Mechelen komt stilaan in kerstsfeer

met categorie:  
Daarnet wandelde ik over de Mechelse Grote Markt en zag dat een hoogtewerker in de weer was met het plaatsen van een grote spar. Het kerststalletje staat er ook al bij.
Ik zag ook dat men al bezig was de kerstverlichting erin te hangen.

In de Bruul hangt de feestverlichting er ook al merkte ik op.

Het heeft wel iets die versieringen, ik hoop alleen dat men wacht om deze aan te steken tot de Sint is geweest.

Waar is men ook al volop bezig met het voorbereiden van de feestdagen?

nou, ik heb vorige donderdag met Amerikaanse vrienden thanksgiving gevierd.... daar stond de kerstboom al....
Nou, geef mij maar lekker Sinterklaas! Even weer kind kunnen zijn ;o)
nou Marc jij hebt al vast een kerstboom doen flikkeren ;) voor ik nog maar kon beslissen of ik mijn linker- of rechterschoen zou zetten dit jaar...

misschien vraag ik aan de sint of hij een kerstboom brengt.

de arme kindervriend, hij kan er zelfs geen grijs haar meer van krijgen.
Ik maakte me gewoon die bemerking als ik de mannen bezig zag met de kerstboom op de Grote Markt deze vooravond. Ik ben er ook mee eens dat de Sint nu eerst voluit moet gaan hoor.
Een zeer belangrijke opmerkIng van een Sinte Metter:
voor 11 november geen Sinterklaas aub ,pas daarna, dit jaar was dat zo, de Sint kwam pas op 12/11.

Verder geen Kerstman of kerstverlichting voor 6/12, dus pas na de Sint!
Daaraan heeft de stad dit jaar flink zijn voeten geveegd. De Kerstboom staat er al en de Kerstman zit op het stadhuis.
RESPECT VOOR TRADITIES AUB HEREN
Rudi, het zijn de Mechelse middenstanders die hebben gevraagd de feestverlichting wat vroeger te mogen ophangen om wat sfeer te brengen in deze donkere wintermaanden...en ook om te verkopen zeker...
Ik vind het heel erg dat de Sint al zo vroeg gekomen is. Kinderen zijn volgens mij totaal in de war als ze de Sint al een maand voor 6 december zien rondlopen of in een winkel zien.
Waarom kunnen de mensen niet wachten tot een weekje voor de datum?
Waarom moeten er nu al kerstlichten en kerstbomen gezet worden?? Het is nog niet eens december!!
Bij mij thuis staat er nog geen kerstboom. Als ik er eentje zet, zal het een week voor Kerstmis zijn en niet eerder.
Ik wil niet zo ver gaan als de Britse school in Ipswich dat een verbod instelde voor het uitspreken van het woord 'Kerstmis' voor 7 december... De directrice zegt dat je zo anders een anticlimax krijgt als het zover is...
Maar... over de grond van de zaak ben ik het eens! Kerstmis is 25 december -dus da's nog een héél poosje...
Kerstverlichting-en versiering zijn heus wel gezellig binnenskamers en in de winkelstraten van de stad - maar ik wil niet met een 'Kerst-indigestie' zitten tegen de Dag zelf.
Ik besef de motivatie van de middenstand en horeca wél, maar ergens dienen toch grenzen of sperperiodes worden ingesteld..., anders zien we
binnenkort paaseieren met Driekoningen!
Sinte-Mette was amper de deur uit, of daar 'waaiden de wimpels' - op 12 november reed de Goedheilige met z'n koets al door de Bruul...
Jongens, jongens... Dit is écht wel vroeg hoor. 't Geduld van de kinderen wordt lang op de proef gesteld...
En laat de Bebaarde Sint nu nog even op de daken rondrijden - en wacht met het optutten van de Kerstboom.
Maar goed: 'Hij' staat er nu al eenmaal groen te wezen voor ons stadhuis - en ook de Kerstal is al present - dus... waarom zou ik nog zeuren. Het is blijkbaar een trend - en het zal wel moeilijk zijn om die tendens terug te schroeven. Toch blijf ik het een tikkeltje jammer vinden...
Ik doe er thuis alleszins niet aan mee...
Maar... een adventskrans heb ik wél... elke week een kaarsje meer... we leven dus in 'verwachting'...
Kortom: alles op tijd en stond...
Maar ieder z'n meug: als je al perse aan de slag wil gaan met pieken en engelenhaar, en 'Kerstmu-zak': laat het vooral niet voor mij...
Slechts één ding: ik hoop dat de mode met die aan gevels hangende, 'inbrekende' Kerstmannen snel overwaait - want dat infantiele smaakloze 'gedoe' is voor mij een 'ergernis eerste categorie'...
@ Leo
ik vind dat een zeer goed idee... ik ben zelf ook geen voorstander van de te vroege kersthype, maar toegegeven, in de winter is de Grote Markt 1 groot donker leeg gat. De kerstboom fleurt dat inderdaad op. Maar alleen daarom vind ik dat de kerstboom er nu wel al mag staan... De versiering op de Bruul enzo hoeft voor mij echt nog niet.
...maar ik geef toe: de kerstboom op de Grote Markt staat er wel mooi te wezen - deze morgen, vroeg, heb ik hem al verlicht zien staan blinken. (al is hij wel lichtjes assymetrisch me dunkt...). De Kerststal was nog afgebakend... zal wel niet blijven zeker?
@JanS, heb je het ook gezien ? De kerstboom staat een beetje scheef ...
"Halloween" was nog niet voorbij of de "Santa Claus" was er al.... Zeer verwarrend, vooral voor kinderen....En van de Sint is er dit jaar, vind ik, maar weinig te zien of te horen...Spijtig dat een Europese traditie moet wijken voor Amerikaanse "tradities"
@ alleman- vergeten dat jullie in een consumptiemaatschappij leven zeker?
stop met zagen en laat me nog eens op iets zinnig reageren, want de laatste week zit de mot er wat in vind ik.
Dan zal ik mijn originele vraag eens herhalen.
Waar is men ook al volop bezig met het voorbereiden van de feestdagen?
Hanna, nog goed nieuws: we gaan alle gevels op de grote markt met accentverlichting in de kijker zetten. We studeren nu volop hoe we dat gaan doen maar tegen april zou alles moeten klaar zijn. Geen grote en brede stralen waarmee je vroeger in de oorlog de vliegtuigen naar beneden haalde. Wel accentjes leggen hier en daar en zo brengen we meer licht en sfeer op de markt. Ook gaan we de verlichting op de toren en aan het stadhuis nog verbeteren.
oo ja nog meer lichtvervuiling , laat maar komen waarom niet .
@ Leo, dat is inderdaad goed nieuws. Licht en sfeer is er inderdaad hoognodig. Bedankt om dit te vertellen, zo kan ik het ook weer doorvertellen ;o)
Zo te zien
geen witte kerst in Mechelen.

Desalnietemin aan iedereen mijn beste wensen op deze vredige dag
Evenveel wensen en warmte voor iedereen...
Ook vanwege een stadsgids de beste wensen voor een vrolijke en/of zalige kerstmis.
Ik wil graag info over thanksgiving en dan vooral welke tradities er worden doorverteld kunnen jullie mij helpen???
@Kees:Stel die vraag eens aan nonkel Google. Heel veel plezier gewenst...
"Thanksgiving" is de Amerikaanse versie van onze "Leeuw van Vlaanderen" waarin Conscience opdracht kreeg, een werk te creëren dat het nationalistisch gevoel van de kersverse Belgen moest aanwakkeren. "Thanksgiving" moest dus een soort dankbaarheidgevoel scheppen dat, immigranten van allerlei pluimage en origine, een eendrachtgevoel zou bezorgen ... Ik denk dat ik niet moet uitweiden hoe Amerikaanse autochtonen (de indianen dus) dit "Dankbaarheidgebaar" aanvoelen ... Wat de verhalen betreft: deze zijn een verzameling (bijna onhaalbaar om ze allemaal op te zoeken) van Europese volkssagen en legendes, ingekleed in een veramerikaanst vestje.
Op 3 oktober 1789 werd (voor het eerst)door George Washington 26 november uitgeroepen tot "thanksgiving".
"He set aside,November 26,to be devoted by the people of these states to the service of that great and glorious Being,who is the beneficent Author of all the good that was,that is,or that will be...to acknowledge our many and great obligations to Almighty God and to implore Him to continue and confirm the blessings we experience."
Wat daar van overblijft...met heel de familie rond de tafel voor het eten van een reuze kalkoen...
om even te reageren op de anonieme filip en jans van hierboven:

In Mechelen hebben ze zich aan de regels gehouden en in 2005 mijn aankomst op 12/11 laten doorgaan: dit is officieel volgens de regelgeving de dag dat het mag. Zeer correct dus: dit jaar is het zelfs pas op 25/11.
veel later dan in de andere vlaamse gemeentes ( in de meesten is zelfs niks te zien: beter dan??)

En pas een week op voorhand dat is nooit zo geweest: wat is daar nu aan??
niks toch: dat vinden kinderen ook maar niks hoor.

En dan moet je al die domme kerstbomen en lichtjes ook maar 1 week op het jaar hangen hé.

Zaag liever maar eens op de speelgoedhandelaars die 2 maanden op voorhand reclamefolders met vreselijke nepsinten uitbrengen: of beter nog op het Wijnegem shoppingcenter= daar komt er één of andere slechte hulpsint al op 2 november aan: veel te vroeg!!

Merk ook op: daar zitten twee van die beunklazen. Als dit geen pure platte commerce is!!!

Doe daar liever wat aan dan aan de Mechelse sintorganisatie die dit zeer mooi en kindvriendelijk en volgens de regels inricht.
Of aan die eeuwige vreselijke ouderwetse heruitzendingen van "Dag Sinterklaas" met Jan decleir als verschrikkelijk streng evenbeeld van mij ( pedagogisch absoluut niet meer verantwoord!!)

Er is daar eindelijk een mooie optocht met een mooie verzorgde vakbekwame sint en vanalle leuke dingen: weer niet goed.
Maar ja: er moet toch altijd wel iets zijn om op te zagen zeker.

Mechelaars hé: keikoppen hoor.

Vraag liever eens wat de kinderen er van vinden: tenslotte is dit feest voor hun: niet voor betweterige volwassenen.

En er zijn op het evenement i Mechelen zeer goede commentaren gekomen: en terecht want het was prachtig!!

maar zij die zagen zijn er hoogstwaarschijnlijk zoals gewoonlijk zelf niet eens geweest!!

San Nicolas
M'n beste Goedheilige-Man, wil je eens deftig m'n repliek van 30/11, vorig jaar lezen, voordat je me catalogeert onder 'zagende Mechelaar' (als je hier regelmatig leest, zou je weten dat dit nu niet de meest toepasselijke naam is om mij te typeren). Maar goed. De Sint mag best mooi onthaald worden in Mechelen. Waarom ook niet? Graag zelfs.
Ik pleit er alleen voor om alles op tijd en stond te organiseren - en eerst Sinte-Mette te laten doorgaan. En pas later Sinterklaas - en pas daarna aan de Kerstsfeer te beginnen. 12/11 is naar mijn persoonlijke smaak nog flink te vroeg om aan de Sinterklaassfeer te beginnen.
Daar blijf ik bij. Maar goed, je mag je mening hebben hoor.
(NB: Jan Decleir is voor mij wél een schitterende Sinterklaas - maar da's dan ook MIJN smaak).
En verder wens ik je een gezellige sfeervolle intrede in de Dijlestad, maar me 'keikop' , 'betweterige volwassene' en 'zager' noemen, is nu niet bepaald wat ik graag uit uw Heilige Mond hoor.
En nu:
wacht ik EERST op Sinte-Mette.
leer dan eerst de traditie's eens goed kennen eer je erover begint.

er bestaat zoiets als het pact der gevers: dat bepaalt dus wanneer de feestdagen mogen beginnen!!

en sinte mette ook wel sint maarten is een gebruik dat niet in heel het land gevierd word: mechelen heeft het en dan verder nog de kanten van Aalst.

en de data zijn Sint maarten tot 11-11 en en dan mag de sint op 12-11: in de praktijk is dan de officiele aankomst op tv ( en ja dit voor zowel nederland en belgie zo) de eerste zaterdag hierna.
dit jaar dus 18 november ( en in mechelen dit jaar zelfs 25 november)

en de kerstman mag zich niet vertonen voor 7 december!!

dus ze houden zich in mechelen prima aan de regels wat Sinterklaas betreft.

en let op hier spreekt een kenner : ik weet waarover ik het heb.

lees de website van het Sintnicolaasgenootschap maar eens na.

je zou je eerder moeten storen aan te vroege reclame folders, commerciele activiteiten enz.

maar de intrede van de sint die is traditioneel 2 a 3 weken voor 6 dec.
maar dan zit hij nog niet in een winkel ofzo hé.

en het is hier in Belgie al vreeeeeselijk triestig op Sinterklaasgebied: ( kijk eens naar nederland prachtige tv-programma's, intocht van superieure kwaliteit op tv, prachtige hulpklazen overal ipv van die belgische lelijke afkooksels)

en dan doet mechelen het correct: jawel bijna als enige. zelfs antwerpen en tv: storen zich niet aan de regels.

En is jouw sinte mette dus officieel gepasserd ;

en doen ze het in mechelen op een mooie manier voor de kinderen:

weer niet goed: want uw persoonlijk gevoel zegt dat....

erg hoor: en nee daar houd de sint zijn heilige mond niet voor.

Zei die het correct doen verdienen een pluim: ga liever het wijnegem shoppingcenter en de speelgoedhandelaars aanklagen: daar zit het commerciele gedoe hoog: en niet het echte sintgevoel zoals in mechelen.

en en dan over 12 november struikelen ja dat is zagen ja: en dat vinden velen met mij.

en als u toch zo strict bent: heb dan wat respect voor Sinterklaas: die u een heilige noemt
Ach, m'n lieve 'enige echte': kom op je witte schimmel je intrede maken wanneer je wil, al is het midden van de zomer. Géén probleem. Ik hoop dat U en de kindjes het formidabel leuk vinden.
Geen probleem.
Alléén, en bij die mening (die u niet hoeft te delen) blijf ik, is dat alles op tijd en stond plaats heeft...
En dus, met alle respect voor uw Hoogheilige Persoonlijkheid: momenteel kijk ik als Mechelaar, nog eerst uit naar Sinte Mette.
Staat u me dat toe?
En dat u dat 'zagen' noemt tja, da's dan iets waar ik weinig weet tegen in te brengen. Heiligen hebben immers ALTIJD gelijk...
;-)
leer lezen jongen!!
Vraag aan jouw sinte mette een alfabetspel.

wat de sint hierboven schrijft dus dat alles netjes op z'n tijd komt zoals het hoort, en helemaal niet te vroeg.

Maar zeker volgens de regels, waarvan ik de eerste keer hoor, maar heb het gecheckt en ja ze bestaan

en als je alles op z'n tijd wil.
dan plaats jij je kerstboom pas in de voormiddag op 24 december,
laat je hem staan tot driekoningen

en komt de sint enkel op 6 december.

En de kerstman vier je niet want dat is een verzinsel van coca cola!!

maar ja zo ver zal je dan ook wel weer niet gaan zeker

manneke al die zever die gij hier verkoopt is relatief.
wat is vroeg??

de feiten zijn er ze doen het in Mechelen correct: en als je zelfs op iets dat correct verloopt krititek hebt. 'k weet niet hoor, maar das wel erg
en dan heeft de goedheilig man gelijk als hij vindt dat het bullshit is dat je daar over struikelt.
Maak je niet dik Hoogheilige Man!
Dit door jou genoemde 'manneke' dat 'bulshit' en 'zever' verkoopt enz..., heeft ENKEL en ALLEEN gezegd dat hij vindt dat elk feest op tijd en stond moet gevierd worden (en IK haal hier geen kalender bij en IK dreig niet met 'sperperiodes', maar hoop op het gezond verstand!).
Nogmaals: Dit is MIJN mening - en jij mag de jouwe hebben. Géén probleem. Maar hanteer aub de regels van de beleefdheid! Uw uitlating hierboven is een Sint onwaardig. Dus: blijf best van MIJN dak. ;-)
En verder is dit gedram té gek voor woorden. Dit is de laatste keer dat ik reageer op zulke reacties.
gegroet!
'het manneke dat niet kan lezen'
Ik sluit mij aan bij Jans. Als je goed gelezen hebt, heb je ook gezien dat ik het had over de Sinten die in de winkels zitten en de kerstversieringen die al in winkels gehangen worden als de Sint nog moet passeren.
wel beste meneer de zuurpruim ( als we het dan toch over beleefdheidsregels gaan hebben)

van mensen zoals gij die altijd hun gelijk moeten halen en hun onzinnige mening moeten verkondigen en die graag de gezelligheid doden daar zakt mijn broek van af.

alj ge ne keer goed leest zie je dat ik het eens ben dat ze met alles niet te vroeg moeten komen:

maar ze moeten niet gaan overdrijven hé.

en als je zo verder gaat denken: wel dan ben je binnen een paar jaar serieus verzuurd.

en ja tegen al die vroege kerstbrol ben ik ook tegen: heb ik ooit wat anders beweerd.

en alees moet op tijd en stond: heel hjuist en tja er bestaat nu zo eenmaal iets voor als regels maar zelfs dat is voor meneer niet genoeg.

ga bij testaankoop werken: dan kan je je hele dagen met zo'n dingen bezighouden.

lekker chagrijnig alles afkraken.
en iemand met wat gezond verstand denkt na en komt tot de conclusie dat je eens aan iedereen moet denken: dat je aan de kinderen moet denken maar ook aan de middenstanders : ja zeker want die houden de feesten in leven want die sponseren ze.

en dan zijn die sperperiodes zeer menselijk en voor iedereen treffelijk ( als ze er aan houden toch).

En jantje ik zal zelf wel bepalen wat voor een sint past of niet:

zaag op alles wat mij part betreft; maar niet op MIJN feest en al zeker niet over het feit hoe ze het in Mechelen aanpakken en op welke datum het daar is.

en wat dit jaar betreft zal jouw sintperiode de korste zijn die je je maar kan wensen: geen.

op jouw dak geen sint: nee zelfs de hulpsinten blijven ver van jouw vandaan.

en vraag aan sinte mette eens een humeur en wat redelijkheid: misschien krijg je dan ooit beleefdere antwoorden!!
en als je nu echt kon lezen zie je dat hierboven ook ene jos L heeft gereageerd en ik niet.

en dan nog zo'n reactie en dan nog beleefdheid verwachtten .... hmmmm
@Leo: wanneer komt er eens "licht en sfeer" in de buitenwijken? Door de gebrekkige verlichting zie ik niet of ik één van de massaal geplaceerde hondenstronten stap!