Als bewoner van de Koningin Astridlaan (extra muros) worden wij dagelijks geconfronteerd met problematische verkeerssituaties.
De parallelweg naast de centrale middenbaan wordt door nogal wat automobilisten én vrachtwagenchauffeurs gebruikt als sluipweg. Zo vermijden ze de reeks verkeerslichten op de middenbaan. Op die parallelwegen geldt een snelheidsbeperking tot 50 km/u, maar soms vlammen de wagens hier veel sneller voorbij. Nochtans zou de aanleg van enkele strategisch geplaatste verkeersdrempels dit kunnen verhelpen.
Fietsers mogen in principe maar in één richting rijden op deze parallelwegen; in de praktijk gebruiken de fietsers de wegen in beide richtingen. Waarom wordt er geen bord geplaatst dat dit ook effectief toelaat? Maar dan wel in combinatie met de hoger vermelde verkeersdrempels om het autoverkeer af te remmen.
Een ander probleem is het parkeren. De Astridlaan telt langs beide parallelwegen telkens twee stroken met parkeerplaatsen, dus over een lengte van enkele honderden meters zijn dit al gauw tientallen, zoniet honderden gratis parkeerplaatsen, die dan ook gretig worden gebruikt door bezoekers van de stad die hier hun wagen kwijtraken. Zeker op een drukke zaterdag is het voor de bewoners zélf zo goed als onmogelijk om nog een vrije plaats te vinden. Dit heeft ondermeer te maken met het ontbreken van duidelijk afgebakende parkeerplaatsen. Nu gebeurt het al te vaak dat 2 wagens zodanig geparkeerd worden dat ze eigenlijk de ruimte voor 4 tot 5 wagens innemen. Daarom dus de vraag: kunnen de parkeerplaatsen niet apart worden aangeduid met witte strepen?
En tenslotte nog 'n puntje: een week of twee geleden sneuvelde wééral een boom op de Astridlaan, de tweede op amper enkele weken tijd. Ik kijk sindsdien elke ochtend met een bang hart of mijn wagen deze keer niet onder een afgevallen tak staat. Het is duidelijk dat er iets aan de hand is met de bomen op de laan. Zijn ze ziek? Of te oud? Ik heb alleszins geen zin om te wachten tot er een derde boom omwaait. Zijn er boomspecialisten die hier meer over weten?
Maar hier nog twee puntjes van het hedendaags Mechels verkeersgeklungel
Ten eerste heeft men de situatie ter hoogte van de aansluiting E19 - Mechelen Noord.
Daar worden hedendaags de vangrails vervangen wat positief is voor de veiligheid.
Doch buiten een vermelding in de streekkrant en een beperkte voorafgaande signalisatie ter plekke was er weinig van terug te vinden. Ook vind ik er niet direkt iets van terug op de Mechelese website.
Ter plekke slaagt men erin een reeds verschrikkelijk knooppunt zowel tijdens als buiten de spitsuren in een
ongelooflijk verkeerschaos om te toveren. Signalisatie is terug te vinden maar is zeker niet geplaatst om deze tijdelijke situatie in een goede plooi te leiden.
Neem nu de drukke N16 die nog steeds ter hoogte van de Leestsesteenweg van één enkel rijvak overgaat naar een dubbel rijvak. Om enkele honderden meters verder terug naar één rijvak te laten overgaan.
Is het werkelijk noodzakelijk om in beide richtingen een volledig rijvak hiervoor te bezetten ?
Een beetje voorafgaand studiewerk en goede coordinatie tijdens de werkzaamheden hadden voor velen onder ons deze verkeerschaos doen verdwijnen.
Ten tweede heeft men na jaren van palaveren rond de maximum snelheid op de Mechelese binnenring eindelijk de oplossing op een bordje aangeboden gekregen.
Reeds jaren wou men de sneldheid van 70 km/uur naar beneden brengen.
Op een bepaald moment heeft men zelfs gedacht om de ring volledig enkel richting te maken wat ook al getuigd van een beetje klungelig denkwerk. We hebben een zullen nooit het resultaat van dit onderzoek kennen.
Met de nieuwe regel van de zone 30 rond scholen brengt men de snelheid nu op de Zandpoortvest eerst van 70 km/uur naar 50 km/uur trerug en enkele meters verder naar 30 km/uur.
En zoals overal geldt deze regel ook 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.
Dit lijdt uiteraard tot de nodige verkeersproblematiek.
Opgelet , ik ben niet tegen veiligheid ter hoogte van scholen maar als je weet dat de hier meest gebruikte schooluitgang aan de achterkant ligt ter hoogte van het Berthoudersplein. Dan vraag ik mij af dat dit niet anders opgelost kon worden ?
Ik hoop dat men dan ook klungelt tijdens de snelheidscontroles hier , door de meetapparatuur in de beruchte vuilnisbak te installeren.
De 70 op de ring is geen enkel probleem. Als het verkeer er rustig is is het niet gevaarlijk, als het verkeer druk is kan je niet sneller. Waarom dan een bord bijplaatsen ? Om de stadskas te vullen met nachtelijke flitscampagnes ?
Trouwens een ring die in één richting draait bestaat in Hasselt en werkt daar behoorlijk. Je zou er een aantal kruispunten mee kunnen oplossen omdat de verkeerssituatie er eenvoudiger wordt, zoals Nekkerspoel. Er zal ruimte vrijkomen die perfect gebruikt kan worden als voetganger/fietserszone.
Trouwens als de snelheid op de ring drastisch wordt beperkt, dan rijd ik gewoon door het centrum wat sneller is, ook al is het centrum zone 30.
Ik kan me alvast vinden in de voorstellen die Koen doet. Verkeersdrempels om sluipverkeer van de zijwegen te houden; fietsen toelaten in twee richtingen; en de parkeerstroken verdelen in parkeerplaatsen voor personenwagens (nu staan er ook regelmatig vrachtwagens geparkeerd). Ik denk dat dat een hele verbetering zou zijn, zonder dat dat veel moet kosten.
Eenrichtingsverkeer op de vesten daarentegen zie ik veel minder zitten. En wel om een simpele reden: de verkeersdrukte. Nu kiest iedereen die de ring op moet logischerwijze voor de korste weg. Bij eenrichtingsverkeer moet de helft van de wagens een omweg maken; op zich is dat niet zo erg, maar het betekent wel veel meer auto-kilometers op de vesten. En tijdens de spitsuren betekent dat file. Ja, in Hasselt werkt dat wel. Daar is dan wel iets verder van het centrum nog een tweede ring, wel in twee richtingen en met een hoge toegelaten snelheid. Daar kunnen we hier voorlopig alleen van dromen.
Ik rij liefst van al met m'n fiets naar het centrum, nooit parkeerproblemen en nog een aangename route langs de vaart ook. Waar ik op kletsnatte avonden m'n wagen moet gaan parkeren als ik naar het conservatorium moet, is een groot vraagteken. Het heraanleggen van de Melaan moet de mensen wellicht aansporen om in zo'n dure Da Vinci parking te parkeren. Het openbaar vervoer is 's avonds geen goed alternatief, na 20u rijden de bussen veel minder frequent. Bovendien: wie zit nu graag op een bus die alle 50m stopt? Op de tijd dat ik er met de bus over zet, heb ik meer dan de helft van het traject te voet gedaan...
ik waardeer soms een licht anarchistisch trekje (kan nuttig zijn om cartoons te tekenen), maar uw reacties vandaag op politiek en uw beschrijving van uw gedragingen op de fiets, doen me besluiten om U de suggestie aan de hand te doen vandaag eens vroeg onder de wol te kruipen, en morgen welgezind met een andere blik de wereld in te kijken...
'Braafjes' moet je écht niet worden hoor - behou maar uw kritische zin, maar uw uitlatingen vandaag lijken me vandaag niet allemaal even wijs...
Dit gezegd zijnde zal ik u een voorbeeld geven uit de praktijk: als ik mij dan al eens per fiets verplaats ( maak u geen zorgen, ik ben meestal met de wagen of per pedes apostolorum ) en de baan versmalt tot bv 2m, wel, dan leert de praktijk mij dat de fietser die net niet in de goot gaat rijden er donder op kan zeggen dat de auto die hem volgt zich door het vrij gebleven gat zal proberen murwen, als de fietser geluk heeft betreft het een nissan micra, heeft de fietser pech dan wordt het een mercedes s, en ik kan u verzekeren dat die laatste vanuit kikkerperspectief een zeer grote indruk maakt (lacht), mercedes s rijders: ga u nu niet persoonlijk aangevallen voelen, voor mij had het evengoed een bmw 7 mogen wezen maar het was nu eenmaal een s.
Mijn raad daarom aan mezelf telken ik door een smalle straat moet -zoals bv de katelijnestraat op sommige punten- laat niet teveel ruimte, zo blijft de vierwieler achter mij en niet naast mij, want zijn zijdelingse drukkrachten zijn immers veel groter dan de mijne.
En het werkt! proefondervindelijk vastgesteld, ook als ik degene ben die in de wagen zit.
Hopelijk komt het deze keer wat beter over, in tegenstelling tot gisteren heb ik vannacht slecht geslapen en ben ik ten gevolge daarvan in een rothumeur (lacht)
Dus: goeie raad voor iedereen (en ik reken mezelf daarbij): probeer zélf maar zo reglementair mogelijk de baan op te gaan - 't zal dan ook iedereen ten goede komen. (maar ook nogmaals: uw 'Katelijne-straat'-advies is zéker een goeie tip - maar die pas ik zelf ook reeds lange tijd toe - maar het predikaat 'agressieve klootzak' wil ik mezelf daarom nog niet toedichten. Deze eretitel laat ik geheel aan jou ;)
En dan nu persoonlijk: jammer dat je slecht geslapen hebt... Ik hoop dat je vandaag toch nog wel toffe momenten mag meemaken zodat je humeur terug in balans komt...
Ik wens het je van harte toe - en da's heus gemeend...
Ik heb wel geluk, beide straten zijn bergaf naar het centrum toe, en dus kan ik me bijna tegen de maximaal toegelaten snelheid van 30km/u voortbewegen.
Is dit asociaal ?
Merci, jans, en moge ook uw dag vlekkeloos verlopen en eindigen met een flink orgasme, ik wens het bij deze trouwens iedereen toe.
Om het stad te verlaten gebruik ik trouwens de Stassartstraat, zelfs voor agressieve klootzakken is tegen de richting rijden in de katelijnestraat ( alhoewel toegelaten ) een beetje teveel van het goede.
Ik geef toe dat fietsers zich niet altijd gedragen zoals het hoort (wie eigenlijk wel, op een andere blog wordt hier zelfs ronduit gepleit zo'n gedrag bij bv. verkiezingen), maar ik erger mij vreselijk aan autogebruikers die nog steeds oordelen dat de fietser een obstakel is en die hem dan ook maar agressief, arrogant, ... noemen. Een stad is in eerste plaats om in te leven, verkeer maakt een inherent deel uit van dat leven, maar is het (gelukkig) niet.
vinden.
@ Sint-Netels: bedankt om me een vlekkeloze dag toe te wensen - maar hoe ik m'n dag ga eindigen laat ik hier in het ongewisse...
Als automobilist heb ik dan tenminste telkens het idee:'Hier kunnen fietsen rijden', en ben ik meer op mijn hoede.
Als fietser is het misschien een vals gevoel van zekerheid, maar wie weet zet het nog meer mensen aan om de auto even thuis te laten en te fietsen naar (in) de binnenstad.
Dus ja aub: doèn!
Blijkbaar wordt de tweede bewonerskaart gratis. In het verleden bedroeg de prijs ¤ 200.
We hebben inderdaad als bewoner recht op 1 of 2 gratis bewonerskaarten. Maar tot op heden is er NERGENS melding gemaakt hoe of waar we aan die bewonerskaarten moeten geraken. Ik heb me intussen zelf geïnformeerd en blijkbaar moeten we die gaan aanvragen op het Vincipark-kantoor aan de Veemarkt mét ID-kaart + inschrijvingsbewijs van je wagen.
Vermits de regeling van betaald parkeren van start gaat op maandag 6 november e.k., heb ik - als voltijds werkende - alleen nu donderdagavond nog tijd om die kaart te gaan halen! Dat is nl. de enige avond in de week dat de kantoren later open zijn. Als ik die dag toevallig wat laat in de file sta, geraak ik er niet tijdig en zal dus maandag géén bewonerskaart bezitten.
Ik ben echter niet van plan om ook maar één eurocent te betalen om in mijn eigen straat te kunnen parkeren, omdat Vincipark 'vergeet' de bewoners in te lichten over de manier hoe je aan een bewonerskaart geraakt.
Bij Vincipark kunnen ze wel snel 'retributiebonnen' uitschrijven, maar een duidelijke informatiebrief naar de bewoners, ho maar! Ik heb hierover een mail gestuurd naar Vincipakr, maar kreeg nog steeds géén antwoord. Over een gebrekkige communicatie gesproken...
Misschien moet ik de Mechelse ombudsman eens aanschrijven?
Vooral het slecht of dubieus wettelijk omkaderen van maatregelen in het verkeer blijkt een handelsmerk te zijn van Renaatje.
Het is soms nu al onmogelijk om 1 meter afstand te houden tussen fietser en auto. Probeer maar eens in de hoogstraat te rijden, zowel voor fietser of auto is het geen lachertje.
Dat is dus gewoon eigen schuld en daar hoeft de verstandige Mechelaar niet voor te boeten.
http://www.flickr.com/photo...
rechts achteraan ziet men één geparkeerde auto. En het was dan nog deze van mijn grootvader die hem gebruikte voor zijn marmerzaak. Voor de rest.....??? Waarom zouden die andere bewoners in die tijd dan wel een garage hebben laten bouwen??
Bij mij voor de deur is er ook weinig parking, maar ik heb dan ook geïnvesteerd in een oplossing voor mijn auto en heb dus een privé parkeerplaats.
ik woon hier nog niet zo lang.
Ik vergeleek met Oostende.
En bedankt voor de serieuze antwoorden.