Planckendael, lekker ontspannen

met categorie:  
Afgelopen weekend had ik Nederlandse schoonfamilie op bezoek. Niet de eerste keer dat ze kwamen, maar ze kwamen wel met een speciale intentie. Ze hadden me al zo vaak horen praten over ons prachtig Mechels (Muizens) dierenpark Planckendael dat ze wel zelf eens wilden kijken hoe mooi het er wel is.
Vandaag zijn we dus gezellig er naartoe gegaan.
Per boot aan Coloma vertrokken via de Leuvense Vaart, eigenlijk fijn om dat stukje Mechelen ook eens vanop het water te bekijken, om na 20 minuutjes varen aan te komen bij Planckendael.

Eigenlijk heb je er alles, speeltuinen voor kinderen, avonturenparcours, educatieve tentoonstellingen en vooral dieren van allerlei pluimage. Maar wat zeker moet vermeld worden is de mooie groene ruimte die er gecreeerd wordt.
Eigenlijk zou ik wat vaker de tijd moeten nemen om er langs te gaan. Want die gibbons daar kan ik uren naar kijken!

Planckendael is een echte serieuze toeristische troef voor onze stad.
en geen jachtluipaarden tegengekomen ? :-) stond onlangs in DeStandaard:

Jachtluipaarden Planckendael proeven even van vrijheid
(scs)

08/07/2005

MUIZEN - Twee jachtluipaarden zijn gisterennamiddag korte tijd uit het roofdierenverblijf van Dierenpark Planckendael ontsnapt. De dierentuin werd onmiddellijk ontruimd en de politie werd verwittigd. De katachtigen keerden na twintig minuten van relatieve vrijheid vanzelf naar hun kooi terug.

Kort voor de middag liet een verzorger een deur openstaan toen hij het jachtluipaardenverblijf binnenging. Hierdoor konden twee dieren ontsnappen. De oppasser alarmeerde meteen de parkleiding, die zonder aarzelen de speciale veiligheidsprocedure in werking zette.

,,We hebben al onze medewerkers het park ingestuurd om de bezoekers aan te manen om zich naar de uitgangen te haasten. Ook de speciale interventie-eenheid van de politie is verwittigd. Die was al na tien minuten ter plaatse'', zegt stafmedewerker Ward Melens.

Enkele personeelsleden probeerden de twee ontsnapte dieren ondertussen zonder kleerscheuren weer achter slot en grendel te krijgen. Dat lukte vrij snel. Na zowat twintig minuten stapten de luipaarden uit eigen beweging terug hun verblijf binnen.

,,De dieren hebben op geen enkel moment de onmiddellijke omgeving van hun verblijf verlaten. De verzorgers, die de luipaarden goed kennen en weten hoe ze ermee om moeten gaan, hebben hun uiterste best gedaan om ze rustig te houden en dat is ook gelukt'', zegt Melens. ,,Omdat wij onze dieren in het park zoveel mogelijk ruimte geven, behouden ze in grote mate hun natuurlijke, instinctieve gedragingen. Dat heeft in ons voordeel gespeeld. Een luipaard zal nooit van nature naar mensen gaan.''

Op het moment van het incident waren er door het slechte weer slechts zo'n 400 bezoekers in het park. Omdat de precieze reden voor de evacuatie niet werd meegedeeld, brak er op geen enkel moment paniek uit. Voor de nalatige verzorger krijgt de crisis wellicht nog een staartje. ,,Er is een beoordelingsfout gemaakt. Die moet intern geëvalueerd worden, maar missen is menselijk. De man is erg onder de indruk van wat er gebeurd is.''
Hallo Marc VC & jelle,

Ik kan het alleen maar beamen, Marc. Zelf was ik er ook gisteren,samen met nog 41 anderen. Als belgische Simple Minds Fanclub hadden we een familiedag georganiseerd voor die leden met kroost die geïnteresseerd waren en zich vrij konden maken. Het werd een geslaagde dag!

Inderdaad, Marc, Planckendael is méér dan een bezoekje waard. Zoals gewoonlijk kwam ik, langs de vaart met fiets, en zo zie je al meteen bij aankomst de Ooievaars die je blijken te verwelkomen ;-)

Jelle, de Jachtluipaarden zaten nu wel degelijk IN hun kooien hoor ;-))

Ja, zowel het groen als de aanwezige beestjes.... Plancendael IS een troef voor Mechelen!
In augustus heb ik Britten op bezoek. Naast een wandelingske in Mechelen, initiatie in Mechelse Bieren en cafeetjes , zal daar zeker een bezoekje aan Planckendael bij zijn ...
Wij waren daar gisteren ook met wat vrienden en hun kroost (blijkbaar zat half Mechelen gisteren in Plankendael). Samenvatting van onze trip:
1. de ooievaar aan de vaartingang is wat rafelig en maakt de kinderen bang (de ouders trouwens ook bij nader inzien als je je kinderen op de foto ziet met die vieze snavelachtige)
2. de witoorpenseelaapjes zijn het schatigst
3. 'sponge bob' is de lekkerste ijslolly
*schaam schaam*
ik woon er zo dicht in de buurt en nog nooit geweest ...
Never Say, Never Hanna ;-)
Het kàn nog altijd he!
Ik was er ook (weer) vorige zaterdag en het blijkt keer op keer een fijne uitstap, met of zonder kinderen.
Het park is niet alleen een interessante dierenkijkpark natuurlijk maar ook een enorme groene long waar het heerlijk kuieren is. De opstelling hoog tussen de bomen vind ik wel een fijne blikvanger. En inderdaad de vrij nieuw ogende opstelling met de witoorpenseelaapjes biedt ook wel perspectieven (ze zijn inderdaad schattig!).
Wat me opviel was dat het er ongelooflijk internationaal aan toeging, heb wel heel veel verschillende talen horen spreken. De bootverbinding zou vanuit toeristisch oogpunt beter uitgespeeld kunnen/mogen worden, al heb ik de tocht jammer genoeg nog zelf niet kunnen ondernemen. En da's leuker dan 4 euro betalen voor autoparking.
Sommige lieden heb ik al horen klagen over de toegangsprijs (15 euro voor volwassenen) maar dat heb ik er voor over, denk gewoon aan het voer voor al die beestjes, aangepaste verzorging, onderhoud park en nieuwe opstellingen (een hele goeie en creatieve zaak trouwens)... 2x cinema kost tegenwoordig immers ook al zoveel en daar hoor ik zelden iemand over reppen.
Dus Hannah, gaan met die banaan :-)
Inderdaad, Ellys! Het bezoek aan Planckendael is zeker en vast zijn geld waard en zoals je zegt: met of zonder kinderen, het is er leuk om te vertoeven!

En als je dan in het Mechelse woont, en je eens niet de boot neemt, kan je er nog een sportieve dag van maken. Langs de Vaart kan je ook naar Planckendael fietsen, en dan ga je binnen langs de "bootingang". Je kan je fiets er ook veilig stallen, dus no problemo...
Als je kids hebt, neem een gezinsabbonnement op Planckendael...je betaalt er 124 euro voor gans het gezin (ongeacht het aantal kinderen) en kan dan gans het jaar gratis binnen (plus gratis in de zoo van antwerpen).
We gaan er gemiddeld 15 keer per jaar..we hebben dus een enorme 'return' op onze planckendaelbezoekjes... in alle seizoenen van het jaar blijft Planckendael mooi ...
soms vertoeft je maar een uurtje...nadeel van een dagticket is, dat je verplicht voelt om minstens een halve dag te blijven
Na lange tijd (neem 10 jaar) onlnags weer in Planckendael geweest om 'mijne grote' de beestjes is te laten bekijken. Het resultaat,mama en papa liepen verwonderd door het park,zo afgestompt van ht leven in't stad dat we zelfs blij opkeken bij het zien van een beetje gras(!),de kleine alleen oog voor de blondjes die passeerden. (Hij is dus 2 jaar,en da begint nu al) Enige nadeel vond ik toch de prijs,we zijn natuurlijk mét boot gegaan,om 'de grote' een plezier te doen. Zo'n abonnement lijkt me dan toch geen slecht idee,na twee bezoekskes hebt ge uw geld er al uit,en met twee kinderen is dat toch mooi meegenomen,plezant en leerzaam tegelijk ;)
de abonnementen vliegen naar het schijnt de deur uit, mischien wel door"het leven zoals...."? Wij hadden vroeger ook een abonnement toen de jongens nog wat kleiner waren, héél leuk, op een zomerse dag rij je er gewoon eens langs, wandelt wat en kijkt eens rond, eet een ijsje, en hup op de fiets terug naar huis! Zen geld méér dan waard.
Ja, Kris.. een dagje Planckendael is altijd heel dik in orde.. Wacht maar binnenkort, dan gaat de nieuwe "attractie" open (in juni). Een heel aziatische tuin waar dan ook het grotendeels overdekte Aziatische continent opent... .

Ik had onlangs het geluk een kijkje achter de schermen te kunnen nemen in het in opbouw zijde aziatische park, en het ziet er indrukwekkend en veelbelovend uit! Ik zal binnenkort zeker weer present zijn in Planckendael..

Geachte  Marc VC,

 

Als hyves leden en hyves beheerder van http://www.thesimpleminds.hyves.nl site nodigen wij u graag uit eens te komen kijken bij onze hyve.

tot hyves

Zegwaart

dat lijkt me een spamberichtje te zijn