Mechelse vrouwen in beeld.

met categorie:  
Ben ik hier laat mee of niet? Maar De Standaard maakte een speciaal magazine rond het thema Stad in vrouwenhanden bij haar editie van 14 september. Ik vind hier niks van terug bij de andere bloggers en ik vermoed dat deze publicatie aan ons is voorbij gegaan. Toch loont het de moeite om dit magazine te bestellen bij uw krantenboer. Journaliste Eva Berghmans en fotograaf Ivan Put zetten hier namelijk 100 Mechelse vrouwen op een fotografische en literaire piéd de stalle. Ze komen uit/van alle hoeken, kanten, strekkingen, lagen, opleidingen, zuilen, beroepen, generaties ... hebt u nog even...
Het werd een prachtig Mechels vrouwenboeket dat mag gezien worden door de rest van de beschaving en ver daarbuiten!
Wie heeft dit ook gelezen?
Welke Mechelse vrouw verdient het ook om op een piéd de stalle gezet te worden?
Los uit de pols...
waar ik nu plots en spontaan aan denk - straks heb ik misschien een ander lijstje -
dus in een opwelling:
- m'n eigen vrouw natuurlijk, waar ik nu al méér dan twintig jaar mee door 't leven stap, en die ik bewonder om het zo lang met met mij vol te houden (maar ook nog om veel méér)...
- omdat het 'n 'madam' van Coloma is (mijn buurt); omdat ze een toffe chiroleidster was van m'n toen nog jonge kinderen; omdat ze als jonge vakbondsvrouw zo haar mannetje stond; omdat ze het ook politiek waarmaakt: Inge Vervotte!
- maar ook die andere vrouwen in het Mechelse politieke landschap verdienen een ereplaatsje...
- de grote dame van onze Mechelse Cultuur: Heidi De Nijn (om redenen die we allen kennen)...
- Mariëtte Teugels: omdat ik een boon heb voor kunstenaars, en omdat ze haar droom waarmaakte, en van 'de Cellekes' een prachtpand maakte...
- Niet 'hip' deze tijd: en toch wil ik hun onverdroten werk in de Mechelse gezondheidszorg méér dan naar waarde schatten: de Gasthuisnonnen, ondertussen reeds oud, en weinig talrijk, en verhuisd naar OLV-Waver, na eeuwenlange aanwezigheid in deze stad...
- al die vrouwen (en het zijn er vele) die vrijwilligerswerk doen op zovele terreinen (en vrouwen blinken hierin nog méér uit dan mannen): in socio-culturele verenigingen, in palliatief netwerk, in wijkcomités, in parochies, in ik-weet-niet-wat... Bravo gewoon!
- al die Marrokaanse moeders, die toch maar proberen, hoe moeilijk ook, spilfiguur te zijn in hun gezin, in een tijd die niet zo eenvoudig is voor migrantenfamilies..., voor de moed waarmee ze het doen...
- ... sorry voor diegenen die ik nu ook 'gewoon spontaan' vergeet... Er zijn er uiteraard nog véél meer...Straks zeg ik mezelf: 'verdorie, hoe kon ik haar vergeten?'
Ik heb dit reeda gemeld maar er was weinig reaktie
http://mechelen.blogt.be/di...
Juist Peter, ere wie ere toekomt...
Ik was zo enthousiast dat het me niet opviel.
Misschien wekt deze invalshoek meer reactie op.
Je moet deze bijlage zelfs niet eens 'bestellen' bij de krantenboer... Verschillende zelfstandigen bieden ze gratis aan in hun winkels.

Zelf zou ik de leraressen willen bedanken die weer enthousiast meedoen met de Schrijf-ze-vrijdag van Amensty International! http://www.aivl.be/index.cf...
Ik heb de tentoonstelling "Dames met Klasse" bezocht en ze mag er wezen. Ze zette me in elk geval aan om me nog maar eens te verdiepen in de geschiedenis van de heerlijke (ik weeg m’n woorden) Dijlestad. In de “Gids voor Oud en Groot Mechelen” van de onvolprezen Marcel Kocken las ik een hoofdstuk over die site “Lamot”. En wat blijkt? Net uitgerekend daar is de door de vroegere brouwerij Lamot opgeslokte “stoof” te situeren (vandaar het toponiem “Stoofstraatje”, ook in de pils gedraaid). Ik citeer Kocken: “Hier bevond zich toen de ‘stoof’ of badhuis, in feite een soort herberg met badkamers, waarvan de faam niet al te fraai was. We mogen niet vergeten, dat preutsheid de middeleeuwse mens vreemd was en dat mannen en vrouwen samen in de badkuip zaten.” Die niet al te fraaie naam wordt me bevestigd door andere bronnen, die wat minder omfloerst zijn en de “stoof” ronduit als bordeel bestempelen…
Met andere woorden: in Mechelen hebben we een oude stoof met klassedames!
een oude stoof ???
eelaba...
euh, Jansje...je bent mij vergeten...
het moeten toch niet alleen BV's zijn edm... gewoon de "Vrouw met de pet"..of ze nu blanke migrante is of iets anders...Sjans dat er nog vrouwen zijn...enne...ook toffe jongens natuurlijk, want die mogen we ook niet vergeten he.
Veel groeten van een inwijkelinge die Mechelen een keitoffe stad vind !!!
Lieve
Ik doelde uiteraard op de middeleeuwse "stoof" als zodanig, niet op de prachtige site Lamot.
En Mechelen IS een toffe, heerlijke, geweldige, mooie, zalige en aanbiddelijke stad.
@ Lieve... bah, als je graag ook op het ereschavotje staat: mij best hoor ;)
Maar ik dacht juist dat ik met mijn 'woordje' ook m'n waardering uitsprak voor al die anonieme 'sterke madammen' van Mechelen (naast die paar B.V's...). Lees het anders nog maar eens na... (en ook m'n eigen vrouw, deze keer bij naam genoemd: Annemie Verreydt,is ook geen B.V. - ik ontdekte ze nog niet in 'Dag allemaal' (gelukkig...).
Awel, ik vind dat Nahid (Hair Lounge) haar plaatsje in die bijlage van de Standaard zeker verdiend heeft!