Zefiro Torna & de papegaai van Margaretha

met categorie:  
Zaterdag ben ik naar het concert van Zefiro Torna geweest in het kader van Stad in Vrouwenhanden / Festival van Vlaanderen-Mechelen. Dit Vlaamse ensemble bracht een selectie uit de polyfonische muziek, liederen en poëzie van het hof van Margaretha van Oostenrijk. Het concert ging dan ook toepasselijk door in de troonzaal van het Paleis van Margaretha. Artistiek leider van Zefiro, Jurgen De Bruyn gaf voorafgaand aan het optreden een historische inleiding waarin hij de figuur van Margaretha als mecenas van muziek en poëzie even situeerde. De Bruyn is dan wel geen groot redenaar, zo bleek, maar inhoudelijk was wel interessant.
De muzikanten en zangers van Zefiro Torna en woordkunstenares Karen Vanparys bezorgden ons een schitterende avond. Leuk is het verhaal achter de titel van het programma: 'L'Amant Vert', de groene minnaar, verwijzend naar de groene papegaai, het favoriete huisdier van Margaretha. Haar hofdichter Jean Lemaire des Belges schreef indertijd een lang, soms satirisch getint gedicht over Margaretha, zogezegd uitgesproken door de groene papegaai, die als bevoorrechte getuige zijn relatie met de landvoogdes beschrijft. Verrassend! Op het concert van zaterdag was trouwens een échte groene papegaai aanwezig, die aanvankelijk luidruchtig commentaar gaf tot groot jolijt van het publiek, maar gelukkig tijdens de muziek in stilte zijn nootjes opat.
Wie dit concert gemist heeft, krijgt nog een kans op 22 oktober in de Minderbroederskerk. Een aanrader!
Weet er iemand overigens nog iets meer over de huisdieren van onze Margaretha? Had zij genoeg aan één papegaai of hield ze er, zoals sommige andere vorsten, een kleine dierentuin op na? Vermoedelijk liepen er ook honden rond in het paleis (windhonden, jachthonden?) en had ze een heel stel paarden in haar stallingen.
Het was inderdaad schitterend!Wij hebben het namiddagconcert bijgewoond.
Bij ons zat de groene papegaai ook op zijn stok maar hij was heel braaf en gaf helemaal geen commentaar, jammer.
Schitterende muziek van Zefiro Torna. Polyfonie met kruisbestuiving van Folkelementen. Het werkt. Luister zeker ook eens naar hun eerste CD "Mermaphilia" en geniet. En inderdaad: hun nieuwe programma (én CD) heet "L'Amant Vert".

Trouwens het concert wordt nog eens uitgezonden op Klara ook. Meer info wellicht op http://www.klara.be

De papegaai verhulde zich op zaterdagmiddag in stilzwijgen, maar de muziek was des te prachtiger. De teksten die Karen Vanparys in het Nederlands, Oud-Nederlands en een Frans didalect bracht waren ook heel sterk. Alleen heel erg jammer dat ze deze zo goed als volledig moest aflezen.. van een actrice van haar kaliber verwacht je toch nog iets meer (maar ik ben misschien te veeleisend?).

Het kader was magniefiek natuurlijk... de toonzaal van het Paleis van Margaretha...

Het was meteen de eerste "Mechelen in Vrouwenhanden" activiteit waar ik aan deelnam, maar er komen er nog.. "De Nacht Van Margareta" bij 't Arsenaal, de Culinaire Vrouwenwandeling, dames met klasse Anne Clarke en Yasmine in de Stadsschouwburg, de wandeling van "Dames met Klasse" op 16 oktober, ......
Voor meer informatie over het lichtjes fantastische Zefiro Torna: http://www.zefirotorna.be
Ere wie ere toekomt, maar het concert dat ik heb bijgewoond op zaterdagavond 22.10, in een bomvolle Minderbroederskerk, was echt een slappe vertoning. Origineel van concept, dat wel, maar op muzikaal en dramaturgisch vlak heeft Zefiro Torna toch nog wel heel wat werk aan de winkel. Fijn idee om Karen Van Parys in een aansluitende avondjurk te laten opdraven, maar om een hele zaal met een buitengewoon slechte akoestiek te 'bespelen' moet je toch uit een andere houtsoort gesneden zijn. De zaal, opgedeeld in drie grote blokken, kreeg telkens een stukje tekst geserveerd, waarvan zo nu en dan een flard en een echo van een flard verstaanbaar was...
Ik vond de combinatie tekst/muziek ook niet echt gelukkig: was het opera? Was het muziektheater? Was de tekst niet sterk genoeg? Was de muziek niet sterk genoeg? Wie zal het zeggen... feit is dat deze toch wel subtiele muziek niet bijster goed gediend werd door de musici van dienst. De soliste kleefde aan haar pupiter en communiceerde helemaal niet met het publiek... Als kers op de taart kregen we ook nog een verkeerde inzet geserveerd, die met een haast genante lach van de dame werd 'opgevangen'... En dan hebben we het nog niet gehad over de fijne basso continuo van het gezoem van de grote spots die deze ongelukkige concertruimte verlichtten. Luister naar de fluwelen klank van een viola da gamba, met een constant gezoem... wat een afgang voor de organisatie.
Toch was niet het hele concert kommer en kwel: alle lof en eer voor Jan Van Elsacker, de gast van dienst en een groot muzikant.
Meer van dat was er afgelopen zaterdag, eveneens in de Minderbroederskerk, maar dit keer met het ronduit schitterende Le Poème Harmonique. Daar neem ik echt mijn petje voor af!
Hallo Roel. Jammer dat het jou zo is tegenvallen! Ergens verbaast het me wel na het bijna perfecte, dan niet toch alleszins sublieme optreden dat ik zag...
Enige minpuntje toen was dat Karen Vanparys de teksten nog niet kende en ze moest aflezen..

Maar ik was dus best tevreden toen...

De muziek van Zefiro Torna en wat het is? Wel, Roel, wat Zefiro Torna brengt is inderdaad moeilijk juist te omschrijven, maar ik doe toch een poging, here goes: "een combinatie van Polyfone Muziek, Middeleeuwse liederen, Wereldmuziek, Volksmuziek en Licht Klassiek..."

Op de CD "Mermaphilia" (hun eersteling denk ik) kon je zowel pure polyfonische stukken ontdekken als eerder folkgetinte stukjes tot en met zo goed als pure klassiek..

Apart is het zeker en ik denk dat je ze misschien het voordeel van de twijfel moet gunnen en hen eens een tweede keer zou kunnen beleven, in een andere setting op een ander moment?
De voorstelling in het kasteel van Gaasbeek op zaterdag 27 mei heeft indruk gemaakt. Onder de nok van het kasteel, bij een forse regen, werd een middeleeuwse sfeer neergezet die ongewoon was, maar wel ontroerend. De vertolking van de teksten door Karen Vanparys spraken uitermate tot de verbeelding. Geladen, passioneel en met een prachtig kleurenpalet zou je kunnen zeggen. De muzikale omlijsting zorgde een beetje voor een contrast op dat vlak. Mooi. Toch denk ik dat iets meer dynamiek voor wat betreft de muziek het geheel nog meer zou kunnen doen schitteren.
Ik denk er nu aan dat Zefiro Torna ook in het nieuwe cultuuraanbod zit van het Cultuurcentrum Mechelen (seizoen 2006-2007) maar ik heb dat niet opgegeven bij mijn ABO, en weet nu niet meer waarom niet!!
Misschien kwam de datum niet uit....
Anders: gebruik ik de reductiekaart die je krijgt bij het bestellen van een ABO om bij een bijkomende voorstelling reductie te krijgen -) wel ;-)