"Mechelse Ommeganck" = cultureel werelderfgoed !

met categorie:  
De Unesco heeft vandaag de reuzenfiguren van de ommegangen in Dendermonde en Mechelen en van de Meiboomstoet in Brussel erkend als cultureel werelderfgoed. Ook het beroemde Ros Beiaard uit Dendermonde is erkend. Dat heeft het kabinet van Vlaams Cultuurminister Bert Anciaux bekendgemaakt. (bron)


Straf !
Kan er iemand wat meer vertellen over de Mechelse Ommegang en haar reuzefiguren ? Ik vind er zo weinig over. Iemand foto's ? (op flickr ofzo :-))
Hier heb ik alvast wat gevonden.
Ik vid dit wel heel tof, naast de toren en het begijnhof, nu ook een UNESCO ommegang. Fijn.
Misschien kan naast de informartie zoals te vinden op de door Jelle gevonden site, ook Rudi nog een weinig bijkomende informatie geven...

Rudi: wo bist du bleben?
@Jelle, Dat is inderdaad heel interessant!
Als ik me niet vergis gaat de Mechelse Ommegang maar eenmaal uit om de 25 jaar! Normaal was het voorzien in 2013 maar tijdens de viering van Keizer Karel in 2000 werd er toch wel een uitzondering gemaakt en werden de reuzen zelfs allemaal extra opgefrist. Brouwerij Het Anker brouwde voor die gelegenheid ook hun speciale Reuzenbier. Ik moet daar nog wel ergens meer informatie over hebben ik zal het eens opzoeken. Misschien weten andere Bloggers ook wel meer te vertellen hierover, hé.
woohoo: http://www.bottledbeer.co.u...

is dat gewoon op café te verkrijgen ?
zoja, waar?
Jelle, ALS je het al kan verkrijgen op café.. Misschien bij het Anker of bij De Stille Genieter (Nauwstraat 9): De Gérard heeft zowat alle bieren... Dus misschien....

Het ziet er inderdaad supersmakelijk uit he ;-).
@Jelle, gewoon op café denk ik niet, misschien bij de 'Stillen Genieter' en bij het Anker zelf natuurlijk. Vermoedelijk werd het alleen gebrouwen voor die gelegenheid zoals ze nu ook jaarlijks maar eenmaal de cuvéé van de Keizer brouwen, hé.
De Mechelse Ommegang anno 2000 was een heel speciale editie, samen met de 6 tradionele Mechelse reuzen gingen er 25 nieuwe reuzen mee uit de verschillende Mechelse wijken en wel 72 gastreuzen uit het hele land, zelfs Noord-Frankrijk was vertegenwoordigd.. maar, ik ben aan 't afdwalen...het ging eigenlijk over de Mechelse Ommegang !
@Jelle en Markec....En om jullie nog meer te doen watertanden, het Mechels Reuzenbier was een lekkere trippel van 10% ;-) Hier staat nog een fles te pronken in de keuken, maar jammer genoeg is ze wel leeg!
Oorspronkelijk was de Ommegang een processie die elk jaar rond de stadsmuren trok met de relieken van Sint-Rombouts. Deze 'peisprocessie' of vredesprocessie werd voor het eerst gehouden in 13O2, toen de Mecehlaars de hulp van hun stadspatroon hadden ingeroepen bij de belegering van Mechelen door hertog Jan II van Brabant.
Oorspronkelijk ging de processie uit op de woensdag na Pasen. In de loop der jaren werd ze uitgebreid met bijbelse figuren, maar ook met mytologische en allegorische personages. Op een bepaald moment werd het echter zo bont dat de geestelijkheid besliste om de eigenlijke processie en de profane ommegang van elkaar te scheiden. Vanaf de 18de eeuw zal de Ommegang nog enkel bij speciale gelegenheden uitgaan; zo volgde hij vanaf het begin ook op elke Hanswijkcavalcade (om de 25 jaar - de laatste in 1988).
Zoals wij hem nu kennen is het een verzameling van folkloristische figuren uit de 15de, 16de en 17de eeuw. Vroeger werd hij wel eens 'reuzentrein'genoemd, omdat de reuzenfamilie er het hoofdelement van uitmaakt. De figuren zijn 't werk van verschillende Mechelse beelhouwers.
Na de 2de WO geraakte de Ommegang in verval. Totaal verwaarloosd werden de figuren tot in 1979 hiertegen protest op gang kwam en de restauratie werd aangevat.
De Ommegang heeft 'n zevental groepen:
-de reuzenfamilie (De Reus uit 1481, de Reuzin uit 1549, Grootvader Reus uit 16OO zit op een speciale wagen en is gekleed als Romeins soldaat, Janneke en Mieke en Klaaske, de reuzenkinderen uit 1618.
-Het viergebroederpaard (1415)
-Het schip van oorlog of schip van 's lands welvaren (1595)
-de kemels (acht 'kamelen' uit 15O1
-de 9 paardjes (uit 1648)
-Het rad der fortuin of rad van avonturen.
-het beroemde opsinjoorken - smijtpop uit 1648.
Het is werkelijk een prachtig allegaartje - héél kleurrijk en mooi gerestaureerd...
(NB: thuis heb ik twee steendrukken ingekaderd: 'Janneke en Mieke' - de 2 reuzekinderen - toevallig ook de naam van mij en m'n vrouw...)
In de cavalcade die in 1988 3 x uitging door de Mechelse straten hebben we beiden nog meegelopen - want als Mechelaar is het een hele eer om eens om de 25 jaar een figurantenrol te vervullen (ik als soldaat van de bijbelse koning Achaz, en Annemie als dienstmeid van koningin Esther). Mooie herinnering...
Foto's van de Ommegang en de jubelprocessiezijn ook te vinden in het herdenkingsboek :'Jubelfeesten Hanswijk - 1OOO' (uit 1988). Dit boek is hier en daar nog wel verkrijgbaar.
En er is een jaar of 25 geleden ook een luxemap uitgegeven met steendrukken van de Ommegang. Maar ik weet niet meer of ze nog ergens te vinden is...
Het reuzenbier was (of is?) te verkrijgen bij de Mechelse toeristische dienst...
Misschien een kans voor een website ? In de stijl van die van chris van onzen toren ?
schitterend idee Peter!
Markec, is Rudy niet aan het verhuizen? Ik meen zoiets te hebben gelezen enige tijd geleden. Maar hij blijft op onze wijk wonen: ik dacht dat hij ging verhuizen van de Lindestraat, waar ik ook woon, naar de Tervuursesteenweg. Ik ga ervan uit dat zijn pc over enkele dagen weer op actief staat.
Ah.. ja Leo nu je het zegt!!! Idd. binnenkort is ie terug
@ Leo en Markec: vergis jullie niet: niet 'onze' Rudi verhuist, maar wel een 'andere' Rudy uit de Lindenstraat... Ik geloof zelfs dat hij dat een tijdje geleden heeft rechtgezet op de post 'waar wonen de bloggers...'. Naamsverwarring blijkbaar.
Rudi is gewoon met Sinte-Mette vertrokken naar andere oorden ;)
Ah ja .... Jan t'is just!

Ge ziet de RudI is maar effkes uit beeld en we missen hem al!
ssssst! Markec - straks voelt hij zich nog omisbaar ;)
En zie jij maar dat je op de eetdag van Global Fiësta met 2 (!) handen je bestek kunt hanteren, want blijbaar heeft dat maagdelijk sneeuwtapijtje voor wat 'brokken' gezorgd? (Tja, als je pas op zo'n gevorderd nachtelijk uur nog naar huis probeert te fietsen... ;) Enfin: ook van mij 'beterschap'!
JanS, ik zal met je wijze woorden rekening houden!! ;-)
Awel ik wil daar wel een website over maken, maar hij zal wel ff op zich laten wachten, heb het momenteel superdruk.
Maar zou wel graag hulp krijgen van enkele bloggers voor de teksten, foto's, vertalingen naar Eng en Fr. En zeker ook iemand die deze teksten kan kneden tot iets dat prettig leest.
Wie zich geroepen voelt, feel free!
Ermoeten zéker nog veel mensen foto's hebben van de Cavalcade met Ommegang uit 1988 en van de extra editie van de Ommegang in het Keizer Karel-jaar...
Begin al maar eens te zoeken Mechelaars!
Trouwens, wie was er bij in 1988? Hebben jullie er nog herinneringen aan?
Hadden jullie ook een figurantenrol in de Cavalcade?
Of... was je er al bij in 1963?
of in 1938 misschien?
Vertel het ons eens!
1988 was trouwens een pracht-editie - 3x mooi weer - 3x een ander parcours door de stad - en enorm veel toeschouwers...
Wie weet het nog?
Enne... nu moeten we nog heel wat jaartjes wachten tot we de hele Ommegang in volle glorie terug kunnen aanschouwen... (of zou er een extra ommegang zijn in ons jaar als culturele hoofdstad? ;)
Alleen... de reuzenfamilie zou binnenkort tentoongesteld worden in de Lamot?
En hier is de RUDI terug. Hij was verdwenen omdat zijne PC het opgegeven heeft.
Neem me niet kwalijk maar nu ik op een band new laptop geval probeer te volgen, probeer ik vlug diagonaal wat te lezen en ik stuitte op de trots van onze stad - de Mechelse UNESCO reuzen!
Fantastisch - dit bewijst dat deze traditie toch wat betekent in ons land.
Ik wil hier aanvullen dat ik in 1963 heb meegelopen in de Cavacalcade als paterke!!!!
De groeten aan allemaal, ik,zal proberen hier en dar wat in te springen, maar jullie begrijpen wel dat ik wat achtersta en mijn prioriteiten elders ga leggen.
Ook ik heb zoals vele mechelaars een cavalcadeverleden. In '63 liep ik erin als bladerdek bij de blijde boodschap van de engel Gabriel aan Maria, in '88 op ne wagen als Johannes de Doper en sindsdien elk jaar als patroonheilige van de stad, nl St Rombouts. En in '13 hoop ik er nog is bij te zijn.
Zo gebeurde het, dat tijdens de tweede rondgang in '88, dat voor ons een zangkoor ging. Dit zangkoor werd voorafgegaan door een vaandeldrager (met reusachtig vaandel) die gemakelijkshalve de stok liet rusten op zijn broeksband. Ter hoogte van de brusselpoort begaf de riem het echter met als resultaat dat samen met het vaandel ook mans broek tot op zijn schoenen hing dit natuurlijk tot grote hilariteit van toeschouwers en deelne
mers. Maar voor zover ik me kan herinneren hebben we wel regen gehad.
Tja,ik kan me inbeelden dat het nogal een zicht moet geweest zijn, hé Polle.

Ik heb de beide cavalcades gezien maar ik ben er nooit mee ingelopen.
In 1963 woonden we nog niet zo lang in Mechelen en ik herinner me nog heel goed, dat al de familie uit Antwerpen dan op bezoek kwam om samen naar de cavalcade te gaan kijken, dat was toen natuurlijk heel plezant! In 1988 zijn we uiteraard ook gaan zien, maar dan wel met man en kinderen. Mijn man heeft zeker foto's genomen van dat gebeuren maar die kan ik uiteraard niet online zetten, zeker van de extra editie in het Keizer Kareljaar moeten er foto's bestaan. Als ik eens wat meer tijd heb zal ik ze zeker eens opzoeken.
@ Polle - het is inderdaad mogelijk dat het één van de drie keren wat geregend heeft in '88... Dat herinner ik me niet meer - het verleden wordt vaak 'mooier' ingekleurd... Sorry.
Maar... wel een grappige anecdote hoor!
In '38 liep mijn vader mee als Heilige Barbara, ( mochten er toen misschien nog geen meisjes meelopen?) met een brandende toren.
Wij hebben met de "aloude pypsack gilde" in '88 drie keer meegelopen;
we speelden op twee antieke piccolodwarsfluitjes, met daarbij een trommel: er deed toen een videoband de ronde, en je kan er echt niet naast horen.
De purist zou doedelzakken verwachten, maar ten eerste is het fluitend ledental in de meerderheid ten nadele van het doedelend ledental ( stand : 2 - 0 ) en ten tweede : wie al eens twee of meer oude doedelzakken samen heeft horen spelen in zonnig winderig weer, zal deze historische lotswending begrijpen.
Art. 12 : Het pleit is beslecht; de doedelzak blijft in het wapenschild en de breuk, maar zijn geluid zal ons aller oor niet langer tormenteren ...
in 2000 heeft mijn zoontje meegelopen als een van de 2000 ( of waren het er wat minder ) Opsinjoorkes...

Maar ik herinner me geen regen in '88, dwaze anekdotes echter bij de vleet;
Ik heb van de drie edities minstens één foto ; mailen naar ??

gelukkig, Jans, vergeet -en vergeeft- een mens snel een kras op een mooie prent: zonder deze aangeboren mildheid-van-geheugen zou er van de goede oude tijd ook niet veel overschieten
Ik kijk nog met leuke herinneringen terug naar de Keizer Karelfeesten in 2000... vooral het kraampje met de talrijke Mercator-kaarten en dergelijke. De quasi-professionele transformatie van de Grote mark in een (vnl.) 16de eeuwse setting van kraampjes, volkse figuren en contemporaine objecten hebben wellicht bijgedragen tot mijn latere studiekeuze (ik ben nu laatstejaars licentie Geschiedenis aan de KULeuven). Ook bij de tentoonstelling van 'Dames met klasse' vorig jaar heb ik gepoogd me in de organisatie te introduceren als host of suppoost... maar zonder resultaat. Dan heb ik maar het tweedaagse Colloquium bijgewoond ;)

Ik was nog te klein om de de cavalcade van 1988 te herinneren, doch ik neem aan dat deelnemen aan de cavalcade (de volgende nu in 2013, ik zou dan 29 zijn) een redelijke eer is.
Besef dat het wel een eind af is, maar ik zit nu al met de vraag: is er een soort van selectieprocedure voor de figuranten? Hoe kom je in aanmerking enzo? (Vermoedelijk zal het initiatief gedragen worden door de Erfgoedcel)

In 1963 heb ik een groot aantal foto's genomen van de 3 cavalcades. Ik heb die negatieven per toeval nu gedigitaliseerd. Het geeft geen totaalbeeld maar wel een sfeerbeeld van de cavalcade en de stad.

2 x heeft het geregend, dat kan ik zien op de poto's van het publiek. In 1963 was er een rage van de plastiek regenkapjes....opplooibaar...

@anoniem: het is fantastisch dat je dat allemaal gedigitaliseerd hebt. Overweeg je ook om die beelden  te delen via de regionale beeldbank?

De keer dat ik de cavalcade in 1963 (vanuit het raam van de vroegere "Societé Générale") in de Bruul heb gezien was het in elk geval een zonnige dag.

In 1963 moesten ook de militairen van de Baron Michel kazerne opdraven als figuranten.

Ook in 1988.

Hopelijk kan Frank De Boosere de weergoden er toe bewegen om ook dit jaar gunstig te zijn want de inzet die de organisatoren aan de dag leggen mag wel beloond worden.