Videokunst?

met categorie:  

Zondagmiddag, goed geluimd, het zonnetje schijnt, en de stad is stevig in vrouwenhanden.

Ideaal om een keertje naar de 2de biennale voor videokunst te gaan kijken. Naar het schijnt kom je op heel wat plaatsen, in een visuele ontdekkingstocht door de stad.

Goed, wij ijverig naar 'Uit en Thuis' en wij vragen naar een ticketje voor de videokunst. De dame in kwestie was niet echt op de hoogte en dacht dat we het over de feërieke verlichting van de Dijle-oevers hadden. Wij hebben haar dus even ingelicht dat het wel degelijk over CONTOUR ging, de videokunst in Mechelen, en na een korte consultatie van haar collega was het verdict duidelijk. De kaartjes waren te koop bij LAMOT.

Ha, mooi ! We wilden toch even naar LAMOT toe, we hadden al wel de schitterende architectuur van de nieuwe LAMOTsite kunnen bekijken, maar het erfgoedcentrum, daar waren we nog niet langs geweest.

Enfin, om een lang verhaal wat korter te maken, wij naar de balie van Mechelen in Vrouwenhanden, met de vraag voor ticketjes voor CONTOUR. En dat konden ze ons niet geven. Combiticketjes, wel, maar voor individuele ticketjes en de begeleidende folder moesten we naar ... (u raadt het al) 'Uit en Thuis'.

Kunnen de inrichters van 'Mechelen in Vrouwenhanden', ons uit deze impasse helpen ?

Wij -als positief ingestelde Mechelaars- zijn erg vergevingsgezind, maar indien onze toeristen zo worden behandeld ... ? Vanmiddag gaan we dan naar het zich sterk aankondigende 'NAMAALS'in 'TARSENAAL', maar een van de volgende weken, zullen we opnieuw proberen om onze videokunst te gaan bekijken.

Patricia en Peter

wat een bummer,
'k dacht dat dat videoparcours gratis was...

zal ook proberen een kijkje te gaan nemen, misschien tot dan.

succes, st.

ps hoe was NAMAALS?
Omdat ik vorig weekend in het buitenland verbleef, en bijgevolg het grandiose openingsfeest niet kon bijwonen ben ik vandaag toch eens naar 't stad gewandeld en een kijkje gaan nemen in het nieuwe lamot-erfgoedcentrum. Het totaal beeld valt inderdaad best mee, het doet wel iets dat contrast van oud met nieuw en de glasconstuctie. Maar het is me wel opgevallen, dat er nog heel veel werk aan de winkel is, de grote ingang met trappen is helemaal nog niet afgewerkt, ook de liften zijn niet klaar. Er was ook helemaal géén controle, ik kon overal binnen wandelen, ook in het auditorium, ik vraag me zelfs af of er wel controle was in de eigenlijke tentoonstelling "Dames met Klasse"! Tja, en voor de brasserie 'Grand Café'zoeken ze nog personeel, dus dat zal waarschijnlijk later openen dan voorzien, dat is wel heel jammer. Wat betreft de video-contour, ja dat is inderdaad te betalen, toch jammer dat ze je niet konden helpen bij In&Uit want dat is toch de afspraak zo staat het ook vermeld in het rode boekje, hé.
Garda, ook ik heb een niet afgewerkt Lamot gebouw gezien - maar dat was voorzien - de bedoeling was dat die tentoonstelling Dames met Klasse zou openen in Lamot. Het was dus van vooraf geweten dat nog niet alles zou klaar zijn enkel de tentoonstellingsruimten.
De niet werkende lift beneden is natuurlijk een fout - ik heb dat gesignaleerd aan de betrokkenen en die beloofden er wat aan te doen.

Wat betreft de tickets voor contour ; die moet je gaan halen in de oude stadsfeestzaal in de Merodestraat.
Dat men je op "in en uit" niet altijd de juiste weg wees is helaas menselijk, maar onaanvaardbaar. Wegens de grote drukte werkt daar veel tijdelijk personeel en die schijnen niet altijd perfect op de hoogte te zijn. Zou niet mogen, maar wat doe je er aan, ik heb soms de indruk dat men gewoon geen tijd heeft iedereen te briefen etc...

Om terug te komen op contour : bepaalde plaatsen zijn echter wel gratis te bekijken - zo o.a. in de St.Janskerk en in de Katedraal, waar je twee schitterende dingen vindt - in St.Jan een evocatie van de drie wijzen uit het zchilderij van Rubens dat boven hun altaar hangt. Aan de andere kant van de kerk (kant orgel) is een groot doek gespannen en op dat doek zie je de 3 wijzen binnenkomen, net dezelfden als op het doek van Rubens. Indrukwekkend. Tegelijkertijd een tip : aan het altaar gaan staan en dan naar de voorstelling en het triptiek kijken en tegelijkertijd luisteren aan het audio-apparaat dat daar ligt. Interessante commentaar van "Maria" op de drie wijzen!!!
Verder de kathedraal : een indrukwekkende levende pieta op een doek gespannen in een zijkapel van de hoofdbeuk ( kant Wollemarkt) Ook niet mis.

Maar : normaal is dit niet te bezoeken op maandag ( met uitzondering van de kathedraal) de maanag is bijna overal ter wereld een sluitingsdag van musea etc... Te onthouden voor in de toekomst, waar je ook bent: hoed je voor maandagen ( I don't like mondays!!??? )
Bedankt Rudi, voor uw duidelijk antwoord. Het is misschien goed dat wij met onze vereniging de tento 'Dames met Klasse' pas gaan bewonderen op 16 oktober dan is de ingang hopelijk toch ook al beter afgewerkt. Wij bestelden combitickets met de historische vrouwenwandeling.
Ik wil de mensen van "Uit en Thuis" geen verwijten maken; maar het dit incident waar Peter gewag van maakt, is toch wel spijtig te noemen. Zulke 'onwetendheid' kan veel wrevel teweegbrengen, en veel inspanningen geleverd om Mechelen 'op de kaart te zetten' teniet laten gaan... Echt niet zo professioneel te noemen... Mechelen biedt z'n inwoners en vele toeristen een ijzersterk programma aan - veelzijdig, eigentijds ... Ontelbare mensen hebben hun steentje bijgedragen om dit 'vrouwelijke jaar' te organiseren. Het is dan doodjammer dat op de toeristische dienst zo'n blunders worden begaan...,om welke reden dan ook.
(En zo'n 'uitschuivers' doen niet zo goed aan het Mechelse imago - herinner je de wrevelige reacties van die West-Vlaamse vrouw, op weekend in Mechelen, te lezen op een vroegere post... Ik had sterk de indruk dat haar toch niet zo positief beeld van Mechelen, fel werd gekleurd door haar ervaring met de toeristische dienst...).
Nogmaals spijtig - want het moet gezegd dat we een zeer mooi gehuisveste dienst van toerisme hebben, modern in vormgeving, en knap qua inrichting enz... Eén van de mooiste van ons land, naar m'n bescheiden mening!
Ik hoop dat dit feitje maar één verwaarloosbaar schoonheidsfoutje mag blijven gedurende dit najaar... (sorry voor al de mensen op deze dienst die wél voortreffelijk werk leveren - ook dit wordt gewaardeerd!)
Heel interessant, want ik was ook op zoek naar die videokunst.
Kan mij nu nog iemand vertellen hoelang dit doorgaat ? even lang als "Dames met klasse" ?
bedankt !
Ere wie ere toekomt. Vorige zondag hebben we de contour videokunst gedaan, en we waren erg blij met de keuze.

- Je komt in plaatsen waar je niet altijd binnen komt. Enkele plaatsen die me erg bevielen zijn: De kapel van Home Astrid, De Katelijnekerk, Het stadhuis, Gaspard De Wit, de kapel op het SintRomboutskerkhof

- Niet alle videoinstallaties zijn erg toegankelijk, maar o.a. in de Oude Stdsfeestzaal, in hey Schepenhuis, de Kathedraal en ook de Katelijnekerk heb ik erg mooie dingen gezien.

- Het is schitterend georganiseerd en zeer goed aangegeven.

- Heb ook gemerkt dat Mechelen erg veel kleine kapelletjes en publieke plaatsen heeft, meer dan ik verwacht had.

- Bedankt organisatoren !
Ik ben juist ook terug van 'Parcours', en hoewel het niet steeds mijn 'ding' was, heb ik er toch erg van genoten. En zoals Peter schrijft: men komt zo eens op locaties die anders moeilijk toegankelijk zijn. Het was voor mij de eerste keer dat ik in de kapel van Home Astrid kwam bvb. De 'installaties' in de tapijtweverij DeWit vond ik verrassend creatief, maar ook dat in de Magdalenakapel vond ik apart, in de positieve zin. Net zoals de videokunst in het stadhuis.
Voor een aantal andere 'kunstwerken' stond ik wat minder open - ofwel 'snapte' ik niet altijd alles. Maar ja, kunst hoeft niet steeds 'begrepen' te worden.
In elk geval: toch wel een aanrader als je met een open geest de tocht aanvat.
Een pluim voor de organisatie! Goed aangegeven, vriendelijke 'onthalers' die steeds bereid waren om de nodige uitleg te geven... Kortom: goed zo!
Er hing ook een leuk sfeertje in Mechelen - een lekkere nazomerzon - veel toeristen, ook heelwat anderstaligen... Mechelen was niet zo stil als het vaak is op zondagnamiddagen...
Besloten met een drankje in het Lamot-café, met dat boeiende uitzicht dat je daar hebt, en waar ik nog niet op uitgekeken ben... absoluut nog niet!
Ik heb nu ook mijn kaarten gereserveerd voor de tentoonstelling 'Dames met klasse', voor 11 november. Want al die andere bloggers die er al waren, hebben mijn nieuwsgierigheid nog aangescherpt...
... Vandaag ook even van het 'Parcours' afgeweken, en nog eens de Cellekes binnengelopen. Voor de zoveelste keer stond ik weerom in pure bewondering voor die ronduit schitterende en stemmige tuin - nu in herstkleuren. Dit is écht een pareltje, en toch kennen nog te weinig mensen dit pand. Ik hou ook erg van de beeldengroepen die her en der in de tuin verspreid staan - en dan dan mooie beeld op St.-Rombouts..., en dan spreken we nog niet over het interieur.
Het is écht goed dat we nu toch méér dan vroeger een glimp kunnen opvangen van het complex, doorheen de ijzeren poort. Een hele verbetering!
stom - ik bedoel natuurlijk 'Contour' (videokunst...) ipv 'Parcours'. Ik ga dus maar slapen voor ik nog meer van zo'n domme dingen schrijf...
Dit weekend ook reeds de helft gedaan van het contour. Ik was onder de indruk! De combinatie van videokunst met historische lokaties is goed gekozen! Ik ben op plaatsen geweest waar ik soms het bestaan niet van wist. Zoals bijvoorbeeld punt 1 - waar ook het onthaal gebeurde -
Of het kleine theaterzaaltje op de wollemarkt!
Ook de videokunst was dikwijls zeer intrigerend..
- Zoals bijvoorbeeld het jonge meisje van 10 jaar dat filosofische vragen van haar vader moest beantwoorden. De manier waarop dit gefilmd was + de wijze hoe ze met deze vragen omging was ronduit prachtig om te zien.
- Ook het ontbinden van een konijn + de levende pieta in de St.-Romboutskathedraal was indrukwekkend. Ik vond vooral het contrast tussen het beeld van het ontbinden en de stilte en 'heiligheid en respect' die een kerk toch afdwingt zeer geslaagd!

Mede door het gezelschap is dit een superdag geworden! Ik kijk uit naar de laatste punten van contour dat we één van de volgende weekends gaan bezichtigen!
@KoenS:
- Punt 1 was wel heel erg mooi, met die Operazangeres he ?
- Op de Wollemarkt werd tot voor enkele jaren ook echt teater gespeeld ... Mooie dingen, spijtig dat het er niet meer is.
- Ben ook akkoord over het meisje in het Schepenhuis ... schitterend, voor mij het hoogtepunt van de collectie.

Let vooral op in de Kanunnik De Deckerstraat, daar is nog een pareltje van een kapel, en een leuke installatie.
Inderdaad Koen en Peter, de door jullie aangehaalde videokunst vond ik persoonlijk ook het meest geslaagd. Zéker in het Schepenhuis! Maar dus ook in de sfeervolle kapel in de De Deckerstraat, in de Kathedraal én de tapijtweverij DeWit.
De installatie in het Stadhuis vond ik ook wel boeiend.
Maar er waren ook dingen bij waar ik toch wel wat méér moeite mee had - kunst hoeft niet altijd 'verstaan' te worden - maar de getoonde kunst in De Garage en Nona was wat minder toegankelijk (voor mij dan toch...).
Maar: ik vond het wel een tof initiatief, en heb er van genoten.