... op de schoolbanken...

met categorie:  
Vermoedelijk is voor de meesten de schooltijd al lang verleden tijd...
Ook voor mij.
M'n kleuterjaren bracht ik door in het 'Colomabos', om daarna als zesjarige in de jongensschool van de Vredestraat verder m'n broek te verslijten. Nu zijn beide vestigingen onderdelen van die ene basisschool van St.-Jozef-Coloma (een school waar ik lang met plezier nog actief ben geweest in het bestuur van de oudervereniging, toen m'n kinderen er vele jaren later ook naartoe gingen...).
Na m'n lagere school ging ik het buiten de stadsgrenzen zoeken. Ik trok naar Hagelstein in St.-Kat.-Waver. Nooit ben ik er nog terug geweest (nochttans heb ik er graag school gelopen). Een paar jaar geleden planden we een reünie met de zesdejaarsen van toen... (we zagen mekaar sinds 1979 niet meer...). Het werd een confrontatie met fysieke veranderingen en soms verloren dromen...
Nadien studeerde ik verder in Mechelen, in het OLV-Instituut voor verpleegkunde, in de Augustijnenstraat. In dat gebouw is VT4 vakkundig (?) de boel aan het afbreken en weer aan 't opbouwen in het programma 'The Block' (ik wil me verder niet uitspreken over zender of programma...).
Het was best een leuke tijd toen, en ik heb er toffe vrienden en vriendinnen aan over gehouden.
M'n vrouw zat na haar lagere school in Battel, in de Hoogstraat, bij de Ursulinen. En m'n dochters volgen nu haar voorbeeld... Misschien trekt m'n oudste in september naar de Zandpoortvest... Wéér een nieuw hoofdstuk.
Schoolbanken: ooit zaten we er allemaal op...
Welke herinneringen hebben jullie aan jullie studietijd? Waar liepen jullie school in Mechelen? of... misschien staan jullie nu zélf aan de andere kant van de klas? Wie weet?
Enfin, ik ben lichtelijk benieuwd...
enfin: vertel maar op...
Ha die Jan. Leuke topic.

Ik zal dan ook eens kort mijn verhaaltje doen he... Soms zit ik nog wel eens op de schoolbanken voor nascholingen, maar tegenwoordig sta ik vooral van voor in de klas, en dan nog wel in de school waar ik zelf ooit nog op de schoolbanken zat (en dit overkomt me reeds de tweede maal!);

Mijn kleuterschooltijd bracht ik door in de Sint-Pietersschool op de Nieuwendijk, alsook het grootste deel van mijn lagere school. Vanaf het 6de studiejaar ging ik naar het Berthouders Instituut (den BIM dus), waar ik tot en met het tweede middelbaar schoolliep...

Heb dan een jaartje (het derde jaar) Bouwe- en Beeldende Kunst gevolgd in Coloma, maar de school bleek een verkeerde keuze, heb het er niet langer dan een jaar volgehouden... en een illusie armer en een c-attest rijker ging ik mijn derde jaar opnieuw doen in de Technische Scholen Mechelen, waar ik in de afdelinig Grafische Technieken belandde (Drukkerij/ Reprografie/ Layout). In 1992 studeerde ik daar af, en mijn leraren gaven me de goede raad verder te studeren: "met zo'n goede punten, en interesse: gij gaat dat zeker aan kunnen"... Het was de periode van de eerste Golfoorlog, die van Bush Sr. Ik ging mee betogen toen "geen oorlog om olie, troepen uit de golf". Ik ken de slogan nog uit het hoofd. Maar mijn klasgenoten vonden al die precisiebombardementen die ze live op tv konden volgen "cool". Tja. O ja, ik las ook de krant: dat kon in de ogen van de klasgenoten dus niet ...

Enfin; We wijken af. Ik dus naar de De Ham Hogeschool (later omgedoopt in Katholieke Hogeschool Mechelen, Campus De Ham), alwaar ik communicatie ging studeren, optie pers & voorlichting... Want mijn grote droom toen was journalist worden...

Maar toen werd in '95 het postgraduaat Multimedia opgericht, en ik was één van de eerste supergemotiveerde 5 studenten dat jaar (ja, een klas van 5!)...... en vervolgens belandde ik éérst in de Multimedia-sector (geruime tijd bij een Medische CD-ROM uitgeverij waar ik de infograficus van dienst was...

Enkele jaren later ging ik na de uren op Donderdagavond multimediale eindwerken begeleiden op.. de Katholieke Hogeschool Mechelen.. en een weinig later zou ik er belanden om er les te geven.. heb dat toch drie jaar gedaan.. vroegere docenten van mij werden plots collega's.... vroeger studenten van mij toen, én ex-collega's kom ik nu regelmatig tegen op café én.. ook wel... op deze Blog ;-)

Na besparingen (op personeel!) in 2002 was mijn KHM-verhaal helaas uit. Na een korte carièrre als ICT-coördinator in een aantal basisscholen in het Mechelse (ik "bediende" er 7), belandde ik eerst halftime, en sinds vorig jaar fulltime terug voor de klas; Dit keer in de Technische Scholen Mechelen (TSM). Dus opnieuw de ervaring van collega's te hebben die vroeger aan mij nog lesgaven. En ik geef ook les in de afdelingen Grafische Technieken (dus waar ik heb gezeten) en Multimediatechnieken...

Jeroen FP: volgens mij is uw broer Jos collega van mij ;-)

Dus.. ik zeg wel eens schertsend tegen vrienden: ik eindig ooit nog wel als leerkracht in de kleuterschool waar ik vroeger zat ;-)

Tot zover mijn vehraal, je ziet Jan: in dit geval, inderdaad: aan de andere kant van de klas ;-)
Wederom een leuke topic!

Ik ben mijn kleutertijd begonnen in de S.H.I.L. in de Louizastraat. Daar heb ik tot het 2e leerjaar gezeten, mijn oudere zus zat daar toen in het 6e.

Moeder besliste toen dat de S.H.I.L. niet de beste school was voor mij, en ik werd vanaf het 3e leerjaar verder gevormd in "klein scheppers" in de O.L.V. Straat. HIer heb ik nog altijd de mooiste herinneringen aan overgehouden: zalig klein schooltje met van elk leerjaar slechts 1 klasje, de directeur die tegelijk ook Frans en blokfluit gaf, en op vrijdag (verplichte) zangnamiddagen dirigeerde. Maandenlang uitkijken naar de schoolfeesten, elke morgen leuke plannen smeden in de ochtendstudie, ...

Ondertussen zat mijn zusje al in groot Scheppers (Melaan), maar haar hormonen begonnen op te spelen, de puberteit brak uit en ze werd van school gestuurd wegens allerlei banale redenen. Gevolg: Moeder besliste om mij enkel het 1ste jaar van het middelbaar naar "den B.I.M." te sturen.

Hier zat ik echt niet graag op school. Wat er juiste schorde kan ik niet zeggen, maar ik miste mijn teergeliefde Scheppers. Na lang zagen mocht ik dan mijn 2e middelbaar aanvangen in Scheppers, waar ik ben afgestudeerd.

Tijd voor het echte werk: Vol goede moed begon ik aan de V.U.B. informatica te studeren. Na 6 maanden besloot ik dat 10u wiskunde per week, in het Engels dan nog, iets boven mijn kunnen was. Terug naar mijn liefste Mechelen gekomen ben ik IMS beginnen studeren aan "den HAM", waar ik in 2003 ben afgestudeerd.

In het begin van het 2e jaar IMS moest ik mijn boeken gaan ophalen in ... het voormalige "klein scheppers". Een grote dosis nostalgie en warme herinneringen werden toen mijn deel. Nooit heb ik ergens zo graag op school gezeten als in "klein scheppers". Met speciale dank aan Antoon Callaerts, de toenmalige directeur annex vaderfiguur van ons schooltje.
Vermits ik ben geboren in Antwerpen en in Merksem ben opgegroeid kan ik hier natuurlijk niet veel vertellen over Mechelse schooltijd. Maar ik heb wel heel mooie herinneringen aan mijn studietijd. Van kleuter tot puber heb ik doorgebracht in de (strenge) Sint Ludgardisschool in Merksem. Later ging ik naar de het provinciaal instituut Sint Godelieve in Antwerpen, maar dat was een hele aanpassing voor mij want daar kon ik helemaal mijn draai niet vinden, ik miste er de tucht die ik eigenlijk gewoon was. Geloof het of niet maar mijn prettigste schooltijd was toch absoluut in de Sint Ludgardisschool!
Later hebben we ook eens geprobeerd om een réunie te organiseren maar er kwamen amper twee oudleerlingen opdagen, dat is dus een flop geworden, jammer.
Ik herinner mij van de schoolbanken nog goed de graffiti erop. Maar ik durf hier al niets meer schrijven.
Allé, vooruit dan maar, op algemeen aandringen.
Hé schat, weet je wat, ...
Ik woon net geen 5 jaar in Mechelen, dus op school heb ik hier nooit gezeten. Sinds kort volg ik wel avondles (CVO, TSM). Mijn eerste ervaring dus met het Mechelse onderwijs. Tot nu toe zijn mijn ervaringen zeer positief.
De gore details zal ik ulder allen besparen, maar het lijstje der mechelse scholen die ik afgelopen heb ziet eruit als volgt:
-Scheppers ( 6jaar lager + 2jaar humaniora ofte vso )
-Lyceum ( 2jaar humaniora informatica )
-SITO ( 4jaar humaniora reclame )
-periode van 13 jaar hard werken en nu terug naar school :-)
...een Sint-Netels die ons gore details bespaard?? Wat een school-voorbeeld! (lach lichtelijk)...
Hier mijn schoolcarrière:
Begonnen bij de Loretten in de papschool bij soeur Gerarda, weinig herinneringen, wel aan het terugvinden van een roede tijdens Sinterklaas( een zweep in dit geval) in de lessenaar van één van de "zwaarste" gasten van de klas ( allé als je dat al kan zeggen in de kleuterklas en ik was het NIET ). Als effect kon dit tellen. De Masseurs kenden er wat van.
Vervolgens verhuisd naar de Leuvenstesteenweg en 1ste en 2de studiejaar in het zusterscholeke in de de Hamerstraat. De speeltuin gaf uit op die van de stadsschool op de Leuvensesteenweg, dat was de vijand - schoolstrijd zie je.
Herinneringen een bezoek van een groep met kamelen en de eerste cola. En pijnlijk : het fijt aan mijne vinger. Nipt van amputatie gered door de gedurfde maar pijnlijke ingreep van dr De Queecker uit de Leopoldstraat.( Eén van zijn zonen woont nu godbetert naast mij)
Vervolgens vanaf het derde studiejaar naar Scheppers en dat tot in 1967 ( uitgegaan in de moderne economische)
Herinneringen : te veel voor deze topic, maar direct een haat tegenover die van godsdienst ( Den Bernardin).
Opmerkelijk - in de humaniora veel leraars van de RUG = niet katholieke universiteit - een pluim voor de open geest van de broeders van toen. Mijn geloof ben ik daar wel door één van hen kwijtgespeeld ( de Heer Beckers - leraar Frans, maar wat een leraar) en mijn cynisme, vlaamsgezind zijn en anti-Belgiscisme komt zeker ook vandaar ( o.a.van de Vermost - a real British gentleman - put it in your pipe and smoke it!)
Ook de liefde voor geschiedenis dank zij o.a de vader van Frankske De Boosere, al vond ik dat wel ergens een hypocriet ( hij heeft ooit uit mijn plakboek geschiedenis een prentje van holbewoners gescheurd omdat er een blote tiet op stond ! stel je voor)en ook dank zij die Vermost en uiteindelijk de Heer Spitaels.
Blijven zitten in de zesde moderne wegens buis wiskunde en dat is eigenlijk nooit meer goed gekomen - ik haat nog steeds wiskunde en snap er nog niks van ( allez ik wil er ook niet veel van snappen!).
Slecht voor wetenschappen in het algemeen, daarom dat ik er van overtuigd ben dat men er me doorgelaten heeft in het laatste jaar want de examens positieve wetenschappen en wiskunde, amaai mijne frak. Tegelijkertijd waren ze van een ambetanterik van af.

Na Scheppers een jaartje unief aan Sint Ignace in Antwerpen waar ik tot de conclusie ben gekomen dat ik een te groot warhoofd ben en te weinig geconcentreerd voor studies en dan maar gaan werken.

Sorry voor de lange uitleg, maar ik heb wat namen en feiten wilen citeren in de hoop dat er bij sommige ex-schepzakken een lichtje gaat branden.

Conclusie : eigenlijk was Scheppers wel een toffe school en daarom dat ik soms nog wel een contact heb met broeder Felix
Ik heb mijn kleutertijd doorgebracht bij de Ursulinen in de Groenstraat, o.m. bij Mère Clement-Marie, een gezellige non met immer blozende kaken aan wie ik nu nog steeds warme herinneringen overhoud.
Dan lagere school in het Sint-Romboutscollege aan de Veemarkt. In mijn beginjaren zwaaide prefect E.H. Rens daar nog de plak, maar als kleine gast had ik daar niet veel last van. Wanneer ik eens te laat kwam, kreeg ik vaak een stukje chocolade in plaats van straf.
Ook mijn humaniorajaren (Latijn-Griekse) heb ik in't college doorgebracht en ik moet zeggen: altijd met plezier naar school geweest, zeker bij bevlogen leraars als wijlen Frans De Beusscher (de Sus Beus), Frans Mertens (de Zjang), Gerrit Commissaris (de Kees), karel De Vos ('t voske), Josse Ceulemans (de Tomaat) e.a. Hoewel het college de reputatie had van een conservatieve, strenge eliteschool te zijn, hebben mijn klasgenoten en ikzelf dat nooit zo ervaren. Misschien waren wij allemaal nogal braaf en kwamen daardoor minder in contact met de negatieve kanten van deze school. Ik heb alleszins geen moment spijt gehad van mijn collegetijd: een gedegen intellectuele opleiding en een brede culturele interesse.
Als Mechelaar was ik ook wel fier op het gebouw waar ik les kreeg: het historische Hof van Prant.
Dat twee Vlaamse minister-presidenten (Van den Brande en Somers) + een hele resem burgemeesters ook uit het college kwamen, heb ik nooit als een compliment voor de school beschouwd. Tenslotte was kardinaal Mercier ook een ex-collegeleerling en die franskiljonse kerkvorst is nu niet écht mijn idool!
Na mijn retorica verhuisde ik naar de KULeuven, maar eens mijn diploma gehaald, heb ik terug Mechelse bodem opgezocht. Nu gaan mijn kinderen, zeer tot onze voldoening, naar de BSGO De Spreeuwen op de Battelsesteenweg, ja, een gemeenschapsschool, puur uit praktische overwegingen, maar best tevreden met die keuze.
Mijn kleutertijd heb ik in de Sint Jozefschool doorgebracht (thans de luchtballon geheten, Begaardenstraat). Ik herinner me er weinig van tenzij dat we ook op woensdag namiddag naar school gingen om te knutselen.

Daarna het hele lager onderwijs doorgebracht in het Scheppers instituut (toen in de Molenstraat, nu de Thaborstraat geheten). Ik kan me geen beeld voor de geest halen van de eerste 2 leerjaren. Voor het 3de leerjaar hadden een we leraar die voor foutloze dictees altijd een beloning gaf (speelkaarten, magneten, pennen, ...). Ik denk dat mijn geschreven taal nog nooit zo goed was als dat schooljaar. Het waren ook de gouden jaren van het knikkerspel (spinnetjes, biekes, ...) die we meenamen naar school in een dichtgebonden washandje.

We woonden toen in de Plankstraat. Daardoor kwam ik op weg naar school altijd voorbij “Janneke” -op de hoek Plank/Begaardenstraat- een winkel met een uitgebreide collectie snoep dat je per stuk kon kopen. Tegenwoordig alleen nog in bepaalde kramen op de markt te zien. Elke middag had ik een lijstje mee van wat mee te brengen voor wie.

Voor het vierde leerjaar was de leraar de heer Verbael. Een van de leukste dagen was vrijdag want dan was het een uurtje zwemmen (in den ouden zwemdok) en we eindigden de dag met de wekelijkste zonneland. Buiten de belegen mopjes over proces-verbaal herinner ik me verder weinig van dat leerjaar.

Het vijfde leerjaar was veel levendiger. De leraar was de heer Verstappen. Een vrolijke man die bevlogen kon vertellen en daarnaast het talent had om gitaar te spelen. Vooral de lessen geschiedenis –met van die oude rolprenten die aan het bord hingen- waren fantastisch. Het is hier dat mijn interesse voor geschiedenis wortel schoot.

In die jaren ging ik boeken lenen in een kleine bibliotheek in de K. De Deckerstraat. De bibliotheek was een middeleeuws gebouw, met een zeer lage brede deur. Binnen was het zeer kaal, met een harde neon-verlichting die niet tot in de donkere hoekjes geraakte. In het midden zat er een klein oud mannetje (de bibliothecaris) achter een lessenaar (met klassieke grijs kostuum, rode sjaal en een ‘klak’). Ik was bijna altijd de enigste bezoeker in kille lokaal. Het waren nog onschuldige jaren, dezer dagen zou een kind van die leeftijd niet alleen mogen gaan. Pas later ontdekte ik de ‘grote’ bibliotheek op de Melaan (in hetzelfde gebouw als de muziekacademie). Een van de bibliothecarissen was een streng ogende maar zeer vriendelijke vrouw: mevrouw Nijs (of Nees?)
Enkele jaren geleden kwam ik in de hoofdbibliotheek waar ze nog steeds actief is. Tot mijn verbazing herkende ze mij (en mijn naam) nog na meer dan 25 jaar.

Het zesde leerjaar was een domper na de vrolijke atmosfeer van het vijfde. De leraar was een broeder: broeder Guido. Ik vermoed dat een lichte voorliefde voor drank en zijn ouderdom van deze brave man een zeer passief individu maakten. Dikwijls deed hij een dutje tijdens lesopgaven. Ik was blij dat het jaar achter de rug was.

Rudi: wat broeder Felix betreft, ik ken hem alleen als oppasser. In zijn zwart gewaad, zijn scherpe haviksneus zag hij er wel heel erg streng uit.
Net voor ,en tijdens den oorlog,papschool gelopen int Colomabos,daarna St.Jozefschool-Vredestraat-bij Pietneus,Van Hoof,Jacobs,Van Aalst en de 2 laatste jaren biçj V.Rombauts.Oud leerlingen zien elkaar 2maal per jaar in het clubje 'De Oldtimers' en dat natuurlijk oep den Tervurestw.
Mijn schooltijd begon in de kleuterschool van de Urselinnen in de Groenstraat. Ik herinner me juf Verbiest en juf Van Dam als leuke tantes. Dan naar de Olivetenvest (onderdeel van het St-Romboutscollege, maar net onafhankelijk genoeg om het dogma niet te voelen. Meester Schroons (papa van de schepen)die geweldig kon vertellen, Cauwenbergs (erg streng en soms onrechtvaardig)en Verbiest (streng en wel rechtvaardig). Omdat er maar 4 leerjaren waren ging ik toen naar de Oefenschool in de Bleekstraat waar meester Mariën me bijblijft als amateur toneelspeler. Hij liet ons in een echt toneelstuk meespelen! Ik mocht de koning zijn.
Het middelbaar was vlak bij en ik ging toen 6 jaar naar het Berthoutinstituut. Eén jaar per vergissing in Leuven gedaan en dan terug naar den BIM om het PHO te doorworstelen, maar het spreekwoord zegt luctor et emergo (ik worstel en kom boven) en zit dus ten einde mijner dagen nog in 't school maar als leerkracht muzische vorming in het BUBAO (buitengewoon basisonderwijs) te Trelemo.
@Koen: ha, gaan jullie kinders ook naar de Spreeuwen? Toffe school, niet?
@markec: inderdeed! En zeg nooit Zjosh tegen hem. Hij vindt dat vreselijk! Deze Jos wil op zijn Nederlands aangesproken worden zoals Jos Brink dus (enkel de naam als voorbeeld nemen, niet de persoon);0)
@Jeroen FP: Dat hebben mijn collega's en ik al ondervonden ;-)
Maar ik zeg altijd braaf Jos met de J van Jos Brink - de naam, niet de persoon-, maar sommige anderen durven dat al wel eens vergeten...

@allen: wel leuk zo eens te lezen over de bloggers hun schoolbankentijd ;-)
@ Jackie Maes; ah, jij hebt ook in de Vredestraat in Coloma school gelopen... Maar wel een hele poos voor mij, merk ik. Want de leerkrachten waren toch al grotendeels gewijzigd. Ik startte in het eerste leerjaar bij Meester Van Lent, nadat ik van de kleuterschool in Colomabos kwam. Het tweede leerjaar kwam ik terecht bij Piet Meel, van de gekende Mechelse familie Meel (Later is hij schoolhoofd geworden - en nog veel later werd dat Pol Meel, in z'n vrije tijd ook actief bij het Mechels Stadspoppentheater - ik ben er nu nog mee bevriend), Meester Vervloessem stond in het derde leerjaar (en daar gingen we met schrik naartoe... hij had een strenge reputatie). Mr.Rombouts deed het vierde, en nadien volgden nog Meester Verbist en Meester Vandewijngaart. De school had een goeie faam, en werd één van de eerste scholen in Vlaanderen die het VLO (vernieuwd lager onderwijs) invoerde.
Nu is de school reeds heelwat jaren gefusioneerd met de vroegere meisjesschool van Coloma, en de school met twee vestigingen (in het 'Bos' en Vredestraat) staat nu bekend onder de naam 'Basisschool St-Jozef-Coloma. Directeur is nu Stef Van Malderen.
M'n secundaire schooljaren doorliep ik -zoals reeds vermeld in Hagelstein - en daarna kwam ik terecht in het OLV-Instituut voor Verpleegkunde terecht; en dat was een hele verandering - na zovele jaren alleen tussen het mannelijk geslacht, zat ik nu net met het overgrote deel meisjes op de schoolbanken. Ik, en m'n 'lotgenoten' Koen en Joost vonden dat we net in een 'pralinendoos' waren beland. Wonderjaren...
Maar 'ons jongens' werden niet alleen door de vrouwelijke medestudenten in de watten gelegd, maar ook Zuster Gemma zaliger, de volumineuze blozende gasthuiszuster-directrice had méér dan één boon voor 'haar jongens'...
Het waren boeiende jaren, heel afwisselend met stages in (toen nog) Sint-Jozef, het Gasthuis, Duffel...
(De ziekenhuiswereld is ook weeral lang verleden tijd voor mij, want nu werk ik met mentaal gehandicapten in Borgerstein.)
@jans: oe gij werkt in Borgerstein? Dan zien wij elkaar al enkele jaren jaarlijks op de dag georganiseerd door Denayer? Dan moeten we elkaar eens dringend goedendag zeggen als de optredens 's avonds beginnen!
Doe de groetjes aan Jan (animator) en Martinne!
@jans:Op de bijeenkomsten van de 'OLDTIMERS'zijn er die voor en nà mijn schooltijd daar de lessen volgde ,er zijn er zelfs die school liepen in de Accaiastraat.Onze voorzitter is Louis Van Ingelghem.
Zelf ben ik ook begonnen in de kleuterschool van de Ursulinen. Net als Jeroen van FP ook dan naar de Olivetenvest (een kleine gezellige school waar iedereen iedereen kende). Achtereenvolgens bij de Vanden Eynde, Frans Schroons, Dirk Lauwers (nu in de Veldenstraat) en de Verbeeck.
Daarna zoals zovelen daar naar het grote college op de Veemarkt. Waar ik het beruchte spinneke belandde (Meuris) en bij 'den Andries'.
Ook het middelbaar in het college doorlopen, de laatste lichting van het VSO (voor de eenheidsworst dus ;) ). Heel goede herinneringen aan de school, ook aan de meeste leraars. Maar daar kan ik nog uren over vertellen eigenlijk. :)
Daarna eerst 3 jaar in Leuven blijven hangen (Bio-ir geprobeerd), maar het kotleven was me te zwaar ;) .
Dan radikaal veranderd en handelswetenschappen gaan studeren in Brussel (EHSAL). Dit keer wel met succes en bovendien ook een keuze die ik me nooit beklaagd heb (zowel qua school als richting).
Voila, dat was het voor mij :)
@ Jeroen van FP; ja, ik heb je al een paar keer aan het werk gezien met Frituur Paula in Borgerstein... Ik ben wel niet elk jaar van dienst met 'de dag van Denayer', en ik wist ook niet juist wie jij was - maar nu ik je foto ken, zal ik dit jaar, mocht ik van de partij zijn, wel eens een goeiedag komen zeggen hoor...
en de groeten zal ik overmaken...

@ Jackie - ah, Louis Van Ingelghem, van het vroegere BP-station op de hoek van Tervuursesteenweg/Dennenstraat?
huh,
hendriks, pootje gelicht in '64, Jacobs, toegewijd, de meutter, niet alleen thuis boer, de roy, eddy vandeneynde, 100 % lof, maar voor 't zelfde geld zat je bij 't spinneke, de vetgans, vandamme-den-ezel, de gangster.. zes jaar den bouwen met zijn slecht karakter moeten verdragen, de preffe om na te zien of je zes-bladzijden wel proper geschreven waren.......... vanvaeck met het castreermes bij de hand om zijn sopranen voor baard-in-de keel te behoeden...
daarna 't smetje, de pruim, de patat, fokaat, de neus, algoet ... schrikwekkende figuren met getormenteerde koppen ...
soms meen ik in het gezicht van een jezus op een kruisbeeld één van mijn oudleraars te herkennen ...
't is wel verwonderlijk, maar blijkens statistieken overleven leraars hun leerlingen met beenlengten voorsprong; misschien hebben ze dan toch wel een bepaald "doel"- in 't japans i''kai- om voor te leven, waarbij ik hoop dat het van een pedagogische strekking is ....
Omar : dat klopt wat je zegt over Broeder Felix - een oppasser met strenge opzicht, maar het is altijd zo, pas na jaren leer je de mens kennen die dikwijls anders is dan de strenge oppasser/leraar!
Maar je moet weten dat mijn vader ook naar Scheppers geweest is en toen ik daar kwam toen heb ik het geweten want ik werd verwacht.
Van de Felix heb ik ooit een lap rond mijn oren gehad die kon tellen, maar ik veronderstel dat ik die wel verdiend had - veel te groot bakkes zoals nog altijd!
Maar bij de viering 25 jaar uit Scheppers had die man er toch voor gezorgd dat er foto's waren van mijne pa in zijn Scheppersjaren en dat ondanks het feit dat ik pas helemaal op het einde van het feest ben binnengekomen, want ik wilde die zever van een mis en dan een diner niet meedoen ( nog altijd wat willen dwarsliggen, kwestie van hen niet te doen vergeten welke "charel" ik wel was), dus had ik Felix gezegd dat ik pas 's avonds zou komen.
Maar die man had wel voor een geschenkje gezorgd en echt we zijn daar met nog enkele "zware" gasten tot het laatst gebleven en de Felix had daar echt plezier in. Ik heb dat enorm geapprecieerd en sindsdien ben ik contact blijven houden.

Zo zie je maar.....
ik vind deze blog via : oudstudenten toerisme : coloma 1978-1979
zijn er nog oudstudenten van het jaar 1978-1979-1980 ('80 afstudeerjaar)?
waar is die tijd ?
graag reacties.
ik ben din, destijds uit sint-amands, maar woon nu in westvlaanderen.
heb sedert dit jaar oudstudenten freddy en patricia terug tegengekomen : zalig om herinneringen op te halen.
vandaar mijn oproepje, ik zou echt graag es een reunie doen ......wie weet hé
greetz,
din
@ Din:
tof dat je deze blog gevonden hebt...
Ik wens je succes met jouw zoektocht - en misschien kan iemand je wel verder helpen.
Maar zou je geen grotere kans boeken door contact op te nemen met het Coloma-instituut zélf? Die moeten toch nog wel wat kunnen opsnorren in hun archieven (alleszins toch de vroegere adressen...)

http://www.colomainstituut....
hallo, coloma???? Ja, ik heb er gezeten van 1968 tot 1974.
Een héle toffe tijd gehad, zelfs nog kleuterklas gehad in de barak die helemaal vooraan stond(nu ingang hotelschool)
Hier wat namen van enkele klasgenoten:Dina Flies,Nadine goossens,Annick Lheureuh,Marleen verlinden,ik zou ze graag nog is terugzien om herinneringen op te halen...

Beste Marec,

Ik ben een 2de jaarsstudente journalistiek aan de KHM. Voor het vak redactietechnieken hebben wij de opdracht gekregen een oud student communicatie te interviewen. Na enige research vond ik u email-adres terug. Indien u dat wil, zou ik graag een kort gesprekje met u hebben op een van volgende dagen: maandag 24/11, dinsdag 25/11 of woensdag 26/11

Vriendelijke groetjes,

Roxanne Van Everbroeck

Roxanne,

Interessant ;-)
Maar best is dat je me een mailtje stuurt op markec@telenet.be of mark.van.mullem@telenet.be

Ik kijk er al naar uit...

Ikzelf heb 1974-1975 twee jaar in het derde kleuterklasje van juf Van Dam vertoefd. ik heb nog steeds zeer leuke herinneringen aan deze zeer lieve juf. Nadien was er het eerste leerjaar bij jufrouw Peeters. Zij trok de melktandjes van vele kindjes. Ik heb nog vele jaren contact gehad met haar maar plots kwam er geen reactie meer. Is er iemand die weet of ze al dan niet overleden is? Van mevr. De Cock van et derde leerjaar weet ik dit zeker. Ook aan haar heb ik zeer aangename herinneringen. En toen verhuisden we naar een andere gemeente en verliet ik de Ursulinen Mechelen. Met spijt in het hart...En ja Zuster Clement-Marie herinner ik me ook nog. Samen met een andere ietswat strengere zuster wiens naam me ontglipt.

Wij woonden van 1952 tot 1957 in de Guldendal (familie DE COCK met 4 kinderen ,Rita, Hilda, Walter en Guido).Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag (10 februari) van mijn zus plannen wij met ons vieren een dag" Mechelen bezoeken" .Wat waarschijnlijk onmogelijk is tracht ik langs deze weg te doen.Mensen van vroeger ontmoeten.Wij gingen (de jongens) naar Pitzemburg en een stadschool (??)in de OLV straat , waren lid van de Mechelse Turners en speelden buiten in "de Guldendal".De meisjes gingen naar een school aan de Brusselse steenweg. Wie wil ons helpen met het verleden .
Dank om er eens over na e denken .(guido.de.cock1@telenet.be)

 

@Guido De Kock.

                            De stadsschool in de O.L.V. straat  waarvan u het niet precies meer schijnt te weten was inderdaad de voorbereiding op het Atheneum. Ik denk echter dat u op mij een vijftal jaren vertraging had want in oktober 1957 had ik reeds 18 maanden bouletten achter mij. Maar ik denk dat Roger Kokken u beter zal kunnen helpen. Trouwens als ik mij niet vergis werd hier in het verleden al eerder een boompje opgezet over Sooi Wouters e.a.

Hey Jan, 

 Ook ik zat op het OLV-instituut voor verpleegkunde te mechelen van 1987 tot 1989. We waren de laatste leerlingen van de school. Na ons laatste jaar is deze gesloten. Zuster Gemma herinner ik mij nog héél goed daar ik regelmatig op haar bureau werd geroepen omdat ik weer het één of ander had uitgestoken, ik was namelijk de rebel van de klas ;) Van welk jaar ben jij? Waarschijnlijk kennen we elkaar niet maar is wel leuk om te weten.

groetjes een toenmalige medelotgenote :)

 

 

Mijn schoolse carrière begon bij madam Puttemans In wat toen nog de Kindertuin van de stedelijke lagere school van de Battelse steenweg was, de huidige BSGO De Spreeuwen. Een stedelijke school, maar de dame slaagde er toch in ons iets dat leek op een Onze Vader te laten opdreunen - al ontging ons veel van de inhoud: wat zou ze toch bedoeld hebben met "Arme zondag nu"? Waarschijnlijk een zondag waarop er geen kip op het menu stond... en "Verlos ons van de kwade namen" was ons ook veel te abstrakt... Volgende stap was juffrouw Cappoen, die toen veranderde in mevrouw Swiggers - haar dochter zou later nog leerkracht moraal van mijn zoons worden... Het was madam Smits die mij heeft leren lezen en schrijven, de moeder van acteur Walter Smits. In het tweede leerjaar maakte ik in de loop van het jaar een wissel mee, de oude ging op pensioen (Taelemans?) en de nieuwe (Kempenaers?) trouwde ook nog, zodat ze, in de patriarchale traditie ook nog eens een andere naam aannam. In het derde leerjaar kreeg ik een juf waarvan me is bijgebleven dat ze felrood gelakte nagels had en haar eigen zoontje (Nikki?) vreselijk voortrok op de anderen en verwende. Het vierde leerjaar was weer een jaar dat begon met een "uitboller", mijnheer De Bie, die nog in de oude stijl les gaf in een grijze stofjas en er 80 jaar uitzag, al moet hij minstens 15 jaar jonger geweest zijn... Hij vertelde fascinerend over schaaktornoiien, waaraan hij had deelgenomen. Zijn opvolger was mijnheer Lievens, en ook hem hebben we weten trouwen. In het vijfde kwam ik dan bij René van den Eynde terecht, en in het zesde bij Gaston van den Bossche. Die twee zijn achteraf allebei nog schoolhoofd geworden. Die laatste jaren waren misschien wel de schoonste uit mijn schoolcarrière, dank zij het typische concept van "de Spreeuwen". In plaats van stomweg een schoolreisje van één dag, gingen we voor drie of vier dagen naar een jeugdherberg in de Ardennen (Han-sur-Lesse met de grotten, Ovifat met de Hoge Venen), en vele lessen tijdens het schooljaar werkten daar naartoe, met inbegrip van kaartlezen met kompas, het opzoeken van de trein in een spoorboekje, de fauna en flora van de streek enz. Maar ook de geschiedenislessen wisten beide heren boeiend te brengen, en ze brachten ons in één moeite nog oog bij voor het erfgoed in Mechelen, aangemoedigd met een over het jaar doorlopende kwis...

In die tijd was het "roldoorbrekende" al gemeengoed in Antwerpen (daar leerden de jongens al breien), maar in Mechelen werden jongens en meisjes nog gescheiden om respectievelijk "vrouwelijke handwerken" en "handenarbeid" uit te voeren. Maar op één of andere manier ben ik er toch in geslaagd om een jaar met de meisjes mee te mogen borduren... Ik voelde me trouwens altijd al beter in vrouwelijk gezelschap (ja, toen ook al, ja).  Ik was vaker op verjaardagsfeestjes van meisjes dan van jongens, en rennen, roepen, vechten, voetballen en basketten interesseerden mij absoluut niet. Eindeloos keuvelen over koetjes en kalfjes met mijn vriendinnen des te meer.

De schok was dan ook groot bij de overgang naar Pitzemburg. Het was namelijk het laatste jaar dat dat een exclusieve jongensschool was. In de klas met allemaal haantjes, nergens een kip in de buurt. Het was het triestigste jaar uit mijn schoolcarrière, en het heeft mij lang getekend. Toen het jaar daarna de school gemengd werd, en er druppelsgewijze meisjes in de klas opdoken, overgekomen uit andere scholen, herleefde ik, maar de onbevangenheid was weg, ik werd eigenlijk te verlegen om goed te zijn, was een paar keer smoorverliefd - maar te verlegen om het te uiten, bang om een blauwtje te lopen. Toch vond ik op de duur mijn draai wel in de school. Ik werkte mee aan de schoolkrant ("de Nieuwe Scholetariër", met een vettige knipoog naar Karl Marx). onder het alziend oog van de prefect Guillaume Crols, die maar streng over zijn brilleglazen moest kijken om ons in elkaar te laten krimpen. Elk artikel in de schoolkrant moest zijn censuur passeren, maar artikels over repressie en zo verschenen probleemloos. Het enige wat ooit geweigerd werd was een stom mopje over een pastoor.  Het was in die tijd dat Pinochet de macht greep in Chili, en wij waren boos, en wilden onze woede uiten. Met knikkende knieën een gesprek met de Pif aangevraagd - we kregen tien minuten om een rouw- en protestmoment te organizeren vanop het bordes. Terwijl de klasgroepen opgesteld stonden om naar de klassen te vertrekken, mochten wij een speech houden, en een minuut stilte, met zijn goedkeuring. Achteraf hebben we begrepen dat hij eigenlijk heel gelukkig was, dat de antifascistische gloed in onze jonge harten smeulde en wij wilden opkomen voor de demokratisch verkozen linkse president.

Ik ga het hier voorlopig bij laten, ik ben verdorie begonnen met het schrijven van mijn memoires...