"Zo zijn onze manieren..."

met categorie:  
"...Zo zijn onze manieren..."
Zo klinkt het in 'n bekend kinderliedje.
De manieren van de Mechelaar?
We schijnen mopperaars, zagers en kankeraars te zijn. En ook al proberen er meerderen onder ons dit te weerleggen, of minstens te nuanceren in de 'Hoera-blog' of elders... het is een cliché zo groot als een huis, waarmee wij Mechelaars gebrandmerkt door het leven moeten gaan.
We zouden ook 'moeilijk toegankelijk' zijn.
Een West-Vlaamse vriendin zei me ooit toen ze kwam wonen in onze stad, dat het héél land duurde voor haar buren wat 'ontdooiden' , en er schuchtere contacten werden gelegd. Maar... eens zo ver, werd het plots wél hartelijk.
Frans Verleyen, geboren Mechelaar en ooit Knack-hoofdredacteur, dichtte ons nog andere bijvoegelijke naamwoorden toe, en zocht voor een aantal hiervan historische antwoorden (in het boek 'Mechelen', met foto's van Jan Decreton - uitg. Lannoo).
Kloppen ze?
Zijn dit écht onze manieren?
We overlopen hier het lijstje:
"...gemoedelijk, nogal inschikkelijk, niet argeloos, weinig trots, artistiek, diplomatisch maar niet vleierig, sceptisch, geestig, plebeïsch, meewarig, vindingrijk, zorgvuldig, wat naïef, arglistisch, goedaardig, gemoedelijk, leefgraag, wantrouwend tegen mooipraterij, mopperbereid tegen 't gouvernement, lichtjes sentimenteel in drang naar vriendschap,..."
Zo 'bijeengesmeten' is het een héle profielschets.
Maar... kunnen we ons in deze adjectieven vinden?
Wat is waarheid - wat verzinsel?
Hoe typeer JIJ jezelf en je stadsgenoten? Wat waren de eerste indrukken van ingeweken Mechelaars? Wat verfoei je? Op welke eigenschappen ben je trots?
Gigantisch ver zal de 'Sus' er wel niet naastzitten, voor mij persoonlijk is het wel maar iets meer dan de helft, maar het slaat natuurlijk op de doorsnee mechelaar, en daar heb ik zelf eigenlijk zo geen overzicht op aangezien ik er zelf middenin zit.
Een buitenstaander moeten die kenmerken volgens mij beter opvallen aangezien hij een ander referentiekader heeft, en snijdt men de mechelaar hiervoor door in de breedte of de lengte?
Da gadie precies over moa!
Jieha , Ik ben een MECHELAAR !
N.B: 'arglistisch' is natuurlijk 'arglistig', maar dat hadden jullie natuurlijk reeds begrepen... sorry. Stomme fout, te snel geweest...
Als je zo'n waslijst schrijft moet er wel hier en daar iets van kloppen.
Maar wat een moeilijke woorden. Ik pleit toch voor klare taal, onze Steve Stevaert in gedachte houdend (zonder het zingen natuurlijk).
voor Jeroen van FP : ... 'slum, plezant, geire reclamerend, precies, veurzichtig, sympathiek, wantraâvig, niet ga-lekkend...'
Beter zo Jeroen? ;)
@ jans:Voilà, da's na kleire toal!
Ik vind de Mechelaars heel sympathiek, met een sterk gevoel voor humor -- soms op het randje van 'prettig gestoord', wat me erg bevalt.

Die geslotenheid hangt ook een beetje af van hoe je de mensen benadert denk ik.
En qua zaagcultuur valt het reuze mee, al zeg ik niet dat er niks van waar is... Er is zeker een gezonde dosis 'kritische houding' aanwezig :-)

Helaas zijn we ook al eens getuige geweest van een incident met racistische inslag. Maar da's een ander onderwerp.
de goden moeten hun getal hebben. Onder onze stedelingen zal men 'vanalles' vinden: slum en stoem, zuursmoelen en plezanterikken...rascisten en geiveltoeristen.