Nieuws 08/09/2005

met categorie:  
quadrijder zwaar gewond na ongeval in Mechelen

Bij een ongeval met een quad aan het Ragheno-plein is gisteren rond 19 uur een quadrijder bijzonder zwaar gewond geraakt.

De man werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gevoerd. Door het ongeval raakte het verkeer op de Mechelse vesten danig in de knoei. (RTV)


Eerste hoffelijkheidskaart uitgereikt
Handelaars kunnen voortaan op een rustige manier leveren

De eerste hoffelijkheidskaart werd woensdagnamiddag uitgereikt. Met die kaart mogen leveranciers in bepaalde gevallen het verkeersreglement overtreden om hun goederen te kunnen laden en lossen. Bedoeling is een evenwicht te vinden tussen het verkeersreglement en de noden van de handelaars", zegt Ludwig Neefs, schepen (VLD) van Economische Zaken. (Het Nieuwsblad)

uitreiking hoffelijkheidskaart

Voila, op aanvraag: het nieuws van de dag! Op die manier is er net dat iets meer leven op onze blog! (Zie vorige topic)
En wie weet voelen de andere bloggers zich dan weer geroepen om een deeltje uit 'Het nieuws van de dag' uit te diepen in een andere topic!
je moet wel oerdom/oerstom zijn om met een quad op het Ragheno plein te gaan rondrijden. Daarvoor zijn die dingen niet gemaakt.
Trends he, je kan tegenwoordig geen garage voorbij rijden of er worden allerlei soorten quads verkocht.
Mensen kopen dat en kruipen er, zonder enige ervaring, op.
Daar zeg je me wat... die quads zie je inderdaad overal opduiken tegenwoordig. Zopas zag ik er nog eentje met hoge snelheid door de Colomastraat racen...Uit het ongeval van gisteren leren een aantal mensen toch niet (met alle respect voor het slachtoffer hoor...)
Raghenoplein ligt in verlengde van zandpoortvest. Was maar gans de zandpoortvest en Raghenoplein 30 km-zone (gelet op de aanwezigheid van scholen), dan zou dit ongeval wschl. niet gebeurd zijn of toch niet met zo'n dramatische gevolgen....
Aan de Zandpoortvest ter hoogte van het vroegere eethuis Alikizo zie ik regelmatig een blauwe quad geparkeerd staan, en dan denk ik dikwijls dat is nu toch echt geen voertuig om in de stad mee rond te rijden, maar ja, het gebeurt dus toch en met alle gevolgen vandien, ik vind dat zo'n quad eigenlijk helemaal niet thuis hoort op de openbare weg!
Beste Nathan, ik denk niet dat dat ongeval iets te maken heeft met al dan niet zone 30 op die plaats.
Als het 1 van die 2 blauwe gekken zijn die respectloos en agressief door het verkeer in Mechelen razen zeg ik: (blauw) boontje komt om zijn loontje. Als het iemand anders is,is dit een jammer ongeluk. Die dingetjes horen inderdaad niet thuis in het verkeer of laat ons zeggen dat de bestuurders ervan hier niet thuis horen. En dan heb je nog 2 categorieën: de cross-modellen (zie blauwe gekken, met motorplaat) en de landbouwvoertuigen (!)(met autoplaat)
't Moest er van komen,vroeg of laat.
Het was in elk geval een blauwe quad.
Zoals Jeroen zegt, en Joeri bevestigd, het werd tijd dat deze man is onder zijn kl*ten gereden werd! Sorry voor het taalgebruik, maar ook ik ben tot tweemaal toe met de fiets de pas afgesneden door deze quad, die met zéér hoge snelheden door den Bruul en Ijzerenleen vlamde.
Jammer dat er mensen als Nathan het goede niet zien in de Zone 30. Het is tenslotte enkel maar voor de kinderen hun veiligheid. De gebruikelijke onzin als Staatskas vullen is totaal niet aan de orde, aangezien hier geen controle op gehouden word.
Een quad is trouwens een voertuig dat niet op de openbare weg mag rijden!
Als ik dit hier zo lees maak ik volgende conclusies:
* Een quad heeft alleen een aan en af knop, snelheid regelen kan niet, dat ding rijdt altijd maximum snelheid.
* Als je ooit van zin bent een quad aan te schaffen, kies dan vooral geen blauwe. Je riskeert een openbare lynchpartij met uzelf als slachtoffer.
* Er is een duidelijk verband tussen 30km/u zones op de Mechelse ring en ongevallen met blauwe quads, alleen is nog voor niemand duidelijk wat dat verband dan mag zijn.
* Men is wantrouwig tegen quads. Racemoto's die 280 kunnen, of 4x4's die 20 liter zuipen en bullbars hebben kunnen ondertussen al wel.

Tot daar mijn niet al te serieus te nemen bijdrage tot dit topic ;-)
Ik heb gisteren die twee fameuze blauwe quads gezien in de stad - de ongelukkige is dus waarschijnlijk niet één van die twee heren...
ik heb ze een keer zien 'stunten' op de Ijzerenleen op een drukke warme zaterdagmiddag... ik had het ook al eens eerder hier aangehaald, maar weet niet meer in welke topic.
Wat ik dan helemaal niet begrijp als zo'n quad werkelijk niet is toegelaten op de openbare weg hoe blijft het dan mogelijk dat die fameuze blauwe quads toch gerust blijven rijden of racen en zelfs stunten in de stad!
Wordt daar dan niets aan gedaan ?
Je kan ze dus wel inschrijven, zoals ik al stelde in een van mijn vorige reacties.
Zelfs als landbouwvoertuig! (dan heb je een auto nrplaat, een snelheidsbeperking en hoef je geen helm te dragen)De blauwe hebben motorfiets nrplaten. Ze moeten een helm dragen. Het is het zelfde verhaal als de gevaarlijke honden: 't is maar hoe je ze opvoedt of opvoert.
Thomas,

als je mijn reacties goed leest, zal je vaststellen dat ik een grote verdediger ben van de 30 km -zone...
Onvoorstelbaar...

Gesteld (!) (want laat ons eerlijk zijn, niemand hier is daar zeker van)dat de persoon die het ongeluk heeft gehad daarvoor nog als een gek heeft rondgereden, dan is dat nog altijd geen reden om te stellen dat boontje om zijn loontje komt. Mensen die zo rijden verdien een grondige straf, daar ben ik het 100% mee eens, maar een reactie als "net goed" stuit me tegen het hart! Een ganse familie op zijn kop gezet, onnodig veel verdriet... Niemand heeft het recht zo'n uitspraken te doen en zeker niet zonder de werkelijke toedracht te kennen. Mensen, we leven niet meer in de Middeleeuwen, gebruik aub je verstand! Bovendien hoop ik dat mensen die zulke uitspraken doen, nooit zelf -of erger nog: dierbaren- in een ernstig ongeluk terecht komen... Ik wens het oprecht niemand toe!
@ Wim
Je vergeet wel hoe dikwijls die blauwe quad het leven van anderen in gevaar heeft gebracht.
Trouwens, wie zegt dat die man familie had, misschien had hij enkel suicidale neigingen...
Zoals je zegt, we kennen de ware toedracht niet, we weten enkel dat hij het verkeersreglement aan zijn laars lapte, en daarvoor krijgt hij nu de rekening gepresenteerd.
Er is nog gerechtigheid !
Ik moet Wim gelijk geven... die quads (of toch het ongedisciplineerd rijden ermee in de binnenstad) storen me enorm - maar uitspraken als 'boontje komt om z'n loontje' en 'er is nog gerechtigheid', zijn wel erg groffe uitspraken... Yen eerste zijn dit uitspraken die kwetsend zijn, en ten tweede dienen we ons te onthouden van commentaar als we geen ooggetuigen geweest zijn...
Mij gaat het alleen over het feit dat die 'voertuigen' niet echt horen in het 'normaal' verkeer in een stad. Het spijtige ongeval is enkel een aanleiding om het fenomeen aan te kaarten (of aan te klagen misschien).
JanS: Dat is de nagel op de kop!

En Kristin... Wat weten we... dat SOMMIGE blauwe quads anderen in gevaar hebben gebracht. Dus per definitie is elke bezitter van een blauwe quad een gevaar??? Je ziet toch zelf wel in hoe absurd die redenering wel is? Ik vind het erg dat er hier zo snel veralgemeend wordt. En over de uitspraak 'er is nog gerechtigheid'... Iemand die zulke uitspraken doet, doet dat toch enkel om te choqueren of om de discussie nog wat aan te wakkeren? Of vergis ik me? Indien niet... dan stond je zeker niet vooraan wanneer ze het verstand uitdeelden!!! OEPS, nu maak ik een misschien foute veralgemening.
Op zijn minst zou je wat respect kunnen hebben voor mensen die bijna dood zijn...
@ nathan

sorry, had het idd niet goed gelezen. Het onveilige is idd dat men van 70/kmp ineens op 30/kmp springt, waarna weer 50:kmp dat 10 meter verder weer 70/kmp wordt... Binnenstad en ring helemaal zonde 30!
Maar dit is geheel buiten de discussie over de schuld van een maniakale quadrijder die eindelijk eens iemand tegenkomt die niet uit de weg springt!
Vraag is natuurlijk waarom koop je in godsnaam een quad? Om de macho uit te hangen? Showing off ? Waarvoor dient dat ding, om in een stad te toeren? Of ergens op het veld? of in het bos?

Volgens mij zijn quad rijders in een stad zowat hetzelfde als die mislukte macho's die met een soort luxejeep maar dan wel met een super motor rondrazen op de autobaan en iedereen van de baan rijden. Het summum daarin vind ik die Porsche en VW semi-terreinwagens. Afgrijselijk mottige bakken ( zeker de Porsche, waarom blijven die verdomme geen elegante sportwagens bouwen, die zijn al rap genoeg - waarom dan een nog grotere bom op wielen?

Waarom heb je zo'n ding nodig als je niet in de bossen en velden woont en dat voor je beroep gebruikt?.
Zelfde opmerking dus voor die quadrijders!

Soms zie ik zo van die machos met hun opgefokt bakske, of terreinwagen of quad of weet ik wat de stad en de openbare weg onveilig maken. En dan krijg je wel eens onkiese gedachten van - rij maar tegen een muur - mag niet - maar is een menselijke reactie vrees ik.
Maar zeg nu eens is die quadrijder nu overleden - ik hoorde zeggen dat hij in coma zou zijn.
@Thomas: Je moet er eens op letten: het gaat in de buurt van zone 30 altijd eerst van 70 naar 50 om dan naar 30 te gaan. Zo ook op de Zandpoortvest.
Ik treed volmondig de mening van Rudi bij. Al die quads, Porsche-Cayennes en consoorten, machismo ten top. Niet voor niks dat EU-parlementslid Ivo Belet ooit zei dat hij nooit in een partij kon functioneren waarvan de voorzitter met een Porsche Cayenne rijdt! Ik vraag me trouwens af of de rage van de enorme 4x4's niet sterk zal afnemen nu het belastingsvoordeel van 'de kleine vrachtwagen', waarvan die chauffeurs profiteerden, wegvalt.
eerst een miniem puntje op de i : een quad mag op de openbare weg rijden als hij een gelijkvormigheidsprocedure ondergaan heeft zoals elk ander ingeschreven voertuig; de quad inschrijven als landbouwvoertuig - om dan de beperkingen van het landbouwvoertuigschap aan je laars te lappen - is een truc van gasten die door "zekere activiteiten" geen deftige verzekering meer kunnen krijgen, of wiens rijbewijs afgepakt is; 't schijnt anders wel plezant te zijn, een quad, vooral geschikt om andere weggebruikers te jennen, maar in 't stad is 't helemaal onzinnig;
als het waar is wat Manou schrijft

is een truc van gasten die door "zekere activiteiten" geen deftige verzekering meer kunnen krijgen, of wiens rijbewijs afgepakt is.

Dan moet de politie hier maar eens iets aan doen - hopelijk leest iemand van de politie dit!
Die gasten zien op MTV of JIMTV al die stoere, Amerikaanse rappers met veel uiterlijk vertoon rijden met zo'n quad en copiëren dat gedrag op onze Vlaamsche wegen.
je kan ze kopen op de hoek van de eikestraat en de antwerpsesteenweg geloof ik .
Daar staan ze uitgestald en kosten eigenlijk niet zoveelmaar ik zie ze hier in de wijk van de Gandhistraat rijden met een nrplaat van een motor?
mag dit?
ja dit mag zeker .je betaalt taks en verzekering zoals een moto maar je hebt een rijbewijs van een auto nodig ideaal als je je rijbewijs B haalde na 1988 .
Wie zich stoorde aan mijn opmerking moet rekening houden met het feit dat ik 2 mogelijkheden gaf (kijk maar eens terug). En iemand die de keuze maakt om op zo'n manier deel te nemen aan het verkeer moet ook weten wat voor mogelijk leed je je familie aandoet. De eerste quad die in Mechelen op die manier rondreed (2 jaar geleden) heeft zeer veel leed toegebracht aan zijn familie, want die draaide voor al zijn bekeuringen op omdat hij ze zelf niet kon betalen. En daar komt de schande ook nog eens bij. Ik kende een van die familieleden persoonlijk. Ik heb niks tegen welk voertuig dan ook dat op een verstandige manier deelneemt aan het verkeer. Ik ben zelf eigenaar van verschillende soorten voertuigen en voor mij is rijden een passie zonder andere deelnemers aan het verkeer daardoor in gevaar te brengen. Je bent tenslotte niet alleen op de wereld.
Ach, maak er niet meer tam-tam rond dan dat het waard is, er rijden vandaag de dag gestampte zotten met allerhande soorten voertuigen rond, laat ons enkel hopen dat als ze dan al ergens tegenaanknallen, het tegen een betonnen duiker is en niet tegen een of ander levend wezen of kunstwerk van papier-maché.
En ondertussen wacht ik de dag af dat er in elk motorvoertuig bij wet verplicht een gps-gestuurde snelheidsbegrenzer komt, ik vind het alvast een goede zaak voor de menselijkheid.
Trouwens, gisteren reed een van die blauwe gekken over de Vanbenedenlei op zo'n manier dat die duidelijk niet besefte wat er met een andere quadrijder is gebeurd enkele dagen geleden. De manier waarop Hulk trouwens reageerde maakt toch duidelijk dat die persoon geen rekening wil houden met zijn naaste of het verkeersregelement. Dan is mijn opmerking toch nog niet zo misplaatst vind ik
Goed gezegd beste Sint! Kan U dan tegen de echte Sint zeggen dat hij mij er zo een mag brengen?
Zielig dat jullie zo generaliseren. Ik rij zelf ook op een Quad met wegtoelating en hou me aan de verkeersregels. Veilig zijn ze ook maar als je op de openbare weg wil crossen vraag je met ieder voertuig om moeilijkheden. Dat heeft dus niets met Quads te maken. Met een auto of motor op een dergelijke wijze door het verkeer te crossen heeft dezelfde, of zelfs nog grotere, gevolgen. En waarom koop je in godsnaam een Quad??? Omdat ze niet om kunnen vallen bij een glad wegdek! Omdat ze goedkoop zijn in de wegentax en verzekering en omdat ze weinig brandstof verbruiken. Ze kunnen voor landbouw, bosbouw en gewoon op de straat gebruikt worden. Je kunt er normaal spullen mee vervoeren zonder dat je uit balans raakt. Ze voldoen aan de technische regelveging voor automobielen dus alles is gekeurd! Je kunt er een sneeuwschuiver of keerbezem op monteren enz.... Of een avontuurlijk ritje door het terrein zonder iets stuk te maken, wat een jeep dus wel doet. Een quad heeft zogenaamde lagedrukbanden dus gras rijd je er niet eens mee kapot! Ik denk dat ik de quad wel genoeg verdedigd heb maar het spreekt dat deze veel veiliger zijn dan motoren of bromfietsen en de mogelijkheden veel groter zijn. Spreek dus niet van gekken op quads maar van die ene gek die het leven van zichzelf en anderen in gebaar gebracht heeft!!!
hello

ik reed ook met een qaud.
het fun gehalte van zo'n ding is ongeloofelijk hoog op onverhard!
En als ik met mijn quad op de openbare weg kom heb ik 4 baan rubbertjes (banden) klaarstaan waardoor op de baan rijde ook nog wel wat fun inhoud.

Ik kan jullie allemaal aanraden om is met ne quad te rijden op een afgeslote parcours echt de MAX.

Maar helaas ree ik ook regelmatige op mijn tweewieler door de straten. op 1 van mijn ridjes werdt ik aangereden door een wagen die blijkbaar dacht dat er een voorang van links bestond .
gevolg mijn been geplet tussen voorbumper en moto.
Nu ruim 6 maand en 2 operatie's later ben ik in staat om 10 stappe zonder krukke te zetten. of ik ooit noig in staat ben mijn vitessepedaal te bedienen van mijn 2 wieler blijft een vraagteken?.en ook of ik ooit nog mijn geliefkoosde job kan doen weet ik niet. als ze u zo'n dingen vertellen valt de hemel op u kop da is echt 't gevoel.

CONCLUSIE.
helaas gebeuren ongelukken.
Maar as er een auto een moto aanrijd zijn de gevolgen meestal veel groter dan omgekeerd.
Als motorijder moet je eigenlijk constant rekening houden met automobilisten die u niet voor expres niet of te laat opmerken.
Die ene keer kon ik ook niet meer reageren en was het zover maar 10talle andere keren kon ik mijzelf van onoplettende automobilisten behoeden.

nu ziet u dat niet aleen quad rijders een gevaar zijn op de weg .

ps:ik ree op 't moment van de aanrijdeing niet te snel reed 70 waar 70 was toegestaan ik reed op een voorangs weg en een auto van links kwam aangerden.

VEILIGER VERKEER BEGINT BIJ U ZELF !!!!!

helaas maken een aantal wegpiraten vooroordelen voor al die mensen die met dat soort voertuig rijden.

ik kan nu ook zegge alle madammekes met blauwe VW polo zijn gevaarlijk !! da's absurd e.

greetz
Inderdaad !
@Axel en Jan, laat u niet opjagen door mensen die iedereen over dezelfde schreef trekken. De gekken (lees extremisten)binnen een groep verprutsen het steeds voor de rest en dat is telkenmale zeer jammer. Ik erger me dood aan zo'n mensen, maar dan ook enkel aan deze groep sfeerverpesters en niet aan de rest die wel willen rekening houden met de anderen.
@ Jan:Veel beterschap gewenst van een collega motard.

Nonkel pastoor
quads zijn fun maar zware quads met onnodig veel cc's horen thuis op een circuit of in de bossen en niet int het centrum van een stad.Maar quads negativeren is ook niet slim. Dan kan je autos gaan verbieden in de bossen te gaan rijden...
Awel moeten wa dan de zware baanmotoren op de weg verbieden ook?
Jullie pummels trekken conclusies uit iets waar jullie niets van af weten ik ben zelf QUADhandelaar en ik kan je zeggen dat een quad niet enkel gebruikt wordt om meet te racen. Maar 90% van ons clienteel is ouder dan 30 en toeren de zondag namiddag op het gemak rond. denk na voor je die zever op het internet zet
Tot diezelfde conclusie waren we zelf ook al gekomen, maar waarschijnlijk hebben we het niet duidelijk genoeg geformuleerd.. soit, we zijn dan ook pummels (lacht)