Een deeltje uit het DeStandaard Artikel van zaterdag 17 september:
"De opening van het Brouwgebouw Lamot is het sluitstuk van tien jaar reconversie in het hart van Mechelen. De brouwerij die Interbrew in 1995 verliet, is omgebouwd tot een hotel, een supermarkt, luxeappartementen en het congresgebouw en erfgoedcentrum Lamot. Een nog te bouwen brug over de Dijle moet de band met het historische centrum bezegelen."
"De arme havenstad Barcelona bewees in het begin van de jaren 1990 dat het wel kon, met een mix van visie, grootschalige investeringen en reconversie. De heroriëntering van de stad naar het water was het basisrecept. Het water werkt als een magneet. Cultuur en architectuur konden de vervuilde waterkant een lichtend aura geven. Overheid en private sector werkten samen om het derde dogma te realiseren, de mix van functies als wonen, werken, toerisme en ontspanning, en shopping.
Zo ging het ook in Mechelen. Interbrew sloot in 1995 de poorten van een dichtbebouwd industrieel complex uit 1921, vlakbij de Vismarkt. De brouwerij liet uitzoeken hoe ze die grote gebouwen en terreinen te gelde kon maken. Ze stelde het Architektenkoöperatief JJS uit Mechelen aan. Dat stelde samen met de stad een masterplan op voor het complex, en trok het project op gang.
JJS tekende een wijk uit die het gevoel van het industriële complex behoudt, een gesloten stadsdeel met monumentaliteit, maar die met enkele straatjes en een plein opent naar het water. Het Architectenkoöperatief vond er ook een investeerder voor, de bouwpromotor TV Lamot. Het project sleepte in 1998 de grootste subsidie van de Vlaamse gemeenschap in de wacht voor wonen in de stad.
Commercieel draaiden de plannen goed uit. De hotelgroep Accor opende er een Novotel. Vijfenveertig appartementen, de meeste met zicht op water, vonden onmiddellijk kopers - hoewel de gemiddelde prijs 150.000 euro bedroeg - en het warenhuis Match, dat vaker kiest voor locaties in het centrum, opende een filiaal onder de appartementen.
Maar het masterplan wilde er ook een echt publiek gebouw dat de wijk zou laten leven en van de wijk een scharnier zou maken tussen het historische centrum en de volksere buurt erachter. De stad werd aangepord om het Brouwgebouw aan te kopen, het enige gebouw van de site dat niet werd gesloopt, ongeveer een achtste van de voormalige brouwerij. JJS stelde voor om er een museum voor moderne kunst te maken."
Lees het volledige artikel"
Ook London met de docksides en peperdure appartementen zou je geslaagd kunnen noemen.
Maar wat denk je bijvoorbeeld hierover. Schiphol bouwt een ultramoderne aankomst en vertrekhal met winkels. Die winkels willen allen maar één ding in hun inrichting. Dat is dat supermoderne en grootschalige onderbreken en een nostalgische en kleine gezellige winkelruimte maken.
Wat de Lamot site aangaat zou je kunnen stellen dat de vismarkt de kleine gezellige noot is en het Lamot gebeuren het grootschalige project. Als de plannenmakers nou maar niet vergeten dat die gezellige noot de motor is en niet omgekeerd. Een hotel prachtig, een groot warenhuis ook al goed en een Parking nog beter. Je zou het in een glazen bol als volgt kunnen beschrijven. Je loopt langs de gezellige vismarkt met allemaal verschillende herbergen naar de Lamot site en ergens in je binnenste voel je de pleinvrees. Dat onbehaaglijke gevoel kan je alleen maar kwijt in de beschutting van de vismarkt.
Dus een geloofsbelijdenis voor het leven van de vismarkt is een garantie voor het succes van de Lamot site.
.In dit mooie kader passen geen oude roestige gedrochten van pontons of lelijke rondvaart boten. Jakkes.
Mechelaars zijn Pallieters maar door onze rijke historie weten we wat mooi is.
Goed bezig mannen
Het stukje Dijlepad, aangelegd voor de Lamot, heeft een verrassend uitzicht op Vismarkt en Hoogbrug...
Ik zag dus nog maar een fractie van het gebouw - maar het beviel me zeer, en 't smaakt naar méér...
Mechelen krijgt met dit gebouw écht allure! Ik ben er blij mee!
Ik heb me laten vertellen dat er nu problemen zouden zijn met de keuring van het materiaal o.a. de kabels - gekeurd door de Duisters maar niet aangenomen door de Belgen!!?
Wanneer wordt de Dijle verlicht?
Dat was dus de diplomatische versie.
Hier volgt de echte:
Tis hiel schoen wa dasse int centrum gedaan emme, maa baa ons trekket oep gien kloete, en da stekt maa teege want kemmer mee veu beteult.
Maar misschien 'schijnt binnenkort het Licht in de Duisternis'... Enne, is het écht waar dat de Belgen de Duitse 'Gründlichkeit' niet 'aannemen'? Vreemd?
Tenzij men zinnens is om Betty Travis in te schakelen en kreatief te wezen met kurk en papier-maché zie ik eigenlijk weinig echt spectaculairs gebeuren met 3 miljoen euro.
't Is dus niet niks, 't is in ieder geval beter dan niks, een eerbaar initiatief indeed, maar het dode-mus gehalte lijkt me wat hoog.
Het wordt verrekt moeilijk om eens NIET te kankeren over het feit dat in mijn straat het trottoir er schots en scheef bijligt en bovendien bezaaid is met vuil.
Ik hou het bij deze ene grief, maar het staat eenieder vrij mijn bek open te breken.
Palm puzzelt gevel Pekton opnieuw in elkaar
Mechelen.
Brouwerij Palm gaat café De Pekton heropbouwen. In 2001 ruimde het gebouw plaats voor de Lamotsite.
De historische gevel van het gebouw is zorgvuldig uit elkaar gehaald. De delen werden hersteld en gestockeerd. Palm wil het vroegere café helemaal heropbouwen, en er opnieuw een horecazaak in onder brengen. De bieren van Palm zullen uiteraard de hoofdrol spelen.
,,We zullen er, naast gewone Palm, ook bieren aanbieden als Brugse Tripel, Steendonk, Rodenbach en Boon Geuze'', zegt Peter Buelens, Public Relations manager van Palm. ,,De inrichting staat nog niet vast maar qua concept valt het te vergelijken met het Grand Café Horta in Antwerpen.''
Omdat de renovatie van de Lamot flink wat vertraging opliep, moest ook Palm zijn plannen een tijdje uitstellen. Oorspronkelijk zou het café in 2003 opengaan. Nu wordt gemikt op begin volgend jaar om met de werkzaamheden te beginnen. Die zouden een klein jaar duren.
,,Onze architect stelde bij de opening van de Lamot echter vast dat er slechts dertig centimeter ligt tussen de brandtrap van het brouwgebouw en de plaats waar onze gevel moet komen. Als daar een oplossing voor gevonden kan worden, kunnen we in januari aan de heropbouw beginnen. De architect is daar nu volop mee bezig."
Het is niet de eerste terugkeer van de Pekton. Het zestiende-eeuwse huis stond oorspronkelijk op de hoek van het verdwenen Stoofstraatje. Het werd in 1946 afgebroken en in 1953 met gedeeltelijk nieuw materiaal op de hoek van het Zwaanstraatje en de L. Van Beethovenstraat heropgebouwd. In 2001 werd het - ondanks zwaar protest - een tweede keer gesloopt, om plaats te maken voor de nieuwe Lamotsite.
(jmv)
(jmv)
NB.: er is al wat over en weer 'geschreven' over de Pekton op de post 'Nieuwe religieuze gebouwen in Mechelen' (bij de categorie 'wonen'). Het was een uitvloeisel van een andere 'discussie'. Dit geheel ter informatie omdat je blijbaar de thread niet meer terugvond... (Je zou het daar ook niet verwachten hé...)