Nieuws 21/11/2005

met categorie:  
* The Open Block dag groot succes.

* Omleidingen op het stadsnet van De Lijn Mechelen

* Start assisenproces Mechels koppel

* Mechelen kandidaat Culturele Hoofdstad

* Nieuwe voorzitter Mechelse N-VA-afdeling
* The Open Block dag groot succes.

>Niet minder dan 8000 kijklustigen hebben de kou getrotseerd om een glimp te kunnen opvangen van de 4 appartementen aan de Augustijnenstraat. Nieuwsgierigen konden een bod uitbrengen op de appartementen. Hier een gesprek met de vier koppels (redactie Radio Reflex)


Appartement 1: John & Nancy

Beiden kwamen heel wat later in het programma en moesten het appartement van de oorspronkelijke deelnemers Wim & Evelien verder afwerken. Daar de smaak van Wim & Evelien quasi hetzelfde was dan die van John & Nancy was het een al bij al niet zo'n moeilijke opgave. Vooral John vond dat het in beeld brengen van de vete tussen Jochen & Carolien overdreven was. De 2 koppels leefden in het programma op gespannen voet. John & Nancy namen makelaar Christophe Dobbelaere van Century 21 Groep Dobbelaere onder de arm om hun appartement aan de man te brengen.

Appartement 2: Tony & Leentje

Vooral Leentje heeft een sterke band met Mechelen. Leentje studeerde toerisme aan de STIM. Het koppel begon wat aarzelend aan het programma maar heeft naar het einde toe z'n achterstand weten in te halen. In het programma was het vooral Tony die de grapjas uithing. Het niet kunnen profiteren van hun appartement vindt het koppel jammer. Bij het begin van The Block namen ze eerder al contact op met onze redactie; ze zochten tijdens het bouwverlof aannemmers om een deel van hun klus te kunnen klaren, en deden een oproep via de radio.

Appartement 3: Johan & Patricia

Zij waren het die als sympathiekste koppel naar voren werden geschoven. De Limburgers slaagden er steeds in om elke kamer op tijd af te krijgen. Hun gewaagde leefruimte viel al meteen op van in het begin. Vooral werfleider Sanchez moest het ontgelden bij Johan. Het ondertussen mega populaire zinnetje 'Sjiek he' viel op bij heel wat kijkers en bezoekers van The Open Block Dag, heel wat provincie-genoten vonden vandaag de weg naar Mechelen om hun helden te komen ondersteunen.

Appartement 4: Jochen & Carolien

Jochen & Carolien haden het vooral lastig met de nieuwe kandidaten John & Nancy, al omschrijven zij het het liefst als een storm in een glas water. Carolien: ' we heben gewoon niet de zelfde kijk op heel het gebeuren, VT4 heeft dit spectaculair in beeld willen brengen '. Hun appartement is niet volledig afgewerkt, naar mate het einde naderde zag vooral Carolien het niet meer zitten om door te gaan. Het koppel kreeg via het programma vooral de stempel ' arrogant ' opgedrukt, echter was daar tijdens ons gesprek met de redactie (Radio Reflex) niets van te merken!

Wie uiteindelijk de ¤25 000 extra in de wacht sleept zie je dinsdag 29 november op VT4 (Radio Reflex)

* Omleidingen op het stadsnet van De Lijn Mechelen

Vanaf maandag 21 november wordt er gewerkt aan de Oude Antwerpse Baan te Mechelen. De stadslijnen 5 en 7 worden plaatselijk omgeleid. Alle haltes in de omgeving zullen kunnen bediend worden behalve de halte Oude Pleinstraat. Reizigers kunnen gebruik maken van een vervanghalte aan de Oude Antwerpse Baan.
Op dinsdag 22 november wordt de Befferstraat gedurende één dag afgesloten. Dit heeft extra gevolgen voor de stadslijnen 1, 2, 3, 4, 5 en 7. Reizigers kunnen gebruik maken van de halte aan de Wollemarkt om het centrum van de stad te bereiken. Vertragingen door deze omleidingen zijn niet uitgesloten. (Radio Reflex)

* Start assisenproces Mechels koppel


Vandaag start in Antwerpen een Assisenproces tegen een koppel uit Mechelen. De nu 28-jarige vrouw en de 30-jarige man mishandelden hun baby van enkele maanden oud. Het kindje stierf in december 2002 na maanden van mishandeling en verregaande verwaarlozing.

Beide ouders waren verslaafd aan drugs en geven mekaar de schuld. (RTV)

* Mechelen kandidaat Culturele Hoofdstad

Schepen van Cultuur Nobels wil dat Mechelen zich kandidaat stelt om Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Volgens de schepen moet dat kunnen in 2010 of 2015. De stad heeft daartoe het nodige potentieel, wat ook 'Stad in vrouwenhanden' momenteel bewijst.

Burgemeester Somers ziet het idee van zijn schepen wel enigszins zitten. (RTV)

* Nieuwe voorzitter Mechelse N-VA-afdeling

De Mechelse N-VA-afdeling trekt de volgende 10 maanden naar de gemeenteraadsverkiezingen met Wilfried Van Assche als voorzitter. Voormalig voorzitter Stefaan Lanoo nam om privé-redenen ontslag.

Jan Stevens wordt ondervoorzitter. Het ad interim-voorzitterschap van Van Assche werd vorig weekend door het voltallig lokaal N-VA-bestuur goedgekeurd. (RTV)
Het idee van schepen Nobels om Mechelen kandidaat te stellen als Culturele Hoofdstad, ben ik méér dan 'enigszins' genegen. Dat zou fantastisch zijn - en ik denk dat Mechelen hier 'rijp' voor is! Dat is voldoende bewezen de laatste tijd!
En... het idee is best haalbaar!
Doen!
Mechelen Culturele Hoofdstad van Europa 2010 ! Moet kunnen. We hebben minimum even veel te bieden als Graz, of Cork, als Luxemburg, of als Stavanger.

# 2003: Graz
# 2004: Rijsel en Genua
# 2005: Cork
# 2006: Patras
# 2007: Luxemburg en Sibiu
# 2008: Liverpool en Stavanger

Dit verdient een eigen item !
We gaan ervoor!!!!!
Akkoord, ik ga mee !
het is een schande als je hoord dat kind en gezin er niets aan kunnen doen heeft wie had dit dan wel kunnen voorkomen?de familie?vrienden? zag niemand dan wat er aan de hand was? duizende vragen stel ik mij over dat koppel maar ik denk dat ik er geen antwoord ga over krijgen
@ Kristel Avermaut - ik begrijp volkomen jouw verontwaardiging over deze verschrikkelijke gebeurtenissen in dat gezin. Maar ik wil wel een kanttekening maken bij de 'aanval' op de hulpverleners. M'n vrouw werkt als hoofdbegeleidster in een dagcentrum voor Bijzondere Jeugdzorg in Mechelen (Krommestraat), en zij komt dagelijks in contact met schrijnende gezinssituaties. Zij kent toevallig ook enkele van de opgeroepen mensen op dit proces. We waren gisteren hierover nog aan het praten - het is niet zo eenvoudig om in veel van die gezinnen 'binnen te dringen'; en ook niet zo gemakkelijk om alles op te volgen. Dikwijls krijg je ook nog maar momentopnames te zien. Of...sta je vaak voor een gesloten deur...
Er wordt wel degelijk héél goed werk geleverd door hulpverleners allerhande - en het is gemakkelijk hen met de vinger te wijzen als het verkeerd loopt... En dit gebeurt steeds vaker. Spijtig. Veel beroepsmensen doen hun werk met veel liefde en nemen hun verantwoordelijkheid ernstig.
Ik wil niet op dit specifieke geval ingaan -dat kan ik niet, en dat wil ik niet. M'n vrouw is trouwens veel beter geplaatst om commentaar te geven in deze materie.
Maar hoe vreselijk ik het gebeuren ook vind, ik wil zéker geen steen werpen naar de hulpverlening.
een mooi voorbeeld van hoe het kan mislopen, en hoe drugs de geest kunnen afstompen en de mens onverschillig kunnen maken voor wat dan ook.ik las vandaag hoe emotieloos het koppel er bij zit, ongelooflijk.tis natuurlijk wel subjectieve berichtgeving, maar toch.
en inderdaad, de hulpverleners staan dikwijls voor"een gesloten deur", en dat mag je heel breed zien.in mijn vriendenkring is een straathoekwerker die in Brussel werkt, als ik al die verhalen hoor....het is heel erg, en niet in het minst voor de andere kinderen van het gezin, als die ooit de leeftijd krijgen dat ze gaan begrijpen wat er allemaal gebeurt is in hun jeugd....ook niet bepaald bouwstenen om op verder te gaan.en dan zie je dat zo'n mensen dikwijls in hetzelfde schuitje terechtkomen.hopelijk verwennen ze die rot in hun pleeggezin.
...ja, ook in onze stad is er heelwat verborgen kansarmoede - we beseffen dat soms te weinig. M'n vrouw werkt, zoals hierboven reeds vermeld, als hoofdbegeleidster in het Dagcentrum Bohets in de Krommestraat in het Mechels begijnhof. Daar probeert men met jongeren in probleemsituaties een eindje op weg te gaan - maar ook met gezinsbegeleiding te werken aan een oplossing. Ik hoef dat alles niet in detail te vernemen; m'n vrouw is natuurlijk gebonden aan het beroepsgeheim (gelukkig maar); maar men doet daar toch wel schitterend werk - en eenvoudig is het niet steeds.
Vaak belanden die jongeren in de viscieuze circel - in hetzelfde uitzichtloze straatje waarin hun ouders zitten. Maar er wordt tenminste naar hen geluisterd, aan hun problemen gewerkt, en aan een toekomst gesleuteld...
NB: één kleine opmerking: Kris, rotverwennen in pleeggezinnen? Daar frons ik wel m'n wenkbrauwen bij... maar zo zal je het wel niet bedoeld hebben hé. Op zulke manier 'verwennen' is even erg als verwaarlozing natuurlijk... Maar ik denk wel dat ik begrijp wat je bedoelt...
je kan de mensen niet verplichten om in hun gezin te mogen kijken maar als je dan leest de keren dat hun deur wel opendeden of naar de dokter gingen dan had die klein niets van blauw plekken, daar is wel over nagedacht hé met of zonder drugs, de laatste keer dat ze naar de specialist moesten in Antwerpen zijn ze niet geweest dat vind ik schandalig want het kind heeft er niet om gevraagd hé! nu hebben ze het recht om te vragen dat er geen foto's tijdens het proces mogen genomen worden maar met welk recht hebben ze het kind vermoord, hoe het er nu voor staat heeft Buelens mee mensen die voor hem pleiten maar ze moeten allebei even hard gestraft worden!!
@jans, jullie werken dus allebei in de sociale sector. Dat is wel een mooi en edel beroep al heeft het dan ook wel zijn schaduwzijde, hé.
Ik kan het me heel goed inbeelden dat er dikwijls problemen opduiken waar oplossingen niet altijd voor de hand liggen...Mijn man zaliger was werkzaam in een MPI in Opdorp,ik heb er destijds ook wel vreemde verhalen over gehoord.

Nu die situatie van dat proces, dat is inderdaad een heel moeilijke kwestie, maar daar wil ik me niet verder over
uitspreken omdat ik ook niet de juist toedracht ken. Ik vind het natuurlijk heel erg dat zoiets is kunnen gebeuren
en over de straf zal de rechter wel beslissen in eer en geweten, dan mogen we toch hopen.
de sociale sector was mijn eerste keuze om in te werken maar nu ben ik blij dat ik die keuze niet gemaakt heb want ik zou het niet aan kunnen, je komt bij de mensen thuis maar ze spelen een soort toneeltje je ziet de waarheid soms in hun ogen maar als ze er niet over praten kan je ze ook niet dwingen, later kom je dan te weten dat er zo'n drama gebeurt is dan is het helemaal om zeep vind ik als je in die sector gewerkt