Mechelen...in solidariteit met Roemenië...

met categorie:  
Graag wil ik jullie aandacht vestigen op de volgende solidariteitsactie, omdat ik weet dat de Mechelaars die hier al jaren onbezoldigd en enthousiast mee bezig zijn, verdienen dat hun initiatief voor het voetlicht komt...
De vereniging 'Solidariteit Mechelen-Roemenië', waarin de mij bekende Mady Fockeday actief is, richt nu zaterdag 5 november een pompoenwandeling in (in samenwerking met KAV-Coloma). Vertrek en aankomst: Kranske, Tervuursesteenweg (18 u vertrek).
Vanaf 14 uur zijn in datzelfde Kranske, Roemeense snacks en desserten te verkrijgen aan democratische prijzen.
Ook is er een tentoonstelling en verkoop van Roemeens glas. (en da's werkelijk héél mooi glaswerk!)
Verder heb ikzelf met de hele organisatie niets te maken, maar ik wil deze toffe actie wel hiermee in het nieuws brengen.
Zaterdag zal ik er zéker een kijkje gaan nemen...
De opbrengst van deze pompoendag gaat volledig naar de projecten van de VZW Soldariteit Mechelen-Roemenië, nl. de school en het ziekenhuis in het bergdorp IARA.
(voor méér info verwijs ik je graag naar Mady Fockeday, Tervuursesteenweg 217 - tel.O15/41 81 59).
Heb je dus zaterdag nog even wat tijd...
...en nu we het toch over 'goeie werken' hebben: op vrijdag 11 nov. organiseert de trekkersgroep van de campagne 'ik ben verkocht' i.s.m.de dienst ontwikkelingssamenwerking van de stad Mechelen : "Mechelen stad in 'eerlijke' vrouwenhanden?!".
Dit zou een boeiende namiddag moeten worden met verhalen, getuigenissen, workshops over en met vrouwen.
Het gaat door in het 'oud moederhuis', in de M.Sabbestraat 119.
Op het programma: onthaal met 'n eerlijk hapjetapje, getuigeniseen en/of workshops door diverse 'Mechelse' vrouwen (wereldwinkel, Magasins du Monde, Veeakker,...), een plenum en een drankje + napraten.
(Vooraf inschrijven via owwmechelen@versateladsl.be)
Kosteloze deelname.
(tel.: O15/26 15 O8)
M'n oudste dochter kreeg zopas deze uitnodiging - maar ik wil ze jullie graag ook doorgeven, omdat het net als dat 'Roemeense treffen' van morgen een knap initiatief lijkt.
Proficiat voor mensen die vaak tegen de stroom in, en die soms versleten worden als naiëve wereldverbeteraars, hun handen uit de mouwen durven steken!
Wie is er geweest vandaag?

Ik was in dit lovenswaardige intiatief best geïnteresseerd, maar door reeds eerder gemaakte afspreken kon ik er niet bij zijn vandaag.. Ben echter wel benieuwd of het tof geweest is?

(ik heb het dan over het Roemenië gebeuren he...)
@ Markec; ik ben er daarstraks even langsgeweest, niet lang - wel uit sympathie, omdat ik weet dat de mensen die zich hiervoor inzetten al jaren schitterend werk leveren. Deze vereniging is ontstaan na de revolutie in Roemenië, toen het 'genie van de Karpaten' ten val kwam. Er waren toen ook heel wat mensen van T.S.M. bij betrokken - ik denk zelf dat het initiatief daar gegroeid is. Maar daarover weet die voornoemde Mady je natuurlijk meer over te zeggen.
Hopelijk heeft het ook deze keer weer wat geld opgebracht...
Beste Jan, het initiatief is inderdaad in de TSM gegroeid ;-)) Met mensen zoals Paul Van De Kruis.... ik heb toen als leerling nog naar scherpenheuvel gestapt (en terug), sponsortoch, met als goed doel het dorpje "Baisora" waar de school dit dorpje steunde ....

Fijn dat je langs kunnen gaan bent, mij lukte het helaas niet, en het is dan nogwel "achter den hoek" (nu ja, ei zo na toch).
inderdaad, Baisoara...
En ja, ik dacht wel dat het in de TSM ontstaan was - want een broer van een goeie vriend, Dries Duysburg (misschien ken je hem ook) heeft daar toendertijd ook aan meegewerkt...
Jan, méér uitleg kan ik ongetwijfeld nog vragen aan collega Jos VW, broer van Jeroen van FP, komende week op school... of andere huidige collega's (toen leerkrachten van mij) die toen bij dit project betrokken waren...
Inderdaad, onze Jos is zeer nauw verbonden met de organisatie. Zo nauw dat hij met de dochter trouwde van een van de verantwoordelijken uit het dorp. We zijn dan ook zijn huwlijk gaan vieren in Roemenië. Schitterende ervaring en een heel avontuur! Roemenen zijn sfeermakers.Op een gegeven moment zijn we een zangduel begonnen met een groepje Roemenen. Zij zongen strijdliederen en wij beantwoorden die met onze Vlaamse klassiekers. Ze hebben wel een pak meer strijdliederen dan wij, want op den duur moesten we de Vlaamse kinderliedjes aanspreken en deze in een strijdlied-vorm gieten. Echt wel hilarisch als je "Beertje Colargol", "Sesamstraat" of "de Fabeltjeskrant" staat te zingen alsof je een oorlog gaat beslechten of juist hebt gewonnen. Maar ja, we weten niet of die Roemenen niet net hetzelfde aan het doen waren (dat heb je als de helft van Frituur Paula meeneemt naar zo'n huwlijk);0).
Schitterend verhaal, Jeroen.... Moet wat geweest zijn die zangwedstrijd... ja, het gedeelte van Jos' betrokkenheid die ver ging, die had ik ook al uit zijn mond mogen horen ;-)

Destijds als leerling was het ook heel tof om door te stappen naar Scherpenheuvel meteen ook bij te dragen aan een goed doel. Ik heb nog steeds de t-shirt met de Roemeense vlag met een gat er in, en daardoor twee handen, en Baïsoara erop.... hm.. eens kijken waar ik die t-shirt heb gelegd ;-)
Amai, da's inderdaad een tof verhaal Jeroen... Dan is er wel echt een grote verbondenheid tussen Mechelen en Roemenië... Ik heb weer wat bijgeleerd.
Om toch nog even de fragmentarische toer op te gaan: Wij verkoelden ons dagelijks in een riviertje dat door het dorp stroomde. We merkten dat de ene keer het riviertje troebel was en de andere keer was het helder. Het kon ons niet schelen en we plonsten lekker verder, poetsten er onze tanden, wasten ons... Terwijl op de momenten dat het riviertje troebel was, steeds enkele dorpelingen met ons wat kwamen lachen. Tot op de dag dat mijn vader terug kwam van een wandeling stroom opwaarts. Hij vroeg ons enkele meters stroom opwaarts met hem mee te wandelen... 100 meter verder stonden herders met honderden paarden, koeien en schapen in de rivier. En die beesten maar drinken, baden... Maar ook, jawel: pissen en kakken...
Moet ik nog verder gaan...
Deze herders hoedden al het vee van het dorp en 2 maal per dag werd dat vee in de rivier gezet. De dorpers wisten dat, maar wij... Onozele Belgen...