Nieuws 19/10/2005

met categorie:  
* aankoop oude ziekenhuisvleugel

* Dieselspoor zorgt voor spiegelgladde Mechelse ring

* Femcity prikkelt de zinnen

* aankoop oude ziekenhuisvleugel

De Regie Der Gebouwen onderhandelt opnieuw met het Mechelse OCMW over een aankoop van de oude vleugel van het O.L.V.-ziekenhuis.

De Regie ziet er mogelijkheden om het gerecht extra ruimte te geven. Het Mechelse gerecht is aan de overkant van de straat gevestigd. De vleugel aan de Keizerstraat staat al een tijdje leeg. Eerdere onderhandelingen sprongen af. (RTV)

* Dieselspoor zorgt voor spiegelgladde Mechelse ring


Rond 9 uur vanmorgen verloor een personenwagen z'n inhoud diesel. Het goedje verspreidde zich over het natte wegdek en zorgde voor spiegelgladde straten.
De Zandpoortvest, het Hoogstratenplein, Zwartzustersvest en E. Tinnellaan diende door de brandweer schoon te worden gespoten. De spuitgasten hadden ruim 2 uur de tijd nodig om alles weer proper en veilig te maken. (Radio Reflex)

* Femcity prikkelt de zinnen


MECHELEN - Het Cultuurcentrum en de vzw Mechelen 2005 organiseren een kunstenfestival met een vrouwelijke touch. Voor de geplande afbraak volgend jaar willen ze de Nieuwe Stadsfeestzaal nog een keer laten heropleven met uiteenlopende voorstellingen en installaties.
Met behulp van functioneel meubilair, een uitdagend lichtontwerp en grote kleurvlakken zal de Stadsfeestzaal omgevormd worden tot Femcity, een kunstenfestival in het kader van Mechelen 2005, Stad in Vrouwenhanden. Van woensdag 26 tot zaterdag 29 oktober zullen er vanaf 17 uur voorstellingen zijn, bovendien kan je doorlopend een parcours volgen met verschillende permanente installaties. Zo kan je een op shiatsu gebaseerde stoelmassage krijgen. Ook de eerste geurpiano ter wereld kan er bewonderd worden.(JMV)

Info: www.femcity.be
(Het nieuwsblad)
Ik kan de mogelijke verkoop van 'het Gasthuis' als uitbreiding voor het Gerechtshof alleen maar toejuichen. Dan krijgt dit nu leegstaande gebouw opnieuw een volwaardige functie. Ik ken het vrij goed, omdat ik er eind jaren '7O, begin jaren '8O nog stage liep als verpleegkundige, in de toen zo genoemde: 'Zaal A', 'Zaal 1-2-3' en 'Zaal 14-19'... Onze school had rechts van de kapel, op de eerste verdieping ook nog lokalen. En ook de ziekenhuiskapel is vrij waardevol.
Dit oude ziekenhuis is opgetrokken in 1854-1857, door een zekere architect Drossaert. Leopold I legde de eerste steen. Het is een sober bakstenen gebouw met neoclassicistische inslag. Toenmalig was het een modern ziekenhuis, aangepast aan de noden van die tijd. Het verving toen het oude O.L-Vrouwegasthuis uit de 12de eeuw in de OLV-straat (Pleintje...). Dit oude gasthuis werd begin van de 19 de eeuw afgebroken.
Als het Gasthuis in de Keizerstraat een nieuwe functie zal krijgen, zal het gebouw herwaardeerd worden - een pluspunt dus! Want, eerlijk gezegd: het mag best wat opgenknapt worden. (gelukkig zien we het nu weer staan, want een heel deel van de jaren '8O en '9O stond er een 'tijdelijke' prefab voor!...).
Het plein ervoor is wel mooi geworden nu. ( Hoe staat het met de onderhandelingen tussen stadsbestuur en ziekenhuis omtrent het daar vroeger staande beeld van Job?).
Ook het Mariabeeld aan de buitenmuur is aan een opfrisbeurt toe. Het is een waardevol beeld van Theodoor Verhaegen uit 1753!
De Keizerstraat wordt steeds mooier en mooier...
Ik vind het ook een prima idee om het leegstaand gebouw van 'het Gasthuis' om te bouwen als uitbreiding van het Gerechtshof.Hopelijk kan de verkoop wel degelijk plaats hebben. Als we er zondag voorbij kwamen tijdens de Historische wandeling heb ik er nog aan gedacht, dat het gebouw nu wel terug zichtbaar is maar eigenlijk helemaal tot niets meer dient. De ziekenhuiskapel herinner ik me ook nog heel goed, want tijdens de restauratiewerken aan Sint Pieter en Paulus kerk werden de zondagmissen in de kapel opgedragen. Het jaartal weet ik niet meer juist, was dat ook niet rond 1980 of ergens in de de buurt?
Heb het ook gelezen vandaag! Inderdaad, ook ik ben de idee genegen. Onlangs vroeg ik stadsgids Kristel (tevens bij de Historische Vrouwenwandeling, wat gids Kristel trouwens zeer goed deed, incluis af en toe een anekdote, hier en daar met Mechelse tongval ;-).. tof) nog naar de nieuwe bestemming van het Gasthuis, toen kon ze er nog niet echt op antwoorden, maar in GvA vandaag (en hier) vond ik dus het antwoord...
Yep, goed idee. Hopelijk lukt het!
Wij wisten bij de stad dat de onderhandelingen op een goed spoor zaten. Daarom dat we met openbare werken het plein voor het oude gasthuis al heraangelegd hebben. We hebben ook wat extra accentverlichting aangebracht. Kwestie van wat "licht en lucht" in de stad te brengen. Ook Job zal daar terugkomen.
@Leo en @JanS: Job komt terug. Dat is mooi, want hij zit daar voor Dondoens wel echt te verkommeren ... Goed zo !!
Job komt terug? Schitterend. Bedankt.
Het is misschien niet het meest verblindende standbeeld, maar op het Gasthuispleintje zit hij wel waar hij hoort.