Eerste Sneeuw

met categorie:  
Ik werd heel langzaam wakker, ik wreef m'n ogen uit
Ik werd heel langzaam wakker, ik wreef m'n ogen uit
Ik kon het niet geloven, maar voor de vensterruit
Viel zacht naar beneden, de eerste sneeuw
...
Dit lied van Jan De Wilde is weer brandend actueel.

Zachte witten vlokken vallen al enkele uren naar beneden.

Misschien de moeite waard om morgenochtend eens vroeg op pad te gaan,
wandelen door de Mechelse parken.

Het heeft iets sprookjesachtig die eerste sneeuw.

Hij zal waarschijnlijk niet te lang blijven liggen,
maar dit is misschien wel de voorbode van veel meer.

Dank je Marc, ik heb heel leuke herinneringen aan Jan De Wilde, niet in het minst omdat de pizzicato van de violen van dit nummer mee van de handen van mijn broer is. In ieder geval: sneeuw maakt de wereld erg vredig. En hopelijk een voorbode van veel meer.
Heel mooie post, Marc! En ja die eerste Mechelse sneeuw is een feit!!!

Omstreeks 03.40 lag er nog sneeuw aan het Stationsplein.?....
Jammer genoeg betekende die eerste sneeuw en GLADHEID voor mij ook een fikse valpartij toe ik zonet met mijn fietske van de stad huiswaarts keerde... auwwww !!! gelukkig geraakte ik heelhuids thuis...

Jaja... de winter is ingezet!!! EN HOE !!!

En inderdaad: prachtig liedje, tekst & muziek van Lieven Tavernier, mooi gebracht door de onvolprezen Jan de Wilde.....
Er is duidelijk nog niet gestrooid in mijn straat. Hier ligt best nog wat sneeuw.
Er wordt alleen gestrooid in die straten waar een bus van de lijn passeert...de strooidiensten zijn tweemaal uitgerukt: om 0.30 uur en om 04.00 uur. Als het blijft sneeuwen, rukken ze in de loop van de dag terug uit.
En ik zou het bijna vergeten: aan de stad bestaat er een politiereglement dat zegt dat iedereen de sneeuw voor zijn eigen deur moet wegvegen. Je kent de waarde trouwens, verscholen in de spreekwoorden: als ieder voor zijn eigen deur veegt, is heel de straat proper...maar nog niet sneeuwvrij...
... 'de eerste sneeuw'... prachtig lied van Jan de Wilde. Ik zag hem vorig seizoen nog optreden in de Stadschouwburg - en heb daar erg van genoten (dit lied, samen met z'n 'fanfare van honger den dorst' behoort tot z'n mooiste...).
Ik ben daarjuist uitgerukt met foto-apparaat in aanslag om wat winterindrukken op de gevoelige plaat vast te leggen, langs Dijle-oevers en Kruidtuin... (ik 'post' de resultaten wel eens een keer...)
Doen JanS, ik geniet erg van ja fotokes.
Hier komen ze dan, vers van de pers: de eerste sneeuwfoto's van deze winter..., te zien in de linkermarge...
Zo lag Mechelen er deze ochtend bij...
Mooi, mooi, mooi. Jammer dat de sneeuw al weer bijna verdwenen is.
mooie, mooie foto's, Jan...
Ik ben naar de markt geweest vanmorgen, er waren merkelijk minder marktkramers dan gewoonlijk, de straten en de stad lagen er inderdaad erg mooi winters bij.
Proficiat Jan
Jan, als ik jouw foto's bekijk, dan is het Mechelen van Ost nog niet zo ver weg hoor. Het is er nog altijd, je moet het alleen zien. ...
door omqtandigheden zat ik gisteren(21.30u) op de dijk tussen brughuis Muizen en nekker met men fietsje! Dan krijgt winterweer plots een andere dimensie hoor! felle wind, en daar dan die natte sneeuw bij, geen pretje.maar de natuur lag er prachtig bij-voor zover ik die kon zien-en ik voelde me een pelgrim op zoek naar onderdak!
het moet wat geweest zijn,pakweg 500 jaar geleden,als je als vreemdeling de stad naderde in dit weer, en je moest op zoek naar onderdak.gelukkig wachtte mij een warme douche en een kop warme choco!
De markt was inderdaad dun bezet. Ik heb gisteren nacht ook wat foto-probeersels online gezet, maar om 1 of andere reden zijn ze nog altijd niet zichtbaar.

Elk jaar als de eerste sneeuw daar is, dan speelt het lieje van Jan de Wilde ook in mijn hoofd.

Van gladheid gesproken: de bushalte op de veemarkt boven de parking is echt levensgevaarlijk als er sneeuw ligt. De vloer bestaat namelijk uit glas. De halte is nu afgespannen, wat de vraag oproept: waar moeten de reizigers schuilen als het sneeuwt?
Kris, wees gerust mijn valpartij vannacht met als gevolg nu maaar één arm vrij was ook niet prettig....

Die eerste sneeuw ... mooi is dat wel .... maar gisterennacht vooral levensgevaarlijk...
Florisla, misschien onder moeder's paraplu...Grapje. Feit is dat bij regen-en vriesweer die glaspartijen op de Grote en de Veemarkt superglad zijn. We gaan er bij de stad eens over nadenken wat we daaraan kunnen doen.
Ik heb ervan gehoord Markec, veel beterschap
beankt he, Marc!
Een weekske het rechterarmpke laten rusten zou volgens de dokter moeten volstaan ... zoniet, ja dàn...
@leo: zandstralen van het glas ? Verruwen ? Is de architect van Italie geen vriesweer gewoon ?
:-))
@florisla-het glas aan de bushalte is inderdaad een misser van formaat, net zoals de blauwe steen op de Botermarkt.gisteren tijdens de markt, was het helemaal niet te doen met die sneeuw, maar het is al niet de doen daar, als het zelfs gewoon maar regent. al veel oude mensen zien oprapen,en ook al veel scholieren op zien onderuit gaan met de fiets.ik werk daar in de buurt, en kijk op de markt uit, dus heb ik een goed zicht op wat er allemaal gebeurt.

maar het ging hier over de sneeuw zeker hé? wel, gisteren namiddag nog een wandeling met de honden gemaakt richting zennegat. veel wandelaars, en allemaal goed gezind, ondanks de vettige smurrie op straat. toch opvallend dat mensen hun goed humeur de hoogte in gaat zodra de wereld een beetje oplicht,of het nu door de zon is of door de sneeuw.
Kris, wat bewijst dat je de dingen steeds positief moet zien en dat je, als er eens iets misgaat, de schuld niet moet steken op de anderen, de overheid, de Italianen, de regen, de sneeuw, de afgeknakte bomen, de ingestorte pylonen, de domme ontwerpers, de...en ga zo maar door. Niets in deze wereld is perfect. We doen ons best en trachten "fouten" te herstellen.
ik heb de politie zaterdagochtend (rond 8u) de bushaltes aan de Veemarkt zien afspannen, en vanochtend (rond 10u) zien vrijmaken....
Leo, goed om te horen dat erover nagedacht wordt. Maar vergeef me als ik het een (schoonheids)foutje blijf vinden dat dit niet eerder gebeurd is :-)
@Leo: Ik vindt het spijtig dat er in Mechelen nogal eens wordt nagedacht als de brokken al zijn gemaakt.

Glaspartijen op de markt te glad ? Dit had kunnen voorzien worden, jullie betalen toch dure architecten/studiebureaus om die dingen te ontwerpen.

Het lijstje:

- fietspaden aan het station, eerst niet aanwezig, nu aangeduid door (gladde) metalen bollen
- kruispunt stationsstraat/arsenaalstraat, straatstenen niet aangepast aan het transport (bussen) die erover rijden, dus 'over nadenken' en vervangen door sterkere exemplaren
- middengoot stationsstraat, levensgevaarlijk bij regenweer. Dwars dit met je fiets als het regent en je gaat gegarandeerd onderuit

Worden deze blunders teruggekoppeld aan de ontwerpers van deze dingen? Wordt er rekening gehouden met deze ervaringen bij het toekennen van volgende projecten?
De situatie aan het station is rampzalig. Telkens als ik er kom zie ik voetgangers die er zich niet bewust van zijn op een fietspad te lopen of fietsers die niet meer weten waar ze juist moeten rijden. Vooral niet-Mechelaars wagen hier hun lijf en leden.
Heeft men eerder al geen aanpassingen gedaan? Wanneer gaat die toestand daar op een echt veilige mannier veranderen?
Hoeveel heeft die grap al gekost?
Dfons, een kleine wedervraag... Is dit echt zo'n rampzalige situatie als je laat uitschijnen? Akkoord, het is niet 100% duidelijk, maar de meeste fietsen hebben een stuur, en de meeste voetgangers hebben ogen! In de buurt van het station doen de meeste fietsers het sowieso al wat rustiger.
Florisla,Reizigers die uit het station komen kijken vaak uit naar een autobus, taxi of bekende die hen komt afhalen en hebben dan te weinig aandacht voor fietsers waarvan er sommigen (vooral scholieren) een dwaas rijgedrag vertonen. De gekleurde tegels geven de mensen het gevoel dat ze zich in een voetgangerszone bevinden. Duidelijkheid is toch een eerste vereiste voor veiligheid, niet?
Dat die glaspartijen glad zijn is niet echt een ramp: er is nog plaats genoeg om er naast te lopen. Erger is het stationsplein, dat is één grote ijsbaan als het gevroren heeft.
Trouwens die Italiaanse architecten leren weinig bij uit hun nare ervaringen met het niet alrijd zomerse weer in Vlaanderen: enkele jaren geleden ontwierpen zij ook in Kortrijk enkele straten en pleinen met een betegeling die : spiegelglad wordt bij de minste regendruppels.
Dfons, daar heb je inderdaad een punt. Ik wist niet dat er daar ook veel schoolgaande jeugd voorbijfietst. En duidelijk mag er idd zijn!

Walter, er is inderdaad plaats genoeg om ernaast te lopen. Maar als er sneeuw op ligt zie je zelfs niet dat het glad is natuurlijk. En als je op de Veemarkt het glas wil mijden dan kun je niet onder het afdak gaan schuilen voor onguur weer.
Wel aan het station staan de mensen buiten in kudde te wachten en weten ze inderdaad niet dat ze op een fietspad staan, of ze weten het wel en trekken het zich niet aan.
Het stationsplein is één grote knoeiboel. Het spijtige is dat men uit deze knoeiboel niet heeft geleerd.
De fouten worden herhaaldelijk gemaakt en daarna gaat men nadenken. Dit kost telkens twee keer geld.
Het devies lijkt wel, we prutsen een beetje en daarna passen we wel aan.
De ontwerpers van het stationsplein - niet de stad!!!- vonden dat er een plein moest worden gecreëerd waar de voetgangers en fietsers -beide zwakke weggebruikers - doorheen moesten laveren. Vanuit de stad vonden we dat de meeste mensen voor dergelijke "experimenten" nog niet rijp waren. Het is op mijn vraag geweest dat er grote nagels tussen de stenen werden geklopt om aan te geven waar de fietsers moeten rijden. We hebben er zwaar over gedebatteerd maar de ontwerpers bleven bij hun standpunt: alle zwakke verkeersstromen door elkaar. Om nu te zeggen dat dit fouten zijn, lijkt me wat overdreven. Het is een opinie als een ander.
Noot: ik vind dat de kleur van het plein ook niet je dat is: een beetje "kinderkak"-kleur. Ik vind het gene vette...Ik ga wel voorstellen om volgend jaar het plein binnenin (rond de "erectie" van Mechelen)te voorzien van bloementorens en wat vlaggen. Vinden jullie dat een goed idee?
@ Leo: Ik zou dan ook niet alleen de binnenkant van het plein voorzien van bloementorens maar ook de buitenkant.
Maar ik wist niet dat beplantingen en groen een bevoegdheid van jou was?
Filip, de uitvoeringsdiensten van openbare werken en de groendienst vallen onder mijn bevoegdheid, om een heel zwaar woord te gebruiken. We werken allen samen aan een groener Mechelen en zoals je weet voorzien we volgend jaar nog meer groen in de binnenstad maar ook in de wijken en dorpen: bloementorens, hanging baskets, meer groen op de straten en pleinen. Bijna een miljoen euro meer volgend jaar. We gaan ervoor.
mooi zo Leo. Die vele bloemversieringen in de stad geven Mechelen een heel fraai vriendelijk gezicht! Nu inderdaad nog wat méér in de buitenwijken...
Willen jullie nu eens weten wat ik denk over al dat geleuter over gladde ondergrond en dergelijke?
Beste vrienden het is toch totaal ONMOGELIJK om met ALLES rekening te houden. Je bedenkt iets, je voert het uit en dan kom je plots tot de conclusie dat je onder bepaalde omstandigheden moet opletten. Dat is toch normaal. Als ik de redenering van vele bloggers zou moeten volgen dan houden jullie de overheid verantwoordelijk voor een autobaan als het bijvoorbeeld sneeuwt en ijzelt of als er gevallen bladeren op de weg liggen etc...
Met andere woorden - let op naargelang de weersomstandigheden, dat is een eigen verantwoordelijkheid.
Maar om te besluiten met een tegendraads geluid.
IK HAAT WINTER, SNEEUW EN IJS.
Ik kan daar niet lyrisch over worden. Heel mooi, dat wel, maar niks om in rond te lopen, rijden of zelfs te skiën. Brrrrrrrr!
Geef me liever die bloemen van Leo Stevens in een temperatuur tussen 22 en 28 graden.
@Rudi: Maar alé toch, het is nog zo mooi een winterlandschap te mogen bewonderen. Ik herinner me nog levendig toen ik nog een kind was dat we in de sneeuw gingen spelen, met de slee door de straten trokken, sneeuwmannen maakten. Heel plezant en dan zeker als je verkleumd binnenkwam en er een lekker bordje warme soep klaarstond.
Ach waar is die tijd gebleven. ;-)
Straf hé Filip, ik vind dat landschap ook fantastisch mooi,feeëriek zelfs, maar dat is dan ook alles. Even in de sneeuw kon ik vroeger nog aan, maar voor de rest?
Ik denk echter dat een deel van die afkeer te zoeken is in het feit dat ik als vertegenwoordiger er soms moet in rijden en dan is het hek van de dam. Verleden week vrijdag was het dus zover en ik zat er pats middenin. Weliswaar als passagier bij een vriend, maar op de E19 was het al prijs er zat er ééntje tegen de vangrail net voor ons! Laat het maar vlug lente worden en geniet maar van de sneeuw als je dat zo leuk vindt. Mag ik veronderstellen dat je naar de wintersport gaat als het kan? Dan wens ik je en alle winterbloggers een prettige sneeuwvakantie.
Helaas Rudi, ik ben geen wintersportman. Het zegt me niets om kilometers te rijden en dan in een massa volk een berg af te zoeven. Geef mij dan maar liever een wandeling in de besneeuwde bossen in onze belgische Ardennen.
@rudi-wel ik kan je mening delen, ik vind het heel tof om in te lopen, en in de ardennen is het dan heel mooi.Als we op jacht zijn daar, heeft dit tijdverdrijf ook een heel appart karakter als je kniehoog ploeterend door de sneeuw, achter de evers aanzit.Maar voor de mensen die er om den brode met de wagen doormoeten, kan ik me voorstellen dat ze hunkeren naar het openspatten der narcissen en krokussen op de middenberm van de mechelse vesten!Wat ik ook heel hard nodig heb tegen die tijd!
@allen -sorry voor de mening in tweevoud.