* Publieke ruimten nipt klaar geraakt
* "Iedereen is hier vriendelijk, iedereen helpt je"
* Vrouwenstad inspireert ook kringloopwinkel
,,Publieke ruimten nipt klaar geraakt"
Eerste congres in Erfgoed- en Congresgebouw Lamot
MECHELEN - Eén dag voor de opening van het gloednieuwe Erfgoed- en Congresgebouw Lamot, hield de firma Reynaers Aluminium uit Duffel er gisteren een internationaal congres. Werklui zijn druk in de weer met opruimen en met de laatste afwerking. Vandaag wordt de prestigieuze expo Dames met Klasse officieel geopend op Lamot.
De afgelopen maanden waren gewoonweg hectisch voor Stefan Uytterhoeven, coördinator van Lamotsite. Het zag er lange tijd naar uit dat het Erfgoed- en Congrescentrum Lamot nooit tijdig klaar zou raken.
,,Dat hier vandaag ons allereerste congres plaats heeft, is uiteraard een bijzonder moment. Niet alles verliep even vlot, maar ik bleef er in geloven. In moeilijker momenten, greep ik terug naar Oostende, waar ze twee maanden voor de opening van hun Casino Cursaal véél minder ver stonden dan wij hier. En daar is het uiteindelijk ook gelukt", weet de coördinator.
Volgens Uytterhoeven zijn alle publieke ruimten klaar. Daarbij horen het auditorium, het erfgoedlabo en de exporuimte voor Dames met Klasse . In januari volgt een officiële opening van het volledige gebouw.
Samen met de opening van (een groot deel) van het Congres- en Erfgoedgebouw, gaat zaterdag ook het prestigieuze cultuurproject Mechelen, stad in Vrouwenhanden van start. Drie maanden lang zullen overal in de Dijlestad expo's, concerten, themawandelingen enz. plaats hebben, telkens met de vrouw als uitgangspunt.
Politiebewaking
Eerste evenement in de rij is de expo Dames met Klasse . De ,,bewogen levens" van Margareta Van Oostenrijk en van Margareta Van York lopen als rode draad door de expo. Margareta van Oostenrijk was in de vijftiende eeuw landvoogdes, oftewel eerste minister, van de Nederlanden met Mechelen als toenmalige hoofdstad. Ook Margareta van York speelde een belangrijke rol in zowel de economische als culturele ontwikkeling van de Dijlestad. Voor deze expo waren zowel de British Library als het Louvre bereid verscheidene objecten uit te lenen.
Politiemensen houden rondom het nieuwe congresgebouw een oogje in het zeil. Binnen doet het privé-firma ongeveer hetzelfde. ,,Die bewaking was al maandenlang gepland. Bij het transport en de levering van uitleenstukken voor Dames met Klasse , was onze begeleiding wel intensiever op uitdrukkelijke vraag van de burgemeester", zegt Maurice Dommicent, woordvoerder van de Mechelse politie.
(Het Nieuwsblad)
,,Iedereen is hier vriendelijk, iedereen helpt je"
Steeds meer studenten kiezen voor Katholieke Hogeschool Mechelen
MECHELEN - Deze zomer was het moeilijk de promocampagne van de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) te negeren. Met gigantische affiches op en rond de school, posters in zowat elke openbare plaats in de stad en zelfs met ludieke bierkaartjes probeerde de KHM meer studenten te werven. Niet zonder resultaat, met al meer dan 1.600 eerstejaarsstudenten zijn er al zes procent meer inschrijvingen dan vorig jaar.
De nieuwe, moderne gebouwen, de makkelijke bereikbaarheid maar vooral de intensieve maar vriendelijke begeleiding spreken de studenten blijkbaar wel aan.
Als je eerstejaarsstudenten op de campus aanspreekt over hun nieuwe school, hebben ze het bijna altijd eerst over de uitgebreide informatie die de school aanbiedt en dan vooral de manier waarop. ,,Je kan hier eender wie aanspreken. Iedereen is vriendelijk, iedereen helpt je!" is een quote die je vaak hoort. De studenten weten hoe belangrijk het is een goede verstandhouding met de leraars te hebben en de manier waarop ze hier ontvangen worden is voor hen al een goede indicatie. Ook de makkelijke verbindingen via het openbaar vervoer zijn een niet te onderschatten pluspunt.
Bert Van der Hasselt was eigenlijk helemaal niet van plan aan de KHM te komen studeren. De laatste drie jaar werkte hij als technicus voor professionele espressomachines én probeerde hij het te maken als profwielrenner.
,,Wielrenner worden was mijn droom. Ik deed het al een hele tijd maar door te werken begon ik wat meer van de wereld te ontdekken. Ik had steeds minder zin in een sportcarrière en sinds drie weken ben ik helemaal gestopt."
Hij koos voor de KHM om verschillende redenen: ,,Toerisme en Recreatiemanagement was de richting die ik wou volgen, dus moest ik kiezen tussen de KHM of de Erasmushogeschool in Brussel. Ik kom uit Wolvertem en door de grote parkings kan ik gemakkelijk met de wagen komen, wat in Brussel een ander paar mouwen zou geweest zijn. Bovendien had ik door de brochures de indruk dat er hier iets meer individuele begeleiding en opvolging was. Dat vind ik wel belangrijk."
(Het Nieuwsblad)
Vrouwenstad inspireert ook Kringloopwinkel
MECHELEN - Dat het cultuurproject Mechelen, stad in Vrouwenhanden inspireert, blijkt uit de etalage van Het Kringloopateljee-sorteercentrum. Monique Lauwers was twee maanden zoet met opzoek- en stikwerk voor haar historisch tafereeltje. ,,Alles in de etalage is gemaakt uit wegwerpmateriaal", zegt plaatselijk Kringloopateljee-coördinator Yves Lauweraert niet zonder trots.
Monique Lauwers uit Mechelen werkt al tien jaar als vrijwillig stikster bij Kringloopateljee. Ze ging in op de uitnodiging van het stadsbestuur ,,iets" te doen rond Mechelen, stad in Vrouwenhanden .
,,Voor deze historische etalage was heel wat opzoekwerk nodig. Ik ging dan ook vaak naar de bibliotheek voor boeken over de levenswandel en bijhorende klederdracht van ,,de Margareta's". Over Margareta van York vond ik amper iets. Als ik al afbeeldingen vond, dan waren dat vooral bustebeelden waarbij moeilijk kledij te zien was. Uiteindelijk baseerde ik me dan maar op beschrijvingen. Ik wilde absoluut geen flater begaan."
,,Over Margareta Van Oostenrijk is makkelijker informatie te vinden. Om te zien in welke hand ze precies het vredesverdrag vasthoudt, ging ik een kijkje nemen naar haar beeld op de Grote Markt", zegt Monique enthousiast.
Nog in de etalage staan onder meer Mechelse kantklosters, Gasthuiszusters met witte kap en vissersvrouwtjes met versleten schort. Allemaal dragen ze keurige kapseltjes, ingevlochten door de vrijwilligster. Monique vertelt dat de oude barbiepoppen met hun sexy figuurtje uiteindelijk prima modellen bleken. Of hoe ze respectabele dames deskundig omvormde tot stijlvolle barbies. Voor de keurige onderschriften bij het tafereeltje kreeg Monique hulp van een collega. Ze is terecht trots op haar werk en krijgt daarbij de steun van haar baas Yves.
De etalage kadert in een stedelijke wedstrijd en wordt beoordeeld door een jury. Kringloopateljee bestaat sinds 1989 in Mechelen en wil kansarmen uit regio Mechelen ,,sociale hulp verlenen in de ruimste zin van het woord". Belangrijke peilers daarbij zijn tewerkstelling, milieu en herbruikbaarheid. Meubels, kleding, speelgoed en huisraad wordt er aan een zacht prijsje aangeboden.
Kringloopateljee telt een honderdtal winkels over heel Vlaanderen. Langs de Dijle in Mechelen bevindt zich enkel nog het magazijn. De twee winkels zijn gelegen aan de Korenmarkt en op het Berthoudersplein nabij Zandpoortvest.
(CRM)
Meer info: Kringloopatlejee 015-26.12.53.
(Het Nieuwsblad)
"Ik kom uit Wolvertem en door de grote parkings kan ik gemakkelijk met de wagen komen, wat in Brussel een ander paar mouwen zou geweest zijn."
Ik zou deze student graag eens binnen 5 weken spreken wanneer het hogeschool op volle capaciteit draait eens zien of hij er dan nog zo over spreekt. :) Mijn ervaring was dat het parkeren toch niet zo simpel als je lesdag niet om 8u30 begon. Maar het zal idd nog net iets makkelijker zijn dan in Brussel.