans] en toen riep ze tegen mij: ‘Ik heb je al eerder gezegd dat je moet wachten en nu sta je weer voor mijn neus, gaat u maar terug weg, ik geef geen tickets meer’. Ik was enorm geshockeerd door haar reactie en ze had mij belachelijk gemaakt voor andere mensen. Ik ging uit schaamte weg en heb een andere mevrouw met rood haar proberen te contacteren. Zij heeft me dan verteld dat er wat problemen waren en dat ik moest wachten. Dit heb ik dan gedaan omdat ze het lief vroeg. Rond 21.00 heb ik dan gevraagd of ik uiteindelijk binnen kon maar dan kreeg ik hetvolgende te horen: ‘Sorry mensen, de tickets zijn uitverkocht, niemand kan meer binnen’. Ik was enorm teleurgesteld. Ik kreeg wel een gratis glaasje cola, en het alternatief was dat ik bij de volgende show ‘gratis’ mag deelnemen, maar dit is niets vergelijken met de woede die ik in mij voelde. Ik ben speciaal gekomen omdat mijn meter meedeed aan de voorstelling, niet voor de lol. Wie zegt dat mijn meter volgende keer zal meedoen aan die voorstelling? En wie zegt dat ik volgende keer tijd zal hebben.
Na dit te horen keerde ik weer naar die blonde mevrouw met haar bril die achter de balie stond. Aan haar heb ik dan gevraagd: ‘Mag ik eens de papieren zien want ik weet zekers dat ik gereserveerd heb.’ Nadat ik de papieren gezien heb zag ik mijn naam ertussen. Toen kwam er nog meer woede in mij. Ik heb gezegd: ‘Mevrouw kijkt u eens op de papieren, dit is mijn naam, dit is het schriftelijk bewijs dat ik wel gereserveerd had, maar toch liet u me niet binnen’. Helaas was haar reactie toen: ‘Ga alstublieft weg’.

Ik heb zoiets dergelijks nog nooit meegemaakt in heel mijn leven. Het was een zeer grote teleurstelling. Nu ik achteraf nog heb nagedacht, had ik beter gekozen voor het huwelijk waar ik dan toch binnen kon. Nu zit ik helemaal alleen thuis, alwetend dat er een groep aanwezig is bij de theatervoorstelling, en dat het andere groep op het trouwfeest aanwezig zijn. Terwijl ik, ja, helemaal alleen thuis zit.
Met vriendelijke groeten,
Echt prachtig!nog nooit in men leven gezien,zoveel enthousiasme ma vooral wat ze deden was wel echt de waarheid!de meesten zagen zichzelf hoe dat ze zijn!!!
Een theaterstuk dat formidabel in elkaar zit! Proficiat aan alle mensen die eraan meegewerkt hebben ! Ik heb er enorm van genoten :)
Hallo iedereen!

Ik wou effe iedereen die geweest is bedanken, jullie waren een fantastisch publiek! Er is sprake van nog eens een voorstelling te doen, en als die voorstelling er komt dan gaan we het allerbeste van onszelf geven voor diegenen die zoveel misérie hebben moeten doorstaan aan de voordeur en niet binnenkonden.
da was tha bomm eewollah
Na een half uur te moeten aanschuiven aan de balie, ben ik gelukkig wel binnengeraakt want ik kwam ook speciaal van Ternat (in de buurt van Brussel) om dit toneelstuk te zien. En vooral om Canan & Imane te zien natuurlijk :) Jullie hebben dat heel goed gedaan hoor meisjes, proficiat! Haha :) En ook een dikke proficiat aan alle anderen, ieder van jullie heeft zeer goed geacteerd/gebreakdancet/gezongen. Ik vond het één van de beste toneelstukken die ik al gezien heb, en één van de redenen was de afwisseling en de humor. Spijtig genoeg heb ik niet alles duidelijk verstaan doordat ik op het balkon zat (misschien een raad voor volgende keer?) maar al bij al heb ik er van genoten! Doe zo verder!
halloo mensen
ik heb zeer goed nieuws voor al diegene die nog intressen hebben om "rwina doen" te komen zien, dank zij de ongelooflijk goede uiteverkoop, gaan we het stuk nog 2maal spelen, de 29 en 30ste december, het zelfde uur
ik hoop dat dit goed nieuws is!!
(actrice in "rwina doen" hihi)
Hey sterren uit Mechelen !! :-) (vooral dan mijn zus Canan)

jullie waren echt allemaal schitterend, zeker als we weten dat meer dan de helft van jullie voor het eerst op een podium stond: chapeau !!

Ik zou zeggen doe zo voort, en maybe see you in Hollywood ;-) maar vooral, amuseer jullie gewoon !!

Misschien een kleine raad van de grote zus: we konden jullie niet zo héél goed verstaan vanuit het balkon ...

Dikke proficiat !!
"Fan"nerige groetjes,
Fatos
Beste 'ik'

je schrijft je verhaal over het feit dat je uit Brussel kwam om zijn/haar meter te zien spelen in het stuk, maar niet binnen geraakte en slecht werd behandeld door het personeel in de Stadsschouwburg. Dit verhaal lijkt mij nogal "onwaarschijnlijk".

Aangezien jij een meter hebt, ben jij een niet-moslim. Dit wil je alleszins laten uitblijken ...
Uit je verhaal kunnen we afleiden dat je een man bent, maar ook dit betwijfel ik ...
Als jouw verhaal zou kloppen (wat ik weer betwijfel), wie is dan die beruchte meter van jou??? Er zijn bij mijn weten geen "meters" aanwezig in het stuk ... Graag enige reactie van "MEVROUW Ik" ;-)

Groeten,
Meneer "I know who you are" (mouhahahaha)
ik weet dat er serieus "overboekt" was die avond, en er veel tickets over en weer onder de buitendeur zijn gegaan.blijkbaar waren alle middelen goed om die avond niet te missen!
Het was perfecte en na een weekske goe blokken was het wel nodig om eens goed te lachen !! het was echt wel perfect.
Ahlaal a monsieur I_Know_Who_You_Are

Begrijpend lezend is zo te zien niet jouw beste vak hé :-). Ik heb meegedeeld dat ene madam achter het lokket met haar blonde haren en bril niet gepast reageerde jegens ons. Dit houdt niet in dat 'heel het personeelstaff' zo was.

Het feit dat ik een meter heb, maakt mij alles behalve een niet-moslima. Wie geeft jouw het recht om te oordelen over een persoon?

Ik een man??Een cursus "Begrijpend Lezen" is dacht ik niet zo duur, maar er eens gebruik van jongeman :-).

Je zegt dat er bij 'jouw stukje' geen 'meters' aanwezig zijn. Wel 1 goede raad, als je die cursus neemt he, schaaf jouw 'geweten' eens bij. Het kan allemaal geen kwaad hoor.
29 en 30 december --> RWINA DOEN BIS. dus allen zeker komen!! thnx voor alle leuke reacties!!
ROEWENNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
wayawwwww ondanks de sneeuw, de gevaarlijke wegen en het gure weer ... wast echt de moeite waard. Mannekes ik heb tranen gelaten van het lachen, was echt wel graaf ... jullie hebben het allemaal prachtig-superdeluxe goed gedaan ... Ik vond het spijtig dat het zo snel gedaan was, vooral canan en imane , meisjes jullie schitterden zoals gewoonlijk . Hoe kan het ook anders yek??? mohiem 2 everybody als ge dit stukje niet hebt gezien ... TANT PIS want wowwwww nogmaals het was gewoonweg af af af ....

Keep up the good work girls and fellas ...

Samira xxx
Proficiat aan alle 'sterren' van Rwina doen; jullie waren echt geweldig! Ik heb me in geen tijd meer zo ontspannen!

RWINA doen!
jullie waren gewoon super!!! zoals samira zegt vooral imaneke en cananeke :p (iedereen natuurlijk eh) de harde feiten werden gewoonweg op een bangelijk grappige manier voorgelegd, dus een stuk dat je tegelijkertijd doet lachen en nadenken...
met andere woorden, kheb er echt van genoten en dit was wel nodig zo in 't midden van de blokperiode, ik hoop da't dit niet jullie laatste voorstelling is!!!
bazz a3liekoem allemaal!

xxx
Latifa
'k Wou via deze weg Imad Harmach nog es bedanken voor de kaarten , 'twas een heel frisse opvoering , 'k heb er echt van genoten ! Beste scenes : diene Johnny die hackend het podium onveilig maakte , de scene over hoe jonge kerels tegenwoordig de dames het hof maken ( kromgelegen op da moment !! ) maar vooral die monoloog van die marokaanse moeder links op het podium - daar werd heel de zaal stil van . Tof initiatief , ik hoop echt dat er nog zo'n projecten komen !
tez woellah perfect
Hey iedereen!

Voor diegenen die toevallig niets te doen hebben vanavond en die niet het genot kenden om ons stukje gezien te hebben: TREK NAAR DE SCHOUWBURG VAN MECHELEN!!!!!!!
We gaan namelijk opnieuw 'rwina doen' ten voordele van Plan (kwaliteitsvol onderwijs in El Salvador)en er zijn nog tickets beschikbaar.
Zak dus allemaal maar af en dan geven wij er een goeie lap op voor de aller aller aller aller maar dan ook de allerlaatste keer!
Er zijn by the way een paar aanpassinkjes gedaan dus er zitten nieuwe dingen in hihihi)
Hallo Nadia, hoe laat ? Waar kunnen we reserveren ?
Hey Peter!

Om 19u30 begint de voorstelling.
Normaal gezien zijn er nog tickets beschikbaar, maar als je op safe wil spelen dan kan je reserveren op dit nummer: 070/ 222 800
Tot vanavond inchallah!

groetjes,

Nadia
Vanavond zal het zeker een toffe avond worden. Dus allen erheen !!!
wij kunnen vanavond spijtig genoeg niet - als er toch nog een voorstelling zou komen, kom ik zeker
Hey iedereen!

Onze nieuwe voorstelling 'Rwina feest' zal worden opgevoerd in 't Arsenael en dit van 08/11/06 tot en met 11/11/06.
Jullie zijn allemaal zeer welkom :)

Nadia
Elke vreemdeling leeft wat jullie leven , zonde dat alleen mechelen ter sprake komt .
Ik ben er zeker van hadden jullie het anders aangepakt hadden jullie meer mensen kunne reiken
@Yasin
Ik begrijp jouw reactie niet goed. Bedoel je dat hier te weinig aandacht wordt besteed aan allochtonen? Of wat?

Mechelen is een stad waar veel allochtonen wonen, dus élk Mechels onderwerp gaat ook hen aan. Trouwens, er zijn allochtonen onder onze bloggers.

De tijd dat allochtonen alléén werden aangesproken over de "allochtone problematiek" is al lang voorbij, dunkt me. Allochtonen maken deel uit van onze bevolking, en dus belangt élk onderwerp hen aan.
@Koendv: Ik moet zeggen dat qua aantal allochtonen dit medium zeer slecht scoort.
Klopt, maar dat komt voor bij zowat àlle media. Ik werk zelf voor televisie en heb de ervaring dat allochtonen zich bijna uitsluitend aangesproken voelen als het onderwerp handelt over de 'allochtone problematieken'.
Waarom reageren ze niet als het gaat over verkeersveiligheid of milieu of evenementen in de stad? Ze leven toch ook in Mechelen?
Ligt het aan mechelen.blogt dat ze niet meebloggen? Wij creëren toch geen drempel. Iedereen is welkom die op een opbouwende manier zijn mening wil verkondingen, zelfs prettig gestoorden à la SuperMarkT :-)
Het probleem blijft en zal blijven zolang er sprake is van "wij" en "zij" of van allochtonen en autochtonen of nog erger vreemdelingen. Wij leven hier tenslotte allemaal samen in dezelfde stad en ALLE onderwerpen/problemen belangen ALLE bewoners aan of het nu gaat over, cultuur, milieu, verkeersveiligheid.... enz...
Een warme oproep dus aan IEDEREEN om te bloggen op Mechelenblogt over ELK onderwerp.
@ Koen: het is mij wel al opgevallen dat op TV de zogenaamde allochtonen - om het woord nog maar eens te gebruiken - enkel gevraagd worden in debatten over "allochtonen" - of zie ik dat verkeerd?
Ben overigens ook benieuwd naar de nieuwe reeks die nu in Mechelen gedraaid wordt voor de VRT onder regie van Bart Depauw (?) . Zag er gisteren iets over op RTV...
@ Chrisje : Als je alle onderwerpen, problemen en belangen gaat aankaarten, krijg je zeker geduvel en gescheld. Sommige dingen (en partijen) liggen bij veel Mechelaars heel gevoelig.
Elk onderwerp moet inderdaad aan bod komen en elke waarheid moet aan het licht komen. Ook op deze blog. De vraag blijft dan : wanneer ben je aan het schelden of kun je al dan niet beticht worden van bv racisme ? De waarheid kan voor sommige aanzien worden als leugen en omgekeerd.
Je moet er ook aan denken dat je morgen bepaalde mensen kan tegenkomen in Mechelen. Op een vreemd forum kan je eventueel anoniem een stuk verder gaan, maar hier kan een bepaald persoon je buur van 2 huizen verder zijn.
Als je over een bepaald onderwerp meer wil weten of de waarheid kennen, kun je bv ook gebruik maken van Google en niet 1, maar tientallen websites bezoeken om een betere visie te krijgen van een bepaalde waarheid. Dat doe ik geregeld en zo krijg je een idee, vanuit verschillende standpunten...
@ Gimycko: ik bedoelde natuurlijk gewoon dat iedereen - dus ook onze gekleurde medemensen -zouden moeten meebloggen over de onderwerpen die hier aan bod komen, wat nu blijkbaar niet gebeurt.
Schelden vind ik ALTIJD uit den boze zowel op dit forum als ergens anders - je moet altijd je mening ventileren met respect voor een ander !!
@ Chrisje : hoe ver ga je met Respect ?
Corruptie kan ook toegedekt worden met een Glimlach en een Leugen kan ook zoveel keren verteld worden tot iedereen het als een Waarheid gaat beschouwen. Als je mensen steeds uitmaakt voor bv Racist, Geldwolf of Corrupt Ventje, dan gaan die personen dat misschien na een tijd ook nog geloven...
En wordt in dat geval de Waarheid niet gesmoord ? Door er zedig over te zwijgen ?
wullah ik pelin ik vond dat zo prachtig eeeh arman barsegyan geen no problem ik heb er veel eentje hebben iedereen bij ons keek wullah dat was gwn af laat zien hoe dat wij zijn
rwina is elke dag en elk moment in ons leven Chaos for ever
ibrahim ge bent af en ik wil met u en morad een foto wullah wel
@pellin:
Euhm?
Leestekens en een béétje zinsopbouw, zouden uw standpunt enigszins leesbaar maken...
Maar ondanks ontbreken ervan, heb ik gepoogd uw standpunt te lezen, maar erh: wat wilt ge nu eigenlijk precies zeggen?
Ik heb de indruk dat er iemand hard zijn best aan het doen is om het beeld van de allochtone medemens naar beneden te halen.
echt of vals, in elk geval ene die klant is bij v******l, (sorry privacy)
en zijn IP is gelogd
Dat wou ik wel suggereren, ik vind als men zijn gedacht wil zeggen dit op een eerlijke manier moet gebeuren en niet achterbaks in naam van een ander