Nieuws 05/11/2005

met categorie:  
* Zorgen om onze gezondheid

* ,,We moeten snel en doelgericht handelen"

* Appartementen in kloostergebouw

* Gaston Feremansprijs

* Plan tegen sluipverkeer
* Zorgen om onze gezondheid

Ruim 90% van de ondervraagde inwoners van onder meer Mechelen, Bornem, Bonheiden en Willebroek is bezorgd over het milieu. Dat maakte een enquête van de intercomunale IGEMO duidelijk.
De mensen maken zich vooral zorgen om hun gezondheid en deze van hun kinderen. Iedereen wil wel deelnemen aan het milieubewsust consumeren, maar toch blijft er een grote kloof tussen de 'wil' en de 'daden'. (Radio Reflex)

* ,,We moeten snel en doelgericht handelen"
Karel Van Butsel (CD&V) vreest dat overlasttaks een lege doos zal worden

MECHELEN - Veiligheid en leefbaarheid zijn een belangrijk punt voor CD&V-Mechelen, daarom staan zij volledig achter het V+plan met invoering van een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS), beter gekend als de overlasttaks. Karel Van Butsel wil wel dat er concrete dingen gebeuren. ,,Het moet een succesvolle maatregel worden, niet gewoon weer een politieke communicatiestrategie."
We willen kost wat kost vermijden dat er weer zoiets gebeurt als met de vaderpatrouilles. Veel over verschenen in de pers, maar uiteindelijk met een sisser afgelopen", zegt Karel Van Butsel, lijsttrekker CD&V/N-VA.

,,We willen niet dat het stadsbestuur het snel en chaotisch gaat invoeren, maar ook niet dat ze het uitstellen om het uit te stellen. Het moet snel, doelgericht en vanuit een duidelijke visie ingevoerd worden."

Om te beginnen is er de definitie van overlast. ,,Daar kan je lang over discussiëren maar het is niet nodig het warm water opnieuw uit te vinden. Andere steden hebben het ook kunnen definiëren en op Vlaams niveau is men er ook mee bezig, daar kunnen we het op afstemmen."

Van Butsel ziet de GAS als onderdeel van een groter geheel. ,,De discussie over de keuze tussen preventie en repressie is overbodig omdat we voor beide aandacht moeten hebben. Eerst moeten er met de probleemjongeren en hun ouders gepraat worden. We moeten hun hulp en begeleiding aanbieden, als ze die weigeren en de kinderen worden een tweede maal gevat, zetten we de GAS in."

Softere maatregelen

Van Butsel vindt niet dat ouders van kinderen die in begeleiding zitten, maar toch nog overlast bezorgen beboet moeten worden. ,,De GAS straft de ouders en als ze meewerken heeft dat geen nut."

,,Ook pleit ik voor maatschappelijk assistenten die bij de coördinator van de integrale veiligheid de zaken van begin tot einde opvolgen. Ze behouden overzicht en kunnen hun maatregelen aanpassen aan specifieke gevallen. Bijvoorbeeld 'softere' straffen." (Het Nieuwsblad)

* Appartementen in kloostergebouw
Antwerpse projectontwikkelaar koopt Loretteklooster

MECHELEN - Nadat een eerste projectontwikkelaar zich had stukgebeten op het beschermde gebouw en een tweede ontwikkelaar niet met het geld over de brug kwam, is het vastgoedkantoor Simonis er toch in geslaagd het pand te verkopen. Het Antwerpse First Immo heeft het Loretteklooster in de Drabstraat gekocht en wil er een reeks appartementen bouwen.
Wat weinig mensen weten, is dat de beroemde Victor Scheppers, naast de broeders van Scheppers, ook een vrouwelijke orde heeft gesticht. Hun eigenlijke naam was de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw-van-Barmhartigheid, maar iedereen kent hen onder de naam De Loretten. Ze hielden zich bezig met het bijstaan van zieken en gevangenen, maar hun hoofdbezigheid was onderwijs. Naast het klooster hadden ze dan ook een schoolgebouw. Na de sluiting bleef het gebouw desolaat achter.

,,Een projectontwikkelaar had al een uitgebreide studie over het gebouw gemaakt, maar omdat het een beschermd gebouw is, rezen er enkele moeilijkheden: de gevel van het hooghuis moet bijvoorbeeld behouden blijven", zegt Tony Joossens van Simonis.

,,Een tweede ontwikkelaar wou dan het hele complex overnemen maar kwam niet met geld over de brug. Met First Immo is echter alles in orde."

Langdurige verwaarlozing

Het behouden van de gevels is geen eenvoudige opdracht, gezien het gebouw in niet al te beste staat verkeert door de langdurige verwaarlozing. ,,Of de kapel binnenin en de kloostertuin moeten blijven, moet nog worden uitgemaakt maar de diephuizen in het schoolgedeelte in ieder geval."

De ontwikkelaar kocht dan ook enkel het kloostergebouw. Een Mechelse projectontwikkelaar nam een optie op het schoolgebouw. De bedoeling is in het gebouw appartementen te plaatsen, eventueel seniorenflats. Ook willen ze de kloostertuin heraanleggen.

Omdat eerst de nodige vergunningen en documenten in orde moeten worden gebracht, kunnen de werken ten vroegste midden 2006 beginnen. Eerder bouwde First Immo de oude conservenfabriek Huyghebaert in de Katelijnestraat al om tot moderne appartementen. (Het Nieuwsblad)

* Gaston Feremansprijs

De Mechelse muzikant Philibert Mees is de laureaat van de 3de Gaston Feremansprijs.

Die wordt zaterdag uitgereikt in de Stadsschouwburg. De Gaston Feremansprijs wordt om de 2 jaar toegewezen aan een verdienstelijke Vlaming. Philibert Mees krijgt de prijs, omdat hij de Vlaamse pianomuziek promoot. (RTV)

* Plan tegen sluipverkeer

Een nieuwe studie moet uitwijzen welke maatregelen het meest geschikt zijn om het sluipverkeer te weren uit de omgeving van Telenet en KV Mechelen.

Uit een eerder onderzoek blijkt dat zowel Caputsteenstraat als Nieuwendijkstraat veel sluipverkeer slikken. De stad denkt aan een nieuw circulatieplan en snelheids-remmende maatregelen. (RTV)
Goed nieuws voor het Lorettenklooster. Ben benieuwd of deze stadskanker eindelijk wordt aangepakt.
Is hier iemand naar de voorstelling van het plan tegen sluipverkeer gegaan? Ik was het compleet uit het oog verloren.. maar zou toch graag weten wat de voorstellen zijn van het studiebureau
KoenS, mag toch ook effe gezegd worden, bedankt voor de trouwe nieuwsupdates. Ben net terug uit verlof en dankzij jou weer helemaal op de hoogte van de Mechelse actua.
Nu we het toch over stadskankers hebben:

Hoe zit het met de plannen voor de 'Belgacom' site ? Daar zouden toch ook lofts, appartementen ... komen.

Laatste tijd echter niks meer van gehoord.

Betreft het Loretteklooster laat ons idd hopen dat er eindelijk plannen kunnen uitgevoerd worden. Samen met het projekt waarbij reeds 30 appartementen gebouwd worden en de komst van 2 hotels ( Begijnenstraat en Vismarkt ) zal de Begijnenstraat een mooie 'link' wormen tussen Vismarkt ( en zelfs site Lamot ) naar de St Romboutstoren met Korenmarkt-Nieuw werkn Grote Markt ...

Een hele metamorfose als je die straat nu bekijkt.
oeps, sorry voor de typfouten, maar ja het is zondagmorgen he
Graag gedaan aTom, altijd leuk om te horen!
En welkom terug!
Ik sluit me aan bij aTom - tof KoenS. dat je altijd zorgt voor deze nieuwsflitsen... Mag gezegd worden, inderdaad!
Ook ondergetekende laat graag even weten: dankjewel Koen ;-)
Els, ik was als schepen op de voorstelling van het studiebureau. Zij hebben nog geen concrete voorstellen gedaan omdat ze eerst de verkeersstromen hebben onderzocht. Wel hebben ze gesteld dat er heel veel sluipverkeer is in de kleine nieuwedijkstraat en de caputsteenstraat. Daar vooral gaan ze voorstellen doen : ofwel werken met lussen, ofwel verkeersremmende maatregelen uitwerken, of een combinatie van beide. Daar gaat het bureau nu op werken. Afwachten dus.
Erwin, het dossier Belgacomsite loopt rustig verder. De concrete plannen liggen voor onderzoek op de bouwdienst. De plannen lijken ok maar het afwikkelen van de bijkomende verkeersstromen vergt nog wat studie. Nog wat wachten dus maar de plannen gaan zeker door. Een aanwinst voor de buurt daar, denken we.
Ergerlijk hoe Van Butsel (CD&V) vreest dat de overlasttaks een "lege doos" kan worden. Van Butsel, kan jij nu echt nooit eens positief denken. Een grotere huichelaar en negativist ken ik niet. Ook je vingerwijzigingen op het vlak van veiligheid zijn regelrechte aanvallen op de 3 opeenvolgende veiligheidsschepenen Cordier, Nobels en nu Schroons van je eigen partij. Nestbevuilers kunnen we missen als kiespijn.
Allé vooruit: DIT had ik ook nog niet gelezen: hier krijgt huichelaar, lege doos, negativist en nestbevuiler Karel Van Butsel wéérom een veeg uit de pan...
Het wordt hoe langer hoe fraaier...
Er waren hier mooie tijden op de blog dat er héélwat serener, objectiever en opbouwender geschreven werd...
Van nestbevuiling gesproken...
Stefaan L. Blogbevuilers zoals jij kunnen WIJ dan weer missen als kiespijn!

Alsjeblief zeg, wat is me dat hier allemaal????
Had ik ooit eens niet geschreven hoe gevaarlijk discussies over politiek, godsdienst of voetbal kunnen zijn.?
Misschien kan Stefaan L. eens de gedachtenwisseling over godsdienst tussen JanS, Omar en mezelf eens als voorbeeld nemen wat betreft wederzijds respect.
Slogans en schuttingtaal roepen zijn hier niet toepasselijk.
@Rudi, Ik ga helemaal akkoord ik heb de gedachtenwisseling over godsdienst heel aandachtig en met veel interesse gelezen, hierbij is wel bewezen dat een serene discussie zoals jullie die hebben gevoerd inderdaad heel goed mogelijk is met wederzijds respect!.
Maar de houding van Stefaan L. met zijn agressieve reacties en slogans kunnen inderdaad NIET door de beugel!
Het is heel spijtig dat den blog hiermee werd besmeurd.
Beste Els (sluipverkeer as Mechelen Noord - Nekkerspoel)

als je meer informatie wenst over de voorstellen van Tritel en de alternatieve voorstellen van de buurtbewoners kan je steeds contact opnemen met de stuurgroep die de belangen van de buurtbewoners poogt te verdedigen via fdwm@pandora.be