Uw favoriete plekje

met categorie:  
In de laatste editie van 'Onder den Toren', verklapt Connie Neefs (inderdaad, dus zus van ...) haar favoriete Mechelse plekje: de Cellekens aan de Minderbroedersgang. We moeten het toegeven: sinds de restauratie in 2000 oogt de binnentuin prachtig. Een groene oase middenin de stad. Maar is de tuin van het gerechtshof dan niet veel mooier? Of is juist de Vismarkt de onbetwistbare nummer 1 qua gezelligheid? Wat is uw favoriete plekje? Vertel het ons én ontdek plekken waar anderen hun hart verloren.

Meer lezen? Dat kan, in de Onder den Toren nr 37 die u vanaf 27 juni in de brievenbus mag verwachten.
Ik vind het Klein Begeinhof wel een mooie plek. En het terrasje aan de Borrel Babbel in de schaduw van de kathedraal is ook niet mis.
Tuin van het Gerechtshof is een fraaie, historisch verantwoorde tuin. De tuin van de Cellekes is bijzonder gezellig en mooi - spijtig alleen veel gesloten door privékarakter van het pand. Maar ook de tuin van de refugie van Tongerlo is heel elegant. Mooiste Mechelse straatjes volgens mij: Schoutestraat, Fonteinstraatje en 8-Zalighedenstraatje. En natuurlijk ook de Jezuspoort...
momenteel ben ik nog niet veel 'buiten' geweest. want ik ben mijn eigen hof aan het omspitten. (als verse eigenaar)

'k moet zeggen dat het schone grond is.
hier in mechelen. En goed ruiken dat ie doet, zo pas omgedraaid.

De merels (Sturdus merula) vinden spitten ook geweldig.
de wormen (---) iets minder.

hopelijk stuit ik niet op een oude zulling, of ze komen met hun tandenborstels en spatels 3 jaar zoeken naar oude haarspelden en vreemde eetgewoonten.
Het Vrijbroekpark!
- de terrasjes op de VIsmarkt, of ook wel "de boot" van Taverne Kraanbrug

- pleintje "nieuw werk", aan de Borrelbabbel.

- terrasjes aan de Wollemarkt, Onder den Toren
Heh; ik haat reclame voor offline media op een online weblog: 't is meer dan een klik ver he.
Misschien 'Onder den Toren' in PDF aanbieden op dit weblog?
Goed idee, Frederic ;-)
Wat Frederic zegt is zeer terecht: wat met mensen die "Onder den toren" niet krijgen? PDF-ke opladen lijkt me dus inderdaad het minimum.
Frederic & co, jullie kunnen gedachten lezen. Binnenkort staat 'Onder den Toren' op het web in PDF.
Wegens een zekere webmaster die het lef had om met dit weer even op vakantie te gaan, staan ze momenteel nog niet online. ;-)

De offline link met Onder den Toren maakt deel uit van de oefening. Artikels uit Onder den Toren verder uitdiepen op Mechelen Blogt én omgekeerd leek ons een interessant uitgangspunt.
Twee vraagjes voor de die hard Mechelaars:
*Wie kent de geschiedenis van het kasteeltje in Nekkerspoel, aan de oevers van de Dijle? Is dat iets historisch waardevol? Het lijkt me een beetje vervallen.
*Sinds wanneer is het Nekkerspoel station gesloten? Hoe kwam het dat er in Mechelen twee stations (Nekkerspoel en het 'Centraal' station) zo dicht bijeen lagen?
Groeten-!
Het huidige stationnetje van Nekkerspoel dateert uit 19O3. Voordien was er enkel een goederenstation - nadien dus ook voor reizigers. Het station werd gebouwd, nadat ook de spoorwegbrug, met het verhoogde spoor over de afleidingsdijle werd aangelegd. Wanneer zou het gesloten zijn? Zou het een twintigtal jaren reeds kunnen zijn? of vergis ik me?
Over het kasteeltje weet ik niet zoveel te vertellen, buiten het feit dat het gebouwd zou zijn op de overblijfselen van kasteel 'De Borght' (in het bezit van een zijtak van de gekende Mechelse adelijke familie Berthout). Maar misschien weten anderen hier wel iets meer over...
Koen, net iets méér gevonden over het kasteeltje in de Regionale Beeldbank: het kasteel is een neogotische creatie van rond 186O op 15de eeuwse fundamenten. Het domein is in 1423 gekocht als dominiaal goed voor Filips de Goede.
En Koen... nog iets gevonden: het eerste stationnetje van Nekkerspoel dateerde van 1879, en... was bedoeld voor veevervoer! Dit werd in 19O3 vervangen door het huidige.
Hallo Allemaal!

Nekkerspoel station is slechts ENKELE jaren geleden gesloten. Nu -- als ik me niet vergis -- huist er "Lu's paragraph", een vertaalbureau... heb mijn jeugdjaren het Nekkerspoel Stationsgebouw altijd open geweten, (woonde toen in de buurt, en sinds nu bijna 5 jaar in Mechelen Zuid) en ik ben nog maar 33, dus het kan zeker nog geen 20 jaar geleden dicht gegaan zijn hoor.. al kan het ondertussen toch al tien jaar zijn dat het gebouw niet meer als station functioneert...
klopt, ik zou zeggen 8 jaar geleden gesloten ?
Inderdaad, ik denk dat het klopt dat het gebouw gesloten is 8 jaar geleden.Maar nu staat er wel een NMBS container waar je gewone biljetten kan kopen voor lokaal treinverkeer!
Peter, ben net gaan kijken op de site van LU's Paragraph (http://www.lusparagraph.be) en daar spreken ze ervan dat ze al 18 jaar actief zijn, maar ik kan haast niet geloven dat ze al 18 jaar in dat gebouw zitten? Alhoewel... de tijd vliegt natuurlijk..

Maar kan haast niet...ben er ooit nog op stagebezoek geweest (dat moet in 2000 geweest zijn denk ik.. toen was het bedrijf volgens mij er nog maar pas gevestigd.. ) dus toch maar 5 jaar geleden? ... hm.. ik weet het niet meer...
misschien is 5 jaar dichter in de buurt, zeker geen 20
Ja nu ben ik toch wel écht benieuwd naar het jaar wanneer het Nekkerspoelstation werd gesloten... Die '2O jaar' die ik dacht: da's inderdaad misschien een heel stuk verkeerd gegokt... 5 jaar lijkt me dan weer wel kort ... alhoewel - ik weet het niet hoor... Ik deed al wat zoekwerk, maar kan het voorlopig nergens terugvinden. Ik vind alleen dat er een beschermingsbesluit was in 1992.
@Jan :
We kunnen ons de strijd herinneren om het Nekkerspoelstation te Mechelen gestart in 1989 en bekroond met een bescherming in 1993 na een verbeten
strijd tegen de NMBS die het gebouw brutaal wou afbreken.

Volgens http://www.rim.be
Ik herinner me nu ook dat het wel al langer gesloten was en inderdaad met afbraak bedreigd, en dan kwamen er ineens allerlei geruchten dat een befaamde antiquair het gebouw zou inpalmen en restaureren met behoud van de historische elementen, maar misschien is er uiteindelijk zo die bescherming tot stand gekomen, hé. maar de definitieve installatie van paragraph is er pas veel later gekomen, vermoedelijk toch maar maximum 6 jaar.
met de Keizer Karelfeesten, maar dat was in 2000, dan was het er zeker al gevestigd.
ik woon sinds 1997 in Nekkerspoelwijk en neem sindsdien dagelijks de trein in Nekkerspoel naar Brussel...het station was zeker open tot het jaar 2000
@ Nathan: zéker open tot het jaar 2OOO kan niet, want ik las net dat theater de Komeet tussen 8 april en 22 mei 1999 in het "afgedankte station" het stuk "Europe" opvoerde. Dit toneelstuk van de Schotse schrijver David Greig speelt zich af in een station van een naamloos grensstadje, waar oude en nieuwe Europeanen een verhaal van liefde, verlies en verlangen vertellen...
Ik zou het ook niet geweten hebben hoor - en 't is misschien muggezifterij - maar met stapjes en beetjes komen we dichterbij de 'waarheid' ... We komen het wel eens te weten van wanneer het station werd afgedankt...