Amateurs

met categorie:  
Geloof het of niet maar (groot-)Mechelen is zo'n 12 amateurtoneelgezelschappen rijk. Dat is een heel pak in vergelijking met bijvoorbeeld Leuven. Er zijn zelfs echte Middeleeuwers nog steeds actief, het is te zeggen: er zijn vier rederijkerskamers die de titel mogen voeren: De Peoene, De Ghesellen vanden Palmryze, De Lisbloem en De Boonbloem).

Nu ja, middeleeuwers. Ik denk niet dat er een gezelschap al zo lang meegaat. ‘De Peoene’ (opgericht in 1488) geraakte op het eind van de 16de eeuw in verval, maar kwam in de 17e eeuw weer tot betrekkelijke bloei. Ze werd afgeschaft door de Franse bezetter in 1797 en terug opgericht in de 20e eeuw. Hetzelfde gebeurde met 'Het boonbloemken' (opgericht in 1518) uit Nekkerspoel: maakte een crisis door in 1586 en verdween van het toneel tot - naar aanleiding van haar honderdjarig bestaan - Voor Taal en Kunst de titel sinds 1994 terug mag voeren. Hetzelfde gebeurde trouwens ook al met De Moedertaal die de titel van 'De Lischbloem' kreeg toegekend.

Ook de programmatie en het spelniveau van de (betere) Mechelse toneelverenigingen kan je nog bezwaarlijk middeleeuws noemen. Er worden elk jaar een hoop knappe producties opgeleverd die bezoekers van ver buiten de stad naar hier lokken (meer dan 16.000 toeschouwers per jaar). En het mag ook gezegd: de Stad Mechelen subsidieert de culturele organisaties voor een hoger bedrag dan ze decretaal verplicht is. Voor het liefhebberstoneel zijn er goedwerkende subsidiereglementen op basis van prestaties. En da's maar goed ook. Want koken kost geld. Als je weet dat een kring uiteraard een zaal moet huren, SABAM moet betalen, affiches, flyers, programmaboekjes moet (laten) maken, decors en kostuums moet maken en/of huren, dan verbaast het dat je nog naar een amateurvoorstelling kan gaan kijken voor nog geen 10 luttele euro's. Enfin, om maar te zeggen: kom eens allemaal naar de Mechelse toneelverenigingen kijken. U doet er niet alleen uzelf een groot plezier mee.
KT De Peoene
KT Voor Taal en Kunst (aka De Boonbloem)
KT De Moedertaal (aka De Lisbloem)
De Dijlezonen (aka De Ghesellen vanden Palmryze)
Toneelstudio Gommarus (aka Theater Korenmarkt)
Mechels Volkstoneel
't Echt Mechels Theater
Galgenbergs Amateurtheater
KT Jong Maar Moedig
Rust Roest (Leest)
Ik Dien (Muizen)
(niet echt amateur meer: Abattoir Fermé)
Inderdaad, Joeri. Onze Mechelse Amateurgezelschappen hebben heel wat te bieden. Zelf ga ik met enige regelmaat kijken naar de voorstellingen van KT De Peoene, maar ik zou eigenlijk ook die andere gezelschappen eens moeten bezoeken...

Abattoir Fermé: idd. niet echt amateur meer, en erh. Wel;. hm.. niet helemaal mijn ding..

Eventjes vermelden dat De Peoene eer gisteren met De 4 Zusters ei zo na het Landjuweel 2008 hebben gewonnen!

Ik maak niet graag reclame voor eigen winkel, maar sinds vorig jaar is er in Mechelen ook nog Cie. Parallax bijgekomen.

Een klein gezelschap, dat na een kleine start dit jaar ("Open Huwelijk" van Dario Fo) er volgend jaar terug zal staan met een (eigen) productie in de (oude) stadsfeestzaal.

Info op: www.cieparallax.be

 

Hallo,

Wij zijn op zoek naar een toneelvereniging door waar kinderen de acteurs zijn. Kent iemand zo'n vereniging.

voor een jongen van 8, met veel fantasie, en zich tenvolle kan uitleven in rollen.

alvast bedankt

@ Didi :  Hoe het in Mechelen zit met toneelverenigingen voor en door kinderen weet ik niet.  Maar in onze buurgemeente Sint-Katelijne-Waver is er een goede jeugdwerking bij Toneelvereniging Streven.  www.ktstreven.be