Margaretha

Elke stad dat het standbeeld dat zij verdient. In Gent is Jacob Van Artevelde nog steeds op zoek naar zijn slagzwaard. In Antwerpen doet Brabo iets heel stoer met andermans hand. In Brussel staat een kereltje te zeiken en in Leuven bevlekt Fonske zichzelf met een boek in de hand.

In Mechelen staat dan een dame. En wat voor een... Femme fatale in de letterlijkste zin van het woord én politica van het soort waartegen een Inge Vervotte en een Somers samen nog verbleken.

 

Margaretha van Oostenrijk

Margaretha kijkt fier uit over haar Grote Markt. Haar Grote Markt, want tot voor kort stond haar standbeeld in het middelpunt ervan. En Mechelen, dat was toen zij het voor het zeggen had, dan weer het middelpunt van de Nederlanden. Want Margaretha vond Mechelen de schoonste stad van de Nederlanden, en dus maakte zij van Mechelen maar direct de hoofdstad van die Nederlanden. In Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen zijn ze er nog niet goed van.
Met zo'n smaak hoeft het geen betoog dat het Margaretha een populaire bruidskandidaat was. En in die tijd begonnen ze daar vroeg mee: eerste halve trouwboek van Margaretha is de dauphin van Frankrijk, Charles VIII. Margaretha is dan twee (2) jaar oud. Na ontbinding van dat huwelijk en ondertussen toch al dertien jaar oud, trouwt zij met Johan van Kastilië, troonopvolger van Spanje. Zes maanden ongebreideld bedplezier later sterft de Don Juan aan uitputting. Diagnose: doodgevreën. (Ik zeg het hier dan nog voorzichtig, want met de woorden van haar biograaf, de jezuïet Maurits Delbaere.) De derde echtgenoot, Filibert De Savoie, heeft iets meer conditie en legt pas na drie jaar het bijltje. Sindsdien draagt Margaretha de rouwkap. Margaretha, nu dus onmiskenbaar en in de meest letterlijke zin femme fatale, slaat dan aan het dichten.

Margaretha de politica drukt haar stempel onmiskenbaar op de geschiedenis van de Nederlanden. Dankzij haar wordt Karel V tot keizer gekroond. Samen met de Franse koningin sticht zij na de oorlog tegen de Fransen in 1525 de ‘Damesvrede.’ Frankrijk laat daarbij alle aanspraak op Vlaanderen varen — vergelijk dat gerust met de overwinning van de Guldensporenslag, maar dan zonder het bloedvergieten en van langere duur. Margaretha wordt vanaf dan la bonne tante genoemd. Op 30 november schrijft la tante haar laatste brief, vergezeld van haar testament aan Karel V, die ze op het hart drukt de vrede te bewaren.
In de nacht van 30 november op 1 december 1530 overlijdt Margaretha, dan vijftig jaar oud. Onder haar bewind is het in Vlaaderen rustig en vredig geweest.

In 2004 wordt het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk van de Grote Markt definitief naar het archief verhuisd. Want de aannemer kan niet garanderen dat de pas aangelegde ondergrondse parking niet zou instorten onder het gewicht van het standbeeld van Margaretha. In mijn boek verdient Margaretha beter dan de suggestie dat zij aan overgewicht zou lijden.

Volgens mij heeft de stad gewoon vergeten dat MvO ergens op de Grote Markt moest komen. Ik heb eens via via horen zeggen dat één van die Italiaanse ontwerpers beweerde dat hij van niks wist en dat hij dat beeld wel op de Markt had willen plaatsen in dat geval. Maar dat er extra steun zou moeten zijn voor het beeld en dus mogelijk enkele parkeerplaasten minder lijkt me wel plausibel.Het had dus wel gekund op de Markt, mar ik heb er nooit van wakker gelegen, gewoon omdat ik al vermoedde dat zij op de Schoenmarkt best tot haar recht zou komen en zo is geschied!
Ze staat daar zeer gezellig en ik heb de indruk dat ze op één of ander manier veel meer tussen de Mechelaars is.
En die Maneblussers hebben haar niet vergeten, getuige de heftige reacties op haar verwijdering van de Markt. Zij is wel degelijk van ons en ze ligt ons aan het hart.'t Was dan ook een heel grote madam.
En weet je, toen België, in een vlaag van historisch romantisme in de 19de E na de stichting van het land, een campagne lanceerde om historische figuren een ereplaats te geven op centrale marktpleinen, was Mechelen de enige stad die een VROUW koos. Dat zal de vrouwenbeweging graag horen.
Hou oren en ogen open in het najaar tijdens "stad in vrouwenhanden"
Leve ons Margriet, waar ze ook staat!!
Hallo Rudi,

Kan je hier volmondig bijtreden. Inderdaad, Mechelen. Stad In vrouwenhanden; we/ze gaan het geweten hebben ;-)

En ja, ook ik had graag ons Margriet op de Groete Met gehad maar ja....
Ons Margriet staat helemaal niet zo slecht als vele Mechelaars maar blijven beweren.
Centraal tussen 4 heel belangrijke gebouwen ( Katedraal, Schepenhuis, Post en huidig Stadhuis ) op nog geen 100 meter van de Grote markt.

Zeker niet in een 'vergeten' hoekje zoals sommigen durven zeggen.

Er zijn er trouwens die beter de geschiedenis van de stad eens moeten bekijken Er zijn in Mechelen verschillende 'stadhuizen' geweest in de loop der tijd. Er zijn blijkbaar veel Mechelaars die denken dat het huidige stadhuis altijd 'stadhuis' is geweest. Dat klopt dus niet.
Erwin, ons eerste stadhuis is het schepenhuis/archief (nu museum), daarna het gebouw dat nu als post dienst doet, en daarna paas het huidige stadhuis.
Daarom stond trouwens vroeger Margriet met haar gezicht gericht naar De Post, dat was immers het vroeger stadhuis. Het mopje dat je toen nog kon vertellen aan niet Mechelaars: "waarom staat Margriet met haren derierre naar het stadhuis ..." en dan kon je den uitleg doen ;-)

Klopt, ik zag inderdaad Margriet graag terug op de Grote Markt, maar in een vergeten hoekje staat ze zeker niet...
Ik vind dat ons aller Margriet goed staat op haar huidige plaats... ook al was ik op voorhand wel wat bang dat deze grote Madam er niet volledig tot haar recht zou komen. Maar ze staat mooi centraal. OK dus. (NB: komen er nog lantaarntjes op de hekkens? Of lijkt dat alleen zo?). Ook Vadderik staat netjes op de Veemarkt.
Maar... zou Job ook niet best terugkeren naar het pleintje voor 't oud Gasthuis in de Keizerstraat? Nu het pleintje opgeknapt is, denk ik dat deze arme man er beter zou staan (of zitten) dan voor de gevel van het Dodoensziekenhuis. Daar zit Job best wat triestig en verloren...
Laat hem aub terugkeren naar z'n vroeger plekje... De Keizerstraat zal er nog fraaier door worden...
JanS, je doet daar een schitterende suggestie. Laten we daar eens voor lobbyen.
Rudi, ik denk dat jij inderdaad een geknipte persoon bent om deze 'zaak' aan te kaarten. 't zou inderdaad tof zijn dat Job in z'n historisch kader terugkomt. Ik dacht trouwens dat z'n verhuis inderdaad maar een tijdelijk iets zou zijn (als ik me niet vergis), wegens de prefab die er zowat twintig jaar heeft gestaan... Moet écht mogelijk zijn, als er teminste goeie wil voor is... En een bom geld hoeft dit niet te kosten.
Ik vraaag me trouwens sterk af of veel Mechelaars nog iets weten over het bestaan van deze Job? Lobbyen dus...
Ik heb in functie van een schoolopdracht reeds een leerwandeling doorheen Mechelen moeten geven (en zelf maken) voor ongeveer 100 kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Maar van een 'Job' heb ik toch nog niet gehoord? JanS of Rudi, kan je even toelichten?
Hallo Koen;
Job is een bijbels figuur. Het standbeeld "Sint-Job op de mesthoop" werd door ene Jozef Willems (1845-191O) gemaakt, en stond op het voorplein van het Oud-Gasthuis in de Keizerstraat. In de jaren tachtig is het beeld verhuisd, rechts van de ingang van het Dodoensziekenhuis aan de Zwartzustervest. Hoe het juiste verhaal van de bijbelse Job is, weet ikzelf niet meer exact, maar 't was wel iemand die overladen werd met alle mogelijke kwalen en tegenslagen (cfr. 'Jobstijding'), maar wel sterk bleef in z'n geloof. Dus: een figuur die indertijd wel gepast leek als standbeeld voor de gevel van een ziekenhuis.
Job op de mesthoop is een kunstwerk van de Mechelse beeldhouwer Jef Willems (1845-1910). Die man kreeg ooit de prestigieuse prijs van Rome. Hij was dus niet de eerste de beste. Job staat nu opzij van de hoodinganf van het Dodoensziekenhuis.
Maar Mechelen heeft nu éénmaal een grote faam als beeldhouwersstad.
Al van in de middeleeuwen, maar laten we daarover maar ook eens verder bomen in een andere blog bijvoorbeeld.
Om de nieuwsgierigheid te prikkelen: wisten jullie dat de leeuw van Waterloo ook werd gemaakt door een Mechelaar? Het staat er trouwens ergens vermeld, zo meen ik mij te herinneren van een blitzbezoek aan Waterloo met Portugezen enkele jaren geleden. Een zekere Van Geel maakte hem.

En nu ga ik naar de markt - eens naar die Coxie kijken ook!

Saluukes
Jan S - ik heb je suggestie al doorgestuurd aan enkele schepenen en aan den burger...
Jan S
de lantaarns met verlichting op het hekken rond Margriet zouden wel terugkomen, men bestudeert nu hoe!
Als dat beeld in eerste instantie in t midde van de met stond, met haar gezicht naar de post, zal dat wel een bedoeling hebben gehad.Wie is dan die pretentieuze geest die dat allemaal zomaar veranderde?
Het gaat hier wel over Margaretha van Oostenrijk he!
Frédéric heeft overschot van gelijk en mijn felicitaties voor deze Mechelaar die voor de oudjes opkomt.
Betreft die pverloren parkingplaats, ik zal in vervolg wel met de fiets komen, valla das oek opgelost.
Chris, ik kan je haarfijn uitleggen hoe dat zat met kijken naar de post.

oorspronkelijk wilde de stad dat MvO naar de ...Bruul zou kijken, zij kon dan de vreemde bezoekers die van het station kwamen begroeten ( wergeet niet , inhuldiging in 1849, nog geen auto's wel de trein en met Mechelen als centrale punt)

De kunstenaar, Tuerlincks wilde dat ze keek naar de ondergaande zon, ook geen mis idee.

En dus oordeelde de stad dat zij dan maar moest kijken naar de twee eerste stadhuizen van Mechelen.

Geef toe, van compromissen sluiten kenden ze er toen ook wat van in Mechelen.
Wat ik vooral mis is de zonnewijzer, komt die terug ?
Reklame voor de Wikipedia
ons Margriet (met foto van eigen hand !)
http://nl.wikipedia.org/wik...
Peter, knappe foto van ons Margriet.

Verder over die "zonnewijzer"

Ten eerste dit is een hardnekkige legende - de kopie van de wijzerplaat van het torenuurwerk van de St. Rombouts was nooit bedoeld als zonnewijzer! Ik dacht dat de diameter zo'n 15 meter was - het grootste torenuurwerk van de wereld schijnt het.
De enige echte zonnewijzer is die op de Lakenhalle, onder het rechtse torentje van het niet afgewerkte Belfort.
Verder; de stad denkt er aan die terug te plaatsen, maar de firma die een prijs opgaf was zo duur dat de stad nu denkt aan werk in eigen beheer. Wanneer echter kan ik je niet zeggen.
de wijzerplaat komt terug na de grote vakantie als het wat minder druk is en we het karwei in eigen beheer met stadspersoneel kunnen uitvoeren.
@JanS Heb Sint Job gezien vandaag.Hij stond daar vroeger veel beter in de Keizerstraat ! Maar zeg nu eerlijk ik heb liever een Rik Wouters in de Woutersstraat of een Jef Denyn op het Jef Denynplein hoor
Ik geef dat grif toe Peter. Jef Denyn mag best een plaatsje krijgen op z'n Jef Denynplein (of elders). Deze figuur is immers enorm belangrijk geweest voor de uitstraling van de beiaard-kunst tot in de vier windstreken! Misschien is er wel een plaatsje te bedenken voor een borst-of standbeeld aan de 'nieuwe' Melaan. Wil ik wel voor pleiten.
Rik Wouters is natuurlijk ook een groot beeldhouwer geweest. Gelukkig kunnen we een aantal van z'n werken reeds bewonderen in de binnenstad.
En Job, het mag dan al geen groot of 'indrukwekkend' beeld zijn - hij verdient wel z'n historische plaatsje terug, voor de 19de eeuwse gevel van het 'gasthuis'. Daar is er plaats genoeg om hem op zijn 'mesthoop' te zetten... De arme man zit nu toch écht wel wat verloren tussen het groen op de Zwartzustersvest...
Dus Peter: jij je Jef Denyn voor je voorgevel (gun ik je graag), en ik m'n Job in de Keizerstraat. Zou ons 'lichtelijk' gezeur hieromtrent
de oren van de Mechelse burgervaderen en- moederen bereiken?
Nu Margareta van oostenrijk en Vadderik in ere zijn hersteld, moeten anderen kunnen volgen...
Waar blijft dat standbeeldje van Alfred Ost? Waar gaat dat opgesteld worden? Ook hij mag een plaatsje krijgen tussen al die andere illustere beelden, tussen Dodoens en Ignace Kennis, Van Bendeden en Albert I, Opsinjoor en ...
Spijtig is het beeldje van die andere Margareta (van York) niet zo prominent in ons straatbeeld aanwezig als haar naamgenote... Zouden veel Mechelaars haar wel weten staan boven de poort naar de Befferstraat van het stadhuis (binnenkoer)? Deze Margareta is een ietsje minder bekend als haar stief-kleinkind - maar als zus van twee Engelse koningen, en weduwe van de laatste Bourgondische hertog, Karel de Stoute, is ze nietemin héél belangrijk geweest voor onze stad. Dat zal de tentoonstelling binnenkort zéker ook bewijzen...
Laat deze dame met klasse ook maar eens uit de schaduw treden. En zet haar ook maar eens letterlijk (?) en figuurlijk in het licht. 't Is immers ook een 'Margriet' om fier op te zijn...
@jan S: - Margaretha van York wist ik niet staan. Verder dacht ik ergens gelezen te hebben dat Ost aan de vismarkt komt maar zeker ben ik daar niet van.
@ Peter: ik dacht ook dat Ost op de Vismarkt zou komen, maar ook ik weet het niet meer zeker - en wanneer zou het daar geplaatst worden? Wie weet meer?
En heb je onze Yorkse Margareta reeds gezien in haar gotische nis boven de poort? Zou het niet fijn zijn dat deze illustere 'madam' meer aandacht zou krijgen? Ze staat nu wat 'verstopt' - en vele Mechelaars weten het trouwens niet eens dat ze er prijkt. Misschien een idee: kan van dit beeld geen 'replica' gemaakt worden (of gegoten in brons) om op een meer centrale plaats te zetten? (Als Albert I een borstbeeld mag hebben aan het station, verdient deze dame, die zovéél voor Mechelen heeft betekend, zéker een mooier plekje onder de (Mechelse) zon. Ik vind dit wel een goed idee om te lanceren in dit 'vrouw-vriendelijke' najaar. Ja? of ...
Kijk op http://nl.wikipedia.org/wik...

Verdienen ze niet allemaal een standbeeld? Wie ontbreekt er trouwens nog in deze lijst ?
Peter, een eerlijk antwoord?
Allemaal niet nee (en ik hou liever voor mezelf wie diegenen zijn die het niet verdienen), maar velen onder hen wél natuurlijk!

Ook Rudi staat er trouwens bij bij de bekende Mecheleaars ;-)

Vrij volledig he die Wikipedia pagina! Ik ben ook een groot fan van Wikipedia, raadpleeg dat regelmatig ;-)

Groetjes..
@Peter: Herman De Coninck (waar staat die zijn standbeeld?), Frans Verleyen, Yves Desmedt, ...
@ Peter: ... een aantal wel - jazeker - maar er zijn er toch een paar bij die met een voetnoot in wikipedia genoegen moeten nemen (naar mijn bescheiden mening...). (en Maria van Hongarije: misschien ook wel een dame-met-klasse; maar buiten het feit dat ze haar kinderjaren in Mechelen doorbracht bij Tant Margriet, heeft ze voor onze stad toch niet zo bijster veel gedaan - het Hof verdween ook naar Brussel...).
Een verwijzing naar de Mechelse roots van VAN Beethoven moet wel kunnen. (het woonhuis van de familie stond op grond waar later de Lamot op verrezen is - een gevelsteen verwees hier wel naar - nu nog? ik weet het eigenlijk niet goed)
(NB.: niet ter zake in dit item, maar toch: waar blijft de 'Pekton'?)
@ bekende Mechelaars zijn er nog méér dan voldoende. Ik denk spontaan op dit moment (en dan vergeet ik er nu ongetwijfeld een heleboel - laat anderen ook maar aanvullen):Jeroen Van Busleyden, oud burgemeesters (en ministers) Antoon Spinoy, Jef Ramaeckers..., Vlaams minister-president Luc Van denBrande, Minister Jos de Saegher, politica Inge Vervotte, een trits kardinalen vanaf Granvelle tot Danneels, weerman Frank Deboosere, orkestleider Francis Bay, populaire zangers als Louis, Conny en Gunther Neefs, Jo Leemans, acteurs als Ugo Prinsen, Camille Blériau, Mandus de Vos, Gilda De Bal, schilders als Ignace Kennis, Prosper De Troyer, Frans Van den Brande, Theo Blickx; Rombout Keldermans, Jo Hazen; Louis en Jef Contreyn van het Mechels-Stadpoppentheater; Francis Verdoodt; .......................
Herman De Coninck verdient zeker een standbeeld!! Verleyen ook.. Maar.. erh Desmedt? Hm.. hoeft voor mij niet hoor..

O ja, het lijstje van Jan is al de moeite, maar idd. nog verre van compleet.. maar als we ze allemaal gaan moeten stanbeelden geven, is 't straks overbevolking van stanbeelden in Mechelen ;-)
Bedankt Jan S, heb ze op de wikipedia gezet
het begint echt wel een indrukwekkende lijst te worden
http://nl.wikipedia.org/wik...
Nieuwe mensen worden op aanvraag toegevoegd ... :-)
...Marcel Kocken, stadsgids, Edwin Van Fraechem (rechter), Cyriel Verleyen (schrijver), Staf Weyts (schrijver), Jan Desmedt (schilder), Ernest Wynants (beeldhouwer), Liva Uleneers (schrijfster), Frank Vaganeé (muzikant),Jean-Paul Laenen (kunstenaar), John Cordier (voetbalvoorzitter), Theodoor Verhaegen (beeldhouwer), Flor Peeters (organist), Edgar Tinel (componist), ............
Fijn te zien, dat je ook Frank Vaganée niet vergeten bent, Jan S. toch een muzikant om fier op te zijn he!
Jan S wat de pekton betreft : ik heb gehoord dat er vertraging is omdat het huis zou uitgebaat worden door Palm, maar het gaat niet zo goed met de verkoop van Palm - en daardoor aarzeling en vertraging...enfin zegt men.

Ondertussen hoorde ik nog een wild gerucht.

De "vivaldibrug" naar de Vismarkt zou er nu toch niet komen!!

Wat is daar nu van aan?
@Peter: in de klassieke muzieksfeer zijn er nog heel wat interessante Mechelaars te vinden: Peter Cabus (http://www.cebedem.be/compo...), Vic Nees (de zoon van Staf, http://www.klassiekemuziekg...), Jos Lerinckx (http://www.beiaard.org/comp...), Jules Van Nuffel (http://www.klassiekemuziekg...).

Nog een bekende naam: Paul Goossens (journalist)
@ Rudy; de Pekton? vertraging? dat zou dan toch bijzonder jammer zijn voor dit unieke houten huis. Dit gebouw heeft toch al een hele lijdensweg achter de rug; verwoest in de eerste wereldoorlog, op een andere plaats terug opgebouwd, verstopt in de schaduw van de Lamot, ondergewaardeerd, steeds opnieuw moeten opboksen tegen plannen voor afbraak... en nu: de prangende vraag wanneer en hoe het zal herrijzen... Dit is eigenlijk wel ontzettend beschamend...
Hoe? komt de vivaldibrug er toch niet? (ik hield niet erg van de naam, dat niet - ik zou liever Beethovenbrug horen... ) maar ik had er nog niet van gehoord dat de plannen schijnbaar opgeborgen zijn? Ik dacht dat men de voetgangersbrug tussen Lamot en uitgangscentrum Vismarkt zo belangrijk vond?
@Peter: nog namen? Michiel Coxcie, David en Hendrik Herregouts, Denis van Alsloot, Rik De Saedeleer, Philips van der Aa, Cornelis Huysmans, Sebastien van Aken, Philippus De Monte
@joeri wie zijn
David en Hendrik Herregouts, Denis van Alsloot, Philips van der Aa, Cornelis Huysmans, Sebastien van Aken, Philippus De Monte en wat deden/doen ze ?
@Peter: Herregouts, van Alsloot, Van der Aa, Huysmans en van Aken zijn allemaal schilders. De Monte is een componist.

Bio's:
http://www.newadvent.org/ca...
http://nl.wikipedia.org/wik...
http://en.wikipedia.org/wik...
http://www.safran-arts.com/...
http://www.vanaken.org/famo...
http://www.klassiekemuziekg...

Ook nog niet te vergeten: Lucas Franchoys de Jongere (http://www.safran-arts.com/...)
Het is wel een erg lange lijst
http://nl.wikipedia.org/wik...

Nu nog vrijwilligers die de biografieen schrijven ...
Om in de sfeer van de standbeelden te blijven : ik vind het héél spijtig dat Opsinjoor voor 't stadhuis nu midden in een plantsoen staat. Vroeger konden kinderen onder én op het beeldje klauteren. Bij mijn weten is het daarbij nooit beschadigd. En bij bepaalde gelegenheden kon een vereniging het beeldje een eigen outfit aantrekken, zoals gebeurt met Manneken Pis in Brussel. Samen met andere scouts hebben wij Opsinjoor vele jaren geleden eens in padvindersuniform gestoken. Ik begrijp nog steeds niet waarom Opsinjoor nu onbereikbaar staat opgesteld.
Erh.. ik zou toch vooral NIET pleiten om kinderen te laten klauteren op een het standbeeld van Opsinjoorke!

Vind trouwens dat het beeldje er goed staat. Eigen outfit aantrekken: ja dat is leuk, maar erop klauteren, aub niet zeg.. het is geen kermisattractie maar een stanbeeld he.
Reactie op Koen.
Ik heb zo mijn gemengde gevoelens over de functie van Opsinjoorke. Enerzijds dient een standbeeld niet om op te kruipen, anderzijds geeft het wat animo. Maar ik ben eigenlijk blij dat er tot nu toe nog niks gebeurd is want hebben jullie al eens onder dat beeldje gekeken? Daaronder liggen harde stenen met scherpe hoeken. Het geheel is een symbolisering van de binnenstad met straten en bebouwde percelen. Hebben jullie er al eens bij stil gestaan wat er zou gebeuren moest zo'n kadeeke met zijnen teppe op den hoek van zo'n steen vallen? Als hij er van af komt met een gat in de kop, dan mag hij blij zijn. Ik verwed er mijn hele hebben en houden op dat als dat ooit gebeurd de stad verantwoordelijk zal worden gesteld, laat staan met de vinger gewezen en dit terwijl m.i. de ouders op hun patotters moeten passen. Maar ja altijd iemand anders de schuld.
Conclusie : ik ben pro kostuumpjes etc... maar gelet op wat ik hier bovebn beschreef....
Bij mijn weten heeft de beeldhouwer indertijd zélf het beeld zo laten opstellen het 'toegankelijk' was voor kinderen. Een bronzen beeld kan écht wel tegen een stootje, hoor.
En wat die eventuele valpartijen betreft: de metalen stoepranden op de Grote Markt leveren evenveel risico op. Maar je hebt gelijk: àls er iets zou gebeuren met een kind dat van het beeld valt, dan zouden sommige ouders (ik alleszins niet) de éérsten zijn om de stad aan te klagen.
Nu ja, 't is te laat. Het beeld is niet meer 'toegankelijk', ook niet voor mensen die het willen kostumeren.
Beste Koen, wie zegt er nu dat het niet meer te kostumeren zou zijn - waar een wil is, is een weg!
Ik denk dat kinderen op OPSIGNOORKE moeten kunnen klauteren. Het is een schitterende manier om met kultureel erfgoed in contact te komen.
Het is niet zo dat dit voor alle standbeelden geldt, maar wel voor ons OPSIGNOORKE.
En of het beeld nu ontoegankelijk is ? Een echte kleuter laat zich toch niet doen door een bloemenperkje ?
Peter
Wéér wil ik even een oude blog omhoog halen:

Dat Margareta niet meer op de grote markt staat, is een spijtige zaak. Een van de redenen was toen het gewicht van het beeld.
Nu is echter de kermis in mechelen weer de boel aan het opvrolijken, en waar? jawel, op de grote markt.

Schietkramen, een rups en kindermolens hebben volgens mij ook wel een groot gewicht, en daar maakt men dan geen probleem van...

Margareta kon gerust terug op haar oude plaats gezet worden naar mijn bescheiden mening.
Het dansen rond Margareta, net zoals bij de bevrijding, zal men nooit meer meemaken.
In uw huiskamer zet u toch ook niet de postuurkes in het midden van de living.
Of lijdt u aan horror vacui ?
Een grote markt dient om te gebruiken.
Ik snap u volledig.
Toch gaat de vergelijking niet helemaal op.

Wat ik trouwens ook vind, is dat ze nu op een zeer ongelukkige plaats staat. Middan op de weg.
Zo van " we zullen ze hier maar neerplakken. Dat is het minste werk."
Menig chauffeur rijden ze langs de verkeerde kant voorbij, zo heb ik al meerdere auto's zien/horen ruzie maken. Maar dat is een andere zaak.

Als ze dan toch van de grote markt weg moet, had ze beter een plekje gekregen aan de groene hagen tegen de kerk.
Hallo 'teleurgesteld'. Hier kan veel over gepalaverd worden, maar eigenlijk staat ze daar zo slecht nog niet.

Ik heb gemerkt dat je er een schitterend zicht op hebt als je via de Befferstraat de markt tegemoet komt. Hetzelfde geldt trouwens voor de Ijzeren Leen.

Dat auto's ze verkeerd voorbij rijden ligt aan een gebrekkig verkeersplan, niet aan de lokatie van Margrietje, denk ik.

Verder denk ik inderdaad dat het technisch wel kan om een kolos op een parking te zetten. Kijk maar naar Rijsel, daar staat ook een veel zwaarder standbeeld bovenop een VINCI parking.

Toch kan ik filip wel volgen. De markt wordt nu ten minste gebruikt voor van alles en nog wat - en niet in het minst door spelende kinderen.
Inderdaad, dat van die wagens is meer het probleem van signalistatie. Dat zei ik ook in mijn vorig bericht.

Als laatste wil ik nog kwijt: de spelende kinderen zullen volgens mij nooit last gehad hebben van 1 beeld in het midden van de grote markt.
Evenementen zullen af en toe eens last gehad hebben ivm hun belichting of podium ofzo, maar het is jaren perfect gelukt.

Alé, Vinci schrijft dan niet alleen boetes uit, maar heeft het ons ook nog gelapt van ons margareta te verplaatsen :-)
Alé, het is een eeuwige discussie, maar nutteloos. Ze is toch al verplaatst.

Pas op, denk nu niet dat ik een bitter persoon ben é.
Ik ben heel graag in mechelen, maar ik heb een aantal punten waar ik niet tevreden over ben, en ik kan er nergens mee kwijt. :-)

Slukkes
Hier kan je ze kwijt hoor ... Er wordt namelijk wel geluisterd en gelezen ...
Wel grappig dat als politiekers al eens iets juist doen, het per ongeluk is.
De naam die je wilt gebruiken om mee te reageren, is geregistreerd door iemand anders. Kies iets anders, of log in.
Uw reactie:
----->
Ik was hier de eerst filip en nu is er iemand met mijn naam vandoor.
filip, Filip met grote F was gewoon eerder om zich 'echt' te registreren. Sinds kort worden die 'gekende' login-namen beschermd, zodat niemand kan posten in naam van iemand anders.

In jouw geval is het spijtig dat dit systeem geen onderscheid maakt tussen hoofd- en kleine letters.
En die Filip is dan waarschijnlijk nog een vreemdeling want hij heeft al gevraagd
- dat ik me zou gedragen
- van naam veranderen
- zoniet, verdwijnen.
filip met kleine f:
wat 'fijn' dat je terug bent! We hebben jouw reacties zo lang moeten missen...
Ik ben blij dat je nog altijd dezelfde bent - er zijn nog 'zekerheden' in het leven op Mechelenblogt...

Al surfend door het googellandschap bots ik hier toch zeker niet op een bericht hierboven van Rudi, nu meer dan 3 jaar geleden, die schreef :

"Om de nieuwsgierigheid te prikkelen: wisten jullie dat de leeuw van Waterloo ook werd gemaakt door een Mechelaar? Het staat er trouwens ergens vermeld, zo meen ik mij te herinneren van een blitzbezoek aan Waterloo met Portugezen enkele jaren geleden. Een zekere Van Geel maakte hem."

Ewel Rudi, ik weet dat maar al te goed, want als kleine gast werd mij door mijn grootmoeder (onderwijzeres...) met een zekere trots ingeprent dat die Van Geel de nonkel van de grootvader van mijn grootvader was.

Dat die Van Geel connecties met Mechelen had (hij lag dacht ik mee aan de basis van de Academie hier, misschien eerste directeur ?) leerde is pas later.

Wat ik wel direct meekreeg van mijn grootmoeder was dat Van Geel voordat hij zijn werk aanvatte op kosten van de koning een verblijf in Londen kreeg, om aldaar naar de leeuwen te gaan kijken... sic ! Planckendael bestond toen nog niet hee... :-) . En in onze familie heeft iemand nog correspondentie daarover.

Naderhand liet Van Geel zijn gebeeldhouwde leeuw gieten bij John Cockerill, Engelsman in Luik, en ja dat werd later het fameuze Cockerill Sambre.

PS : van die Van Geel staan (hangen) ook een aantal apostelen in de OLVOD.

 

De Mechelse beeldhouwers waren in die tijd wereldberoemd. Zo werd Louis Royer hofbeeldhouwer in Nederland, Jean-Baptiste De Bay werd restauratiedirecteur in het Louvre en Jan-Lodewijk Van Geel maakte de leeuw van Waterloo.

Jan Frans Van Geel is dat dan dezelfde van de preekstoel van Sint Rombout  ?

Ik ben er haast zéker van!  Jan Frans Van Geel heeft de oorspronkelijk voor Leliëndael door M.Van der Voort de Oude, gemaakte preeksoel, aangepast voor de Sint-Romboutskathedraal.  In Leliëndael stond deze nu 'ronde' preekstoel tegen een muur 'geplakt'.

Jan Frans Van Geel kreeg een straatnaam in Muizen...

ja, maar Jan-Lodewijk Van Geel maakte de leeuw van Waterloo. Dat is gene Frans he ...

Juist, Jan-Frans (1756-1830) was de vader, Jan-Lodewijk (1787-1852) was de zoon.

Jan-Frans was o.a. professor beeldhouwen aan de Academie van Mechelen. Hij was een leerling van Petrus Valckx, die op zijn beurt leerling was van Theodore Verhaegen, die van 1751 tot 1759 leefde en stierf in .... het huis waar ik nu woon ! Jan Frans was ook de man van de preekstoel in Sint-Rombout (niet zelf ontworpen, wel aangepast).

Jean-Baptiste Judo, ook beeldhouwer en overgrootvader van mijn moeder, trouwde met zijn dochter.

Jan-Lodewijk was de man van de leeuw van Waterloo.

"...Theodore Verhaegen, die van 1751 tot 1759 leefde en stierf..."

Dat is een kort leven.

@ gimycko.

Theodoor Verhaegen is geboren in 1700 en stierf in 1759.

Jansenius geeft wel degelijk de juiste uitleg. Hij leefde en stierf van 1751 tot 1759, IN HET HUIS.

In Mechelen zeggen ze : " Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig...."

@ Jos : Ge hebt gelijk !  Maar de zin was voor interpretatie vatbaar.

:-)

Knappe gasten eigenlijk feitelijk, hier op den Blog !

Daar kunnen die van dat "Gehucht aant Scheld" nog een puntje aan zuigen !

:-D

GAZET VAN ANTWERPEN - 29 juni 1913.

UIT DE LUCHT GEGREPEN

"Hier en daar hoort men soms nog spreken over de verplaatsing van het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk. Uit genomen inlichtingen blijkt dat zulks niet gebeuren zal. En men handelt goed. Eene markt als de Mechelsche die tamelijk groot is, mag niet gansch ontbloot worden. Ook zou het standbeeld in den hof van het Justitiepaleis, waar men het, volgens zeggen, plaatsen zou, geen goed effect maken. Het beeld is te groot voor eene kleine binnenkoer, en deeze, eene der schoonste van ons land, zou er door ontsierd worden."

Toen reeds waren onze vroede voorvaderen bezig met het verplaatsen van MVO, dit bijna 100 jaar geleden !!!!

Straf, Jos!! Héél straf.... amai...