'Mechelen-in't groen...' een schilderachtig lappendeken.

met categorie:  
Mechelen heeft vele gezichten... Bekendst is natuurlijk de aanblik van de historische binnenstand, met z'n toch wel indrukwekkende Sint-Romboutstoren, het kantwerk van oude gevels, priemende kerkspitsen, nauwe begijnhofstraatjes... Een verzameling van pleinen en straten, stadsparken - terrasjes en restaurantjes, winkels, theaters: het geeft ons Mechelen een eigen identiteit. Met dit postkaartachtig imago treden we naar buiten. Mooi zo! Met zo'n 'folder' kleurrijke plaatjes kregen en krijgen we positieve respons.
Maar... Mechelen is méér dan het leven binnen de ouwe stadsmuren. Mechelen heeft een prachtig hinterland, met gezellige dorpen, natuurparken, water en groen. Het is heerlijk om fietsen op de vele kilometers dijken van Leuvense Vaart, Dijle en Zenne. (alleen... op een herfstige dag als vandaag wat minder misschien...). Ken je de aanblik van het schilderachtige Heffen, komende van de richting Zennegat? En het Zennegat zelf m'n z'n handvol huisjes rond de sluizen? Vergeten door de tijd lijkt dit gehuchtje... Een schitterend stukje natuur is ook het Mechels Broek... de Hanswijkhoeve...


En vergeten we dan niet 'den Batteleer''? Wat dacht je van dat pittoreske Leest?
...

Landelijk Mechelen - een 'ander' Mechelen , met dikwijls ongekende charme... Welke hoekjes van onze groene stadsgordel weten je te bekoren? Fietstips, wandelsuggesties??

Mechelaars van Walem, en Muizen, van Heffen, van Hombeek, van Leest...
Waarom zijn jullie zo fier op jullie dorp?
Hoe staan jullie tegenover de 'centrumstad'?
Hoe 'voelen' jullie je als inwoner van Groot-Mechelen?
Waar blijven jullie reacties?
Geef een extra dimensie aan Mechelenblogt door ons warm te laten lopen voor wat leeft en bruist bij jullie ... Maak promotie voor jullie dorp!

Want... we zijn ALLEN Mechelaars! Intra-muros en extra-muros is Mechelen een stad om mee uit te pakken...
Dus: waar wachten we op?

Waar blijven de bewoners van de Mechelse randgemeenten? of... hebben ze de weg naar Mechelenblogt nog niet gevonden?
je vraagt wel veel aan de geboren en getogen Mechelaar van de randgemeenten: iets positiefs zeggen over hun stek, terwijl het klagen in hun genen ingebakken is
@ Natan; ik geloof niet meer in deze 'veralgemening'... Ik ken écht wel veel positief ingestelde Mechelaars. Of misschien heb ik de 'verkeerde' vrienden-en kennissenkring? of is de naïviteit in mij ingebakken...
@jans: ik vrees dat de positief ingestelde Mechelaar in de minderheid is...ik heb nergens zoveel verzuring gezien als in deze stad
@ Natan - tja,'verzuring' is moeilijk in statistieken te gieten...
Dus: discussie gesloten - ik ervaar het niet zo extreem. Mij lijkt het eerder een cliché, en is Mechelen niet 'zuurder' dan de rest van het land... Met zo'n hardnekkige predikaten duwen we onszelf in de zwartgalligheid. Ik zie véél hoopvolle dingen en positieve stadsgenoten...
@ Jans voor alle duidelijkheid ik woon héél graag in Mechelen en zie duidelijk de positieve kanten van onze stad ...
sorry voor de veralgemening maar ik zie twee soorten Mechelaars: aan de ene kant mensen zoals jij en de meeste deelnemers op deze site: mensen die graag wonen in Mechelen, fier zijn over het cultureel patrimonium van hun stad, graag een stapje in de wereld zetten (parkpop, theater, ...),...
aan de andere kant de (oudere) Mechelaar die zich opsluit in zijn huis (en dus niet te zien is op parkpop of maanrock), klaagt en zaagt over alles en nog wat , niet openstaat voor de positieve kanten van Mechelen en waar de "anti-politiek" hoogtij viert...
ik vrees dat die laatste (eerder onzichtbare) groep héél moeilijk bereikbaar is, ondanks de vele positieve inspanningen van het stadsbestuur en dat deze groep nog iedere dag groeit...
ik heb misschiens een vertekend beeld omdat ik in de wijk nekkerspoel woon, ik herinner me nog het stemmenaantal van Vlaams belang in onze wijk (ik moest toen 'tellen') in 1994 (toen nog niet electronisch gestemd moest worden): in ons telbureau (wijk nekkerspoel) bedroeg het stemmenpercentage van Vlaams Blok méér dan 45% !!!! ondertussen is het stemmenpercentage in onze stad in de periode 1994-2004 (Vlaamse verkiezingen) gewoon verdubbeld !!!

Voor alle duidelijkheid... onze wijk Nekkersoel is de tofste buurt van onze stad
ik bedoel : stemmenpercentage van Vlaams belang is verdubbeld in periode 1994-2004
stel dat ik nu morgen erf van een bewonderaar(ster), de lotto win, of verbannen word door de rechtse vleugel van mechelen blogt, maar dan met een gouden handdruk,wel, dan zou ik overwegen van het nét buiten de stad te gaan zoeken.achter nekkerspoel daar ergens, papenhofdreef of zo, met de oevers van de vrouwvliet in de buurt, om met de honden te wandelen,en s'zondags nekkerspoel eens oversteken en een wandelingske doen achter de libertuskerk achterdoor, met zicht op de nekker, en al die paarden die er in de wei lopen, in t'Stalleke ene gaan drinken, en dan maar ineens de groten toer doen van de nekker, langs de dijle, tot in muizen brughuis, en dan terug.schonen toer, schone kottéé.
klinkt dit lyrisch genoeg voor een inwijkeling? ok, dan kan ik rustig gaan slapen,WANT MET AL DAT NACHTGEBRAAK HIER ACHTER DIE PC!!!!!ps: kunt ge genen timer op deze blog zetten, dan raakt een mens tenminste op tijd in zen bed.
@natan-ség nekkersoel!, gade gij ook maar slape, want volgens mij ligt er al méér dan éne kurke stop van Carolus op uwen desc!
sorry kris maar in 't stalleke ene gaan drinken zal niet meer gaan. Maria en Henri zijn ermee gestopt. Volgens wilde geruchten zou alles verkocht worden.
@ Natan; waar je 'verzuring' vaststelt bij de wat oudere Mechelaar, wil ik graag opmerken dat dit niet ALTIJD de juiste omschrijving is van een vertoond gedrag. Veel heeft ook te maken met een terecht of onterecht gevoel van onzekerheid of angst.
En dat is toch wel een nuance...
Maar akkoord, er is wél degelijk heelwat negativisme aanwezig in Mechelen - maar ook bij jongeren...
Ik geloof alleen niet in die mate zoals jij het voorstelt. Maar goed...
Als hombekenaar wandel ik regelmatig rond de Eglegemvijver. Helaas is het daar met de jaren niet mooier geworden.
Na het storten van allerei bouwafval is na het opruimen heel wat rotzooi achtergebleven. Ook de vele bezoekers vooral van buiten Mechelen laten er hun afval achter. Wel erg jammer want het was er vroeger heel aangenaam.
Als je een van de vele bewegwijzerde fietsroutes volgt kom je nog vele toffe plekjes tegen in de omgeving.
ik vind dat Mechelen als stad erg vooruit is gegaan en loop er dan ook regelmatig rond.
verzuring of niet, ik woon nu vier jaar in Mechelen en ik ga mij eens outen zie: ik hou van Mechelen!

Ook van de Mechelaar zelf heb ik eigenlijk een heel goed beeld: ik ben hier goed ontvangen. Da's al wat ik ervan kan zeggen.
Dfons ik heb je opmerkingen doorgemaild naar Koen Anciaux , hou me op de hoogte of er wat van komt.
Ik sluit me aan bij Bronnie. Drie jaar Mechelen en niet van plan elders heen te trekken.

Wat me zeer charmeert aan Mechelen is onder andere dat je na 5 minuten fietsen (in mijn geval) volop het gevoel hebt op 'den buiten' te zitten en dat is iets dat ik miste toen ik in bv. Antwerpen of Leuven woonde. Het is heerlijk fietsen langs de Zenne... tot in Klein-Willebroek of verder, of langs de Rupel tot in Boom; de andere kant op naar Hombeek, of langs de Battenbroekvijvers naar Rumst.
Nele, dat vind ik nu ook en je kunt dat best vaststellen als je op de toren staat. Dan zie je hoeveel groen er eigenlijk nog rond onze stad is. Lekker rustig fietsen kan dus nog.
Inderdaad, het is héérlijk om fietsen langs al die groene dijken - en met die 'oversteekbruggen' die er nu al enkele jaren liggen, kan je toffe aansluitingen maken met andere oevers en fietsroutes...
@ DFons: bedankt voor 'je stem uit Hombeek'...
De 'anderen' zullen wel volgen zeker?
En nu ga ik slapen... want om half 8 moet ik al fietsend naar m'n werk...
in St.-Kat.-Waver...
toen Muizen gefusioneerd werd met Mechelen bracht dit wel wat beroering teweeg in onze gemeente.Want.....nu moesten we naar Mechelen om te trouwen! Ik was een van de eerste gelukkigen die mocht trouwen op het mooie stadhuis van Mechelen en ik vond dat heel wat beter dan het krappe gemeentehuis van Muizen.Een voordeel van de fusie was ook dat we opeens provincie Antwerpen werden en we niet meer voor alle administratieve rompslomp naar Vilvoorde moesten maar heel wat dichter bij huis geholpen konden worden.Mechelen was trouwens de plaats waar we naar school gingen,gingen winkelen en gingen slenteren als we eens één enkele keer brosten van de turnles.Om maar te zeggen dat wij ons ook daar thuis voelden. De laatste jaren heb ik het gevoel dat we als deelgemeente wel wat stiefmoederlijk behandeld worden. Zo werden de uren van het dorpshuis teruggeschroefd en van een gemeentearbeider is al lang geen sprake meer.Liggen de straten er onverzorgd bij en zijn de fietspaden overwoekerd door onkruid moet men dit eerst melden. Het dient wel gezegd dat eens het probleem gemeld is op het dorpshuis er meestal snel werk van gemaakt wordt. Daarnaast bewijst schepen van veiligheid Walter Schroons dat hij zijn job terharte neemt en een luisterend oor biedt voor onze verzuchtingen wat mij dan weer de hoop geeft dat het stillaan wel allemaal goed komt in onze gemeente.Ik woon hier trouwens graag omwille de nabijheid van de stad maar ook omwille van onze toffe buurtsfeer en natuurlijk omwille van Planckendael dat Muizen op de kaart heeft gezet!
Als inwoner van Muizen ben ik daar fier op en betaal ik met plezier jaarlijks mijn abonnement.En zo zijn beide partijen content!
Mittekemuis, we gaan vanaf nu een tandje bijsteken inzake groen- en ander onderhoud. We hebben met openbare werken zopas 2 grote veegmachines aangekocht, vooral in te zetten in de buitenwijken en dorpen, waaronder Muizen. Ook hebben we 5 extra groenmensen aangeworven om nog beter te doen, vooral in de dorpen. Ook gaan we vanaf de lente veel groenonderhoud privatiseren zodat de verandering op het terrein toch ook zichtbaar moet zijn. We blijven ons best doen.
@Leo Stevens,
het doet mij plezier dat te horen en ik kijk al uit naar deze positieve evolutie
Mittekemuis - een fiere inwoner van Muizen!, een Mechelse randgemeente om trots op te zijn!
Bedankt voor de reactie - nu volgen zéker de andere dorpen...
Ik lees vandaag in GVA het volgende: "Er waait een frisse wind door Heffen. Een paar jaar geleden was de verzuringsgraad hoog en bewog er weinig op sociaal vlak. Het buurtcomité Heffen-Dorp zorgde dat daar een einde aan kwam en blies nieuw leven in de omgeving. In juli 2OO4 slaat de ploeg van Fata Morgana haar tenten op in Heffen. (...) de samenwerking leidt tot prettige ontmoetingen tussen de Heffenaars, die besluiten 'n vereniging op te richten. (...) Ward Bosmans (voorzitter buurtcomité): onmiddelijk na de opnames zijn we al bijeengekomen om de toekomst te bespreken. Sinsdien organiseren we bijeenkomsten en activiteiten om Heffen een beetje meer schwung te geven. En dat plan lukt. Er versreidt zich een prettig virus in het dorp. (...) Elke actie is eigenlijk een suikerklontje waarmee we de zure zee zoeter maken. Als iedereen zijn klontje in de zee werpt, komt ons een hele hoop zoets tegemoet, lacht hij. (...)
Heffen verdient een pluim volgens de regionale televisiezender en de Koning Boudewijnstichting.
Wie uiteindelijk na nominatie, met de Pluim gaat lopen, is pas geweten op 19 december... (...)
http://www.depluim.be http://www.heffendorp.be

Een mooi verhaal uit de groene rand van Mechelen...
Ja toch?
Ambitieus groenplan in Mechelen

Mechelen wil het groenonderhoud en de groen-aanplantingen verbeteren in de binnenstad, maar vooral ook in de wijken en dorpen. Zo worden alle beschadigde boomspiegels en perken voorzien van nieuwe onderbeplantingen, terwijl alle dode en beschadigde bomen worden vervangen. In het stadsbeeld verschijnt een groot aantal bomen in bakken en gebeuren er meerdere nieuwe aanplantingen.

Voor alle wijken en buitengemeenten is een nieuw bebloemingsplan opgemaakt met bloemenpyramides, -torens en hanging baskets. Ook plant de stad in eigen beheer bijna 20.000 bloemen in het centrum en 44.800 bloemen in de wijken aan en start er vanaf maart een nieuw onkruidbestrijdingsprogramma. Voor dit plan trekt de stad 1 miljoen euro uit in de begroting.

13/12/05 - rtv.be
In Heffen probeert men de verzuring een halt toe te roepen. Dankzij een bende enthousiaste vrijwilligers lukt dat ook. Sinds anderhalf is Heffen opgestaan uit de doden en swingt het als nooit tevoren.
Die vrijwilligers werden nu beloond via een nominatie voor 'de pluim', een initiatief van de Koning Boudewijnstichting dat mensen erkent die zich inzetten voor anderen. De kijkers van RTV kunnen één van de genomineerden uitkiezen als hun favoriet.
Het Buurtcommité Heffen Dorp rekent eigenlijk op de stem van iedere Mechelaar. Stemmen is nog mogelijk tot nu vrijdagmiddag 16 december. Dat kan door een smsje te sturen naar het nummer 3793 met als vermelding PLUIM 4

Stuur deze oproep door aan al je vrienden, kennissen en familie en motiveer ze om te stemmen. We willen graag dat het Heffense anti-verzuringsvirus zich over heel Mechelen verspreidt. Doen !
@alleman 3793 pluim4 alleman-komaan hé mannekes, pluimen die Heffenaars hé!!!!! pompoenliefhebbers te lande verenig u!
Let op ! Het is wel Pluim 4 (met spatie tussen pluim en 4)

Alvast bedant voor de steun !!!

Meer info vind je ook op http://www.heffendorp.be
Idereen spreekt van MECHELAAR,'tis wel:
MECHELEIR.(zie Mechels Woordenboek)