St-cd-Romboutstoren

met categorie:  
Als ex-Brusselaars hebben wij de blinkende bollen van het atomium recent ingeruild voor de beiaard. Het moet gezegd, het is hier (centrum Mechelen) echt wel rustig. Soms wordt het zoemen van de muggen overstemd door het wapperen van de vlag op de Romboutstoren. Met de regelmaat van de klok wordt het gewapper begeleid door een gezellige klokken-tune.

Zelf heb ik al genoten van Amelie Poulin, the sound of music en een resem (intussen rechtenvrije) klassieke componisten. Naar aanleiding daarvan is mijn man ook zijn oren beginnen spitsen en hij beweert een vrije interpretatie van Radiohead gehoord te hebben. Ik betwijfel dat laatste ten zeerste, maar ik geef hem het voordeel van de twijfel. Het lijkt wel alsof je er je favoriete nummertjes kan aanvragen... dus waarom dan ook geen Tom York.

We zijn dus rond die muzikale toren gaan wandelen op zoek naar een postbus voor verzoeknummertjes. Niets gevonden!
Is er misschien een online service waar je je favoriete track kan uploaden of kent er iemand het adres van de DJ?

Dit is het e-mail adres van de stadsbeiaardier : info@beiaardschool.be
Sandra,

sinds de bombardementen uit WOII is het inderdaad nog steeds erg rustig in Mechelen, dat klopt...

Groetjes,
de klokkenlui(d)er van de Notre Rombouts
Hallo Sandra!

Fijn te zien dat je Mechelen mee komt wakker schudden, het is inderdaad soms wat té stil in onze Dijlestad. Leuk om jou hier op de blog te zien! Zo, je hebt dus Mechelen omgeruild voor Brussel... zozo;.

Wellicht komen we elkaar wel eens tegen een van de komende weken op een zonnig terrasje op de Wollemarkt, Vismarkt of aan het Station? Kunnen we verder uitdokteren hoe meer leven in de brouwerij te brengen... of gewoon es bijkletsen ;-)

Groetjes van je voormalige collega aan de KHM,

Mark Van Mullem
Stil in Mechelen?

Als het warm weer is en ik doe het raam open dan lijk ik wel op de middenberm van de E19 te zitten.
Mischien kunnen we als publiektrekker de ijzerenleen rally organiseren.

Voor mijn part mogen die paaltjes gerust bij zonsondergang omhoog
yep! paaltjes omhoog
zelfs voor zonsondergang

en een rally met driewielerkes
in mijn post bedoelde ik natuurlijk "brussel voor mechelen omgeruild" en niet omgekeerd ;-)
Heu, hier eveneens een nieuwe Mechelaarster...
Rustig in Mechelen? Nog maar weinig van gemerkt met stadion, telenet, school... in de buurt :-)
'k Stel voor bij wijze van stadsverkenning eens de toren te bestijgen. Dan kan je zelfs je favoriete tune uitproberen daarboven. Je kan het effectief horen als er bezoekers aan het pingelen zijn op zaterdag. Wij hadden het geluk ook nog eens de beiaardier te ontmoeten.
Je gaat trouwens niet in 1 snok naarboven maar krijgt on the way up op elk 'verdiep' deskundige uitleg van een gepassioneerde stadsgids.
@ Ellys
ik heb dat ooit eens gedaan, de toren bestegen, met een gids. Ondanks de stop-jes op elke verdiep hield ik er toch een week lang fameuze spierpijn in mijn benen aan over....
97 meter is voor mij al hoog genoeg, en nu spreken ze ervan dat ze hem nog hoger gaan maken? tssss
@ Hanna
Je had eerst wat moeten stretchen tijdens een 'platte' stadswandeling :-)
Ah, 'm hoger maken zoals ooit was voorzien op papier? Is dat een plan of een wens(droom)?
Ons mini-gesprekje hoort niet echt onder deze topic maar nu heb je me wel benieuwd gekregen...
@ Ellys
ook al is het off topic, tis toch over Mechelen he.
Wel, ik heb ergens gelezen dat er plannen waren om de toren te verhogen (was oorspronkelijk zoveel eeuwen geleden ook gepland, maar toen was het geld op) en de toren zou daarmee de hoogste van Europa worden. Ik vraag me nu af WAAR ik dat gelezen heb....
maar links kan ik je al wel geven:

http://www.google.be/search...
cfr vorig bericht:
link lukte niet
ga naar http://www.google.be en typ daar als zoekopdracht:
romboutstoren mechelen 165 meter

dan vind je vanalles (stond ook in de Standaard, kzal het daarin gelezen hebben)
... een voorstel van onze Stadsbeiaardier.

En dit is niet de eerste keer dat dit voorgesteld wordt, enkele jaren geleden dook dit voorstel ook op.

Onze schepen van Cultuur, Frank Nobels heeft al gereageerd en suggereerde het plaatsen van lichtstralen die in een punt lopen, die het resterende bovenste gedeelte van de toren dan suggereren...
Zoals ze dat nu symbolisch ook met de Twin Towers af en toe doen? (op bepaalde dagen, al is het dan om andere redenen, maar die 2 laserstralen zouden dan ook de 2 torens voorstellen)
Hoi Hanna,

Wel Ja.. maar het voorstel van schepen Nobels is nog zo gek niet eigenlijk. Het zal alleszins minder kosten dan daadwerkeijk de toren af te bouwen...

Want dat hij niet af is, dàt is een feit, we mochten het in de jaren ook horen van de goedheilig man... "uw torééén is niet af" ;-)

Maar eigenlijk moet voor mij die toren niet perse afgebouwd worden. Onze stompe toren met zijn 97 meter heeft zo zijn charmes...
Markec, dat vind ik ook. De toren is zo bekend overal,en op historische foto's en tekeningen zo mooi weergegeven, voor mij hoeft ie ook niet hoger. Dan gaat er toch een heel stuk geschiedenis verloren. Geef mij ook maar het 'kleine' 97 meter stompje
Inderdaad, Hanna!
Die toren, zoals hij nu eenmaal is, is onze "identiteit" geworden, en zoals je zegt door dit te veranderen gaat er een stukje geschiedenis verloren (al is het natuurlijk ook wel zo dat men de toren in sé wel hoger wou maken he...).

"onzen toren", onze stompe toren. Het heeft iets. Waar je ook bent in de nabijheid van de stad, zie je de toren pronken. Als je vanergens thuiskomt, en je zit in de verte de toren is het weer dat gevoel: "ah, Thuis!" ;-)
Misschien een idee om eens een tijdelijke stalen constructie te plaatsen om te tonen hoe hij er uit zou zien in de oorspronkelijke plannen.

Vorige zomer deed men dit in Utrecht bij de dom, waar in de 15e eeuw het schip van de kerk weggevaagd werd door een grote storm, via een tijdelijke buizenconstructie te plaatsen.

Een indrukwekkend zicht was dat.
MarcVC,

Misschien wel een idee, al heb ik zo mijn reserves bij een stalen constructie op de gotische state of the art die de St.Romboutstoren toch is... dan lijkt me de suggestie van Schepen Nobels precies toch beter...
citaat Markec: " "onzen toren", onze stompe toren. Het heeft iets. Waar je ook bent in de nabijheid van de stad, zie je de toren pronken. Als je vanergens thuiskomt, en je zit in de verte de toren is het weer dat gevoel: "ah, Thuis!" ;-) "
-> inderdaad, een paar jaar geleden was ik 2 maanden opgenomen in een ziekenhuis in een andere provincie, en toen ik daarna terug naar huis reed en van op de autostrade al in de verte de toren zag opdoemen, had ik inderdaad 100% dat gevoel "ah, Thuis".
(Héél)oude Mechelaars spreken (nog altijd) van :"Onze Mechelse zot" als ze 't over de St.-Rombouts hebben! Deze reaktie hoort dus eigenlijk ook in de topic "Mechels dialect" thuis.
De toren van Mechelen = Onze zot (in 't Mechels)
@ eddy: vanwaar die uitdrukking? Ben nu best benieuwd. Heeft niets met de link nr "Maneblussers" te maken???
(want dan waren 'we' pas goed zot)
Hanna, inderdaad: dàt gevoel bedoel ik ;-)

Eddy, ik ben helaas met mijn 33 nog niet oud genoeg vrees ik.. dus ik ben ook wel eens benieuwd naar wat er nu achter die "Onze Mechelse Zot" zit....
Ik zie het al: we gaan hier vandaag nog een en ander bijleren ;-)
troost je Markec, ik ben zelf ook nog 'maar' 29... maar vind het echt wel zeer boeiend om op deze ongedwongen manier leuke weetjes over 'mijn' stad te weten te komen.... *vanonder het vlag-gewapper van 'den' toren*
Idem Hanna.
D'er zijn fijne weetje verbonden aan ons Zot Stompkje. Herinner je van tijdens je bestijging de fameuze 'biomotor' (dat supersized hamsterrad) die ze bij de bouw gebruikten, om maar iets te noemen.

Een andere 29'r
nee Ellys, fill me in ;o)
kweet enkel dat Spring (die jongerengroep) vorig jaar ofzo daar eens een stunt heeft uitgehaald, maar van de bouw zegt me niets ...
*edit*
Ellys, tijdens die bestijging (inmiddels 6 jaar geleden) was ik zo buiten adem dat ik me niet meer veel kan herinneren, dus ....
Hanna, je moet de toren wel bestijgen langs de TRAP he ;-))

(jaja, flauw, ik geef het toe!)

Heb ondertussen al menig maal de toren bezocht, vroeger als snotneus met de school, en dan moesten wij van de gids alle treden tellen ;-) .. en later als ik zelf vrienden vol fierheid mijn stad liet zien, en dus ook met hun, uiteraard onder deskundige begeleiding van gids, de toren besteeg. (de rest van mijn toereke in Mechelen deed ik dan wel zelf... heb dat ooit ook nog gedaan voor studenten die de stad nog niet zo goed kenden, toen ik nog les gaf aan de KHM)
Markec, kan er maar van op aan, we deden een weddenschap: wie het aantal treden tot boven kon tellen... maar geloof me, op een koude decemberavond 97 meter beklimmen, na een paar glazen wijn tijdens een vervroegd kerstdiner op de grote markt.... ik denk dat we alle treden dubbel telden, en uiteraard iedereen onder de indruk van deze *hik* 194 meter hoge toren ;o) *brings back good memories die ik al weer helemaal vergeten was*
Waar "onze zot" echt vandaan kwam weet ik niet, ik weet zelfs niet of er (breed) buiten de wijk "Katanga" in der rest van Mechelen zo oneerbiedig over "onze zot" gesproken werd. Ik mag dan wel zelf een oud pééke zijn (60), maar ik kan niet geloven dat er buiten mij niemand zich die oude "naam" herinnert. Weten jullie dat de toren in het teken staat van het "begijnengat"? en daarbovenop: weten jullie dat er een (stenen)beeld van een begijn, met haar "gat" bloot en haar wijsvinger diep tussen haar billen gestoken, op de grote markt pronkt? (Die verwijst naar het verhaaltje van "de toren in het teken van het begijnengat") Weten jullie wat ... De deelnemende blogger met de "nick"(allee 't is zijn echte naam)Rudy (aka Rudy de Mets) kent dat verhaaltje van buiten ... Laat hem eens op de proppen komen! OK? ;-)
Ps: Hanna, de toren heeft 1028 STENEN trappen ... ('k weet dat er de een of de andere hier gaat opspringen en roepen: "helaba manneke, 't zijn er maar 514!" En toch heb ik gelijk, en toch tel ik ze niet (scheelzat) dubbel, en toch tel ik niet op en af ... Om jullie wat (vriendelijk) te treiteren zal ik de oplossing, indien jullie ze zelf niet kunnen vinden, slechts binnen enkele dagen posten ... (géén strikvraag zenne!)
Eddy en anderen, ik vrees dat die "zot" synoniem staat voor het mannelijk geslachtsorgaan, zijnde de penis. In Mechelen en ik vermoed in andere dialecten ook is dat wel eens de bijnaam van onze jongeheer. De toren is dus de penis van de stad, fier rechtop.
Dat is mijn mening en die is gesteund op het feit, dat ik een berisping kreeg van mijn ouders toen ik als kind eens over de Mechelse zot sprak, dus... enfin

Wat nu betreft da bloet gat etc..., dan moeten jullie maar eens meedoen met de plezante wandeling en nu ik er aan denk, Ferre en ik organiseren enkele zogenaamde "open" plezante wandelingen voor individuelen of zeer kleine groepen ( <10 man)
Noteer nog enkele vrije data:
ma5/9 ma 12/9 en di 13/9 telkens om 19 u , vertrek op de Grote Markt.
Snel zijn, want die data komen deze week in de pers en dan is meestal de zaak in een mum van tijd uitverkocht. Wil je info wil dat dan niet doen via de blog, maar direct op mijn email demets.r@tijd.com
Sorry voor de reklame, maar Eddy gaf nu éénmaal een voorzet....
Hanna... haha.. Leuk verhaal ;-)

Eddy.. dank voor de informatie, en inderdaad, Rudi De Mets is de man...

Ah.. Rudi... ook bedankt voor de boeiende informatie, en ik wil zeker eens aan zo'n plezante wandeling meedoen. Waarom niet met een aantal bloggers samen ;-)
Markec, wat betreft die plezante wandeling- je (jullie) kan (kunnen) rustig al inschrijven op de gemelde data, maar wacht niet te lang, ik verwacht een bericht in de Streekkrant vandaag en dan is meestal het hek van de dam en rollen de telefoontjes binnen. Maar ... inschrijven op mijn email of bellen op mijn nr 015/411366 of GSM 0477 61 87 88 alleen, niet via blog, ik doe dat namelijk niet altijd constant open.
Ok, Rudi! Genoteerd. We maken er zeker eens werk van.. Heb vanaf morgen (1 juli) massa's tijd

-- tja, die van 't onderwijs he! :-)
Wat info over puur natuur op de Toren. Gisteren donderdag met een groep op de toren geweest en eens gaan kijken naar de slechtvalken. Op 2 weken tijd zijn die 2 jongen , die 14 dagen geleden nog twee grijze donzen bolletjes waren, uitgegroeid tot bijna volwassen beesten met bijna al hun vleugels, ik schat dat die binnen de 14 dagen gaan vliegen. De ouders vliegen dan schreeuwend weg en patrouilleren rond de toren en dat is een prachtig gezicht. Als je wat oplet kan je regelmatig de valken zien komen aanvliegen op hun nest ( kant IJzerenleen/schoenmarkt - net onder de wandelgalerij op 90 meter hoogte ) en ook hoog boven de stad zien rondtoeren, je merkt snel wel wie dat zijn, typische roofvogels met lange staart en vooral zwevend, meestal hoger dan de andere vogels. De grootste vogel is het wijfje!!
De moeite hoor.
Oef eindelijk vind ik iets over "onze toren".Ik ben op zoek naar informatie over de toren, het hoe en waarom.Ik ben namelijk van plan een website te maken over mijn geliefde toren.Al jaren moeten mijn vrienden die bij me op bezoek komen verplicht een blik werpen op onze Mechelse trots, maar ik wil nu dus de grenzen verleggen en de toren het world wide web insturen.
Alvast bedankt
Bericht voor Chris Frédérique. Wel ik ben graag bereid daarvan werk te maken.
Als gids weet ik wel wat af van die toren natuurlijk, al ben ik niet alleswetend, maar er bestaat ook een interessante studie over de toren van de hand van Linda Van Langendonck. Die heb ik thuis nog ergens. Een website daarover maken kan ik echter niet wegens computerdebiel ( alhoewel het lichtjes verbeterd is!)
Ik zou zeggen: vuur af die vragen - eventueel direct op mijn email, we niet persé de bloggers daarmee lastig vallen - alhoewel kan natuurlijk interessant zijn.
En dan ook aandacht voor de onvolprezen beiaarden van Mechelen
ondertussen is de blog geplaatst in de categorie Historisch

ik wacht op reacties
vraag aan Rudi!

doet u ook de rondleidingen in de toren?
Hello Shirley,
ja ik doe ook rondleidingen in de toren, maar die doe ik voor de dienst toerisme.
Die organiseert in de zomer torenbestijgingen elk dag om 14.15 u en dit in juli en augustus.
Je schrijft in in de dienst toerisme en de gids vertrekt steeds, ook al ben je alleen. Probleem, als je dat een probleem wil noemen, is dat deze wandelingen in verschillende talen kunnen zijn naargelang de bezoekers.
De exacte prijs per persoon weet ik niet meer, maar schat die maar op 2 à 3 ¤ per deelnemer.
Je kan de toren ook individueel bezoeken tijdens de periode van de beiaardconcerten, elke maandag vom 19 u - het concert start om 20.30 u

Verder kan je de toren bezoeken met een groep (je) op elk mogelijk uur met op aanvraag mits dat je de gids betaalt en dat is 50¤ voor een groep tot 30 pp.

Een tip: volgens mij is de zondagnamiddag het beste moment. Tussen 15 en 16 u wordt er dan normaal een concert gespeeld en dan kan je de beiaardier aan het werk zien. Een topper!

Mijn eerstvolgende torenbezoek voor individuelen is op 7/8/2005 om 14.15 u

Kom maar af - maar maak je dan wel bekend hé.

Misschien tot dan

Rudi
.
of we kunnen eens met z'n allen hier hijg hijg puf puf de toren bestijgen ;o)
Top idee, Hanna..

alleen kan ik op die datum er wel niet bij zijn ;-o
't was niet echt op die datum bedoelt hoor, gewoon eens een keertje .... time will tell....
Indeed! Voor mij moet dat zeker lukken, ergens tussen NU en 30 augustus ;-)
Hela torengeïnteresseerde bloggers
Ik willen jullie meenemen op de toren op zondag 7 augustus om 14.15 u - dan doe ik een torenbezoek voor de stad.

Wat denken jullie - gewoon aanmelden op de dienst toerisme rond 14 u en we starten om 14.15 u. Welkom

Rudi
tussen nu en 30 augustus .... 3x raden, je werkt in het onderwijs ;o)
Goh, Hanna, hoe kom je daarbij?!
Rudi: doe jij enkel die bestijging DIE zondag, of in het algemeen: 's zondags?
hi Rudi
ik zit zelf op 7 augustus in buitenland (Engeland)... jammer, maar ik denk dat het wel eens zal lukken om later met wat meer mensen af te spreken? Zou wel tof zijn ... (en heb ik nog efkes tijd om mijn kuitspieren aan te sterken)
Ik doe die torenbestijging die zondag alleen op aanvraag van de stad - de gidsenbeurten worden namelijk tussen de collega' verdeeld. Er zijn dus ook torenbestijgingen op andere dagen om 14.15 , maar dan weer door andere gidsen.
Dus op 7/8 ben ik aan de beurt en verwacht ik enkele bloggers, die zich wel moeten bekendmaken natuurlijk.

Noteer ook dat ik op woensdag 3/8 om 14 u ook een gewone stadswandeling doe voor de stad - hierop kan elke individule toerist en ook dus blogger zich melden rond 14 u aan de dienst toerisme
Tenslotte nog even info van stadswandelingen en torenbestijgingen in juli en augustus:

toren : alle dagen om 14.15 u + maandagavond om 19 u ( beiaardconcert daarna)
stad : alle dagen om 14 u

Buiten die twee maanden is het alleen op zaterdag en zondag voor beide "evenementen.

Onthou - de toren is best op zondag, wegens beiaardbespeling, die je dan kan bijwonen.

Prijs is 5¤ per deelnemer.

De groetjes
Bedankt, Rudi!!!

Wellicht tot op 3 augustus dan
Weet ge wat ik knap zou vinden?! Dat je als Mechelaar een soort cultuurpas kan bemachtigen, waardoor je gratis of voor een kleine bijdrage alle Mechelse museums en toeristische plaatsen kan ontdekken. Ik vind het een beetje raar dat ik evenveel moet betalen als een Japanse toerist om 'onze' toren te beklimmen, of mijn eigen stad te leren kennen.
Ik denk bijvoorbeeld aan een soort promotiecampagne (boekje met gratis tickets of kortingsbonnetjes) voor alle Mechelse musea en bezienswaardigheden:
* gratis: de 3 (4) stadsmusea
* gratis: de toren
* korting: beiaardschool, Speelgoedmuseum, De Wit, ...

Hoe kunnen we als Mechelaars nu fier zijn op onze stad, als we niet aangemoedigd worden ze zelf beter te leren kennen?

Ik geef toe dat de gevraagde bedragen niet exuberant zijn, het is eerder gevoelsmatig en principieel. Wat denken jullie?
Erik, goed voorstel, en naar mijn bescheiden mening, wordt dit zelfs al toegepast op plaatsen in het buitenland!
Eric C

ik heb dit voorgesteld aan de dienst toerisme. We zien wel.
Voor Eric C

hieronder reactie van de dienst toerisme. Goeie denkpiste dus, zoals blijkt...

Even overlegd met Vicky; leuk idee, zeker om ook de Mechelaar kennis te laten maken met het fantastische aanbod dat we hier hebben. Misschien dat de Mechelaars daarmee een beetje fierder worden over hun stad en zich niet meer afvragen 'wat die toeristen in godsnaam in Mechelen komen zoeken'...!
Cultuurcommunicatie heeft het nu even moeilijk door de ziekte van Wim Mariën, de cultuurbeleidscoördinator, maar we proberen met de verschillende diensten elk een stukje van het werk over te nemen. Geef ons (= de stad) dus nog wat tijd om dit uit te werken; er wordt volgende maand alvast een cultuurcommunicator aangeworven die o.a. hieraan een vette kluif kan hebben!
Sommige attracties bieden echter nu soms al kortingen voor bepaalde categorieën Mechelaars; Planckendael bv. rekent voor klasbezoeken voor Mechelse scholen en voor de activiteiten van Stekelbees maar halve prijs aan.
Beste groeten,
Gaston
Schitterende start. Mechelen blogt heeft dus inspraak !
Ik ga ook proberen te komen voor de beklimming van de toren !
@rudi:
bedankt om dit voorstel bij de juiste mensen te brengen!

@allen: Ik ben ontzettend blij dat onze stadsdiensten dit in overweging willen nemen. En inderdaad ook een bewijs van de meerwaarde die een blog als deze kan bieden!
... ik sluit me hierbij aan. Een cultuurpas voor de Mechelaar is een uitstekend idee. Ik hoop dat het er door komt. Beankt.
Ik wel even opmerken dat er meer wordt geluisterd naar de modale burger dan jullie denken.
Ik onderhoud nogal wat contacten met de stad en ook met onze lokale politici van diverse kleuren ( nee, ik heb niet de minste ambities!!!) en je zou verbaasd staan van de goeie wil en de soms onverwacht snelle respons van uit verschillende hoeken.

Ik geef geen details, maar ik kan jullie verzekeren dat er dingen stilletjes veranderen in de mate van het mogelijke ( de politieke fracties met hun gevoeligheden spelen daarin echter wel een rol).

Anderzijds zijn er nu verschillende stadsdiensten die meer in contact komen met het publiek en duidelijk beter en beter communiceren en de dienst toerisme is daar een uitstekend voorbeeld van.

Tenslotte, wees er maar van overtuigd dat deze blogs door veel meer mensen gelezen en gevolgd worden dan je zou durven vermoeden.

Maar inderdaad, ik vind dit geen slecht instrument ErikC
<offtopic>
Rudi,
kan jij er dan misschien voor zorgen dat de webmaster van mechelen.be minstens zo beleefd wordt om te antwoorden op relevante vragen?
</offtopic>
Frederic, verklaar je nader.....
@Rudi: Deze zondag bestijging van de toren om 14:15 ? Dit gaat nog steeds door ?
Ik kom zeker langs dan !
Hello JC

Uiteraard gaat die door, het is de normale bestijging voor iedere individuele toerist op zondag om 14.15 wel aanmelden en ... betalen op de dienst.

Tot zondag en ik hoop enkele bloggers te kunnen ontmoeten.
... had er graag bijgeweest, want het is een hele poos geleden dat ik de toren bestegen heb... Maar ik moet werken. Zal voor een andere keer zijn. Ik wens jullie wel allemaal een toffe uitstap.
Ј'ai troսvée votre sіte internet par mégarde et puis je nee le reǥrfette point !!!