Water in de straten ...deel II

met categorie:  
De Melaan
De melaan wordt aangelegd en wel rekening houdend met de volgende timing:

- FASE 1: Vanaf 2 november wordt gestart met het kappen van alle hoogstammige bomen op de Melaan en het Jef Denynplein langs de kant van het cultuurcentrum. Vanaf dan is de Melaan verkeersvrij. Deze werken op eindigen op vrijdag 4 november. De doorgang tussen Armen Clarenstraat en Minderbroedersgang blijft behouden.

- FASE 2: Vanaf maandag 7 november wordt gestart met de uitbraak van de rijweg tussen de Thaborstraat en de Arme Clarenstraat voor het leggen van rioleringen. Deze werken eindigen eind november.

- FASE 3: Eind november, begin december krijgt het Jef Denynplein een nieuwe hoofdriolering en wordt er gestart met de uitbraak van het kruispunt Arme Clarenstraat, Melaan en Jef Denynplein.

U wordt natuurlijk als eerst op de hoogte gehouden ...
Bedankt voor de update, Peter!
Allez dat belooft... het zal er niet makkelijker worden om de komende maandjes makkelijk op school te geraken (TSM). Alhoewel, voor mij zal 't wel meevallen, ik kom altijd met het fietske...

Ben écht benieuwd naar het eindresultaat "straks"...
Wordt interessant om de werken te volgen elke woensdagavond als ik naar het CVO ga.
Inderdaad, interessant maar het wordt jammer genoeg wel een moeilijke periode voor bezoekers aan activiteiten in het Cultuurcentrum! Is er eigenlijk in de nabijheid ergens parking voorzien?
Het wordt serieus lastig voor de mensen die in de buurt moeten zijn, maar ik moet wel zeggen dat ik de idee van de vlietjes wel magisch vind. Ik ben echt benieuwd naar het resultaat.
Bedankt Peter voor de stand van zaken. Ik kwam er vorig weekend voorbij, en ik vroeg me al af wanneer men zou starten... Ik denk dat het echt mooi zal worden, afgaande op de plannen die ik zag in het 'mini-tentoonstellingetje'.
En jij zit wel echt op de beste plaats om uit te kijken op de werken hé...
Zodra er iets verandert, hoor je het hier ...
Peter, ik zal het tevens met héél nieuwsgierige ogen volgen, ik moet er ook elke schooldag langs he.. (ik geef les in den TSM)..
Peter, vooraleer de eigenlijke werken voor het blootleggen van de vliet beginnen, passeren eerst de nutsmaatschappijen: water, gas en elektriciteit. Alle huisaansluitingen worden nagekeken en desnoods vernieuwd. Maar mijn ervaring als schepen van openbare werken leert mij dat al die mensen snel en degelijk werken. Noodzakelijke werken om te beletten dat , eens de bovenbouw in orde, men terug alles zou moeten openbreken om de leidingen te leggen. Maar we gaan ons best doen met het vorderen van de werken.
@Leo: Ik weet het zo niet hoor, hier in de stationsstraat na de laatste vernieuwing, kwamen ze in de eerste 3 maanden na de werken nog een paar keer langs om de boel terug open te leggen. Ik ben eens benieuwd.
Kan Leo Stevens nu eens uitleggen hoe ze met dat water gaan omgaan? Ikheb ergens gehoord dat er een permanente lichte afwatering zou zijn naar de Dijle en dat zodus er geen Dijlewater in de Melaan zou komen. Men zou water toevoegen vanaf de AB straat en door die afwatering zou de vliet tegelijkertijd gespoeld worden en dus proper moeten blijven.
Ik stel die vraag omdat ik me zorgen maak over de properheid van het water met de nabijheid van verschillende scholen en zeker met inachtname de vervuiling door hun leerlingen in o.a. de overdekte gang in de Minderbroedersgang ( hierover werd reeds door anderen geschreven!)
@rudi Ik heb gehoord van Leo dat er een soort van pompsysteem zou opkomen, met een vergaarsysteem, dat dagelijk door de GLUTTON-mannen wordt leeggemaakt.

In ieder geval ben ikzelf ook op zoek naar een tweedehands schepzak, voor het geval dat ... en dat de buurtbewoners de stad uit de nood moeten helpen.
Natuurlijk gaan we geen Dijlewater laten stromen. In feite komt het er op neer dat er grote waterbakken worden aangelegd die licht afhellen zodat je een kleine stroming veroorzaakt. Via een ondergronds pompsysteem wordt het water zo in een kringloop gestuwd. Onder de bruggen, dus verstopt voor het oog, komen fijnmazige netten om het vuil op te vangen: bladeren, blikjes en andere viezigheid. Elke dag zullen de mannen die met de glutons rondrijden daar het vuil verwijderen. Moesten we dat niet doen, wordt het gegarandeerd een smeerboel na een tijdje.
@Leo: klinkt goed. We houden het in het oog.
klinkt duur... een pompsysteem dat alleen als nut heeft water in een cirkeltje te laten stromen...
Spijtig dat het geld niet gebruikt wordt om de buitenwijken eens aan te pakken, dit lijkt mij meer nodig...
Els, je mag het een met het ander niet vergelijken. De eerste 4 jaar van het beleid hebben we met de stad zwaar geïnvesteerd in de binnenstad, het kloppend hart van gelijk welke stad. Sinds begin 2005 en nog tot 2006 hebben we vele plannen met de buitenwijken en de dorpen: 3 miljoen gaan we daar extra investeren. Aan alle wijken hebben we een top drie gevraagd van hun prioriteiten. Die gaan we alle uitvoeren , nu en in de volgende maanden. We gaan ook een "STAP" realiseren, een stoepenactieplan van 5 miljoen euro. Toch niet niks maar waarschijnlijk nog onvoldoende want in Mechelen liggen er 600 km voetpad, van hier tot in het Zwitserse Basel. We gaan ons best doen en er een lap op geven.
@ Leo: Welke zijn deze top 3's die dan uit de bus zijn gekomen en wat houden ze in? En welke voetpaden van die 600 km zullen eerst aangepakt worden? Kan ik daar iets van terugvinden op de website van Mechelen?
Els, elke wijk heeft zo zijn top 3 doorgegeven. Ik heb ze op mijn bureau liggen. Mail me eens op leo.stevens@mechelen.be en ik geef je meer info.
Voetpaden: we maken de lijst per wijk op maar het programma wordt over de gehele stad uitgevoerd.
En jawel, de helft van de bomen aan de Melaan is gesneuveld. Het zal wel een soep geweest zijn wat verkeer betreft, want je kan niet door van de Vismarkt naar de Minderbroedersgang. Maar de werken zijn nu eindelijk begonnen.
Wij arme buurtbewoners, moeten het morgen zonder water stellen, maar ja, voor 'water in de straten' moet je wel wat over hebben.
...binnenkort kan je het uit de Melaan scheppen Peter... ;)
En vanmorgen sneuvelde de andere helft. Alvast al het boomwerk op het Jef Denynplein is uitgevoerd. Fotos volgen ...
@ Peter, fijn voor de prima opvolging.
Het gaat dan toch goed vooruit blijkbaar. Ik ben wel benieuwd voor de foto's....
De fotos van de Melaan zullen voor het weekeinde zijn. Dan heb ik wat tijd om bij daglicht wat kiekjes te schieten.
In ieder geval is het zo zoder bomen even wennen, maar je hebt al wel het gevoel dat je op een plein aan het lopen bent. Een plein met ronde bochten.
And now something completely different zou men bij Monty Python zeggen.
Woendagavond kwam ik voorbij Busleyden. In het donker. Verbazend effect, want ik kon vaag zien dat de tuin grotendeels is aangelegd, maar vooral de verlichting van de ruimte ("arcade") tussen de twee pleinen is verbluffend -in het blauw, een zeer speciaal effect. Je moet maar eens passeren.
Dat blauwe licht geeft inderdaad een speciaal effect. Maar rudi de tuin is af. Meer komt er echt niet bij.
Ik ben er van het weekeind eens gaan kijken bij daglicht. Ik vind het mooi en stijlvol.
Weet er iemand of die tuin in het hof ook gebruikt worden evenementen? Ben daar destijds naar een open theater geweest en dat was een indrukwekkend decor.
@ Steven; ja da's inderdaad een prachtig decor. Vijf jaar geleden was de tuin ook opgenomen in het 'theaterparcours' rond Keizer Karel. Er werd toen een wagenspel opgevoerd. Dat bedoel jij ook waarschijnlijk.
Maar het zou inderdaad de bedoeling zijn dat in de toekomst er ook nog andere evenenmenten zouden plaatsgrijpen. Er is een soort van podium gemaakt.
@ Jans en Steven, inderdaad dat wagenspel vijf jaar geleden tijdens de Keizer Karelviering heb ik ook bijgewoond, dat was echt fantastisch.
Hierbij kan ik meedelen dat gisteren, tijdens de culinaire wandeling onze gids ook bevestigde dat het inderdaad de bedoeling is om in de toekomst andere evenementen te organiseren in het hof. Bijgevolg heb ik de blauwe verlichting nu ook gezien vermits we er voorbij wandelden, het geeft inderdaad een speciaal effect!
UPDATE UPDATE
Enkele fotos van de vertimmerde melaan
te vinden op
http://www.pixagogo.com/694...
Jezus Christus! Zooo KAAAL... amai... is me dat schrikken... Een erh.. heel ander zicht zeg maar ;-o
Ja, erg kaal he. Maar geen nood, er komen nieuwe bomen ...
Het is inderdaad heel kaal, de Melaan is bijna niet herkenbaar... het lijkt wel een heel andere laan, hé.
Bomen horen in een bos en niet op de melaan ik vind het prachtig proper netjes houden zo
Tja, bomen horen ook thuis in de stad denk ik, al moet je ze daar zorgvuldig plannen.
UPDATE UPDATE UPDATE
Het gaat wel erg hard aan de Melaan. Vandaag zijn ook de meeste wortels van de bomen uitgegraven, en is er dus ook al wat asfalt verwijderd.
Wat zal het morgen worden ?
Ja, ik kwam er vandaag ook voorbij en voelde me heel vreemd.. mijn hele jonge leven al, toch al 33 jaar, heb ik de Melaan geweten hoe ze eruit zag tot voor héél kort.. en nu gaf het een heel vreemd gevoel over die kale brede straat te fietsen :-o

Maar het resultaat wordt wellicht héél mooi....

Natuurlijk is er niks mis mee om Bomen in een stad te hebben, Mieke! Zij zorgen juist voor een beetje ademruimte en kunnen als groene long voor de stad fungeren! Ja toch?!!!!
M'n lieve Mieke-tutteke, uw opmerking dat er in een stad (zo begrijp ik het toch) geen bomen horen, maar wel in een bos, vind ik op z'n minst gezegd een tikkeltje vreemd...
Raar begrip van netheid.
Bomen weg, vieze bladeren weg - opgeruimd staat netjes, en we hoeven de Melaan niet meer te 'stofzuigen'.
Ik hoop dat uw opmerking grappig bedoeld was...
UPDATE UPDATE UPDATE

De bomen en wortels zijn verwijderd, en nu beginnen ze met de verdere infrastructuurwerken op de melaan. Rioleringsbuizen liggen al klaar.
@ Peter; ha, en dan kunnen we nu aan de hand van jouw foto's volgen hoe de toestand op de Melaan is, zonder bomen... bedankt.
ik heb wel een probleem, ik heb nieuwe recente foto's, maar op flicr, kan ik ze niet mee kwijt, te veel upload deze maand.
Jelle? Any help ?
Ik kan ze wel uploaden met mijn account Peter, als je ze doorstuurt. Of misschien is er wel een budget te vinden om mechelenblogt onbeperkt te laten uploaden. Echt duur vind ik dat in ieder geval niet...
... @ floris - dat zou inderdaad moeten kunnen - volledig mee akkoord.
@Leo Stevens; Gisteren organiseerden VTB-VAB Mechelen zoals u wellicht al kon lezen een prachtige diavoordracht in het auditorium van Cultuurcentrum. Het is wel heel jammer dat het cultuurcentrum zo slecht bereikbaar is! Er waren wel wat deelnemers die hierover hun beklag deden, ik begrijp uiteraard dat die werken nu eenmaal moeten gebeuren. Hierbij zou ik toch willen vragen, kan u me soms zeggen hoe de werken verder gaan vorderen, ivm toekomende activiteiten?
@peter, nu ik deze week zelf op de Melaan ben geweest de enige toegang tot het cultuurcentrum, vond ik het eigenlijk wel een triestige en heel modderige boel.
Daarom ben ik nu zeker benieuwd naar uw foto's, van de lege Melaan kan je ze nog niet tonen?
Hallo Garda, ik heb een aantal fotos opgeladen op flickr, maar om een of andere reden worden ze niet getoond. Ik zal er me in het weekeinde een keer over buigen he...
Bedankt Peter. Ik hou het zeker in de gaten, hé.
Garda, ik ga je op de hoogte houden van de werkzaamheden en ga ook eens aan de diensten vragen hoe we de toegang tot het cc kunnen verbeteren want ik geef toe: op deze manier is het bijna niet te doen.
Leo, alvast bedankt!
Linksboven ziet u momenteel een eerste foto van de breedte van de Vliet, zaosl ze vroeger was ... Vandaag genomen.
@peter, dat is wel interessant!
Ik vind ze wel erg breed uitgevallen ...
Ja, Peter, en ik heb die vanmorgen "live" gezien toen ik om 10 uur daar langs fietste (en even afstapte...)

Blijf vooral foto's van de verder evoluties nemen he ;-)
En vandaag hebben ze goed doorgegraven. De bedding van de vliet (ca 5-6 meter breed toch !) wordt nu stilaan zichtbaar op het Jef Denynplein. Voor het einde van de week is de hele melaan zichtbaar, als ze aan dit tempo voortdoen ... Mooi mooi mooi !!
Fotos nog altijd te zien op
http://www.flickr.com/photo...
Peter, leuk om van jou de updates te blijven krijgen ;-)
Ga zometeen nog eens naar de foto's kijken ...
Omdat ik niet rechtstreeks kan reageren bij de flickr foto's wil ik hierbij toch wel mijn reactie kwijt. Die foto van de Vliet aan het Denynplein vind ik toch wel heel indrukwekkend, het geeft al een serieus zicht van wat het zal worden. Na de vorige foto's die we recentelijk zagen van de uitgravingen aan de Melaan, wordt de Vliet behoorlijk breed, hé. Ik lees hierboven zoiets van 5-6 m, goh, dat is zo breed als een gewoon rijhuis !
Klopt Garda, het wordt een hele boulevard langs de stroom. De werken liggen nu stil tot na de eerste week van januari en dan vliegen ze er weer in ...

Je kan altijd reageren als je je (kostenloos) inschrijft bij flickr. Dan kan je trouwens ook fotos opladen.
Tot 6 meter breed? Afgaande op de oude prenten en foto's leek me de vliet wél smaller - maar dat zal dan maar gezichtsbedrog geweest zijn. De beddingen 'liegen' niet...
Ja, het is indrukwekkend he.... fietste er daarstraks nog langs, toen ik van de examenbewaking terugkwam, en op weg naar het verbeterwerk, en zag met mijn eigen ogen hoe breed die Vliet inderdaad wel was/is/gaat worden... en ja.. telken male als je er voorbij komt, of telkens je naar Peter's foto's kijkt, zie je de snelle evolutie.. Ik vind dit echt allemaal heel tof en spannend ook ;-)

Peter; keep up the good work!!!

O ja, wat ik daarstraks ook zag, ook op foto van Peter, onder de Cellekens, komt er een "afvoerpijp" bloot en daar zag ik ook al water...

"Water in de straten".. jaja.. ik kan niet wachten tot het allemaal voltooid is.. het gaat daar ferm worden aan de Melaan...
... Peter, Garda, allen.. met een "Yahoo-ID" kan je ook op Flicker inloggen, enfin.. zo werkt dat bij mij toch..
Alfred Ost zou blij zijn, mocht de goeie man nog leven...
Als alles eenmaal uitgegraven is, gaat de vliet dan vanzelf volstromen? Of wordt er water overgepompt? Dat laatste zou een mooie gelegenheid zijn voor een 'eerste drupel-dropping' in plaats van een 'eerste steenlegging'! Ik zou alvast klaarstijn met een flesje spa rood :-)
'de eerste druppeldropping' ! Als dat niet het nieuws haalt, dàn weet ik het ook niet meer ;-)

Ja, hoe ze dat gaan aanpakken... goede vraag!
Nu, 'automatisch vollopen'.. ik vraag me dan natuurlijk wel af in welke mate het hier dan om 'proper' water gaat gaan en in welke mate een reiniging gaat nodig zijn... hm.. vele vragen dus...
Hmm ik zie net op de foto's van Peter dat er al water aanwezig is, althans ter hoogte van de Cellekens op het Jef Denynplein. Een paar miljoen druppels zijn ons dus al voor geweest.
Markec, Hieronder een reactie van Leo Stevens over het vlietwater van 30/11 op dezelfde blog.

Natuurlijk gaan we geen Dijlewater laten stromen. In feite komt het er op neer dat er grote waterbakken worden aangelegd die licht afhellen zodat je een kleine stroming veroorzaakt. Via een ondergronds pompsysteem wordt het water zo in een kringloop gestuwd. Onder de bruggen, dus verstopt voor het oog, komen fijnmazige netten om het vuil op te vangen: bladeren, blikjes en andere viezigheid. Elke dag zullen de mannen die met de glutons rondrijden daar het vuil verwijderen. Moesten we dat niet doen, wordt het gegarandeerd een smeerboel na een tijdje.

door leo stevens op 30/10 11:11:11
Ah Rudi.. bedankt! Dat werpt al meteen licht in de duisternis... klinkt goed. Ik kan de Leo Stevens ook wel volgen in zijn betoog...

Jaja, Florisla,'t water staat er al....
@allemaal: De vliet staat vooral droog hoor. Er komen wel wat uitlaten van de Cellekens in uit. Voornamelijk regenwater hoop ik. Vandaar het water op de foto.
Ik ben voor een MELAAN-EERSTE-DRUPPEL-DROPPING, maar ik ben bijna zeker, dat sommige politici wat graag de kraan zullen opendraaien. Mag hoor ... zolang het maar gezellig blijft.
Ik heb een kleurrijk plan van de vlieten en ik wil dat wel op foto of op de blog zetten. Maar ik heb geen scan en verder geen idee hoe ik dat moet doorbloggen.
Ik tikte net een lange tekst over de loop van de Melaan die inderdaad breder was dan we vermoedden, want bijvoorbeeld het Groen Waterke is de Melaan en zo smal is dat toch niet. Ik tikte net een lange tekst over de loop van de twee Malenen ( jaja, de oude en de nieuwe) maar dat duurde wat te lang zeker,want doorsturen werd geweigerd en nu ben ik verdomme alles kwijt.
Help me please want ik ben het tikken moe.
... Ja, de laatste tijd is het af en toe moeilijk om iets te posten - Een wat langere tekst wordt vaak 'geweigerd'. Zo heb ik daarstraks tot 3 x toe een tekst moeten hertikken voor de post van Markec van vandaag.
Behoorlijk lastig...
Hoe komt dat eigenlijk?

... had trouwens graag je tekst over de loop van de Melaan gelezen, Rudi... Maar ik begrijp wél dat je het tikken voorlopig beu bent...
UPDATE PLANNING WERKEN MELAAN

Maar ik vrees dat ze al enkele weken vertraging hebben.

-Vanaf 9 januari: vernieuwing waterleiding ABstraat

-Vanaf 16 januari tot 24 februari: Aanpassen nutsleidingen aan Minderbroedersbrug en aan het kruispunt Thaborstraat/Melaan

- Vanaf 23 januari:Aanpassen van de tijdelijke ingang van het Cultuurcentrum in de tuin van de Minderbroedersgang

- Vanaf 27 februari tot einde maart: Plaatsen diensriolering Jef Denynplein

- Vanaf 27 februari tot begin mei: Rioleringswerken op het kruispunt Melaan/Thaborstraat en verder riching Drabstraat

- Vanaf 1 maart: uitgraven van de vliet en restaureren van de kademuren.
Het tweede deel van het uitgraven van de vliet is een feit. Op het kruispunt van de Melaan en de Drabstraat Persoonshoek ligt een stuk kademuur bloot ... fotos volgen later
Bedankt Peter! Enne..... benieuwd naar de foto's !