De terraskes van Mechelen

met categorie:  
glas Duvel
Wie heeft er de afgelopen dagen niet op een terras gespendeerd? Na een intensieve vergelijkende studie — onze onkostennota wordt in afwachting van de visakaart aan het stadsbestuur doorgespeeld, een mens is officieel stadsblogger of hij is het niet — hier onze top drie:

1. De Cirque (Vismarkt): hele dag zon, zicht op de Dijle, en ik heb het nog niet over de serveuses
2. Het Nieuw Werk (Achter den Toren): zeker 's avonds het gezelligste pleintje van 't stad
3. De Graspoort (Begijnenstraat): door de verdoken ligging gegarandeerd toeristenvrije zone in hartje Mechelen

En waar heeft u de afgelopen avonden gesleten?

Geen avonden, maar wel fijne lunches op het nieuwe terras (of moet ik zeggen brug) van 't Arsenaal. Bereikbaar via de Kruidtuin.
La Boya (aan de OLV-kerk) is best te doen (tapas!)
Gisterenavond in de hitte lasagne gegeten op het terras van La Fleche aan het station. La Fleche is een geweldige uitvinding voor treinreizigers als ik.
Tiens, heb ik jou niet samen met de befaamde Tom DB op een terras van een Gents restaurant gezien dinsdag ?
Ik vind het terras van d'Afspraak ook wel best gezellig. Lekker veel groen en een klaterend fonteintje als achtergrondgeluid. Meer moet dat niet zijn.
Gentse niet-blogger: u heeft goed gezien :)
DjiM (of iemand die er meer van weet: waar ligt dat terras van d'Afspraak?
d'Afspraak ligt tegen de ring ter hoogte van station Nekkerspoel
er zijn ook veel mooie terrasjes buiten het centrum hoor. Bijvoorbeeld aan de vaart (naam ontglipt mij) aan battelsesteenweg. Of bijvoorbeeld in Muizen langs de dijle aan de brug, of in Walem aan de put.
ZOzo... Veel bekend volk hier!

Frederic: <b>De Afspraak</b> is écht een aanrader, het is daar zeer tof, en ze hebben daar <b>La Chouffe</b> van 't vat!

Mijn top 5, op dit moment ;-):

<b>1. De Fanterlok</b>, Vismarkt
<b>2. 't Klapgat</b>, Wollemarkt
<b>3. Den Borrelbabbel</b>, Nieuw Werk
<b>4. Den Akker</b>, Vismarkt
<b>5. Den Boesjkameree</b>, Stationsplein.

En waar ik zoal heb gezeten de voorbije dagen?
Vooral terras van den Boesj en 't Klapgat...

Hmm.. als het niet onweert.. vanavond.. terrasje doen!
Tiens zijn er geen leuke terassen meer op de grote markt ?
Jawel, Peter, sinds tegenwordig valt het op de Grote Markt ook reuze mee!

Zo zit ik ook wel regelmatig op het terras van "De Mét" of ook wel bij "Het Anker Café"...
Vooral niet naar La Boya gaan!
(Zo heb ik mischien plaats)
Ik ben weel eens te vinden op het terras van Het Ankertje a/d Dijle op de Vismarkt (voormalig Stamenee). Soms ook wel eens op de Grote Markt dan eet ik wel eens in Het Ankercafé (vormalig Keizershof). Het terras van de Gouden Vis heeft ook wel iets, daar zat ik vroeger vaak, misschien moet ik daar nog eens naartoe gaan.
Geen echt terras maar op de trappen gezeten voor de Hanekeef met een frisse Cantillon, meer moet dat niet zijn. Trouwens, voor de amateurs van het betere gerstenat, één van de weinige cafés buiten BXL (het enige?) dat dit heerlijk geuzebier schenkt.
@ Ellys, dan moet ik je misschien al eens gezien hebben, want ik passeer daar elke dag ;o)
2 Hanna
Nee, ik ben niet die zatte lor met die rosse hanekam :-D

Nog een café(tip): "In de laatste rust" aan het kerkhof van Mechelen. Nogal toepasselijk als je het rode naambord ziet hangen van tussen de kruisen op de zerken door.

PS: Prachtige oude graven daar temidden van een bij momenten bijna zuiders aandoende groenaanleg + bomen. Voor de liefhebbers van funerair erfgoed... en gewoon de omweg waard om je eens extra levendig te voelen.
Elke woensdagnamiddag topless toestanden vanaf 16.00 uur, Antwerpsesteenweg recht over de Racing
Avantgarde-Grote Markt...typisch Mechels terras, maar de koffie is er overheerlijk, met de zaterdagvoormiddag zelfs een koffiekoekje erbij..als dat niet genieten is...
terras van La Boya is de absolute topper voor mij...
de terraskes van de vismarkt zijn zalig. In de zomer heerst daar echt een vakantiesfeertje. Maar wanneer gaan ze de vismarkt eens autovrij of op zijn minst autoluw maken? Dan zou het daar helemaal af zijn
Klaas for president ;-)

De vismarkt autovrij!! JA!!!!!
ga eens ne goei lindemans drinken in de kleine keizer in de olv straat het is er ne gezellige sfeer .
als ge graag ne kriek drinkt moet ge bij de kleine keizer zijn in de onze lieve vrouwestraat het is er ne grezellige sfeer en open tot in de late uurtjes doen
De Kleine Keizer!!
Hoe konden we dat over het hoofd zien ;-)

Inderdaad.. ik kwam daar vroeger héél veel, maar nu is't al een tijdje geleden moet ik bekennen. Maar idd. het is er best gezellig!
Lijkt me nogal logisch dat je de Kleine Keizer over 't hoofd ziet wanneer je 't hebt over terraskes...
Ha! Frederic. Jij vergeet dat De Kleine Keizer achteraan ook een terraske heeft, .. of hàd?

;-)
Vorig jaar was het er nog wel.
Ah, dat is goed om weten, Marc. Ben er al te lang niet meer geweest in de KK...
Vraagje,

'Het ankertje aan de Dijle' en 'Het Ankercafe', zijn die van dezelfde eigenaars als brouwerij 'Het Anker' ?
Hallo Erwin. Volgens mij is zowel "Het Ankertje" als "Het Ankercafé" van Brouwrij Het Anker ja;

Ze hebben trouwens ook nog "De Broederkes" (fonduehuisje). En natuurlijk hun eigen brouwerij Café/restaurant aan de Guido Gezellelaan..
En wat vinden jullie dan vanden Borrel Babbel ook wel een gezellig terrasje onder den toren, op goede zomerdagen steeds rijkelijk gevuld met terrasjesmensen :)
Volmondig eens met Steve, het terras van den Borrel is super en de sfeer is er dank zij het Griekse restaurant zuiders en dank zij het Nieuwwerk lokaal.
Gisterenavond daar nog met een groep geweest. Zaalig. En trouwens, die mensen wisten niet wat zij zagen. Bijna allemaal niet Mechelaars die van verbazing achterovervielen in Mechelen.
En nog iets leuk, daar was een Fin bij en die was verbasd te zien dat wij klompjes kaas met mosterd eten, die combinatie kennen ze daar niet. Maar hij vond dat wel lekker!
Saluukes
Steve, DEN BORREL BABBEL kwam al ter sprake hoor ;-) Die staat in mijnen top 5, dus dan weet je al wat ik ervan vind ;-D
waar heb ik gezeten ?
Terras van den boesj :) .
kheb 1 bangelijke avond gehad in de borrelbabbel :) zalik noooiitt vergete :) .
x
Hallo,.. kom net thuis .. Na gezellig dagje Planckendael nog even met een vriendin even op het terrasje van de boesj gezeten.. tot net ietsje voor 19.30...

;-)
Dan hebben we mekaar misschien gekruisd. Ik was ook in Planckendael vandaag.
Mark VC, ik was daar met nog 41 anderen, volwassenen en kindjes. Leden en bestuursleden van de fanclub van een welbepaalde schotse groep waarvan ik de fiere voorzitter ben, en hun kroost...

Het was een aangename dag he! Heb trouwens Sandra & Stinus ook gezien,maar zij zagen mij niet, zo bleek...
Toch vreemd, dat wij Bloggers elkaar nog niet méér zijn tegengekomen he.. alhoewel..

Frederic kwam ik al tegen op het terraske van den Boesj, Sandra en Stinus zag ik lopen in Planckendael, maar zij zagen mij niet, wellicht verwarden ze me met een van de aapjes aldaar ;-)))

En iets zegt me dat ik dra nog een bepaalde blogger tegen het lijf ga lopen ;-)

Zeg, binnenkort kunnen we misschien eens een grote "Mechelen Blogt! meetup" organiseren.. hehe!
Mechelen Blogt! is toch mee initiatief van het gemeentebestuur dacht ik. Dat ze ons eens uitnodigen voor een werklunch ofzo ;-)
Hehe... goede ideed, Marc VC.
jaja, veel lunch weinig werk ....

Ben wel benieuwd hoe mijn mede-bloggers eruit zien ....

Binnenkort kan Markec een mechelen.blogt-fanclub gaan oprichten .... ge hebt toch al ervaring he Mark *wink*
Hoi Hanna ;-)

Wel, ja.. ik heb dat nogal gedaan ... ;-)
En "meetups organiseren" doe ik ook regelmatig.
*wink back @ ya!*

Het zou inderdaad wel eens leuk zijn, vooral dan lunch/meetup.. werk.. hm.. nu ja;. haha ;-)
op t terras van oase is t ook niet slecht, heel vriendelijke bediening en lekkere snackskes en een tof uitzicht
Absoluut te mijden: 't Oud Conservatorium! Soep uit dozen, (wellicht onderbetaald) personeel dat van toeten of blazen weet (wel van blazen), een organisatie van mijn botten, katten die in de keuken rondlopen en in' t restaurant op je tafle springen... Pfff....
Flurk, Ik kan je hier volledig in bijtreden, vroeger, verleden jaar nog denk ik, lieten wij ons ook soms verleiden om op het gezellige binnenterras vooral bij mooi zomerweer als nu, iets te gaan eten. In 't begin viel dat wel mee, menu van 15 euro was gewoonlijk wel lekker, wel moest je tegen 't wachten kunnen. De bediening was inderdaad heel afwisselend, het was bijna altijd ander personeel, daarom weten ze ook niet veel van toeten, hé. Van die katjes, ja, dat is waar die liepen daar rond maar die hebben mij niet direct gestoord, waarschijnlijk omdat ik wel een zwak heb voor die lieve diertjes, of ze in de keuken kwamen, dat heb ik niet gezien, maar dat zal natuurlijk wel. De laatste keer dat wij er nog hebben gegeten heb ik ook gezworen hier kom ik nooit niet meer eten! Eerst en vooral liep er al vanalles mis, met drank en menu, maar wanneer er dan een tafel verder mensen komen zitten met een reuze mormel van nen (af en toe) blaffende hijgende hond, en dat blijken dan bekenden te zijn van de kokkin, echt waar, ja, dan begrijp je het misschien al wel. Die kokkin kwam zowaar speciaal uit de keuken om die hond te komen strelen en lekkers te brengen, en dat allemaal in haar werkplunje !!!Zoiets kan toch absoluut niet, daarom zijn wij daar natuurlijk heel misnoegd buiten gegaan, dus, 'Oud Conservatorium' zeker te mijden.
We zijn met onze groep van de " Vuile hoek " naar aanleiding van het sluiten van ons stamcafe "'t stalleke" met leuk terras op zoek naar een nieuwe verblijfplaats. Via deze reactie word het ons wel gemakkelijk gemaakt om een nieuwe stek te vinden.
Momenteel is " het brughuis " in Muizen of " Battenbroek " in Walem. Dit zijn wel plaatsen buiten het stad maar worden wel reeds besproken. Of anders het pleintje met den " Borrel " en mss " Nieuw werk " is ook meer restaurant maar dat is een ander verhaal.
zeer lekkere mosselen gegeten op speciale manieren bereid en spot goedkoop ook de muziek is zeer gevarieerd.De bediening verloopt korrect en toch ontspannen en amusant.Een ware ontdekking en zege dat de zaak al 18jaar door dezelfde uitbater wordt uitgebaat.Zeker een aanrader en dat geldt ook voor de hele menukaart.Eerlijke prijzen en uitstekende kwaliteit van de bereide gerechten.Doe er nog maar vele jaren bij PROFICIAT !!
taverne Vivaldi in de O-L-Vrouwestraat:zeer lekkere mosselen gegeten op speciale manieren bereid en spot goedkoop ook de muziek is zeer gevarieerd.De bediening verloopt korrect en toch ontspannen en amusant.Een ware ontdekking en zege dat de zaak al 18jaar door dezelfde uitbater wordt uitgebaat.Zeker een aanrader en dat geldt ook voor de hele menukaart.Eerlijke prijzen en uitstekende kwaliteit van de bereide gerechten.Doe er nog maar vele jaren bij PROFICIAT !!aldi
Juist terug van de Camogli in de Leopoldstraat. Het is heel aangenaam vertoeven op het beschutte, ommuurde tuinterras van dit Italiaanse restaurant. Ik genoot erg van m'n carpaccio met tonijn en zalm, en daarna een illy-koffie met een grappa erbij. De zomers in Mechelen kunnen heerlijk zijn. Beslist proberen. Ik kom hier altijd graag terug...
zijn gisteren een spagetti gaan eten in de FRIENDS aan het station!!!

Lekkkkkkeeeeerrrrr met stukjes groenten ertussen!
Had het echt niet verwacht en ook niet zo duur!!
Is het lekker eten in het NIEUW WERK?
Ja, de spaghetti in de Friends, is zeker nie slecht!

Niamh, ja zenne. Heb daar al heel lekker gegeten. Het is wel niet zo heel goedkoop, maar het is er gezellig en het is inorde...
bedankt dan ga ik daar de volgende keer eens eten!!
Aha! cafezitterij.
3: Ondanks wat strekenvolk en weinig zon: Den Beer; 't is de plaats met de beste bediening.
2: Voor wie zijn gat al fietsend tot in Walem wil verplaatsen: Domein Roosendael, 't is dichtbij en toch veraf.
1: Vergeet het, anders heb ik geen plaats meer, 't is egowisties :-)
zegggg, en The Celtic Pub mogen wel wel niet vergeten hé buiten de bediening is het zicht op het terras wel mooi vind ik (dat is dan ook alles) :-))
Heb gisteren een zeer lekkere griekse salade gegeten op de Wollemarkt (weliswaar bij een Italiaans restaurant, maar... dat moet kunnen he)... We kwamen wel net aan nadat een plotselinge regenbui Mechelen-city even gezelschap bracht, dus de niet-parasol-terrasjes waren kletsnat, maar ik moet zeggen... de Wollemarkt is zeer aangenaam vertoeven op een warme zomeravond!
of is het nu WolleNmarkt? *scratches head*
... ik denk dat het Wollemarkt is.. hm.. zeg anders: Sint-Romboutskerkhof.. Da's ook (min of meer) juist eigenlijk ;-)
Een zeer bekoorlijk terras voor zij die eens dieper in de beurs willen tasten is dat van hotel-restaurant Montreal in de Duivenstraat. Je zit er rustig aan de rand van een grote vijver en geniet er onder meer van een toch bij prijs zijnde 3-gangen-menu. So far so good. Zondag waren we er eens op bezoek en vrienden bestelden de pasta met zeeduivel en mosseltjes. De vis bleek niet zo vers (hij rook sterk en allesbehalve fris) en we maakten er een opmerking over. Het bord werd afgevoerd naar de keuken... De kok liet na enige tijd -via de dienster - weten dat volgens hem alles OK was (het volle bord bleef in de keuken). Een allesbehalve commerciële ingesteldheid, dachten we zo. Of hoe de klant niet altijd koning is...
Toch nog een positieve noot, de chili mosselen waren heerlijk én vers!
Hallo Ellys,

Ben al regelmatig bij De Montreal geweest moet ik zeggen, en nooit echt klachten gehad. Tja, de prijs. Nu het verschilt he: je kan in de "brasserie" eten of in het chique (sjiek?) restaurant..

Nu als je inderdaad daar buiten kan zitten aan 't water: dat heeft wel iets he ;-)
@Markec / / Ik leer bij. Wist niet dat er onderscheid werd gemaakt tussen brasserie en resto. Volgende keer - met de knip op de portemonee - toch maar een bolognèse in de brasserie voor 10 euro... ;-)

TIP: de sushischotel (voorgerecht) is wel lekker, alleen jammer dat ze ipv rauwe vis gekookte verwerken.
@Hanna, volgens mijn gegevens is het inderdaad wel degelijk Wollemarkt!
@Ellys en Markec, wat restaurant Montreal betreft,dat is wel jammer van de vis die niet vers bleek te zijn, ik heb daar nog nooit klachten gehad, maar eerlijk gezegd, ik bestel ook niet gemakkelijk een visschotel!
Dat onderscheid van brasserie en resto bestaat nog wel, alhoewel ik denk dat het wel geminderd is na hun recente verbouwingen vermits de voormalige sjieke eetzaal mee in het huidige restaurant is ingebouwd. Het is wel zo dat de menukeuze op zon en feestdag inderdaad wordt aangepast en bijgevolg ook prijziger is. In de week kan men er een 3 gangen menu bestellen voor slechts 11 euro, dat is toch wel schappelijk, hé. Gewoon iets gaan drinken op het aangename terras is ook mooi meegenomen en zeker wel betaalbaar,hoor.
@Garda / / Goed om weten dat je er ook gewoon voor een 'glas' terecht kunt. Was me niet geheel duidelijk. Weer een goed excuus om vaker te passeren :-)
Die 11 euro voor een menu op weekdagen is inderdaad zéér schappelijk... Goeie tip, bedankt!
Wij waren als toerist in Mechelen....Wij studeerden daar ooit en wilden de stad wel eens terugzien.
Vanuit toeristisch standpunt is ons bezoek wel wat tegengevallen....De stad is ook redelijk vuil....
Maar op deze weblog kreeg ik wat info over de terrasjes....
Gelijk hebben jullie om de "graspoort" nog een beetje te reserveren voor de Mechelaars.Voor een terrasje was het wat té regenachtig , maar voor een etentje is dit een tof adres..Sfeer ; aanbod; bereiding zijn ons heel erg meegevallen.
We aten ook in de "fanterlok"...'n heel andere stijl ; ander publiek ook , maar dit eetcafé staat zeker op onze lijst om door te spelen aan de vrienden...
groetjes uit West-Vlaanderen
@MIA Juist uit benieuwdheid, welke toeristische verwachtingen hadden jullie gekoesterd ?
Mia, Mechelen, Vuil?
erhm.. Waar zijn jullie dan zoal geweest als ik vragen mag?

Heb zelf afgelopen woensdag nog een grote tour door de historische binnenstad gemaakt met buitenlandse vrienden die ik er heb rondgeleid, en alles leek er toen toch proper bij te liggen...

Gelukkig zijn dan Fanterlok en Graspoort jullie wél bevallen ;-)

Wij verpoosden op de Grote Markt op het terras van De Mét. 'Overdekt' en maar goed ook, want een regenbeu kregen we er gratis bij..
Weinige mensen weten dat Baramundo ook een leuk terras heeft. Alleen zitten de stoeltjes niet zo gemakkelijk.
Lindemans van t vat is ook te verkrijgen in de Fanterlok
lekker hmmmmm
Ook sinds de nieuwe kaart zijn er reuzebrochetten te krijgen ==> ong 600?? gr vlees
of die lekkere ribbekes a volonte
Peter en Markec,

Wat wij vuil vonden aan Mechelen zijn de vele krotten / vervuilde woningen / gras tussen de tegels zélfs aan een chic winkelpand / gore graffiti alom / hondenpoep.....en dat allemaal in de onmiddellijke omgeving van de grote pleinen én de winkelstraten...

wat ons toeristisch tegenviel was vooral de houding van de dienst van toerisme...

betaalde info kregen wij maar voor de helft toegestuurd : "nadat we terug thuis waren"...we betaaldan op 12/7...op 24/7 was er nog niks aangekomen....

Niks dus van een kaart om op voorhand het hotel /de parkings te bestuderen....

Aan de telefoon klonk het op 19/7 : ja , de post, hé, madam....niks de post...op 27/7 kwam de helft van het betaalde aan...En waar blijft de rest ??

Niemand reageert ; ook de schepen van toerisme niet...

En wist u : vanaf de veemarkt stap je naar de lichten op de ring....en van daaruit is het maar "50 meter" stappen naar de cinema....Wij stapten in de pletsgietende regen dus ruim 25 minuten om de filmzaal te vinden....De informatie komt ook van de dienst voor toerisme....

Maar natuurlijk zijn er ook enkele mooie kerken in Mechelen ; alleen jammer dat ze niet te bezoeken zijn...Gelukkig was er ook nog technopolis...planckendael...2 zaken die toch nog het bezoeken waard zijn...

Maar als Mechelen "kandidaat toeristische stad " wil zijn dan zal ze nog heel wat mogen leren van de aanpak van Hasselt en Gent...

sorry , als dit wat pijnlijk zou overkomen ....

Mia
@mia: ik voel met je mee... Volgende keer, gewoon goede raad vragen he ... op mechelen.blogt.be Geef Mechelen nog een tweede kans he
@ Mia, het spijt me dat je ervaring met Mechelen niet zo positief is... Misschien is het inderdaad wel gekleurd door de niet zo goeie communicatie met de toeristische dienst, en misschien ook door die vervelende regenbuien... Maar goed, als dit jouw ervaring is, dan is dat JOUW ervaring; en dan wil ik die respecteren en voor waar aannemen. En hoezeer ik ook van mijn stad hou, moet ik toegeven dat niet alles rozegeur en maneschijn is. Dat kan ook niet. Maar mijn mening is, en da's dan MIJN ervaring dat Mechelen er éccht niet vuiler bij ligt dan andere vergelijkbare steden. Er is inderdaad verkrotting en leegstand (dat zie ik ook - en dit ergert me soms ook) - maar zéker niet meer dan elders. En 'gore' graffiti tref je overal aan. Ik vind alleen dat Mechelen dat nu niet zo uitgesproken heeft (of ben IK verblind door m'n liefde voor deze stad? Zeg he me dan maar hoor...).
Als je wil vergelijken met Hasselt en Gent... Ik vind Gent een prachtige stad met veel waardevolle gebouwen - maar netjes vind ik ze nu niet altijd en overal (zelfs integendeel...). Over Hasselt wil ik je niet tegenspreken. Da's inderdaad een net en proper stadje. Maar qua cultuurbezit kan het in de verste verte niet tippen aan onze stad...
De kerken in Mechelen kan je allemaal bezoeken in de namiddag (van half 2 tot half 6 s'avonds - St.-Rombouts ook s'morgens... Onthaal is uitstekend. Dus? Het zijn ook allemaal vrijwilligers die voor dit onthaal instaan! Ook in andere Vlaamse steden zijn niet alle kerken van 's morgens tot 's avonds open... - veiligheid (!) Toegegeven: de bioscoop van Mechelen is inderdaad meer dan 5O meter stappen van de ring. Da's inderdaad een blunder.
Yoch hoop ik dat je ondanks deze negatieve punten toch een mooie tijd in Mechelen hebt doorgebracht; en inderdaad zoals Peter schreef: geef ons nog een tweede kans...
In Mechelen is nog zoveel fraais te ontdekken. Bij een volgend bezoek zal je dit wel merken...
Welkom dus...
Beste Mia, aansluitend bij Peter en Jan S., geef Mechelen een tweede kans. Ik betreur ook de geschoten Kemels. Als Mechelaar, trots op zijn stad kan ik het alleen maar méér dan jammer vinden als iemand die hier onze Meubelstad bezoekt niet tevreden is. Laat zeker iets weten, als je nog een Mechelen-bezoek overweegt: vele bloggers zullen je willen helpen de stad te ontdekken/appreciëren!!! Waaronder ondergetekende!
Over het algemeen vind ik Mechelen proper. Zeker de stationsbuurt waar ik het meeste vertoef is heel net. Soms wel eens een half opgegeten frit 's morgens of wat lege blikjes, maar die zijn vrij snel weg.
Wat betreft de leegstand is er de laatste jaren een grote verbetering. Ik heb bv. de indruk dat er veel minder winkels leeg staan op Bruul dan 5 jaar geleden. Her en der in de stad worden er gebouwen gerenoveerd, het gaat dus zeker de goede weg op.
Grafiti is overal een pest, ik merk het ook regelmatig bij mij thuis. De ingangspoort zal binnenkort geschilderd worden in een grafiti werende verf, misschien ook iets voor het stadsbestuur (gebeurd misschien al). De politie zou ook heel streng kunnen optreden tegen 'taggers', door hun tag zijn deze meestal wel terug te vinden.
Mia, als stadsgids ben ik toch verbaasd over je negatieve reactie. OK, slecht weer doet niet veel goed aan een stadsbezoek en dat er hier en daar gras tussen de stenen steekt is helaas spijtig. We hebben de stad daar al op gewezen en men zou daar wat gaan aan doen. Natuurlijk kan een winkelpand zelf iets ondernemen , in principe moet jezelf je stoep netjes houden, als baas van zo'n pand zou ik er wel voor zorgen dat het ok is, alleen men wentelt nogal graag de verantwoordelijkheid af op anderen in dit geval de gemeenschap! Je kritiek op de dienst toerisme begrijp ik niet, ofwel is alles misgelopen ofwel is er hier sprake van een communicatiestoornis. Ben je zeker dat men sprak van 50 meter lopen naar de kino en niet over 500 meter?
Voor de rest sluit ik me aan bij JanS - het toeristisch patrimonium van Hasselt komt nog niet aan de hielen van dat van Mechelen. Gent is natuurlijk wat anders.
De Mechelse kerken zijn meestal open in de NAMIDDAG, maar op maandag zijn die wel eens dicht. Op maandag zijn namelijk de musea dicht en dit in het hele land en praktisch over heel Europa, uitzonderingen niet ten na gesproken. Ik vrees dat je dus op het verkeerde moment in Mechelen geweest bent. Ik herinner me nog een eerste bezoek aan Gent, jaren geleden, met Pasen in de regen, een afknapper van belang. Ondertussen heb ik ontdekt dat Gent ( dat ook wel sterk geïnvesteerd heeft in restauraties e.d.) een prachtige stad is. Zo zie je maar.

Ik heb nog één vraag - van waar zijn jullie?
Rudi ,
Wij zijn van Torhout (West-Vlaanderen) Ik wil jullie allemaal wel een tweede kans geven...alleen niet direct..Er zijn nog wat stadjes die wij wensen te verkennen.
Daar wij "heel graag" Vlaanderen ontdekken , weten wij uiteraard dat kerken en musea gesloten zijn op maandag. Daarom wilden wij onze trip ook vooraf voorbereiden....én hebben we op maandag Planckendael gedaan...Op zondagnamiddag en dinsdag wilden we dan enkele kerken bezoeken (natuurlijk ook binnenin...) Sint Salvator hebben wij wel kunnen bezoeken ...maar...met alle respect voor de vrijwilligers...wij hebben niks van onthaal gemerkt.

En inderdaad : graffiti zal wel overal voor problemen zorgen...maar zo dichtbij de Ijzerenleen en de Bruul hadden we dat echt niet verwacht.

En ja ; de dienst voor toerisme sprak echt over 50 meter...wij replikeerden nog : dan is dat gemakkelijk te voet te doen...Hun reactie (1 sprak ; de andere knikte bevestigend): "natuurlijk : 't is niet ver !

'k Geef eerlijk toe dat de foute communicatie (?) met de dienst van toerisme veel verknald heeft...Overigens is de helft van het bestelde materiaal, waarvoor het bedrag op 12 juli onze rekening verliet ,...tot op vandaag niet aangekomen.

Bij elk stadsbezoek in belgië en Nederland proberen wij steeds één en ander vooraf te bestuderen. We hebben nog nooit langer dan 4 dagen na betaling moeten wachten op de gevraagde info.

En ja, in Hasselt was alles gratis (moet niet, hoor , de belastingbetaler in een stad moet niet opdraaien voor onze toeristische nieuwsgieigheid...) én behoorlijk gestoffeerd....misschien wel gesponsord door de restaurantjes die zich aanboden in een aparte folder...
Ook Gent was gratis...en "op tijd"

Maastricht ; Den Haag ; Kröller-Müller....alles binnen de vier dagen aangekregen.

Gelukkig had ik de "graspoort" ontdekt via deze weblog die ik "ter elfder ure" vond.

Het eten in Mechelen heeft veel goed gemaakt.

Groeten uit de streek van Brugge
....Sorry....'k Heb me van naam van kathedraal vergist....Sint-Rombouts in Mechelen en Sint-Salvator in Brugge...dat is natuurlijk de correcte naam...

Eerst eens rechtzetten , vanzelfsprekend..
En zeggen dat we al in onze studententijd in Sint-rombouts gingen zingen...
Shame on me dat ik me zo vergiste...
Hello Mia, buiten stadsgids ben ik ook vertegenwoordiger, ik kom dus wel eens ergens, ook in Torhout af en toe.

Dat verhaal van die bestelde en betaalde info intrigeert me, geef eens je adres op en ik zal dat eens aankaarten bijde dienst, want hier klopt toch iets niet.

Wat het onthaal betreft : het was dus niet in de Sint Salvator maar vermoedelijk wel in de Sint Rombouts dat jullie waren. De zaak wordt daar geregeld door de vrienden van de St.Romboutskathedraal. En dat is een nogal eigenwijze en lastige bende, ik heb zelf al problemen gehad daar. Maar het is een feit dat er slechts een kiosk staat, waar je moet gaan vragen voor info of brochures, al zijn die soms betalend. In de andere kerken zorgt Torens aan de Dijle voor gratis info, maar ook hier op je specifieke vraag. Verder wordt dit initiatief in stand gehouden door het gebruiken van bijvoorbeelde allochtonen en ik kan me voorstellen dat die niet allemaal op de hoogte zijn, laat staan interesse hebben. Maar daar zijn jullie dus niet mee in contact geweest lijkt me.

Kom eens terug en bezoek die kerken eens, je zal verbaasd staan over ons patrimonium.

Maar zorg voor jullie coördinaten - ik klap wel eens met de dienst toerisme over die folders.
Rudy ,
ons adres is: familie Brys; leliestraat 22 in Torhout...Weliswaar niet bruikbaar voor andere doeleinden , please....

Sint-Rombouts-fout had ik zelf al gecorrigeerd...er was zeker niemand in de buurt van de kiosk in de kerk....mijn man zocht immers naar foto'n van het orgel om die aan te kopen.
Allochtonen hebben we zéker niet gezien ; ik zou dat beslist ongewoon gevonden hebben om hen in de kerk bezig te zien...zijn de meesten van hen dan geen moslim ?
Fijn dat je al die moeite wil doen...voor ons is het momenteel te laat ....maar als wij dat tegenkomen , dan zullen we waarschijnlijk niet de enige zijn...
Jammer voor Mechelen , waaraan we formidabele studentenherinneringen over gehouden hebben, maar wij vinden het vooral vreemd dat men blijkbaar onze klachten niet ter harte neemt....een eenvoudig excuusje ware al voldoende geweest...

Mechelen krijgt bij ons wel eens een tweede kans ; maar niet direct.

groetjes
Mia,

kan natuurlijk zijn dat die kiosk niet bemand was, men werkt met vrijwilligers. Maar zoals gezegd, de kathedraal wordt open gehouden door andere mensen, niet die van Torens aan de Dijle.
In de kiosken van Torens aan de Dijle wordt er hier en daar gewerkt met allochtonen, maar Mia, niet alle allochtonen zijn moslims... We hebben hier een vrij grote assyrisch christelijke gemeenschap, die diep christelijk is ( even fanatiek als sommige moslims vrees ik). De St.Pieters en Pauluskerk is zowat het hoofdkwartier van die mensen, ook voor diegenen die buiten Mechelen wonen. Huwelijken etc... gebeuren daar. Sommige bezoekers denken dan wel eens dat de kerk een moskee geworden is...

Wat mij het meest zorgen baart in jullie opmerkingen is het niet gekregen hebben van betaalde documentatie en dat wil ik aankaarten met toerisme. Ik zal proberen daarover uitsluitsel te hebben, maar even geduld aub...
Rudy,
mijn man had ondertussen een mailtje gestuurd naar de verantwoordelijke voor toerisme mechelen...
Doe géén moeite aub. om onze zaak uit te pluizen bij de VVV.
Iedereen doet daar elke moeite om de feiten aardig "bij te kleuren" (lees: de versie aan te passen tot zij gelijk hebben)
Wij -2 doorsnee-belgen-ooit 3 dagen in Mechelen- kunnen niet veel meer dan de schouders op te halen...
Wat wij dus ook doen ; wij willen geen herrie schoppen over enkele euro's....wij wilden alleen maar aankaarten dat één en ander fout liep !

groetjes uit Torhout !

Ik kom hier wel nog eens lezen , want ik vind jullie "plezant" bezig over jullie stad...Een weblog leert een toerist héél veel over de interne keuken van een stad....dat interesseert mij.
Misschien ben je iets te voorbarig Mia, want ik heb die zaak wel al aangekaart bij de dienst. En men weet van jullie klacht die nog niet beantwoord is om twee redenen : eerst was de schepen op verlof en daarna het diensthoofd, die komt pas op 17/8 terug. Lijkt me plausibel. Wacht maar af en weet me nog eens iets te zeggen.
Nog een leuk adres met een héérlijk terras, weliswaar buiten de stad: de Baron van Zon in Hombeek! Alleen spijtig dat het eten er niet altijd van hetzelfde niveau is. Maar alla, een glaasje wijn onder een parasol in de tuin aldaar doet je veel vergeten en vergeven...
Inderdaad! Het huis ziet er redelijk oud uit, maar heeft daardoor veel uitstralingskracht, en met de olijfbomen die her en der in grote potten staan, waan je je in een Zuiders land...
Echt een plaats waar je héérlijk kan genieten bij terrasjesweer!
Speciaal voor Rudi...

vanmiddag kregen wij een "geurige" sorry via in en uit-Mechelen.

Dit werd in dank aanvaard.

Wij moeten eerlijk toegeven dat het voor ons méér dan voldoende is om deze zaak te classeren.

grotejes aan alle Mechelaars

mia
Hello Mia,
sorry voor de late reactie, maar het weekend was nogal hectisch...

Maar dat doet me nu echt plezier zie.

Groetjes van alle Maneblussers...
Misschien even een goed woord voor 'Oud Conservatorium'. Ik ben daar vorige week gaan eten met 12. Een keurig menu, normale prijs enkele goede wijntjes en een mooie, aangename keuken.
De bediening was toch keurig en zeker niet storend. Bij mijn weten geen soep uit dozen en zelfs een royale portie tonijn.

De kat loopt er inderdaad rond, maar dat beeste is zo schuw dat ze zeker niet op de tafels zal springen, in de keuken heb ik ze ook al niet gezien.
al verschillende keren gaan eten en pintelieren in de mechelse mangerie op de grote markt in mechelen, lekker eten,goede bediening en heel vriendelijke bazen. zo zou het overal moeten zijn.
Terraskes :) ik ken ze. Sommige hebben een grote plakwaarde. Mijn record is 22u op de Wollemarkt in eetcafe de Thien Gheboden. Super gezellig daar en het eten is er ook een aanrader.
Eerst een vooral mijn terrasjes-top-3, want daar was het hier over begonnen he:

1. De Gouden Vis (liefst in de zomer onder de druivelaar)
2. De Schrans in Duffel
3. De Mèt of Den Beer op de Grote Markt
en natuurlijk ook wel de Lord Nelson, de Borrelbabbel, 't Nieuw Werk, ...

En wat ik ook nog wil zeggen is dat het mij, als geboren en getogen Mecheles, écht ontroerd dat er nog mensen zijn die Mechelen zo graag zien als ik. Ik moet al jaren opboksen tegen gecultiveerde vooroordelen dat Mechelen vuil en gevaarlijk is. Ik ga echt niet m'n kop in het zand steken en zeggen dat er nooit wat gebeurt of dat er geen leegstand en verkrotting is, verre van. Maar "het stad" heeft de laatste jaren echt al z'n best gedaan, het is er op vooruit gegaan en Mechelen is gewoon een mooie, interessante en gezellige stad. Iedereen die Mechelen hier liefdevol heeft geprezen: ik sluit me volledig bij jullie aan, en ik ben blij dat ik niet de enige ben.
jullie vergeten allemaal eetcafe
de thien gheboden op de wollemarkt
alles is er gewoon super lekker en niet
duur ze hebben een goede vlaamse keuken
met franse en italiaanse invloeden
alles is vers en hun thien gheboden saus is gewoonweg de beste en de bediening is super het is een heel aangename zaak en super romantisch het is gewoonweg het beste eetcafe dat ik
in mechelen sinds lang heb gekend ik heb er een tijdje gewerkt dus ik kan het weten
de thien gheboden is inderdaad echt
een aanrader vorig jaar had mijn vriend
bij hun gereserveerd voor valentijn
hun valentijnsmenu was gewoonweg af en echt goedkoop vergeleken met vele andere eetplaatsen achteraf hebben we nog een verassing van het huis gekregen
dit jaar staat de reservatie al vast
voor alle romantische zielen onder jullie zou ik zeker eens gaan zien hun
menu voor valentijn dit jaar is weer al
eens de moeite en de prijs is echt niet duur
En hiermee hebben we onze dubbele portie sluikreclame weer gehad. Alhoewel 'sluik'reclame niet echt het woord is als de uitbaters zo DOM zijn om hun mailadres (= dit van de zaak in kwestie) te vermelden. Bah, voor mij principieel een reden om er NIET te gaan. Als je al niet eerlijk kan zijn op de blog, waarom zou je dat dan in je zaak zijn? Hoe je het draait of keert, voor mij is het bedriegerij. Salut en weg ermee.
Groot gelijk Metteko! Als iedereen hier gaat beginnen met zijn eigen zaak de hemel in te prijzen, kan men beter de gouden gids lezen i.p.v. van dit blog. En inderdaad... dan nog zo dom om te posten vanuit het e-mail adres van de thien gheboden
Het intrigeert mij nog steeds.
Hoe kan Metteko (en vele anderen) het e-mail-adres van bloggers zien ?
Hij is nota bene zelf "anoniem".
De Thien Gheboden: of het goed is of niet, ga ik - ondanks de wat zielige sluikreclame alhier - toch nog wel zelf eens checken, ik laat dàn wel weten wat ik er van vind... maar idd. het is nu niet bepaald erg schrander om voor je eigen zaak - onder een andere naam - reclame te maken, maar dan wel je e-mail adres niet te verbergen.. het is ook niet de eerste keer dat dit gebeurt he.. remember ook The Celitc Pub..

@Els: als je een post plaatst kan je al dan niet een e-mailadres 'invullen', als je dat hebt ingevuld kan de gebruiker door op de naam te klikken die poster een mail sturen, want automatisch wordt dan je Outlook (of ander programma) geopend.. etc. Maar bij mensen die zelf nieuwe 'threads' kunnen plaatsen 'bloggers', zal ipv. dat e-mailadres een link gelegd worden naar hun profielpagina...
@Markec : bedankt voor je zeer verhelderende uitleg.
Dat verklaart veel...
Ik heb het onmiddellijk geprobeerd.
En ja hoor, de slimmeriken, zoals Metteko, die blijven natuurlijk mooi anoniem en zetten er hun mail-adres niet bij.
De mensen die niet vaak bloggen of voor het eerst een antwoordje willen sturen, kunnen absoluut niet weten dat je het mail-adres helemaal niet hoeft in te vullen. En die weten uiteraard ook niet dat iedereen hun mail-adres kan zien...
sorry jongens dat jullie er zo over
denken maar zoals ik al veklaarde
heb ik in de thien gheboden gewerkt
en vind ik het nog steeds super lekker
zelf heb ik thuis geen pc dus mag die van de thien gheboden altijd gebruiken
zoals vele andere vaste klanten dit al hebben gedaan
Een kleine rechtzetting van mijnentwege: ik herinner me nu dat ik al wél eens in De Thien Geboden (nu ja, op het terras dan) geweest ben, en daar toen lekker gegeten heb ;-)

@Helene, ik twijfel niet aan de goede bedoelingen, je begrijpt dat een en ander nogal raar over kan komen, met in het achterhoofd enkele andere voorbeelden uit een recent verleden..
no problem mijn top drie van
leukste en lekkerst eten in mechelen
buiten de thien
de new shanghai aan't station
pitawan in de O.L.Vrouwe Straat
de vroegere frituur "veemarkt" ook aan't station
@helene: ja hallo, en die 'tina' die amper 24 minuten later een post stuurde vanuit hetzelfde mailadres, dat is ook 100% kosjer, zeker??! :-p
Kom, kom, laat ons redelijk blijven. Maar soit, discussie gesloten wat mij betreft. Al stoor ik mij dus echt wel aan dat soort van oneerlijkheden. Doen alsof het een klant zijn mening is, is voor mij not done. Da's gewoon reclame zonder meer en daar hebben we op deze blog niks aan.
@els: mijn mailadres niet geven heeft niets te maken met 'de slimmerik' uithangen. Ik maak mijn echt mailadres liever niet bekend als het over politiek en zo gaat, en heb daar mijn redenen voor. Vandaar zal je dat adres ook niet vinden op andere threads, omdat ik altijd steevast met 'metteko' onderteken en de link snel gelegd kan worden. Niet meer, niet minder ;-) Ik heb mij in elk geval nog nooit bezondigd aan een dubbele identiteit...