het Speelgoedmuseum: van bikkelen tot gameboys

met categorie:  

Nu we het toch over toeristische trekpleisters hebben:
gisteren stond er in DeStandaard een artikel over
het Mechelse Speelgoedmuseum, onder de categorie: "zeldzame bezigheden en
activiteiten".

Bij mij is het al van een schoolreis in het 3e leerjaar geleden
dat ik er nog geweest ben, maar nu ik er zo bij nadenk is het
Speelgoedmuseum toch wel een vrij sterk idee. En inderdaad vrij zeldzaam
in België. Volgens mij dus de moeite om op mijn oudere (maar nog steeds jonge)
dag ook nog eens langs te gaan.
Misschien wel voor Mechelen 2005, Stad in Vrouwenhanden,
dan loopt er vanaf 14 oktober de tentoonstelling "Speelgoed in meisjeshanden".
Daarin komen de culturele verschillen aan bod die via speelgoed worden
meegegeven of erdoor tot uiting komen.

Het artikel zelf gaat over de verschillen tussen de spelen van vroeger en nu,
van bikkelen en knikkeren tot de GameBoy.

Lees de volledige tekst op DeStandaard. (abonnement vereist)
Beetje lastig lezen dat artikel op De Standaard als je geen digitaal abonnement hebt.
Ik ben er tot mijn grote spijt nog nooit binnengeweest. Schandalig eigenlijk want ik woon er vlakbij. Een idee voor op een regenachtige dag misschien.
Het speeldgoedmuseum! Nog zo een van DE troeven van Mechelen! Ben er al meerdere keren geweest, en niet alleen als kind hoor. Niet zonder trots toon ik dit ook telkens wanneer ik buitenlandse vrienden of vrienden die Mechelen-leek zijn, op bezoek heb. Verder kan je er terecht op regelmatige tijdstippen voor thematische tentoonstellingen..

Zo herinner ik me de Teddyberen tentoonstelling, de Lego-expostie, de Marklin treintjes;.. enfin.. altijd wel iets te beleven in het Speelgoedmuseum... En wanneer er geen tentoonstellingen zijn.. Gewoon gaan... met of zonder kindjes, en laat het in kind in jezelf nog eens los ;-))
..of denk nog eens (met weemoed?) terug aan je kindertijd

"oh my childhood, don't look at me with such frightened eyes"... erh. Dat heeft daar niks mee te maken ;-)
Deeeuuuu tijd van toe-oen...herinneringen...
Als kleine meid was dit een verplichte pitstop op schooluitstap. Veel meer dan dat het er een vrij oubollige en bedufte bedoening was, is er niet blijven hangen (but these were the old days, I presume...). Maar intussen heb ik me laten verleiden tot een toekomstig bezoek! De snelle opeenvolging van verrassende tijdelijke tentoonstelling en de berichtgeving in de pers erover hielpen me reeds op weg en gisteren trok het geïllustreerde artikel in de De Standaard (DS) me definitief over de streep voor een hernieuwd bezoek.
De regionale pagina's van DS focussen ook vandaag weer op Mechelen. Dit keer is het Tivoli-park de blikvanger. Om kort te gaan wordt er gesteld dat Tivoli méér is dan een gewoon park. Het is een zeer kindvriendelijk recreatiedomein dat mijns inziens nog te weinig wordt uitgespeeld in het kader van Mechelen Kinderstad.
PS/ Voor de liefhebbers van speelgoedmusea of gewoon als tip voor de kids: er is er nog een speelgoedmuseum op 20 minuten treinen van Mechelen: ondergebracht in een mooi oud herenhuis in de Brusselse Verenigingstraat lijkt het nog het meest op één grote rommelige zolder. Stoffig bijwijlen maar behoorlijk charmant. De conservator geeft vaak ook zelf demonstraties van mechanische speeltjes, jolijt gegarandeerd bij klein, groter en groot!
Trouwens, dit Brusselse museum ontvangt een waarlijk internationaal publiek, van China tot Canada en van Noorwegen tot de States. Iets om in het acherhoofd te houden Mechels Speelgoedmuseum...
Het speelgoedmuseum bezocht ik al verscheidene keren, en ik ben telkens verrast door de mooie opstelling, de creatieve aankleding en de wisselende thema-tentoonstellingen.Niet alleen als kind is het tof om het museum te bezoeken, maar zeker ook als volwassene. Voor de kinderen is het 'doe-museum' erg leuk, en een grappig detail is de doorkijk naar de sporen van het station Nekkerspoel in de afdeling speelgoedtreinen. Ol voor minder-mobielen is het museum goed ingericht. Een uniek museum dus, om meerdere keren langs te lopen...
Met dit museum en de top-trekpleister Technopolis is Mechelen een nummer 1 - bestemming voor kinderen en jeugd.
(trouwens: het Brusselpoortmuseum is ook heel leerrijk en aanschouwelijk voor lagere-schoolkinderen...)
als inwoner van de wijk nekkerspoel, ben ik zéér trots op ons speelgoedmuseum...ik ben er al meerdere malen geweest en het blijft de moeite...en als je niet weet waar je een verjaardagsfeestje voor je kids moet organiseren, dan is speelgoedmuseum place to be ...ik heb het reeds tweemaal gedaan...de kids waren dolenthousiast...
hmmm,
Sta al een poosje op het punt
de Fisher-Price® expo aldaar te bezoeken.

Maar de aanblik van de ingang stoot me af.
Spijtig, want die lijkt dus niet representatief voor de binnenkant.
Stinus, gewoon doen! Echt, waar het speelgoedmuseum zélf is je bezoekje méér dan waard. (en neen, ze betalen me niet om dat te zeggen, hehe.)
ik moet stinus helaas bijtreden wat de inkom betreft. Ook de aanblik vanaf het station Nekkerspoel is niet echt uitnodigend. Kan die jaren-60-warenhuis-look niet wat opgefrist worden ? Het is wel al een hele tijd geleden dat ik er nog een bezoekje bracht maar ik stel toch vast dat het museum er telkens in slaagt de thematentoonstellingen onder de aandacht van de nationale media te brengen.

Mechelen heeft trouwens enkele fantastische troeven voor kids : het speelgoedmuseum, Technopolis, Plankendael. Om van de Nekker, Tivoli en het Vrijbroekpark nog maar te zwijgen ; en dat goed bereikbaar in 't centrum van 't land. Dat aspect van de stad zou best wat meer in de verf mogen gezet worden en nee, een paar tijdelijke bordkartonnen mini-deurtjes in 't centrum zijn niet voldoende.
Ik voel me niet echt uitgenodigd om het Speelgoedmuseum binnen te stappen. De heraanleg van dat kruispunt, heeft het er trouwens niet makkelijker op gemaakt. Ook de Nekkerspoelstraat trekt me niet aan, om van de ingang maar te zwijgen.

Ideetje: Heeft het museum geen achteringang, zoals tArsenaal ? Dat is misschien voetgangervriendelijker ?
Wat de ingang betreft: wie heeft er in godsnaam de toestemming gegeven om recht tegenover het Speelgoedmuseum een (goedkope) erotheek te plaatsen in de Nekkerspoelstraat? Ik kan me voorstellen dat er nog steeds mensen zijn die daar aanstoot aan nemen. Daarbij keldert het de waarde van de buurt, en daarbij ook de kansen van het museum.
Tja, de ingang is idd niet bijzonder fraai, maar eens je binnen in het museum
komt, heb je daar geen enkele hinder meer van, hoor.Er is momenteel géén zij-ingang, alhoewel het eventueel mogelijk zou kunnen langs het voetgangersstraatje bij de uitgang van station Nekkerspoel, dat was ooit een project voor een 'speelgoedstraatje' maar dat is er spijtig genoeg nooit van gekomen! Het is nu eerder een heel andere soort pleisterplaats geworden! Trouwens, indien ze die achterkant willen benutten, is er nog heel veel werk aan de winkel! Het hele gebouw heeft een grondige opknapbeurt nodig aan de buitenkant, maar ik heb daar wel eens iets over gelezen maar ik weet niet meer waarom het er na zoveel jaar nog altijd zo verkommerd bijstaat. het zal wel iets met centen te maken hebben, hé. Wat die erotheek betreft, goh, die staat daar al jaren, ik zie dat zelfs niet meer, maar ik kan begrijpen dat buitenstaanders die niet veel in Mechelen komen er mogelijk aanstoot aan nemen.
Inderdaad ons stadsbestuur kan meer inspanningen doen om Mechelen te promoten als een kind en gezinsvriendelijk stad...ik ken géén andere stad in Vlaanderen die zoveel faciliteiten biedt aan kinderen...
Eerlijk gezegd vind ik de heraanleg van Nekkerspoelkruispunt geslaagd... ook het inrichten van speelgoedstraatje (naast speelgoedmuseum) is geslaagd..
@nathan: Heraanleg van Nekkerspeolkruispunt is echt wel een ramp vind ik.

De natuurlijke manier van een 'ring' rond een stad, de vroegere wallen wordt volledig doorbroken. Ik zou de mensen de kost niet willen geven die vanuit richting 'Den Ham' komen en dan naar de Nekker rijden ni het gedacht dat ze de ring volgen.

Het kruispunt is VEEL te complex, de waterloop is er niet meer zichtbaar. Echt iets van de jaren 70. Ik heb zelfs gehoord dat het ontwerp van die tijd dateert, maar zeker ben ik daar niet van.

Echte weer een kruispunt met enkel koning auto in gedachten ... Iedereen zo snel mogelijk naar De NekkerHal leiden.
aan Nathan, ik vermoed dat je nooit het mooie plan gezien hebt voor het project van het speelgoedstraatje, want dan zou je nu wel weten dat het helemaal niet is wat het moest zijn ! Maar goed, nu kunnen de voetgangers er toch meestal rustig doorlopen om zo een beetje weg af te snijden. Tja, en of het nekkerspoel kruispunt zo geslaagd is zou ik ook niet durven zeggen en voor de fietsers is het hier ook niet zo heel duidelijk.
Zo vréselijk vind ik de ingang van het speelgoedmuseum nu niet hoor. Het oogt misschien niet super-aantrekkelijk - maar kom... Eenmaal de drempel over sta je versteld van dit toch wel bijzondere en aangename museum.
Ik denk dat de omgeving die niet zo fraai is, misschien eerder maakt dat de eerste stap moeilijk gezet wordt. En het speelgoedstraatje: dat is pas een kleine ramp: Dit is een guur en héél onaantrekkelijk steegje... En of daar wat aan te veranderen valt?
Het Nekkerspoelkruispunt is helemaal niet duidelijk voor fietsers. Ik kom hier bijna dagelijks voorbij, en merk heel wat overtredingen en onzekerheid bij fietsers die niet weten hoe te moeten rijden. Vanuit de Keizerstraat naar Nekkerspoel is OK, maar komende van Nekkerspoel, en links de Zandpoortvest willen volgen... da's andere koek voor mensen die dit traject niet kennen...
Het pleintje voor het station van Nekkerspoel is wel mooi aangelegd. (alleen: voor de fietsers toch opletten voor de auto's... )
Maar het speelgoedmuseum: ik ben er wel fan van.
Ik zal straks eens langs dat speelgoedstraatje rijden want ik ken dat niet.
Het Nekkerspoelkruispunt moet efficient zijn voor de auto's, als je ziet hoeveel mensen daar elke dag passeren.

Iedereen die in Bonheiden, Rijmenam, Keerbergen, Putte, Heist-o-d-Berg, Tremelo woont en in Antwerpen, Brussel of Gent werkt komt daar volgens mij voorbij om naar de E19 te rijden. De grote ring rond Mechelen die in St-Kat-Waver stopt doortrekken tot Peulis/Putte zou heel wat auto's kunnen richting E19 brengen die nu momenteel allen de kleine ring nemen. Mensen die naar Brussel moeten passeren hierbij elke ochtend ook nog eens langs het station, aangezien zij in Mechelen Zuid op de E19 willen (5km minder file 's ochtends).
Zolang die grote ring (R6) niet wordt doorgetrokken, zal de Mechelse ring steeds druk blijven door mensen die helemaal niet in Mechelen wonen, en er ook niet werken. Dit doorgaand verkeer in een wijde bocht rond Mechelen sturen zal verlichting geven aan alle kleine-ring bewoners, en aan alle appartementjes te zien die daar langsstaan, is dat toch een grote hoop van de Mechelse inwoners.

meer info:
http://www.spam.be/lopendez...
Ben dus gisteren langs het speelgoedstraatje gereden, maar ik heb het niet gevonden ...

Het is toch niet die straat langs het nekkerspoelstation ?
Peter,
vanuit het centrum komend is het speelgoedstraatje, het eerste straatje links achter de spoorweg... De hele linkerkant van de straat is dus de gebetonneerde spoorwegberm, met enkel de ingang naar het nekkerspoelstation als onderbreking. En vond je het even 'mooi' als ik?
Het is dat steegje, alleen voor voetgangers en fietsers, als je het station buitenkomt kant nekkerspoelstraat, direct links naast chinees restaurant en de achterkant van het speelgoedmuseum. Zoals ik al eerder zei is het helemaal niet geworden wat het had moeten zijn, het heet ook niet speelgoedstraatje, maar dat was wel ooit de bedoeling. Jammer, hé. ik denk zelfs niet dat die steeg een naam heeft !
Haha, dan heb ik het gevonden.

Tja ... die steeg heeft inderdaad geen naam, en laat ons eerlijk wezen, zelfs een toparchitect kan van die nauwe steeg geen leuk ding maken denk ik.
Als je het steegje in huidige staat vergelijkt met de staat van 6 jaar geleden, zie ik toch een serieuse verbetering....nu lopen er veel meer mensen door dan 6 jaar geleden....

Idem dito met het nekkerspoelkruispunt... als je het huidig kruispunt vergelijkt met vroeger, kan je niets anders vaststellen dat het huidige voetgangers en fietsvriendelijker is...er gebeuren ook veel minder ongevallen dan vroeger ...6 jaar geleden was het kruispunt een 'zwart kruispunt' , nu niet meer ...
Zoals met alle andere dingen in het leven, kan alles beter....
Klopt kankeren is erg makkelijk.

Enkele voorstellen tot verbetering dan maar:

- Leg het openbaar domein aan tot aan het speelgoedmuseum, vergezel de voetganger vanuit de stad naar dat museum, met bvb leuke Grafitti, leuke stoeptegels, speels kleuren, ... hier en daar een accentje dat doorloopt tot aan de voordeur van het museum. Ik zou me als voetganger al een pak beter voelen.

- Maak op een of andere manier duidelijk waar de ring loopt van Mechelen op het wegdek. Heel die situatie is totaal ontwricht. En als je dan toch de ring duidelijk maakt, waarom dan ook niet de waterloop die ze daar zo vakkundig hebben verstopt ? (ZOals op het kruispunt met de Mc Donalds trouwens, in pure jare 60-70 stijl)
geachte
ik zit in mijn 6de jaar verzorging en het thema van mij G.I.P is: "jong en oud al spelend in beweging." daarmee wil vragen of jullie soms geen documentatie hebben over: spel en speelgoed van vroeger tot nu?
je zou me er een groot plezier mee doen.
alvast bedankt!!
Hallo Karen, ik denk dan dat je best eens naar het Speelgoedmuseum zélf stapt - misschien hebben ze daar wel publicaties voor je werk... Sowieso is het heel leerijk om daar eens een kijkje te gaan nemen - zéker nu met de thematentoonstelling over speelgoed in meisjeshanden.
Succes in ieder geval!