Water in de straten ...

met categorie:  
De Melaan net voor ze dicht werd gemaakt in 1913
Zoals jullie ondertussen allemaal wel weten, wordt binnenkort het vlietje 'De Melaan' opengelegd. Ter hoogte van de straat 'De Melaan' en het Jef Denynplein, wordt de vliet over een breedte van ca 4-5 meter terug opengemaakt. Er komt een 'boulevard' langs de vliet om te wandelen en een reuzebank over de ganse lengte van de vliet om van het water en de stad te genieten. Sommige historische bruggen worden terug geplaatst, er komt een nieuwe bomenrij, en een heel verkeersplan was al voorgesteld.

Het archeologisch onderzoek is gepland voor juli en augustus, in oktober van dit jaar wordt er gestart, als alles naar plan verloopt.

Wat denken de BLOGGERS hier van ? Hebben we nood aan een nieuw 'Groen Waterke', wordt dit in de toekomst een pleisterplaats voor toeristen ? Shoot !!
Dit is absoluut een schitterend idee. Nu is de Melaan een wat zielloze straat. Als je dat vergelijkt met prenten en foto's van vroeger... Ik weet wel dat die sfeer moeilijk terug te krijgen is (hoeft ook niet) - maar ik vind wel dat het openleggen van de vliet leven in de brouwerij kan geven - sowieso zal de straat er mooier uitzien; het zal aangenaam kuieren en luieren worden. Mechelen moet er trouwens vroeger heel schilderachtig uitgezien hebben met al die vlietjes, waar inderdaad alleen ons 'Groen Waterke' nog van rest. Ik heb zelf nog heel wat kaarten van vlietjes en bruggetjes, getekend door Alfred Ost (NB.: ging zijn standbeeld, reeds geruime tijd geleden tentoongesteld in het Schepenhuis niet ergens geplaatst worden?...), en dan zie je dat Mechelen helemaal niet diende onder te doen voor Brugge. Mechelen ontdekt z'n 'water' terug - en dat is verheugend nieuws. Niet alleen is er hernieuwde belangstelling voor de Dijle (met ronduit mooie nieuwe en gerestaureerde panden, het Dijlepad, ingang Arsenaal, geplande 'lichtsculpturen', boottochtjes, jachthaven Kraanbrug...) , maar nu brengt men met het openleggen van de Melaan ook de kleinere vlietjes terug in de kijker. Goe zo.
(kleine randbemerking: er komt dus ook een bruggetje tussen Vismarkt en het Lamotgebouw. Goed zo; maar moet dat per se 'Vivaldi'-bruggetje noemen? Ik pleit voor een meer Mechelse benaming: waarom niet 'Margareta-bruggetje' of zo? maar er zijn waarschijnlijk ook andere mogelijkheden (Beethovenbruggetje? of? of...).
Mooi, hopelijk volgen er nog een aantal historische vlietjes die terug worden opengemaakt !
Ik denk dat de mogelijkheden om op andere plaatsen Vlietjes op te leggen redelijk beperkt zijn. Misschien aan de Befferbrug, op de botermarkt misschien ? Misschien ook in de tuin van onze Aartsbisschop ... Vele vlietjes zijn echter overbouwd, en onteigenen is niet altijd gemakkelijk. Het zou echter, denk ik, een goed idee zijn, om op strategische plaaten de tekeningen van Alfred Ost te tonen in het straatbeeld, zodat de nietsvermoedende voorbijganger toch doorheeft waar de vlietjes vroeger liepen.
OP de Ijzeren Leen zouden ze ook iets kunnen open leggen, maar dan wordt er wel aan terrasruimte van de horeca geraakt vrees ik.
Dat vind ik een heel goed idee, om die tekeningen van Alfred Ost te tonen op die strategische plaatsen waar ooit nog vlietjes door liepen. Het lijkt mij inderdaad een onmogelijke zaak om nog andere plaatsen open te leggen zeker als die vlietjes dan overbouwd zijn. Laten we maar eerst afwachten naar het mooie resultaat van de Melaan, hé. Wat betreft de naam van het bruggetje van de Vismarkt naar de Lamotsite waarom zou dat in hemelsnaam Vivaldi moeten heten ??? Ik vind inderdaad Beethovenbruggetje of , Margaretabruggetje een heel goede en aangepaste naam, er zijn nog genoeg andere Mechelse benamingen,die zeker beter op hun plaats zouden zijn, dan Vivaldi !Als je het mij vraagt, gezien het grootse evenement van Mechelen, stad in Vrouwenhanden kies ik natuurlijk absoluut voor de benaming Margareta-bruggetje. :-))
verbetering !
Er is een tikgfoutje gebeurd....
andere plaatse.... moet zijn Garda !
Margareta brug lijkt me ok. Ost brug, of Wouters brug ? Of misschien om in vrouwenhanden te blijven de Nel-Brug ?

Verder be ik ook wel benieuwd of we ie Melaan kunnen proper houden ... Het water wordt niet afgesheiden van de mensen die er langs wandelen, en dus kan men er van alles beginnen ingooien en zo. Ik hoop dat de Mechelaars dit niet zullen doen/dulden.
Ik vind Beethovenbruggetje het allerbest, gezien de familie van Beethoven daar in de buurt woonde.

Na mijn vakantie plaats ik een post over Lowieke Bietjardin, zoals hij in Mechelen ook wel eens wordt genoemd.

Een verrassend thema - tot dan
Het idee van Peter Meuris om de Ost-tekeningen een plaatsje te geven in het straatbeeld, waar ooit de vlietjes liepen - is gewoon een schitterend idee.

Het moet toch mogelijk zijn om reproducties van die overigens picturaal erg mooie tekeningen, te bevestigen op die plaatsen... Dit idee moet zéker overwogen worden...
Of andere plaatsen geschikt zijn om terug open te leggen, weet ik niet zo goed... Ijzerleen zou mooi zijn, maar of dit technisch haalbaar is? kostprijs? en...
En ik stel blij vast dat ook anderen vinden dat 'Vivaldi' erg ver van Mechelen staat, om een brugje naar hem te vernoemen - met alle respect voor deze componist - maar VAN Beethoven lijkt me véél beter passend... Dit Lowieke heeft immers z'n wortels in deze stad... en nu het Beethovenstraatje ook al een beetje 'verdwenen' is aan de Lamotsite, lijkt me dit een perfect 'eerherstel'.
Doen!
In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat de idee van OST in de binnenstad niet helemaal van mij is. Ik denk dat de eerste referentie hieraan is gedaan door Patrick Egels, een grote Mechelaar die helaas veel te vroeg gestorven is.

@rudi: Hoe kunnen we het plaatsen van de OST-reproducties bij de vlietjes, aankaarten bij het stadsbestuur?

Ben jij hiervoor te vinden rudi ?
Ik zal dat op de valreep, net voor ik op verlof vertrek, eens doorsturen aan toerisme en Frank Nobels.
Anwtoord na 31/7

Rudi

en tot dan!!!
de kans op felle vervuiling van de vliet op de melaan gaan we op ons departement van openbare werken tegengaan door een stroming te realiseren en een opvang van mogelijk vuil onder de te voorziene bruggen. Natuurlijk moeten we dan wel elke dag het aanwezige vuil laten opkuisen door de mannen met de slurf van de glutons. We gaan alleszins ons best doen.
Ik vind het een goede zaak, dat er ook over het zwerfvuil is nagedacht. Misschien zal het allemaal trouwens zo geen vaart lopen.

Weet iemand wanneer het archeologisch onderzoek nu gaat starten ? (was voorzien juli-augustus)
de archeologie begint na het bouwverlof en zal een maand duren (is maar een zeer beperkt onderzoek)
weet je, in Gent zijn de 'watertjes' een trekpleister. Ik herinner me ook hele discussies in stad Antwerpen om een aantal Leien weer terug bloot te leggen....
Niets zou Mechelen gezelliger maken als ook hier wat meer water ligt, maar ik heb zelf een aantal studentenjaren aan de Dijle doorgebracht, en 's zomers was de 'geur' overduidelijk aanwezig... Als het in de Melaan beter wordt aangelegd, dan stem ik volop mee....
Als het stadsbestuur iets positiefs doet, dan zeggen we het ook...het is inderdaad een zéér goede beslissing van schepencollege om vlietje 'De Melaan' open te leggen... we moeten Mechelen terug aan het water geven...het water moet méér zichtbaar worden in het stadsbeeld...water moet het troef worden van Mechelen...we hebben reeds mooie wandel en fietspaden langs de Dijle en de Leuvense vaart...het recreatiedomein De Nekker heeft serieus geïnvesteerd inzake water-recreatiemogelijkheden...stadsrenovatiewerken op de Lamot-site zal het water ook méér zichtbaar maken...
Mijnheer de schepen Leo Stevens: doe zo voort...stel een meerjarenplan op om de vlietjes open te breken..;
Ik vind dit één van de leukste ideeën die de laatste jaren in Mechelen naar boven gekomen zijn.

Het is een stuk geschiedenis dat weer zichtbaar gemaakt wordt. Als het realistisch is naar uitvoering en onderhoud, zoals de bevoegde Schepen hier zelf uitgelegd heeft, dan vind ik het prima.
Misschien is het openmaken van de Dijle tussen de spoorweg en de molen (Zandpoortvest) ook een optie?
Ik ben voor ! Leuk voorstel. Of tenminste op het wegdek tonen dat er hier iets aan de hand is, zoals bji Nekkerspoel en bij Mc-Donalds ...
Ik ben ook voor - op die plek merk je nauwelijks dat de Dijle, toch altijd de levensader van de stad, Mechelen binnenkomt. Maar is er geen sprake van dat de ring zou ondertunneld worden vanaf de Raghenoplaats tot ongeveer de jeugdherberg, zodat er een groot plein wordt gecreëerd op die plek van de Zandpoortvest? In hoever is dat een idee in embryonale fase - of is dat al een ernstiger denkpiste? Ik vond dat eigenlijk een prachtig plan - Het zou een mooie verbinding maken tussen de Hogeschool en het stadscentrum... In dat plan zou het openmaken van de Dijle tussen spoorweg en Volmolen-Kruidtuin en Molenhuis uitstekend passen. De geplande horecazaak in het Molenhuis zou nog beter fungeren in het geheel, en de Kruidtuin wordt een logisch vervolg van dat plein... Ik hoop dat dit ganse idee méér is dan een dagdroom, want daar zit écht wat in. Zo'n plein tussen school, studentencafé's, jeugherberg, park en Dijle zou een nieuwe levendige trekpleister kunnen worden. Wie weet meer van dit alles?
Ik heb alleen gehoord dat als je aan 100 studenten van Hogeschool Den Ham zegt dat er dichtbij een park is, dat ze daar erg van schrikken. Ze weten dat gewoon niet ... Vreemd he...
Verder lijkt me een ondertunneling wel leuk, maar waarschijnlijk erg duur in verhouding tot wat het oplevert. En inderdaad Dijle openleggen en dan daarnaast een plein, dat lijkt me wel wat. Ik denk ook dat de Hogeschool misschien genoeg vingers in de pap heeft om zoiets mee aan te kaarten. Al bij al toch een dure ingreep vrees ik.
Goedkoop zal dat zeker niet zijn - dat wil ik grif toegeven. Maar naar leefbaarheid, gezelligheid en veiligheid op deze plek, zou het een heuse verbetering zijn. Ik geloof écht wel in dit project. Nu liggen gebouwen als jeugdherberg en Den Ham wat verloren langs de drukke ringweg. Een groot levendig plein zou een schitterend koppelteken met de stad.
Misschien moet er maar eens een grondige kosten/bate-analyse gemaakt worden. Ik pleit niet om het geld door deuren en vensters te gooien, maar toch ... toch maar eens bekijken, cijferen, en misschien plannen?
Sorry maar ik zie al die lelijke gebouwen rond dat schoon vlietje staan (Sheppers en het Cultureel Centrum). Ik zou veel liever en veel meer geld in ijzeleen steken. En de terasjes wat aangenamer maken, das pas genieten.
@Julien Das interessant. Ik vind het CC niet echt zo lelijk he. En wat te denken van de Cellekes, en de huizen op het Jef Denynplein ? Die zijn toch mooi ;-)
Scheppers mag dan al niet echt een mooi gebouw zijn (dat is zéker waar als je vergelijkt met het vroegere gebouw op oude foto's) - maar daar is nu niets meer aan te verhelpen - maar inderdaad: in de buurt staan nog wel mooie gebouwen (oude herenhuizen op de Melaan, de Minderbroederskerk, de cellekes...). Dus: openleggen de vliet - zal de omgeving verfraaien. Ijzerenleen is me dunkt al mooi genoeg...
Ik vind het stel eind19e-begin20eEeuwse huizen op de Melaan schitterend. Dat is van aan dat groot wit van Scheppers tot aan het Jef Denynplein. Mooi bewaard ... en allemaal gezet rond eenzelfde periode denk ik. Waarschijnlijk werd het klooster dat daar voordien stond destijds afgebroken ... Wie helpt me hier ?
@Peter: In 1964 werden de oude gebouwen van het Scheppersinstituut gesloopt en werd het nieuwe complex gezet. Behalve de kapel uit de 16de eeuw zijn de huidige gebouwen van de school uit de 19de en 2Oste eeuw, ingeplant rond twee rechthoekige speelplaatsen. De kapel is een laatgotische restant van het arme clarenklooster, dat daar gelegen was.(gesticht in 15O1). Vanaf de Thaborstraat was de Melaan toen ingenomen door het arme claren en Thaborklooster. (meer info, en dan echt uitgebreid kan je vinden in het boek :Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen - Stad Mechelen - blz.325 - dit is een wat beknopte samenvatting).
We zijn met de stad van plan om de situatie op de mechelse vesten grondig te herbekijken. Een idee is een plein - je kent ondertussen mijn voorliefde wel voor pleintjes in de stad: die creëren licht en lucht - te maken ter hoogte van de hogeschool. Maar dat kan je maar pas als je het verkeer ondergronds brengt zoals aan het station in Leuven. En als we dan toch aan het werken zijn, kunnen we de Dijle daar opnieuw bloot leggen ter hoogte van waar nu het frietkot staat. Weer wat licht en lucht in de stad. En plezant voor de studenten om aan de waterkant hun bo'kes op te eten. En aan de overkant gaan we het molenhuis restaureren: we kregen zopas een toelage van 375.OOO¤. Vooruit met de geit nu. Ook denken we eraan om aan de andere kant een verdieping extra te leggen die als parking kan dienen voor langparkeerders. De ringwerken krijgen we hopelijk in gang vanaf 2007 omdat de ring van het vlaams gewest is en zij moeten dat kunnen betalen.
Deze plannen kan ik persoonlijk alleen maar toejuichen, vooral de restauratie van het molenhuis! Een onopvallend en vergeten gebouwtje aan een stadspark. Wat wordt de bestemming van dat gebouwtje dan? Nog een museum? Iets voor de studenten?
@EricC / / Las in De Standaard dat de molen na restauratie in concessie wordt gegeven als horecazaak. Een 'mini-museum' (infopanelen, foto's, prenten...) incorporeren zou wel leuk zijn. Dan kan de verpozer in het park ook nog een stukje geschiedenis meepikken op de koop toe.
Peter,ik woon niet meer in Mechelen,maar toen ik daar woonde ongeveer 50 jaar geleden,ik dacht dat de Melaan een echte doode straat was.En wat het Groen Waterke betreft,dat was buna in mijn geburen en ik dacht dat dit een heel mooi plaatske was.Ik kan mij nog altijd voorstellen,die oude painter daar zittenen painted dat dat mooi plaatske,zoodat wij het kon bewaren voor de toekomst,dat is hoe ik daar over voel.Louis.
@Louis: Fijn om dit te lezen. Het Groen waterke is inderdaad de moeite waard om te schilderen. Maar Alfred Ost heeft meer geschilderd. Heel Mechelen liep vol met vlieten.
peter,thanks for your reply.Louis.PS.eventhough I live in Indiana,I still like to know what is going on in my home town.Nice to hear from you guys.
In het cultureel centrum, ingang Melaan staat een kleine infostand opgesteld met fotomateriaal en plannen met de op til zijnde werken voor de opening van de vliet. Er zijn ook reproducties te zien van oude foto's van de vroegere toestand van de Melaan. En er is een infobus voorzien. Ik ben er deze morgen eens binnengelopen omdat dit project me uitermate boeit... Toch wel eens interessant om langs te gaan als je in de buurt bent...
Bedankt Jan. Ik denk dat het dezelfde info is als de omwonersvergadering van een paar maanden geleden.

Trouwens als alles klopt, beginnen ze maandag, met het archeologisch onderzoek !
Alles klopt dus niet. Geen archeologisch onderzoek tot nu toe, zaosl beoofd, na het bouwverlof. Meneer Stevens, waneer beginnen ze ?
En vers van de pers ... Zonet werd de wegbedekking aan de Minderbroedersbrug door een grote graafmachine aangepakt ...

De werken zijn gestart, denk ik dan !
Het worden lastige 'moeilijk bereikbare' tijden voor bewoners, handelaars( (Equator, Hoekske, ..), leerlingen en leerkrachten van Scheppers en TSM...
maar het resultaat zal wellicht meer dan de moeite waard zijn!
Je kan geen omelet maken zonder eieren te breken. :-)
Maar ik hou het nauwlettend in het oog, en breng verslag op de weblog van de vordering van het openleggen van de Melaan.
Daarnet even met de archeoloog van dienst gepraat. Ze gaan enkele de Minderbroedersbrug onderzoeken, en ze hebben daar een beperkte tijd voor (hij sprak van een week).
Wordt zeker vervolgd.
Belofte maaakt schuld. Fotos van het openleggen van de melaan zijn te vinden op
http://www.lunaluna.be/imag...
Na de fotos op
http://www.lunaluna.be/imag...
even melden dat de 'put' van de archeologen terug dicht is gesmeten ...
UPDATE MELAAN
Ik denk dat ze nu aan de Persoonshoek beginnen openleggen. Er stonden vanmorgen toch al borden 'Verboden te stationeren'