of vise versa
Het zijn twee ingrediënten uit de typisch Mechelse saus
die je bij een gebakken vis kan krijgen. (da past da baa)
gebakken vis en de dressing, meer moet dat niet zijn.
tip:
De vis in blokjes/reepjes snijden en met stokjes eten.
(a.k.a. 'Maanjapanner', poor man's sushi n° 2)
;-)
de hoeveelheden ken ik niet.
er zit waarschijnlijk nog meer in deze
mechelse oersoep
bittere ernst dus
Maar wat is nu het echte recept - wie weet dat, vraag eens rond bij je ouders of grootouders en verder misschien eens vragen aan de visboer van het begin van de Oude Lierse baan, naast café Citadel - die heeft goeie gebakken vis en misschien is er hier ieman uit die buurt die dat kan doen.
Mijn moeder is er ook al lang achter op zoek.
Ajuin faun snijen (nie te veul)
Klein betje boter of olie in casserol
Laten broanêren
Laverierblad toevoegen
Vauf krûnagels
Peper zout en krûnot
Water
Een klaun bêtje gebrande carramel van bà den drogist
E klôntje sôker
Azijn
Citroen (e schefke in vier gesnèe)
E klaun bêtje maizena vû te binnen
Amaai d'as moeilek mechels te schrauven
En nau ma experimenteren
't Is veu ma e misterie, da keustje an de vis en die lekkere brône saus...
Da geheim zou ik gèere kenne, echt wa!
Sraffe mannen in mechele...
Merci
Zeg Jos is het misschien meugelijk oem wa beter de hoeveelheden te vermelden gelijk as van 't water en den azijn.
Allee merciekes hè.
De juiste hoeveelheden ken ik ook niet, vandaar 'experimenteren'
*buiten Mechelen: te betreden op eigen risico.
Helaas is dat sinds enkele maanden niet meer nodig... Maar ik heb dat altijd grappig gevonden, de vis die vanuit Mechelen terugkeerde naar zee...
Bedankt voor uw receptje. Maar wat is "Fouli"?
Merci en groetjes.
Veel plezier bij het koken!
1- Rozijnen wassen,laten uitlekken.
2-Breng twee deeltjes water aan de kook los de suiker erinop.Voeg het pijpje kaneel en de uitgelekte rozijnen toe.Roer alles enige malen goed om.Temper de warmtebron en laat de rozijnen 15min zwellen.Daarna laten afkoelen in het vocht.
3-Schep ze er met een schuimpaan uit en doe ze in een zorgvuldig schoon gemaakte pot.
4-Breng de resterende suikerstroop nog even aan de kook en laat afkoelen.Zeef het en schenk het over de rozijnen,voeg de brandewijn en zuivere alcohol toe.Sluit de pot luchtdicht af.Plaats de pot gedurende 8 (acht) weken op een koele droge en donkere plek.Schud de pot aanvankelijk iedere dag even om de suikerstroop goed te vermengen met de alcohol. Valla! hopelijk kun je er 8 weken afblijven..